Այրքի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Այրք գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 72 հուշարձան (6 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2 հզ կես գ. մ. 5.11/1 Հ Սբ. Աստվածածին և Սբ. Գևորգ Եկեղեցիների միջև ընկած տարածքում բեռնել պատկեր

Քարայր կացարանների համալիր մ.թ.ա. 2 հզ - 16-19 դդ. հվ մասում 5.11/1.1 Հ Սբ. Գևորգ եկեղեցուց հվ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան մ.թ.ա. 2 հզ -մջնդ 5.11/1.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան մ.թ.ա. 2 հզ -մջնդ 5.11/1.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 16-18 դդ. 5.11/1.1.3 Տ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան 19 դ. 5.11/1.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1281 թ. գ. մ. 5.11/2 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. 5.11/2.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 5.11/2.2 Տ եկեղեցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.11/2.2.1 Հ հողմնահարված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1505 թ. 5.11/2.2.2 Հ եկեղեցուց հս, ցածր պատվանդանին, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրկուլի, Կուլըստանի 1529 թ. 5.11/2.2.3 Հ ցածր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրկուլի, Ղըռլին, Կուլըստանի 1529 թ. 5.11/2.2.4 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Բարսեղ քահանայի, Մելիքի 1530 թ. 5.11/2.2.5 Հ ցածր պատվանդանին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մաղաքի, Ահտիպարի 1536 թ. 5.11/2.2.6 Հ եկեղեցու աե պատի մոտ, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրի 1550 թ. 5.11/2.2.7 Հ եկեղեցու ամ կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղարագոզի 1557 թ. 5.11/2.2.8 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1570 թ. 5.11/2.2.9 Հ եկեղեցու աե կողմում, կանգնեցված գետնին, թվակիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Խատարի 16 դ. 5.11/2.2. 10 Հ եկեղեցու ամ կողմում, կանգնեցված գետնին 10&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Սիմի 16 դ. 5.11/2.2. 11 Հ եկեղեցու բակում, ցածր պատվանդանին 11&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Ահտիպարի 16 դ. 5.11/2.2. 12 Հ եկեղեցու բակում, ցածր պատվանդանին 12&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիքսեթ քահանայի, Շահնազի, Սամվելի 16 դ. 5.11/2.2. 13 Հ եկեղեցու ամ պատի մոտ, կանգնեցված գետնին 13&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Հռիփսիմի 16 դ. 5.11/2.2. 14 Հ եկեղեցու ամ պատի մոտ, կանգնեցված գետնին 14&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Զոհրապի և Զահրապի 1604 թ. 5.11/2.2. 15 Հ եկեղեցու հս կողմում, պատվանդանին 15&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Խանպեկի 1607 թ. 5.11/2.2. 16 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, կանգնեցված գետնին 16&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղասումճանի 1607 թ. 5.11/2.2. 17 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, կանգնեցված գետնին 17&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոկի 1649 թ. 5.11/2.2. 18 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, կանգնեցված գետնին կազմող՝ Անանիա 18&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Ատիպեկի 1649 թ. 5.11/2.2. 19 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, կանգնեցված գետնին կազմող՝ Անանիա 19&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Աստվածատուր քահանայի և Պարումի 1650 թ. 5.11/2.2. 20 Հ եկեղեցու ամ կողմում, բարձր պատվանդանին 20&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Պալի, Հուռումսիմի 1666 թ. 5.11/2.2. 21 Հ եկեղեցու հս պատի մոտ, կանգնեցված գետնին 21&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Նավասարդի 1667 թ. 5.11/2.2. 22 Հ եկեղեցու աե կողմում, եռաստիճան բարձր պատվանդանին 22&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գուլապի 1551 թ. 5.11/2.2.23 Հ եկեղեցու հվ պատի տակ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Քոչի 1573 թ. 5.11/2.2.24 Հ եկեղեցու հվ պատի մոտ, կիսով գետնաթաղ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Թասալի 1601 թ. 5.11/2.2.25 Հ եկեղեցու հս պատի տակ, կիսով գետնաթաղ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 1667 թ. 5.11/2.2.26 Հ եկեղեցուց աե բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 13 դ. աե մասում 5.11/3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 5.11/3.1 I տարածվում է եկեղեցուց հս և ամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 5.11/3.1.1 Հ եկեղեցու մուտքից ձախ, պատի շարվածքում, հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 5.11/3.1.2 Հ եկղեղեցու հս պատի շարվածքում, հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.11/3.1.3 Հ եկեղեցուց հս, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 5.11/3.1.4 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննես երեցի 1260 թ. 5.11/3.1.5 Հ եկեղեցու մոտ, կանգնեցված գետնին, կրում է եկեղեցու վերանորոգման վերաբերյալ արձանագրություն բեռնել պատկեր

Խաչքար Ակոբի 1277 թ. 5.11/3.1.6 Հ ագուցված եկեղեցու պատին, արտաքուստ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1.7 Հ եկեղեցու հվ կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1.8 Հ եկեղեցու հս-ամ կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1.9 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1. 10 Հ կանգնեցված գետնին, վերին ձախ կողմը կոտրված 10&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1. 11 Հ եկեղեցու հս պատի շարվածքում, հորիզոնական դիրքով 11&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1. 12 Հ եկեղեցու աե պատի շարվածքում 12&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1. 13 Հ եկեղեցու հվ պատի շարվածքում, հորիզոնական դիրքով 13&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1. 14 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցրած գետնին 14&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 5.11/3.1. 15 Հ եկեղեցուց հս-ամ, կանգնեցրած գետնին 15&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.11/3.1. 16 Հ եկեղեցուց հս-աե, կանգնեցրած գետնին 16&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.11/3.1. 17 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին 17&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 5.11/3.1. 18 Հ եկեղեցու հվ պատի մոտ, կիսով խրված հողի մեջ 18&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1. 19 Հ եկեղեցու հվ պատի շարվածքում, հորիզոնական դիրքով 19&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1. 20 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին 20&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1. 21 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին 21&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1. 22 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին 22&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1. 23 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցված գետնին 23&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1.24 Հ եկեղեցուց հս, կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 5.11/3.1.25 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.11/3.1.26 Հ ագուցված եկեղեցու մուտքի բարավորից վեր, հորիզոնական դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 5.11/3.1.27 Հ եկեղեցու ամ պատի շարվածքում, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Հայրապետի 15-16 դդ. 5.11/3.1.28 Հ եկեղեցու ամ կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.11/3.1.29 Հ եկեղեցու հս-ամ կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.11/3.1.30 Հ եկեղեցու հս կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 5.11/3.1.31 Հ եկեղեցու ամ կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար` Հարայպետի 16-17 դդ. 5.11/3.1.32 Հ եկեղեցու ամ կողմում, կանգնեցրած գետնին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ 2-3 կմ ամ 5.11/4 Հ Վարդենիս-Այրք ճանապարհի 2 կողմերում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. հվ-ամ մասում 5.11/5 Հ գյուղի եզրին, ցանկապատի շարվածքում բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1948 թ. գ. մ. 5.11/6 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]