Ծովինարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Ծովինար գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 91 հուշարձան (21 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Թեյշեբաինի (Օձաբերդ) մ.թ.ա. 1 հզ, մ.թ.ա. 8-6 դդ. հս-աե մասում 5.52/1 Հ Overlooking Teyseba.JPG բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 1 հզ 5.52/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 5.52/1.2 Հ հվ կողմում բեռնել պատկեր

Վիմագրություն. Ծովինարի սեպագիր արձանագրությունը մ.թ.ա. 735-714 թթ. 5.52/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. աե մասում 5.52/2 Տ Մարտունի-Վարդենիս մայրուղուց ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.52/2.1 Հ արձանագիր բեկոր բեռնել պատկեր

Գլխատուն 1828 թ. գ. մ. 5.52/3 Տ ալաշկերտցի Կարապետի բեռնել պատկեր

Գլխատուն 1828 թ. գ. մ. 5.52/4 Տ Սասուն Խաչատրյանի բեռնել պատկեր

Գլխատուն 1828 թ. գ. մ. 5.52/5 Տ ալաշկերտցի Մելքոնի բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. գ. մ. 5.52/6 Տ Բոդարես Հարությունյանի բեռնել պատկեր

Գլխատուն 19 դ. գ. մ. 5.52/7 Տ տեր Լալայի բեռնել պատկեր

Գլխատուն 20 դ. սկզբ գ. մ. 5.52/8 Տ Վարազդատ Շառոյանի բեռնել պատկեր

Գլխատուն 20 դ. սկզբ գ. մ. 5.52/9 Տ Ազնիվ Պապիկյանի բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Հին գյուղ» ուշ մջնդ - 1837 թ. հս մասում 5.52/10 Տ Մարտունի-Ծովինար խաչմերուկից ձախ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան վաղ մջնդ 5.52/10.1 Տ գյուղատեղիի հվ կողմում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Փառկունք» («Վերին քյոլաղըռան», «Հին Կարմրաշեն») 9 դ.- 1949 թ. 8 կմ հվ 5.52/11 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Պողոս-Պետրոս 13 դ. 5.52/11.1 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուկաս աղի 1525 թ. 5.52/11.1.1 Հ ագուցված հս պատին, ներքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վասակ քահանայի 1547 թ. 5.52/11.1.2 ագուցված բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.52/11.1.3 Հ եկեղեցում, ընկած գետնին, արձանագի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Արութինի 1673 թ. 5.52/11.1.4 Տ ավանդատանը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 19 դ. 5.52/11.2 Տ կիսաքանդ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.52/11.2.1 Հ պատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.52/11.2.2 Հ ագուցված ավանդատան հս պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.52/11.2.3 Հ ագուցված ավանդատանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Վառիկի 1514 թ. 5.52/11.2.4 Հ ագուցված բեմին, հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. 5.52/11.3 Տ հս գերեզմանոց բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.52/11.3.1 Հ ստորին մասը կոտրված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.52/11.3.2 Հ երկատված, շարքով կանգնած խաչքարերից աջից 4-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1309 թ. 5.52/11.3.3 Հ երկատված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիք Թանկրիղուլի 1451 թ. 5.52/11.3.4 Հ եկեղեցուց հս-աե, 3 խաչքարերից ձախից 1-ինը բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Խոնծատի 1466 թ. 5.52/11.3.5 Հ եկեղեցուց հս-աե, ընդհանուր պատվանդանին կանգնած զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.52/11.3.6 Հ երկատված, շարքով կանգնած խաչքարերից ձախից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար Քեղուպադի, Միրզի, Գալուստի, Մելիքի, Խաթունի 15 դ. 5.52/11.3.7 Հ եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.52/11.3.8 Հ եկեղեցուց հս, արձանագիր, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.52/11.3.9 Հ անկանոն պատվանդանին, արձանագիր պատվիրատու՝ Սարգիս բեռնել պատկեր

Խաչքար Թուրվադի 15-16 դդ. 5.52/11.3.10 Հ եկեղեցուց 20 մ հս, ստորին մասը` խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդան քահանայի 1503 թ. 5.52/11.3.11 Հ եկեղեցու հս պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1503 թ. 5.52/11.3.12 Հ խրված հողի մեջ պատվիրատու՝ մելիք Ղուկաս բեռնել պատկեր

Խաչքար Ասպահշի, Խոնդքարի 1523 թ. 5.52/11.3.13 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հապետի, Չիչաքի 1525 թ. 5.52/11.3.14 Հ եկեղեցուց հս, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոզալ աղի 1550 թ. 5.52/11.3.15 Հ եկեղեցուց հս-աե, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարդումի 1570 թ. 5.52/11.3.16 Հ եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Խաչքար Նատիրի 1570 թ. 5.52/11.3.17 Հ եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրիջանի 16 դ. 5.52/11.3.18 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գալուստ քահանայի 16 դ. 5.52/11.3.19 Հ եկեղեցուց 6 մ հս բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.52/11.3.20 Հ եկեղեցուց հս-աե, խրված հողի մեջ, թեքությամբ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Փարմազի 16 դ. 5.52/11.3.21 Հ եկեղեցուց հս, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի 16 դ. 5.52/11.3.22 խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1603 թ. 5.52/11.3.23 Հ եկեղեցուց հս, թվակիր, կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղասումի 1466 թ. 5.52/11.3.24 Տ եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. 5.52/11.3.25 Տ եկեղեցուց 20 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վելիջանի 1536 թ. 5.52/11.3.26 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ավանդուկի 1541 թ. 5.52/11.3.27 Տ եկեղեցուց հս-ամ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղասումջանի 1571 թ. 5.52/11.3.28 Տ եկեղեցուց 10 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիք Բաբաջանի 1578 թ. 5.52/11.3.29 Տ Գեղարքունիքի նշանավոր մելիք Թանկրիղուլի որդու տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելքումի 1624 թ. 5.52/11.3.30 Տ եկեղեցուց 8 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ակոբի 1624 թ. 5.52/11.3.31 Տ եկեղեցուց 6 մ հս բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զաքարի 1673 թ. 5.52/11.3.32 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թասալիսի 1699 թ. 5.52/11.3.33 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 5.52/11.3.34 Տ հվ կողմում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սաղի 1701 թ. 5.52/11.3.35 Տ եկեղեցուց 35 մ հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թադևոսի 1702 թ. 5.52/11.3.36 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աստվածատուրի 1702 թ. 5.52/11.3.37 Տ եկեղեցուց հս-աե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սանգակի 1703 թ. 5.52/11.3.38 Տ հս եզրին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.52/11.4 Տ հվ-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1273 թ. 5.52/11.4.1 Հ պատվիրատու՝ Մանուչայ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավանեսի և կողակցի 15-16 դդ. 5.52/11.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Էվազի 1661 թ. 5.52/11.4.3 Տ երկաստիճան պատվանդանին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-16 դդ. 5.52/11.5 Տ հս-ամ եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.52/11.5.1 Հ խրված հողի մեջ, 3 խաչքարերից կենտրոնինն է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահսիվարի 1551 թ. 5.52/11.5.2 Հ խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Բեկի, Սուլթանի 1570 թ. 5.52/11.5.3 Հ խրված հողի մեջ, 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիք բեկի 1457 թ. 5.52/11.5.4 Հ Գեղարքունիքի նշանավոր մելիք Թանկրիղուլի եղբոր տապանաքարն է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Օրգլու» 9-17 դդ., 19 դ. 15 կմ հվ 5.52/12 Տ «Խրբեքի ջուր» գետի ափին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-11 դդ. 5.52/12.1 Տ գյուղատեղիի կնտ.-ում, կիսավեր Surb Sarkis of Tsovinar.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.52/12.1.1 Հ ամ կողմում, կիսագետնաթաղ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. 5.52/12.2 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.52/12.2.1 Հ կիսով խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Մատուռ 14-15 դդ. 5.52/12.3 Տ ավերակ եկեղեցուց հս բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. 5.52/12.4 Տ գյուղատեղիի ամ մասում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 8 կմ հվ 5.52/13 Հ Փառկունք գյուղատեղի տանող ճանապարհի ձախ կողմում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Ասոյի Դընգ» մ.թ.ա. 2-1 հզ 13-14 կմ հվ-աե 5.52/14 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ «Իծու կողեր» մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ մասում 5.52/15 Հ գյուղի հվ եզրին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1900 թ. գ. մ. 5.52/16 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 19 դ. գ. մ. 5.52/17 Տ Սերյոժա Թովմասյանի տան մոտ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.52/17.1 Հ եկեղեցու հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10 կմ հվ 5.52/18 Հ «Թոփի գլուխ» վայրում, նորակառույց մատուռում բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10 կմ հվ 5.52/19 Հ «Թոփի գլուխ» վայրում, նորակառույց մատուռում բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 10 կմ հվ 5.52/20 Հ «Թոփի գլուխ» վայրում, նորակառույց մատուռում բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1978 թ. հս մասում 5.52/21 Տ գործող գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]