Ծովակի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Ծովակ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (5 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ սկզբ, 11-19 դդ. հվ և ամ մասերում 5.51/1 Հ հվ և ամ սարահարթի եզրը`, Ծովակ-Լճավան ճանապարհով ամրոցի տարածքը կիսվում է 2 մասի բեռնել պատկեր

Վիմագրություն Սարդուր Բ-ի մ.թ.ա. 8 դ. կես 5.51/1.1 Հ սեպագիր, Գագիկ Սիմոնյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. 5.51/1.2 Տ միջնաբերդի հս-աե կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.51/1.2.1 Հ կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.51/1.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.51/1.2.3 Հ կանգնեցված գետնին, ավերակ եկեղեցուց հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1037 թ. 5.51/1.2.4 Հ կանգնեցված գետնին, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.51/1.2.5 Հ աե եզրին, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.51/1.2.6 Հ կանգնեցված գետնին, ավերակ եկեղեցուց հվ բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրզի 1628 թ. 5.51/1.2.7 Հ պատվանդանին կազմող՝ Միրզա բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղուլիջանի 1532 թ. 5.51/1.2.8 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1718 թ. 5.51/1.3 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.51/1.4 Հ ամրոցի միջնաբերդից հվ, Ծովակ-Լճավան ճանապարհից ձախ, «Յոթ ախպեր» սրբատեղիում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սբ. Հակոբ 1013 թ. 5.51/1.5 Հ ամրոցի միջնաբերդից հվ, Ծովակ-Լճավան ճանապարհից ձախ, «Յոթ ախպեր» սրբատեղիում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.51/1.6 Հ ամրոցի միջնաբերդից հվ, Ծովակ-Լճավան ճանապարհից ձախ, «Յոթ ախպեր» սրբատեղիում, կանգնեցված գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.51/1.7 Հ ամրոցի միջնաբերդից հվ, Ծովակ-Լճավան ճանապարհից ձախ, «Յոթ ախպեր» սրբատեղիից քիչ հվ, կանգնեցված գետնին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր մ.թ.ա. 1 հզ 5.51/1.8 Հ գյուղի ամ եզրին բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան մ.թ.ա. 1 հզ 5.51/1.8.1 Հ ամրոցից աե, Լճավան տանող ճանապարհի ձախ կողմում, Գագիկ Սիմոնյանի բակում բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան մ.թ.ա. 1 հզ 5.51/1.8.2 Հ ամրոցից աե, Լճավան տանող ճանապարհի ձախ կողմում, Արտուշ Զաքարյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Խրբեք» մջնդ 1,5 կմ հս-աե 5.51/2 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ հս մասում 5.51/3 Հ հս եզրին, գոմերի մոտ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 19 դ. գ. մ. 5.51/4 Տ վրկնգ.՝ 1990-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.51/4.1 Հ ագուցված մուտքից վեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.51/4.2 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.51/4.3 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 1,5 կմ հվ-ամ 5.51/5 Հ ագուցված նորակառույց սրբատեղիի պատին, երկատված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]