Սարուխանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Սարուխան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 25 հուշարձան (12 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի «Թամոյի լիճ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 9-10 կմ հվ-ամ 5.78/1 Հ «Չռի ջուր» գետակի աջ ափին, բարձունքին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.78/1.1 Հ բնակատեղիի աե և հս-աե կողմերում բեռնել պատկեր

Բնակատեղի «Կարեի Քարայր» մ.թ.ա. 2-1 հզ 10 կմ հվ 5.78/2 Հ «Չռի ջուր» գետակի ջրվեժի մոտ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.78/2.1 Հ բնակատեղիի հս-ամ կողմում բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-17 դդ. գ. մ. 5.78/3 Տ գորգագործական ֆաբրիկայի բակում, խաչքարերով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. հս մասում 5.78/4 Տ Գավառ-Սարուխան ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. ամ մասում 5.78/5 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Նազեի Սուրբ» 10-17 դդ. 3 կմ ամ 5.78/6 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Նազեի սուրբ» 10-12 դդ., վրկնգ.՝ 1950-ական թթ. 5.78/6.1 Տ դաշտամիջյան ճանապարհի ձախ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.78/6.1.1 Հ ամ պատի մոտ, արձանագիր, դրված գլխիվայր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Սիմոյի Սուրբ» 10-17 դդ. 1,5 կմ հվ-ամ 5.78/7 Տ գյուղատեղիի հս եզրին 1960-ական թթ. կառուցվել է մատուռ՝ Մուշեղ Խոստեղյանի կողմից բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավագի 1241 թ. 5.78/7.1 Հ նորակառույց մատուռում, Խաչքարը չի պահպանվել, պահպանվում է արձանագիր պատվանդանը բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 6 կմ հվ-ամ 5.78/8 Հ «Քըռքըռա» դամբարանադաշտից 250 մ հվ-ամ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Բանդի դաշտ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 4,5 կմ ամ 5.78/9 Հ «Նազեի սուրբ» մատուռից 1,5 կմ ամ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Քըռքըռա» մ.թ.ա. 2-1 հզ 5 կմ հվ-ամ 5.78/10 Հ «Բանդի դաշտ» դամբարանադաշտից 1 կմ հվ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1883 թ. գ. մ. 5.78/11 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղազարի, Հազարպէկի 1549 թ. 5.78/11.1 Հ ագուցված աե պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Թուխ Մանուկ» 16-17 դդ. հվ մասում 5.78/12 Տ վրկնգ.՝ 19-րդ դ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.78/12.1 Հ բեմին, ստորին մասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Բարսեղի 1549 թ. 5.78/12.2 Հ ագուցված հս պատին, ներքուստ, կազմող՝ Մելիքսէթ բեռնել պատկեր

Խաչքար Տիրուտպէկի 1577 թ. 5.78/12.3 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.78/12.4 Հ խորանում, դրված գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.78/12.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.78/12.6 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղբերիկի 16 դ. 5.78/12.7 Հ ագուցված հվ պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]