Զոլաքարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Զոլաքար գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 143 հուշարձան (20 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Նաղարախան» մ.թ.ա. 1 հզ - մջնդ 30 կմ ամ 5.34/1 Հ «Մեծ Ագրիճա» հովտում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Նաղարախան» մջնդ 5.34/1.1 Տ ամրոցի հվ մասում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Վարդան 5-6 դդ. 5.34/1.1.1 Հ գյուղատեղիի հս մասում բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան մ.թ.ա. 1 հզ 5.34/1.2 Հ ամրոցի հվ եզրին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-11 դդ. գ. մ. 5.34/2 Տ Գրիշա Պետոյանի տան մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.34/2.6 Անդրանիկ Գրիգորյանի հողամասում, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. ամ մասում 5.34/3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/3.1 Հ տեղահանված, դրված է որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղասու, Զոյրայի և Հովհաննեսի 1912 թ. 5.34/3.2 Տ պատվիրատու՝ Գրիգոր Հայրապետյան բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի և Վիրապի 1912 թ. 5.34/3.3 Տ պատվիրատու՝ Գրիգոր Հայրապետյան բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.34/3.4 Տ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Եղիազարի 1902 թ. 5.34/3.5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. 3 կմ աե 5.34/4 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Զոլախաչ» 9-16 դդ. գ. մ. 5.34/5 Հ Սերգեյ Հայրապետյանի տնամերձ հողամասում Zolakhach.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/5.1 Հ վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/5.2 Հ հենած քարերին բեռնել պատկեր

Խաչքար` «Զոլախաչ» 13-14 դդ. 5.34/5.3 Հ թիկունքն արձանագիր Zolakhach.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.34/5.4 Հ կանգնեցված գետնին, «Զոլախաչ»-ից ձախ բեռնել պատկեր

Տապանաքար «Խոյ» 15-16 դդ. 5.34/5.5 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Երկու ջրի արանք» («Գոմերի ավերակներ», «Մթնաձոր») 9-18 դդ. 4-5 կմ հվ 5.34/6 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-12 դդ. 5.34/6.1 Տ տարածվում է հանդամիջյան ճանապարհից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/6.1.1 Հ ընկած գետնին, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/6.1.2 Հ կանգնեցված գետնին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/6.1.3 Հ կանգնեցված գետնին, վերին աջ եզրը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-11 դդ. 5.34/6.1.4 Հ ընկած գետնին, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 999 թ. 5.34/6.1.5 Հ կանգնեցված գետնին, ստորին մասը չի պահպանվել, արձանագիր պատվիրատու՝ Տիրատուր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.34/6.1.6 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Լճի ավերակներ» 9-17 դդ. 5 կմ հվ-աե 5.34/7 Տ «Գյոլերի խրբեք» վայրում, ձորի 2 կողմերում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-15 դդ. 5.34/7.1 Տ գյուղատեղիի հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Կարմիր ավերակներ» («Սառնաղբյուր») վաղ մջնդ - 1948 թ. 38-40 կմ հս-ամ 5.34/8 Տ «Կըզըլ խարաբա», տարածվում է նաև Լիճք գյուղի տարածքում, լքվել է 1948 թ. բեռնել պատկեր

Ջրաղաց վրկնգ՝ 19 դ. 5.34/8.1 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց վրկնգ՝ 19 դ. 5.34/8.2 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց վրկնգ՝ 19 դ. 5.34/8.3 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց վրկնգ՝ 19 դ. 5.34/8.4 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Քյավառի յայլա» 9-17 դդ. 40 կմ ամ 5.34/9 Տ տեղացիներն անվանում են «Քյավառա օբեք» բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9-10 դդ. 5.34/9.1 Հ կնտ-ում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/9.2 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5 կմ հվ 5.34/10 Հ «Գյոլերի խրբեք» տանող ճանապարհի 2 կողմերում պահպանվել է հատվածաբար բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ վրկնգ՝ 19 դ. գ. մ. 5.34/11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.34/11.1 Հ ագուցված հս ավանդատան պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1460 թ. 5.34/11.2 Հ հվ ավանդատան մուտքից ձախ, պատվանդանին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1467 թ. 5.34/11.3 Հ ագուցված բեմի ճակատին, հորիզոնական դիրքով, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.4 Հ ագուցված աե պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1503 թ. 5.34/11.5 Հ ագուցված խորանում, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1521 թ. 5.34/11.6 Հ ագուցված ամ պատին, բեկոր, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1588 թ. 5.34/11.7 Հ ագուցված աե պատին, քիվը կոտրված, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.34/11.8 Հ ագուցված բեմի ճակատին, հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.34/11.9 Հ երկատված, բեկորներն ագուցված աե պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

տապանաքար 1251 թ. 5.34/11.10 Տ եկեղեցու ներսում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գյուլնազարի 1651 թ. 5.34/11.11 Տ ագուցված աե պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պեկզատի 1688 թ. 5.34/11.12 Տ ագուցված հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-18 դդ. 5.34/11.13 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/11.13.1 Հ աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.34/11.13.2 Հ եկեղեցուց 20 մ ամ, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.34/11.13.3 Հ հվ-աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.34/11.13.4 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ-աե, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1452 թ. 5.34/11.13.5 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Էսարի, Անի, Միրանշի 1460 թ. 5.34/11.13.6 Հ աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.34/11.13.7 Հ եկեղեցուց 35 մ հս, կանգնեցված գետնին, եզրագոտու վերին աջ հատվածը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.8 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.9 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.10 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.11 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահսուլթանի 15-16 դդ. 5.34/11.13.12 Հ աե կողմում, վերնամասը` չի պահպանվել, պահպանված մասը՝ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.13 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.14 Հ հս-աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Տիրատուրի և այլոց 1509 թ. 5.34/11.13.15 Հ աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.34/11.13.16 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ, խրված հողի մեջ, վերնամասը` ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.34/11.13.17 Հ հվ-աե կողմում, պատվանդանին, վերնամասը` թեքությամբ կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.34/11.13.18 Հ հվ կողմում պատվիրատու՝ Աղայբեկ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1701 թ. 5.34/11.13.19 Հ հվ կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զաքարի 1490 թ. 5.34/11.13.20 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ազարիայի 1492 թ. 5.34/11.13.21 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ստեփանոսի 15-16 դդ. 5.34/11.13.22 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 5.34/11.13.23 Տ հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ազարի 15-16 դդ. 5.34/11.13.24 Տ եկեղեցուց 8 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար այլոց և Հակոբի 1541 թ. 5.34/11.13.25 Տ եկեղեցուց 7 մ աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Միրզաջանի 1545 թ. 5.34/11.13.26 Տ աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ուլուսի 1551 թ. 5.34/11.13.27 Տ աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովասափի 1551 թ. 5.34/11.13.28 Տ հվ եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աղի 1551 թ. 5.34/11.13.29 Տ աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգորի 1557 թ. 5.34/11.13.30 Տ եկեղեցուց 8 մ աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաչատուրի 16 դ. 5.34/11.13.31 Տ հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 5.34/11.13.32 Տ հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մեհրաբի 16 դ. 5.34/11.13.33 Տ հվ եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ալթան փաշի և Իշխանի 16 դ. 5.34/11.13.34 Տ եկեղեցուց 7 մ աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 5.34/11.13.35 Տ արձանագիր պատվիրատու՝ Գրիգոր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կիրակոսի 16 դ. 5.34/11.13.36 Տ եկեղեցուց 20 մ ամ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խճի 16-17 դդ. 5.34/11.13.37 Տ աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Շահումի 1601 թ. 5.34/11.13. 38 Տ եկեղեցուց 15 մ հս-աե 38&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ծատուրի 1623 թ. 5.34/11.13.39 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դավթի 1657 թ. 5.34/11.13. 40 Տ աե եզրին 40&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1660 թ. 5.34/11.13.41 Տ եկեղեցուց 10 մ հս, արձանագրությունը՝ դժվար ընթեռնելի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Չելարի 1674 թ. 5.34/11.13.42 Տ եկեղեցուց 40 մ հվ-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 1681 թ. 5.34/11.13.43 Տ եկեղեցուց 17 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարեանի 1681 թ. 5.34/11.13.44 Տ եկեղեցուց 40 մ հվ-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղումարի 1685 թ. 5.34/11.13.45 Տ հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Իփոլի 1688 թ. 5.34/11.13.46 Տ հվ-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1688 թ. 5.34/11.13.47 Տ աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պապի 1688 թ. 5.34/11.13.48 Տ եկեղեցու զանգակատնից հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1688 թ. 5.34/11.13.49 Տ հվ-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ալեքսանի 1688 թ. 5.34/11.13.50 Տ հվ-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարգարիտի 1688 թ. 5.34/11.13.51 Տ հս եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաթունի 1691 թ. 5.34/11.13.52 Տ հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1692 թ. 5.34/11.13.53 Տ հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սիմեոնի 1693 թ. 5.34/11.13.54 Տ հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ալեքսանի 1698 թ. 5.34/11.13.55 Տ աե կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զորի 1698 թ. 5.34/11.13.56 Տ աե եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1698 թ. 5.34/11.13.57 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ասադի 17 դ. 5.34/11.13.58 Տ եկեղեցուց 15 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղազարի 1708 թ. 5.34/11.13.59 Տ հս եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պաղիրի 1708 թ. 5.34/11.13.60 Տ եկեղեցու զանգակատնից 10 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կիրակոսի 1711 թ. 5.34/11.13.61 Տ հս կողմում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1725 թ. 5.34/11.13.62 Տ աե եզրին բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 19 դ. 5.34/11. 14 Տ եկեղեցուց 30 մ հս 14&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Ժայռաքանդակ «Քարե աղավնի» մ.թ.ա. 2-1 հզ 41 կմ ամ 5.34/12 Հ «Նաղարախան» ամրոցից 1 կմ ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 2 կմ հս 5.34/13 Հ նորակառույց մատուռում բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 2 կմ հս 5.34/14 Հ նորակառույց մատուռում բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. վրջ գ. մ. 5.34/15 Տ Մխիթար Հարությունյանի բակում բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Դավիթ 13 դ. հվ-ամ մասում 5.34/16 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.34/16.1 Հ ագուցված բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.34/16.2 Հ դրված բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.34/16.3 Հ դրված բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.34/16.4 Հ դրված բեմին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.34/16.5 Հ դրված բեմին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-15 դդ. 5.34/16.6 Տ մատուռից ամ պահպանվել է փոքր հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մուսայելի 15 դ. 5.34/16.6.1 Տ մատուռից 5 մ հվ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Դավիթ Անհաղթ 14 դ. ամ մասում 5.34/17 Տ Հենրիկ Սիմոնյանի հողամասում վրկնգ՝ 1976 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար` Դավիթ երեցի և ծնողաց 1342 թ. 5.34/17.1 Հ աե պատի մոտ, ներքուստ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14 դ. 5.34/17.2 Տ մատուռի ներսում, արձանագիր, քայքայված բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 12-13 դդ. ամ մասում 5.34/18 Հ Հովհաննես Արուճյանի տան մոտ, ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-16 դդ. 5.34/18.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/18.1.1 Հ խրված հողի մեջ, գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/18.1.2 Հ հենած քարաբեկորներին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.34/18.1.3 Հ հենած Հովհաննես Արուճյանի տնամերձի քարե ցանկապատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.34/18.1.4 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Մատուռ «Սարի Սուրբ» 15 դ. 15 կմ հվ 5.34/19 Տ SariSurbHovhannes.JPG բեռնել պատկեր

Վիշապաքար մ.թ.ա. 2-1 հզ 42 կմ ամ 5.34/20 Հ «Նաղարախան» ամրոցից 2 կմ ամ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]