Մեծ Մասրիկի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Մեծ Մասրիկ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 65 հուշարձան (12 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 9-17 դդ. հս-աե մասում 5.65/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 881 թ. 5.65/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.65/1.2 Հ վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.65/1.3 Հ վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.65/1.4 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.65/1.5 Հ անմշակ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.65/1.6 Հ անմշակ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.65/1.7 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.65/1.8 Հ անմշակ պատվանդանին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.65/1.9 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.65/1.10 Հ ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Եղիսաբեթի 15-16 դդ. 5.65/1.11 Հ պատվանդանին, վերնամսը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար Անի և Շահումի 1568 թ. 5.65/1.12 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մովսեսի և Գուլումի 1571 թ. 5.65/1.13 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աբրահամի 1576 թ. 5.65/1.14 Հ վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ճանփաշայի և Ստեփանոսի 16 դ. 5.65/1.15 Հ անմշակ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հայրապետի 1568 թ. 5.65/1.16 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թահիրի 1581 թ. 5.65/1.17 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 16 դ. 5.65/1.18 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհաննեսի 16-17 դդ. 5.65/1.19 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.65/1.20 Տ կողերին կոտրվածքներ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.65/1.21 Տ հս-աե անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիքջանի 1638 թ. 5.65/1.22 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պապի, Մելիքբեկի, Ատիճանի 1683 թ. 5.65/1.23 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1685 թ. 5.65/1.24 Տ վերին ձախ մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աթարբեկի 1685 թ. 5.65/1.25 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ջանիբեկի 1692 թ. 5.65/1.26 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. աե մասում 5.65/2 Տ Մասրիկ գետի աջ ափին, գործող գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. հս մասում 5.65/2.1 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. հս մասում 5.65/2.2 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. հս մասում 5.65/2.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. հս մասում 5.65/2.4 Հ տեղադրված հորիզոնական դիրքով որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. հս մասում 5.65/2.5 Հ տեղադրված հորիզոնական դիրքով որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 1600 թ. հս մասում 5.65/2.6 Հ կանգնեցված գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Նովաղին 1620 թ. հս մասում 5.65/2.7 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. կնտ 5.65/3 Տ Մարիամ Կուրդյանի տնամերձի տարածքում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. հվ մասում 5.65/4 Տ դպրոցի մոտ, Ռաֆիկ Պողոսյանի տնամերձի տարածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.65/4.1 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց. Մելիք–Շահնազարյանների տոհմակակ տապանատունը 16-17 դդ. կնտ 5.65/5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.65/5.1 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.65/5.2 Հ վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1571 թ. 5.65/5.3 Հ վերին կեսը չի պահպանվել, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիք բեկի 1578 թ. 5.65/5.4 Հ երկաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աբաս բեկի 1641 թ. 5.65/5.5 Հ անմշակ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Յավրի բեկի և Գուլասարի 1656 թ. 5.65/5.6 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրզայի 1698 թ. 5.65/5.7 Հ պատվանդանին, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բաբաջանի 16-17 դդ. 5.65/5.8 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.65/5.9 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.65/5.10 Տ ձիակերպ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարիանի 1670 թ. 5.65/5.11 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1682 թ. 5.65/5.12 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1685 թ. 5.65/5.13 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պապամի 1713 թ. 5.65/5.14 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սըրխանա» 10-17 դդ. 2 կմ ամ 5.65/6 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարան մ.թ.ա. 1 հզ հվ մասում 5.65/7 Հ գյուղի հվ եզրին, գյուղ մտնող ճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13-14 դդ. հվ մասում 5.65/8 Հ Մասրիկ գետի աջ ափի բարձունքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1539 թ. 5.65/8.1 Հ ագուցված ամ պատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Էմկարի 1551 թ. 5.65/8.2 Հ եկեղեցուց հվ, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Սարգսի, Դովլաթի և այլոց 1552 թ. 5.65/8.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Տիրունի 1541 թ. 5.65/8.4 Տ ամ պատին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.65/8.5 Տ ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1551 թ. աե մասում 5.65/9 Հ աե եզրին, ընկած գետնին, թվակիր, ունի լայնական ճաք բեռնել պատկեր

Խաչքար 1580 թ. գ. մ. 5.65/10 Հ ճանապարհի եզրին, գյուղի պատմական գերեզմանոցից հվ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1950-ական թթ. կնտ 5.65/11 Տ բեռնել պատկեր

Մշակույթի տուն 1956 թ. գ. մ. 5.65/12 Տ ճարտ.՝ Զ. Բախշինյան բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]