Վերին Գետաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Վերին Գետաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 53 հուշարձան (13 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Սպիտակ բանալի» մ.թ.ա. 1 հզ 15 կմ հվ-ամ 5.87/1 Հ բեռնել պատկեր

Ամրոց «Տաթև» մ.թ.ա. 2-1 հզ 17 կմ հվ-ամ 5.87/2 Հ Ագրիճա գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Բնակատեղի անտիկ 26 կմ հվ-ամ 5.87/3 Հ Իքիդիլար լեռան հվ-ամ ստորոտին բեռնել պատկեր

Դաստակերտ - 1 անտիկ 5.87/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Դաստակերտ - 2 անտիկ 5.87/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-19 դդ. գ. մ. 5.87/4 Տ գյուղամիջյան կենտրոնական ճանապարհի 2 կողմերում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.87/4.1 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.87/4.2 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.87/4.3 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.87/4.4 Հ աջակողմյան հատվածում, դրված է որպես տապանաքար, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.87/4.5 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված Սիմոն քահանա Տերտերյանի գերեզմանին՝ ինչի մասին արձանագրված է թիկունքին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.87/4.6 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.87/4.7 Հ աջակողմյան հատվածում, ընկած գետնին, երկատված պատվիրատու՝ Վարգում բեռնել պատկեր

Խաչքար Նախշունի 1519 թ. 5.87/4.8 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղակոզարի 1536 թ. 5.87/4.9 Հ ձախակողմյան հատվածում, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուլի 1536 թ. 5.87/4.10 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1536 թ. 5.87/4.11 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգոր քահանայի 1539 թ. 5.87/4.12 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.87/4.13 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.87/4.14 Հ աջակողմյան հատվածում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Եղիշե քահանայի և այլոց 16 դ. 5.87/4.15 Հ ճանապարհի եզրին կանգնած զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուլի 16 դ. 5.87/4.16 Հ աջակողմյան հատվածում, ընկած գետնին, կիսով հողածածկ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 5.87/4.17 Տ Պարգև Մխիթարյանի տնամերձ ցանկապատի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1565 թ. 5.87/4.18 Տ ձախակողմյան հատվածում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Միրզի 1567 թ. 5.87/4.19 Տ ձախակողմյան հատվածում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 5.87/4.20 Տ ձախակողմյան հատվածում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հակոբի 1646 թ. 5.87/4.21 Տ Պարգև Մխիթարյանի տնամերձ ցանկապատի մոտ, կիսով հողածածկ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ներսեսի 1699 թ. 5.87/4.22 Տ ձախակողմյան հատվածում, տեղահանված բեռնել պատկեր

Գլխատուն 1830 թ. գ. մ. 5.87/5 Տ Անուշավան Պետրոսյանի բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1878 թ. գ. մ. 5.87/6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահամի 14-15 դդ. 5.87/6.1 Հ ագուցված մկրտարանի խորշում, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.87/6.2 Հ ագուցված բեմին, արձանագիր, արձանագրության հատվածը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.87/6.3 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ, վերնամասը` չի պահպանվել, արձանագրության հատվածը` տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար Շիրինի 1666 թ. 5.87/6.4 Հ ագուցված հվ մուտքից վեր, երկատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ասիփի, Գուլսելի 15-16 դդ. 5.87/6.5 Տ դրված է որպես մուտքի բարավոր, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. 5.87/6.6 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-20 դդ. 5.87/6.7 Տ եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուլիի 1567 թ. 5.87/6.7.1 Հ հս պատի մոտ, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի 16 դ. 5.87/6.7.2 Հ հս պատի մոտ, զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վարդան սարկավագի 16 դ. 5.87/6.7.3 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար հազարապետ Վահանի 1919 թ. 5.87/6.7.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գ. մ. 5.87/7 Հ ագուցված Անուշավան Պետրոսյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղիի աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Ձորի մատուռ» («Նուռի մատուռ») 15-16 դդ., վրկնգ՝ 1958 թ. աե մասում 5.87/8 Տ աե եզրին, ձորում, Արգիճի գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.87/8.1 Հ վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.87/8.2 Հ աե պատի մոտ, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.87/8.3 Հ դրված գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.87/8.4 Հ դրված գլխիվայր, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.87/8.5 Հ կրում է «Բարեղ 1914» արձանագրությունը բեռնել պատկեր

Ջրաղաց Բդոյի վրկռ 19 դ. հվ-ամ մասում 5.87/9 Տ Ագրիճա գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Ջրաղաց Մուրադի վրկռ 19 դ. հվ-ամ մասում 5.87/10 Տ Ագիճա գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Ջրաղաց Մլքեի վրկռ 19 դ. հվ-ամ մասում 5.87/11 Տ Ագրիճա գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Ջրաղաց Պետեի վրկռ 19 դ. աե մասում 5.87/12 Տ աե եզրին, Ագրիճա գետի աջ ափին, գետաբերանին բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան մ.թ.ա. 1 հզ -մջնդ հվ-ամ մասում 5.87/13 Հ Ագրիճա գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]