Գանձակի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Գանձակ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 48 հուշարձան (3 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց «Խաչեր» 9-20 դդ. հս-աե մասում 5.21/1 Տ գյուղի հս-աե եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/1.1 Հ ընկած գետնին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.21/1.2 Հ տեղափոխված Վոլոդյա Հակոբյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղի բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.21/1.3 Հ տեղափոխված Վոլոդյա Հակոբյանի տնամերձում գտնվող սրբատեղի բեռնել պատկեր

Խաչքար 1513 թ. 5.21/1.4 Հ իրար կողք կանգնեցված 4 խաչքարերից ձախից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղազարի, Աննի, Խաչատուրի 1531 թ. 5.21/1.5 Հ իրար կողք կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.21/1.6 Հ իրար կողք կանգնեցված 4 խաչքարերից ձախից 2-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 16 դ. 5.21/1.7 Հ իրար կողք կանգնեցված 4 խաչքարերից աջից 2-րդը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 4-5 դդ. գ. մ. 5.21/2 Հ վրկնգ՝ 16-րդ դ., Վարդա տիկնոջ կողմից Holy Mother of God church in Gandzak village 22.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.21/2.1 Հ խորանում, գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.21/2.2 Հ եկեղեցու աե պատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.21/2.3 Տ եկեղեցուց հվ, Գավառից եկող ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/2.3.1 Հ հենած հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/2.3.2 Հ կիսով հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.21/2.3.3 Հ ամրացված գետնին՝ թեք դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.21/2.3.4 Հ կիսով հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.21/2.3.5 Հ ամրացված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.21/2.3.6 Հ քանդակված ժայռաբեկորին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 9 դ. գ. մ. 5.21/3 Հ Գանձակ գյուղ, Գեղարքունիքի մարզ.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/3.1 Հ ագուցված ամ պատին, գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.21/3.2 Հ եկեղեցու ներսում, որմնասյան մոտ, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.21/3.3 Հ հս ավանդատանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.21/3.4 Հ ագուցված հվ պատին, գլխիվայր, քիվը՝ կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.21/3.5 Հ ագուցված հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար` Ակոբջանի 1571 թ. 5.21/3.6 Հ բեմի ճակատին, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.21/3.7 Հ բեմի ճակատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.21/3.8 Հ ագուցված հվ պատին, վերնամասը տաշված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.21/3.9 Հ ագուցված հվ պատին, քիվը՝ ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.21/3.10 Հ հս ավանդատանը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.21/3.11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/3.11.1 Հ լքված շինության մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/3.11.2 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, օգտագործվել է որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/3.11.3 Հ հենած եկեղեցու ամ պատին, գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.21/3.11.4 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.21/3.11.5 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.21/3.11.6 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.21/3.11.7 Հ ստորին աջ մասը կոտրված, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.21/3.11.8 Հ բակում, պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.21/3.11.9 Հ ագուցված քարե ցանկապատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.21/ Հ կանգնեցված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.21/3.11.10 Հ բակում, երկատված, պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.21/3.11.11 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1545 թ. 5.21/3.11.12 Հ եկեղեցու ամ մուտքի մոտ, դրված է որպես տապանաքար բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելքումի 16 դ. 5.21/3.11.13 Հ կանգնեցված հողի մեջ, ստորին մասը կոտրված կազմող՝ Ուսեպ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.21/3.11.14 Հ ընկած գետնին, ստորին աջ անկյունը` ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչատուրի 17 դ. 5.21/3.11.15 Հ զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նիկողոսի, Թումայի, Ավանեսի 1600 թ. 5.21/3.11.16 Հ կազմող՝ Քիրամ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 5.21/3.11.17 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]