Երկրների ցանկ ըստ ավտոմոբիլային տրանսպորտային միջոցների արտադրության

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Երկրի կողմից արտադրված շարժիչային տրանսպորտային միջոցներ:

Սա ավտոմեքենաների արտադրության երկրների ցուցակն է, որը հիմնված է Միջազգային ավտոմեքենաների Կազմակերպության 2016 թվականի և ավելի վաղ տվյալների վրա։ Թվերը ներառում են մարդատար ավտոմեքենաներ, թեթև առևտրային տրանսպորտային միջոցներ, միկրոավտոբուսներ, բեռնատարներ, ավտոբուսներ և վագոններ[1]։ EX-ը նշանակում է, որ երկրի ավտոտրանսպորտային միջոցների արտադրության վարկանիշը անհայտ է։

Nuvola apps kview.png Արտաքին պատկերներ
Searchtool.svg Bar Chart Race of the below table


# Երկիր 2020 [2] 2019 [3] 2018
[4]
2017[5] 2016
[6]
2015
[7]
2014
[8]
2013
[9]
2012
[10]
2011
[11][12]
2010
[12][13]
2005
[14]
2000
[15][16]
1995
[16][17]
1990
[18][19]
[20]
1980
[18][19][20][21]
1970
[18][19][20][21]
1960
[18][19][20][21]
1950
[18][19]
Peak
production
[18][19][16]
[22][17][20][5]
Peak
year
[18][19][16]
[22][17][20]
Աշխարհ 91,786,861 95,634,593 97,302,534 95,057,929 90,780,583 89,747,430 87,507,027 84,141,209 80,092,840 77,629,127 66,482,439 58,374,162 50,046,000 48,553,969 38,564,516 29,419,484 16,488,340 10,577,426 97,302,534 2017
1 Չինաստան 25,720,665 27,809,196 29,015,434 28,118,794 24,503,326 23,722,890 22,116,825 19,271,808 18,418,876 18,264,761 5,717,619 2,069,069 1,434,772 509,242 222,288 87,166 22,574 ? 29,015,434 2017
2 Միացյալ Նահանգներ 10,880,019 11,314,705 11,189,985 12,198,137 12,100,095 11,660,699 11,066,432 10,335,765 8,661,535 7,743,093 11,946,653 12,799,857 11,985,457 9,782,997 8,009,841 8,283,949 7,905,119 8,005,859 13,024,978[23] 1999[24]
3 Ճապոնիա 9,684,298 9,728,528 9,693,746 9,204,590 9,278,321 9,774,558 9,630,181 9,943,077 8,398,630 9,628,920 10,799,659 10,140,796 10,195,536 13,486,796 11,042,884 5,289,157 481,551 31,597 13,486,796 1990
4 Գերմանիա[25] 4,661,328 5,120,409 5,645,581[26] 5,746,808[26] 6,033,164 5,907,548 5,718,222 5,649,260 6,146,948 5,905,985 5,757,710 5,526,615 4,667,364 4,976,552 3,878,553 3,842,247 2,056,149 306,064 6,213,460 2007
5 Հնդկաստան 4,516,017 5,174,645 4,782,896[27] 4,519,341[27] 4,160,585[27] 3,840,160 3,898,425 4,174,713 3,927,411 3,557,073 1,638,674 801,360 636,000[28] 362,655 113,917 76,409 51,136 14,688 5,174,645 2018
6 Մեքսիկա 3,986,794 4,100,770 4,137,544 4,396,356 4,029,463 4,664,779 4,219,380 4,002,508 3,907,861 3,981,728[29] 3,583,076 3,099,522 2,629,008 1,814,466 1,565,174 916,089 533,041 0 4,664,779 2013
7 Հարավային Կորեա 3,950,617 4,028,834 4,134,913 4,228,509 4,555,957 4,524,932 4,521,429 4,561,766 4,657,094 4,271,741 3,699,350 3,114,998 2,526,400 1,321,630 123,135 28,819 0 0 4,657,094 2011
8 Բրազիլիա 2,944,988 2,879,809 2,699,672 2,156,356 2,429,463 3,146,306 3,712,380 3,402,508 3,407,861 3,381,728 2,530,840 1,681,527 1,629,008 914,466 1,165,174 416,089 133,041 0 3,712,380 2013
9 Իսպանիա 2,822,355 2,819,565 2,848,335 2,885,922 2,733,201 2,402,978 2,163,338 1,979,179 2,373,329 2,387,900 2,752,500 3,032,874 2,333,787 2,053,350 1,181,659 539,132 58,209 0,253 3,032,874 2000
10 Ֆրանսիա 2,202,460 2,270,000 2,227,000 2,082,000[30] 1,972,000[30] 1,817,000[30] 1,740,000[30] 1,967,765 2,242,928 2,229,421 3,549,008 3,348,361 3,474,705 3,768,993 3,378,433 2,750,086 1,369,210 357,512 3,919,776[31] 1989[32]
11 Թաիլանդ 2,013,710 2,167,694 1,988,823 1,944,417 1,915,420 1,880,007 2,457,057 2,429,142 1,457,798 1,644,513 1,122,712 411,721 533,200 304,843 73,347 22,055 0 0 2,457,057 2013
12 Կանադա 1,916,585 2,020,840 2,199,789 2,370,271 2,283,474 2,393,890 2,379,806 2,463,364 2,135,121 2,068,189 2,687,892 2,961,636 2,407,999 1,947,106 1,369,607 1,159,504 397,739 387,726 3,058,813 1999
13 Ռուսաստան[33] 1,719,784 1,767,674 1,551,293 1,303,989 1,384,399 1,886,646 2,184,266 2,233,103 1,990,155 1,403,244 1,354,504 1,205,581 994,000[34] ? ? ? ? ? 2,233,103 2012
14 Թուրքիա 1,461,244 1,550,150 1,695,731 1,485,927 1,358,796 1,170,445 1,125,534 1,072,978 1,189,131 1,094,557 879,452 430,947 282,000 209,150 50,881 25,000 0 0 1,695,731 2017
15 Չեխիայի Հանրապետություն 1,433,963 1,442,884 1,419,993 1,349,896 1,303,603 1,251,220 1,132,931 1,178,995 1,199,845 1,076,384 602,237 455,492 216,000 ? ? ? ? ? 1,442,884 2018
16 Միացյալ թագավորություն 1,381,405 1,604,328 1,749,385 1,816,622 1,682,156 1,598,879 1,597,433 1,576,945 1,463,999 1,393,463 1,803,109 1,813,894 1,765,000[35] 1,565,957 1,312,914 2,098,498 1,810,700 783,672 2,332,376 1963
17 Ինդոնեզիա 1,286,848 1,343,714 1,216,615 1,177,389 1,098,780 1,298,523 1,206,368 1,052,895 838,388 702,508 500,710 379,300 292,710 103,000 1,343,714 2018
18 Սլովակիա 1,100,000 1,090,000 1,001,520 1,040,000 1,035,503 993,000 975,000 926,555 639,763 561,933 218,349 181,783 22,600 - - - - - 1,100,000 2019
19 Իտալիա 915,305 1,060,068 1,142,210 1,103,516 1,014,223 697,864 658,206 671,768 790,348 838,186 1,038,352 1,738,315 1,667,270 2,120,850 1,610,287 1,854,252 644,633 127,847 2,220,774 1989
20 Հունգարիա 821,060 1,095,526 1,515,396 1,164,710[36] 982,337 1,090,846 743,647 1,000,089 1,649,311 1,599,454 1,077,190 277,985 44,665 161,000 35,000 1,649,311 2011
21 Իրան 649,864 659,646 689,729 681,837 660,603 593,904 590,159 654,756 838,133 869,474 613,200 504,972 381,000 347,975 417,834 113,087 37,000 1,000 950,908[37] 2008
22 Հարավային Աֆրիկա 631,983 610,854 589,951 599,004 615,658 566,083 545,913 539,424 532,545 472,049 525,227 345,297 334,779 404,766 297,573 631,983 2019
23 Մալայզիա 571,632 564,800 460,140 513,445[36] 614,671 596,600 601,407 572,150 533,695 567,715 563,408 282,830 164,000 191,580 104,227 614,671 2015
24 Լեհաստան 498,158 430,988 505,400 472,000 495,370[36] 437,599 222,400 217,840 202,800 211,461 152,015 137,398 53,000 3,000 505,400 2017
25 Ռումինիա 490,412 476,769 359,250 359,306 387,177 391,422 410,997 337,765 335,232 350,912 194,802 78,165 93,000 94,000[16][38] 124,000 59,000 12,000 490,412 2019
26 Մարոկկո 394,652 402,085 376,286 345,106 288,329 231,986 167,452[36] 108,743[36] 59,477 42,066 33,992 31,314 402,085 2018
27 Պորտուգալիա 345,704 294,366 175,544 143,096 156,626 161,509 154,016 163,561 192,242 158,723 226,834 245,784 57,000 26,000[16][38] 91,000 345,704 2019
28 Արգենտինա 314,787 466,649 472,158[30] 472,776[30] 533,683[30] 617,329 791,007 764,495 828,771 716,540 319,755 339,632 286,000 99,639 281,793 219,599 89,000 828,771 2011
29 Բելգիա 285,797 308,493 379,140 399,427 409,340 516,832 503,504 538,848 595,084 555,302 926,515 1,033,294 468,000 1,248,290 923,426 296,000 1,000[16][39] 1,248,290 1990
30 Շվեդիա 279,000 291,000 226,000 205,374 188,987[26] 154,173[26] 161,080[26] 162,814[26] 188,969[26] 217,084 339,229 301,343 490,000 344,000[16][38] 317,000 311,000 129,000 28,000 494,000 1999
31 Ուզբեկստան[40] 271,113 220,667 140,247 88,152 185,400 245,660 246,641 164,180[36] 179,560 156,880 94,437 32,273 271,113 2019
32 Թայվան 251,304 253,241 291,563 309,531 351,085 379,223 338,720 339,038 343,296 303,456 446,345 361,800 406,000 382,000[16][38] 132116 446,345 2005
33 Վիետնամ 250,000 237,000 236,161[36] 236,161 50,000[36] 48,871 37,576[36] 40,470[36] 31,181 42,286 31,600[36] 6,862[41] 250,000 2019
34 Սլովենիա[42] 199,102 209,378 189,852 133,702 133,092 118,591 93,734 130,949 174,119 205,711 187,247 98,953 212,749 2009
35 Պակիստան 186,716 269,792 230,250 214,650 229,686 148,746 134,145 165,700 162,194 152,970 153,393 31,500 269,792 2018
36 Ավստրիա 179,400 164,900 99,880 108,000[36] 125,500[36] 154,340[36] 166,428[36] 143,060[36] 152,505 104,814 253,279 141,026 68,000 20,000[16][38] 14,000 7,000 13,000 274,932 2006
37 Նիդեռլանդներ 176,113 214,000 157,280 44,430[36] 44,122[36] 29,807[36] 29,183 57,462 73,151[43] 94,132 102,204 98,823 132,000 111,000[16][38] 97,000 79,000 19,000 307,220 1999
38 Ֆինլանդիա 114,785 112,104 91,598 55,280[36] 69,053[36] 45,035[36] 7,703 2,900[36] 2,540 6,665 21,644 38,926 114,785 2019
39 Ալժիր 60,012 70,597 60,606 42,008 19,346 1,244 0 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 70,597 2018
40 Կոլումբիա 59,586 75,476 74,994 79,036[36] 78,070[36] 71,137 70,686[36] 32,466 41,714 109,333 23,979[41] ? 34,850[36] 43,000 109,333 2010
41 Ղազախստան[44] 49,400 31,545 19,071 10,651 14,477 40,162 40,684 19,186 8,195 3,176 ? ? 49,400 2019
42 Սերբիա[45] 35,115 56,449 79,912 80,320 83,630[36] 103,150 113,878 11,032 11,023 18,033 14,179 12,740 ?? 1988
43 Բելառուս[46] 30,487 23,235 13,428 16,864 15,033 22,990 22,926 25,425 24,343 15,249 26,995 19,324 40,100 29,800 18,700 2,400 40,100 1980
44 Եգիպտոս 18,500 71,600 36,640 36,230[36] 36,000[36] 42,515 39,050[36] 56,480[36] 81,731 116,683 123,425 59,765 123,425 2005
45 Ֆիլիպիններ 8,400 79,763 141,251 116,686 112,493[36] 106,938 52,260[36] 55,360[36] 53,921 65,625 64,492 38,877 107,000 213,402 2007
46 Ուկրաինա[47] 7,265 6,623 9,542 5,264 8,244 28,751 50,449 76,281 104,654 83,133 215,759 31,255 206,700 115,700 7,500 18,300 423,127 2008
47 Ավստրալիա 5,606 6,371 98,632 161,294 173,009 180,311 215,926 209,730 224,193 243,495 394,713 347,122 331,000 284,000[16][38] 361,000 475,000 204,000 58,000 498,000 1974
48 Ադրբեջան[48] 1,949 2,360 1,286 247 415 2,145 669[36] ? ? ? ? ? ? 2,360 2019
? Էկվադոր ? 2,700[36] 2,700[36] 4,800[36] 5,986 24,322[36] 24,322[36] 24,322 22,335 32,254 41,047 41,047 2000
? Թունիս ? 2,000 1,940[36] 1,940[36] 540[36] 540[36] 1,860[36] 1,860[36] 1,860 0 ? ? ?? ??
? Վենեսուելա ? 1,774 2,850 18,300 19,759 71,753 104,083 102,409 104,357 135,425 21,190 96,400 153,000 175,458 2006
? Բանգլադեշ ? 580[36] 580[36] 540[36] 536 ? ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 ?? ??
? Բուլղարիա ? ? ? ? ? 2,508[36] 2,200 0 0 0 0 2,200 ? 21,000 12,000 21,000 1990
? Հյուսիսային Կորեա ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? 3,000 ?? ??
? Նոր Զելանդիա ? ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? ? 90,000 55,178 32,409 9,731 123,000 1982
? Իռլանդիա ? ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? ? 47,000 47,000 1981
? Հունաստան ? ? ? 0 0 0 0 0 0 0 0 ? 567[49] 18,333[49] 18,187[49] 2,200[49] ?? ??
Զիմբաբվե ? 0 0 0 0 829[36] 829[36] 829[36] 257 960 792 ?? ??
Քենիա ? 0 0 0 0 3,080[36] 3,080[36] 2,945 0 405 288 ?? ??
Ուրուգվայ ? 0 0 0 0 0 0 0 0 0 14,404 ?? ??
[Չիլի[]] ? 0 0 0 0 0 0 0 4,700 6,660[36] 5,245[41] 10,804 2007
Նիգերիա ? 0 0 0 0 0 0 0 0 2,937 7,834 ?? ??
Պերու ? 0 0 0 0 0 0 0 0 1,566 ? ?? ??
Note 2.
Former countries
Սովետական Միություն 2,039,600 2,199,200 916,118 523,591 362,985 2,247,500 1985
Հարավսլավիա 239,000[16][38] 278,000 124,000 16,000 1,000 318,300 1988
Չեխոսլովակիա 242,000 233,112 169,920 75,000 31,000 242,000 1990
Արևելյան Գերմանիա 216,585 153,378 77,350 8,243 264,444 1986


Երկրների ցուցակը ըստ արտադրված տրանսպորտային միջոցների՝ 2017 թվականին։

# Երկիր Արտ․ փոխ․ 1000 բնկ․ հաշվով Բնակչություն
1 Սլովակիա 183.93 5,445,087
2 Չեխիայի Հանրապետություն 133.61 10,627,794
3 Սլովենի 91.71 2,070,050
4 Հարավային Կորեա 79.69 51,635,256
5 Ճապոնիա 76.68 126,420,000
6 Գերմանիա 68.11 82,887,000
7 Իսպանիա 60.95 46,733,038
8 Կանադա 58.92 37,332,100
9 Հունգարիա 52.00 9,771,000
10 Միացյալ Նահանգներ 34.06 328,502,000
11 Ֆրանսիա 33.05 67,392,000
12 Մեքսիկա 32.14 126,577,691
13 Թաիլանդ 28.75 69,183,173
14 Միացյալ Թագավորություն 26.49 66,040,229
15 Թուրքիա 20.98 80,810,525
16 Շվեդիա 22.00 10,215,250
17 Չինաստան 20.81 1,394,170,000
18 բրազիլիա 20.37 210,098,000
19 Իտալիա 18.91 60,395,921
20 Իրան 18.46 82,111,600
21 Ռումինիա 18.40 19,523,621
22 լեհաստան 17.95 38,433,600
23 Պորտուգալիա 17.06 10,291,027
24 Ֆինլանդիա 16.59 5,522,015
Աշխարհ 12.87 7,560,396,866
25 Թայվան 12.36 23,584,865
26 Սերբիա 11.41 7,001,444
27 Մարոկկո 10.78 34,899,900
28 Արգենտինա 10.61 44,494,502
29 Ռուսաստան 10.56 146,877,088
30 Հարավային Աֆրիկա 10.22 57,725,600
31 Ինդոնեզիա 4.59 265,015,300
32 Ուզբեկստան 4.29 32,653,900
33 Ավստրալիա 3.91 25,217,300
34 Հնդկաստան 3.56 1,342,010,000
35 Բելգիա 3.31 11,449,656
36 Վիետնամ 2.49 95,001,537
37 Կոլումբիա 1.52 49,464,683
38 Ալժիր 1.42 42,545,964
39 Բելառուս 1.42 9,477,100
40 Մալայզիա 1.41 32,606,800
41 Ավստրիա 1.13 8,857,960
41 Ֆիլիպիններ 1.09 107,039,000
42 Ղազախստան 1.04 18,356,900
43 Նիդեռլանդներ 0.91 17,290,900
44 Ուկրաինա 0.23 42,198,483
45 Պակիստան 0.11 203,302,000
46 Վենեսուելա 0.06 31,828,110
47 Եգիպտոս 0.04 98,170,900
48 Թունիս 0.02 11,434,994

See also[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

References and notes[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Statistic definitions
  2. «2020 Statistics | OICA»։ www.oica.net։ Վերցված է 2020-06-05 (չաշխատող հղում)
  3. «2019 Statistics | OICA»։ www.oica.net։ Վերցված է 2020-06-05 
  4. [1]
  5. 5,0 5,1 «World motor vehicle production by country and type»։ OICA։ Վերցված է 2018-04-16 
  6. OICA 2016 statistic
  7. OICA 2015 statistic
  8. OICA 2014 statistic
  9. OICA 2013 statistic
  10. OICA 2012 statistic
  11. OICA 2011 statistic
  12. 12,0 12,1 OICA. World Motor Vehicle Production by country 2010-2011
  13. OICA 2010 statistic
  14. OICA 2005 statistic
  15. OICA 2000 statistic
  16. 16,00 16,01 16,02 16,03 16,04 16,05 16,06 16,07 16,08 16,09 16,10 16,11 16,12 RITA. Table 1-23: World Motor Vehicle Production, Selected Countries
  17. 17,0 17,1 17,2 IMF Auto Report 2000
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 18,6 OICA: Production Statistics
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 19,5 19,6 Ward's: World Motor Vehicle Data 2007. - Wards Communications, Southfield MI 2007, 0910589534
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 Michigan Statistical Abstract 1996. Table XIV-1 - University of Michigan, 1996 0-472-08370-8
  21. 21,0 21,1 21,2 UNIVERSIDAD AUTONOMA METROPOLITANA UNIDAD El sector automotriz Mexicano ante el tratado de libre comercio de america del norte, 1994(չաշխատող հղում)
  22. 22,0 22,1 Production automobile mondiale par continent et pour les principaux pays constructeurs,1898 2011.xls Production automobile mondiale par continent et pour les principaux pays constructeurs,1898-2011 (Tableau mde, contint, grds pays) Archived 2008-04-05 at the Wayback Machine.
  23. 15,168,000 according to other sources
  24. 1977 according to other sources
  25. West Germany before 1990
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 26,5 26,6 cars only
  27. 27,0 27,1 27,2 some manufacturers (BMW, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar Land Rover) are not reported
  28. 544,989 according to other sources
  29. 3,848,358 according to other sources
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 30,4 30,5 30,6 Cars and LCV only
  31. 4,200,000 according to other sources
  32. 1979 according to other sources
  33. RSFSR before 1992
  34. 1,038,912 according to other sources
  35. 1,907,045 according to other sources
  36. 36,00 36,01 36,02 36,03 36,04 36,05 36,06 36,07 36,08 36,09 36,10 36,11 36,12 36,13 36,14 36,15 36,16 36,17 36,18 36,19 36,20 36,21 36,22 36,23 36,24 36,25 36,26 36,27 36,28 36,29 36,30 36,31 36,32 36,33 36,34 36,35 36,36 36,37 36,38 36,39 36,40 36,41 36,42 36,43 36,44 36,45 36,46 36,47 36,48 36,49 36,50 36,51 36,52 36,53 36,54 36,55 36,56 estimate
  37. 1,006,000 according to other sources
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 38,7 1991
  39. 1961
  40. Uzbek SSR before 1992
  41. 41,0 41,1 41,2 manufacturers' data
  42. SR Slovenia before 1993
  43. DAF missing
  44. Kazakh SSR before 1992
  45. SR Serbia before 1993
  46. Belorussian SSR before 1992
  47. Ukrainian SSR before 1992
  48. Azerbaijan SSR before 1992
  49. 49,0 49,1 49,2 49,3 Statistical Yearbook of the Greek National Statistical Service (ESYE)

External links[խմբագրել | խմբագրել կոդը]