Լճաշենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Լճաշեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 81 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գլխատուն 19 դ. գ. մ. 5.40/1 Տ կառուցել է Սարգիս Մանուկյանը բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. գ. մ. 5.40/2 Տ Վարազդատ Պողոսյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. գ. մ. 5.40/3 Տ Անդրանիկ Մելիքյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Գանձավանք («Անգիր վանք») 9-17 դդ. 1,5 կմ հվ-աե 5.40/4 Հ Սևան-Գավառ ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Գանձավանք («Անգիր վանք») 9-10 դդ. 5.40/4.1 Հ գյուղատեղիի աե կողմում, կիսավեր Lchashen Gandzavank church (5).jpg բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Գեղունի» մ.թ.ա. 3-2 հզ 1 կմ հվ-աե 5.40/5 Հ Սևանա լճի հս-ամ ափին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Լճաշենի մ.թ.ա. 2-1 հզ 1,5 կմ հվ-աե 5.40/6 Հ Սևան-Գավառ հին ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 7 դ. գ. մ. 5.40/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.40/7.1 Հ ագուցված հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.40/7.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.40/7.3 Հ եկեղեցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.40/7.4 Հ բեմի ճակատինն, ձախից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.40/7.5 Հ բեմի ճակատին, աջից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.40/7.6 Հ ագուցված հվ պատին, մուտքից ձախ, արտաքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.40/7.7 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Քիրմանի 15-16 դդ. 5.40/7.8 Հ հվ ավանդատանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1557 թ. 5.40/7.9 Հ բեմի ճակատին, աջից 5-րդը, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Քիրմանի 1561 թ. 5.40/7.10 Հ բեմի ճակատին, աջից 4-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.40/7.11 Հ ագուցված մուտքից ձախ, բեկոր, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. 5.40/7.12 I հենած բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սահակի 1707 թ. 5.40/7.13 I ավանդատանը, պահպանվել է 2 բեկորով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. 5.40/7.14 Հ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.40/7.14.1 Հ եկեղեցուց հս, հենած տապանաքարին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.40/7.14.2 Հ եկեղեցուց հս-աե, դրված հորիզոնական դիրքով որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդանի 15 դ. 5.40/7.14.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.40/7.14.4 Հ ընկած գետնին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 5.40/7.14.5 I եկեղեցուց 2 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նուրբեկի 1594 թ. 5.40/7.14.6 I բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 5.40/7.14.7 I եկեղեցու հվ պատի մոտ, արձանագիր, կոտրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.40/7.14.8 I եկեղեցուց 1 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.40/7.14.9 I եկեղեցուց ամ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.40/7.14.10 I բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովսեփի 16-17 դդ. 5.40/7.14.11 I եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 1668 թ. 5.40/7.14.12 I եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թուխծամի 1686 թ. 5.40/7.14.13 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար պարոն Գրիգորի 1696 թ. 5.40/7.14.14 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Փարու 17 դ. 5.40/7.14.15 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 5.40/7.14.16 Տ եկեղեցուց հս-աե, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելքումի 1701 թ. 5.40/7.14.17 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բեկիջանի 1702 թ. 5.40/7.14.18 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար պարոն Գասպարի 1703 թ. 5.40/7.14.19 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղազարի 1705 թ. 5.40/7.14.20 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղազարի 1707 թ. 5.40/7.14.21 Տ եկեղեցուց հս-ամ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1737 թ. 5.40/7.14.22 Տ եկեղեցուց ամ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ամիրի 1746 թ. 5.40/7.14.23 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 5.40/8 Հ Վաղո Մանուկյանի տան մոտ գտնվող նորաշեն սրբատեղիում, բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. հվ մասում 5.40/9 Հ բարձունքի վրա, հենած ժայռաբեկորի բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. գ. մ. 5.40/10 Հ կանգնեցված գետնին, Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված մարտիկների հուշարձանի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. գ. մ. 5.40/11 Հ Մուրադ Կարապետյանի տան մոտ գտնվող նորաշեն սրբատեղիում բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին գ. մ. 5.40/12 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Գևորգ վրկնգ՝ 1911 թ. հվ-աե մասում 5.40/13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.40/13.1 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ, ստորին մասը չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.40/13.2 Հ բեմին, 6 խաչքարերից ձախից 1-ինը, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 998 թ. 5.40/13.3 Հ բեմին, 6 խաչքարերից ձախից 2-րդը պատվիրատու՝ Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.40/13.4 Հ գլխիվայր ագուցված հվ պատին, ներքուստ, ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.40/13.5 Հ հենած հս պատին, ստորին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.40/13.6 Հ բեմին, 6 խաչքարերից աջից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.40/13.7 Հ բեմին, 6 խաչքարերից աջից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.40/13.8 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.40/13.9 Հ բեմին, 6 խաչքարերից աջից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.40/13.10 Հ բեմին, 6 խաչքարերից ձախից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.40/13.11 Հ հենած հս պատին, մուտքի մոտ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-15 դդ. 5.40/13.12 Տ մատուռի շուրջը, նեղ ճանապարհով բաԺանվում է 2 հատվածների բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.40/13.12.1 Հ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.40/13.12.2 Հ մատուռի աե պատի մոտ, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.40/13.12.3 Հ եզրերը` վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.40/13.12.4 Հ կերտված ժայռաբեկորին բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 19-20 դդ. հվ-աե մասում 5.40/14 Տ գործող գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 5.40/14.1 Հ մատուռի ներսում, եռատված բեռնել պատկեր

Վանական համալիր «Կարմիր վանք» 9-20 դդ. հվ-աե մասում 5.40/15 Տ գյուղի եզրին, գերեզմանոցի հին թաղումների տարածքում Red Monastery in Lchashen 101.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9-10 դդ. 5.40/15.1 Տ 1-ին եկեղեցի, ավերված բեռնել պատկեր

Գավիթ 10-12 դդ. 5.40/15.1.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի մջնդ 5.40/15.2 Տ 2-րդ եկեղեցի, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.40/15.2.1 Հ տեղահանված Red Monastery in Lchashen 149.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. 5.40/15.3 Տ Red Monastery in Lchashen 148.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.40/15.3.1 Հ մատուռի բեմին Red Monastery in Lchashen 119.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.40/15.3.2 Հ մատուռի բեմին Red Monastery in Lchashen 120.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. 5.40/15.4 Տ մատուռի շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.40/15.4.1 Հ հենած քարաբեկորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 964 թ. 5.40/15.4.2 Հ պատվանդանին պատվիրատու՝ Գրիգոր Բարակավիզ բեռնել պատկեր

Վիմագրություն. Արգիշտի Ա-ի արձանագրությունը մ.թ.ա. 776 թ. հս մասում 5.40/16 Հ պահպանվում է ուղղանկյուն կառույցի ներսում, փոստի շենքի մոտ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]