Կալավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Գեղարքունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Գեղարքունիքի մարզի Կալավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (17 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ մասում 5.53/1 Հ գյուղի եզրին, Բարեպատ գետի և նրա ձախակողմյան վտակի միախառնման հետևանքով առաջացած հրվանդանին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.53/1.1 Հ ամրոցի հվ կողմում, անտառապատ սարալանջին բեռնել պատկեր

Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 4 կմ հվ-աե 5.53/2 Հ Կալավան-Դրախտիկ դաշտամիջյան ճանապարհի 2 եզրերին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5.53/2.1 Հ ամրոցից հվ բեռնել պատկեր

Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ հս-աե 5.53/3 Հ Բարեպատ գետի աջ ափին տեղադրությունը տրված է գյուղի դպրոցի նկատմամբ բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան քարի դար 2,5 կմ հվ 5.53/4 Հ Բարեպատ գետի աջ ափին, անտառի մեջ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-17 դդ. 1 կմ հվ-աե 5.53/5 Տ Բարեպատ գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 6 կմ հվ-աե 5.53/6 Տ Բարեպատ գետի աջ ափին, դաշտամիջյան ճանապարհով բաժանվում է 2 հատվածների բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 14-17 դդ. 8 կմ հվ-աե 5.53/7 Տ Կալավան-Դրախտիկ դաշտամիջյան ճանապարհի ձախ եզրին, Բարեպատ գետի ակունքների մոտ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-17 դդ. 5.53/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 5.53/7.1.1 Հ կանգնոցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.53/7.1.2 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.53/7.1.3 Հ կանգնեցված գոտնին, եզրերը` ջարդոտված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 5.53/7.1.4 Հ կանգնեցված գետնին բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 16-18 դդ. 0,5 կմ աե 5.53/8 Տ դպրոցից 750 մ հս-աե բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-18 դդ. 5.53/8.1 Տ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ աե մասում 5.53/9 Հ դպրոցից 300 մ հվ, գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ գ. մ. 5.53/10 Հ դպրոցից 220 մ հվ, գետի ձախ ափին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ հվ-ամ մասում 5.53/11 Հ Բարեպատ գետի ձախակողմյան վտակների միջակայքի բացատում, խոզապահական տնտեսության մոտ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 4,8 կմ հվ-աե 5.53/12 Հ Բարեպատ գետի աջ ափին, գետեզերքի տափարակին բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ հս 5.53/13 Հ Կալավան-Բարեպատ գյուղամիջյան ճանապարհից աջ, գետի աջ ափին, անտառի եզրի բացատում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 5,8 կմ հվ-աե 5.53/14 Հ Բարեպատ գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-12 դդ. գ. մ. 5.53/15 Հ Սաշիկ Աղաջանյանի տան բակում բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. 3 կմ հվ-աե 5.53/16 Տ Բարեպատ գետի աջ ափին, թեք սարալանջին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 5.53/16.1 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19-20 դդ. աե մասում 5.53/17 Տ գյուղի եզրին, Բարեպատ գետի աջ ափին բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]