Jump to content

Զովաբերի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Զովաբեր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 36 հուշարձան (10 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 7-20 դդ. հս մասում 5.35/1 Տ կառուցապատված միջավայրում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 7-8 դդ. 5.35/1.1 Հ բեկորված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 5.35/1.2 Հ կիսով խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12 դ. 5.35/1.3 Հ ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/1.4 Հ ընկած գետնին, վերնամասը` չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/1.5 Հ կիսով խրված հողի մեջ, վերին աջ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/1.6 Հ հենած քարաբեկորին, ստորին մասը չի պահպանվել, վերին ձախ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/1.7 Հ խրված հողի մեջ, ջարդոտված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 5.35/1.8 Հ ամ կողմում, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 5.35/1.9 Հ ընկած գետնին, ձախ կեսը հողածածկ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 5.35/1.10 Հ ընկած գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 5.35/1.11 Հ Ավագ Դավթյանի հողամասում, պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15-16 դդ. 5.35/1.12 Հ հվ-աե մասում, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 16 դ. 5.35/1.13 Տ կնտ. մասում Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 9-10 դդ. աե մասում 5.35/2 Տ գյուղի մշակույթի տան մոտ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.35/2.1 Հ տձև պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 5.35/2.2 Հ տձև պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-20 դդ. ամ մասում 5.35/3 Տ գյուղի գործող գերեզմանոցի հվ-ամ մասում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 5.35/3.1 Հ տեղահանված, խիստ հողմնահարված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/3.2 Հ պատվանդանին, վերնամասը` չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 5.35/3.3 Հ պատվանդանին, վերնամասը` չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ-ամ մասում 5.35/4 Հ գյուղի հվ-ամ եզրին, Զովաբեր-Հրազդան ճանապարհից ձախ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սուրբ Ստեփանոս 19 դ. գ. մ. 5.35/5 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/5.1 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/5.2 Հ ագուցված հվ ճակատին, 3 խաչքարերից աջակողմյանը, ստորին մասը և վերին եզրը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/5.3 Հ ագուցված հվ ճակատին, 3 խաչքարերից ձախակողմյանը, ստորին և աջակողմյան եզրերը` կոտրատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 5.35/5.4 Հ ագուցված հվ ճակատին, 3 խաչքարերից կենտրոնինն է, ստորին մասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-19 դդ. 5.35/5.5 Տ եկեղեցուց աե Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.35/5.5.1 Հ բնակելի տան ցանկապատի շարվածքում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.35/5.5.2 Հ բնակելի տան ցանկապատի շարվածքում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 1 կմ հս 5.35/6 Հ «Խաչեր» վայրում, բարձր պատվանդանին, վերին աջ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 1 կմ հս 5.35/7 Հ «Խաչեր» վայրում, հենած քարաբեկորին, արձանագիր, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1950-ական թթ. վրջ գ. մ. 5.35/8 Տ գյուղի դպրոցի մոտ, բարձունքին Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ Թուխ Մանուկ 14-15 դդ. ամ մասում 5.35/9 Տ Հրազդան գետի աջ ափին, Անդրանիկ Ավագյանի տնամերձում վրկնգ՝ 1984 թ. Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14-15 դդ. 5.35/9.1 Հ մատուռի բեմին, վերին աջ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ «Սանդուխտ» 13-14 դդ. հվ-աե մասում 5.35/10 Տ գյուղի եզրին, Զովաբեր-Հրազդան ճանապարհից ձախ Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]