Ծովասարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Թազագյուղ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 74 հուշարձան (10 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի «Պողոս գեղ» մ.թ.ա. 3-1 հզ, 9-17 դդ. 1,5 կմ հվ-աե 5.36/1 Հ Ծակքար գետի ձախ ափին, ձորի եզրին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3-2 հզ 5.36/1.1 Հ «Պողոսի գեղ» գյուղատեղիի հս մասում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Պողոսի գեղ» 9-17 դդ. 5.36/1.2 Տ բնակատեղիից հս բեռնել պատկեր

Եկեղեցի (Մատուռ Սբ. Հռիփսիմե) 13 դ. 5.36/1.2.1 Տ գյուղատեղիի աե կողմում, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար Մուսեսի 9-10 դդ. 5.36/1.2.1.1 Հ հս պատի մոտ, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.36/1.2.2 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.36/1.2.3 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.36/1.2.4 Հ ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-18 դդ. կնտ 5.36/2 Տ հացահատիկի պահեստների մոտ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ալոյի ավերակներ» («Ալոյի խրբեք») 9-17 դդ. 3 կմ հվ-ամ 5.36/3 Տ Ծակքար գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-15 դդ. 5.36/3.1 Տ գյուղատեղիի աե մասում բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 14-15 դդ. 5.36/3.2 Տ գյուղատեղիից 0,5 կմ հվ-ամ, ավերակ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ահմադաղ 9-17 դդ. 5 կմ հվ-ամ 5.36/4 Տ Կողակագետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. 5.36/4.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.36/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.36/4.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ 2,7 կմ հվ-ամ 5.36/5 Հ Ծակքար գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1814 թ. գ. մ. 5.36/6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.36/6.1 Հ ագուցված բեմի ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Եթարի 13 դ. 5.36/6.2 Հ ագուցված հվ պատին, մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.36/6.3 Հ ագուցված բեմին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ճոչնախի 1497 թ. 5.36/6.4 Հ ագուցված հս ավանդատան մուտքից վեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.36/6.5 Հ ագուցված հս ավանդատան մուտքից ձախ բեռնել պատկեր

{{հ աչքար |հոդված = |նշանակություն = Հ |կառուցված = 16 դ. |հասցե = |լայն = |երկ = |համարանիշ = 5.36/6.6 |հղում = 37837 |պատկեր = |նշում = ագուցված բեմին}}

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 9-10 դդ., վրկնգ.՝ 1286 թ. գ. մ. 5.36/7 Հ Gegharqunik region church (number 5) 2.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. 5.36/7.1 Հ գյուղամիջյան ճանապարհով գերեզմանոցը բաժանված է 2 հատվածների՝ եկեղեցուց աե և ամ 1983 թ, տարածքում կատարվել են բարեկարգման և խաչքարերի ամրացման աշխատանքներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.36/7.1.1 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, շարքով կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 5.36/7.1.2 Հ հվ եզրին, հենած քարե ցանկապատին, եզրերը` կոտրատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.3 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, շարքով կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 4-րդը, վերին ձախ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.4 Հ եկեղեցու մուտքից աջ, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.5 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, ստորին աջ եզրը` վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.6 Հ հվ-ամ եզրին, խրված հողի մեջ, եզրերը` կոտրատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.7 Հ աե կողմում, կանգնեցված բետոնե պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.8 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, հողմնահարված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.9 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 5.36/7.1.10 Հ աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.36/7.1.11 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.36/7.1.12 Հ հս-աե կողմում, ցածր պատվանդանին, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 5.36/7.1.13 Հ հս-աե կողմում, ցածր պատվանդանին, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից կենտրոնինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.36/7.1.14 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 5.36/7.1.15 Հ եկեղեցուց աե, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.36/7.1.16 Հ աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.36/7.1.17 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, ստորին աջ եզրը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.36/7.1.18 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.36/7.1.19 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, շարքով կանգնած 4 խաչքարերից ձախից 2-րդը, բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 5.36/7.1.20 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, վերնամասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.36/7.1.21 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, մամռապատ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1285 թ. 5.36/7.1.22 Հ եկեղեցուց հվ, պատվանդանին, վերնամասը` չի պահպանվել բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.36/7.1.23 Հ ամ կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.36/7.1.24 Հ ժամանակակից Գերեզմանոցի աե կողմում, կանգնեցված պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.36/7.1.25 Հ ժամանակակից Գերեզմանոցի աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.36/7.1.26 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.36/7.1.27 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար` Խրամի 1457 թ. 5.36/7.1.28 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1486 թ. 5.36/7.1.29 Հ ժամանակակից գերեզմանոցի աե կողմում, խրված հողի մեջ, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Մեսրոպի 1492 թ. 5.36/7.1.30 Հ ժամանակակից գերեզմանոցի աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1492 թ. 5.36/7.1.31 Հ ժամանակակից գերեզմանոցի աե կողմում պատվիրատու՝ Միրզա և Ասիս բեռնել պատկեր

Խաչքար 1495 թ. 5.36/7.1.32 Հ ժամանակակից գերեզմանոցի աե կողմում, կանգնեցված գետնին, վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.36/7.1.33 Հ աե կողմում, անմշակ պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.36/7.1.34 Հ հս-աե կողմում, շարքով կանգնած 3 խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.36/7.1.35 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.36/7.1.36 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 5.36/7.1.37 Հ աե կողմում, կանգնեցված գետնին, աջ եզրագոտին վնասված բեռնել պատկեր

Խաչքար Փիրումի 16 դ. 5.36/7.1.38 Հ հվ-աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.36/7.1.39 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.36/7.1.40 Հ աե կողմում, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.36/7.1.41 Հ ժամանակակից գերեզմանոցի աե կողմում, մետաղյա ցանկապատի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մխիթարի 16 դ. 5.36/7.1.42 Տ ժամանակակից գերեզմանոցի աե կողմում, պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.36/7.1.43 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ, ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 5.36/7.1.44 Տ ժամանակակից թաղումների հս եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 5.36/7.1.45 Տ ժամանակակից թաղումների աե կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. հս-աե մասում 5.36/8 Հ Թազագյուղ-Լիճք ճանապարհին, Ծակքար գետի աջ ափին, «Համոյի սուրբ» սրբատեղիից 30 մ հվ-աե, խրված հողի մեջ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Գալոյի» 19 դ. աե մասում 5.36/9 Տ ձորի մեջ, Կողակագետի ափին բեռնել պատկեր

Ջրաղաց «Նաջըրի» 19 դ. աե մասում 5.36/10 Տ ձորի մեջ, Կողակագետի ափին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]