Չինաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Միավորված ազգերի Կրթության, գիտության և մշակույթի կազմակերպության (ՄԱԿԳՄԿ՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ) Համաշխարհային ժառանգության ցանկում երկրորդ տեղը զբաղեցնում է Չինաստանը։ 1985 թվականի դեկտեմբերի 12-ին միանալով «Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պաշտպանման կոնվենցիային»[1]՝ այն ներկայացնում է Համաշխարհային ժառանգության 50 օբյեկտներ, որոնցից 35-ը մշակութային վայրեր էին, 11-ը՝ բնական, և 4-ը՝ խառը (բնական և մշակութային)։ 2017 թվականի դրությամբ[2] Չինաստանի տարածքում ևս 61 օբյեկտ ներգրավված է Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

Չինաստանի ամենաարժեքավոր և հարուստ զբոսաշրջային աղբյուրների հիմնական մասը ներառված է այս ցանկում։

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տվյալ աղյուսակում տեղանքները ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով՝ ըստ հերթականության։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշ
1 Beijing-forbidden4.jpg Մին և Ցին դինաստիաների կայսերական պալատները Պեկինում (Արգելված քաղաք (1)ա) ( չինարեն հեշտ. 紫禁城 , պինին: Zǐjìnchéng)) և Շենյանում (Մուկդենյան պալատ (1)բ) (չինարեն ավանդ. 盛京宫殿, հեշտ. 盛京宮殿 , պինին: Shěngjīng Gōngdiàn Պեկին, Լյաոնին նահանգ 1987, 2004 439 I, II, III, IV
2 Xian museum.jpg Ցին դինաստիայի առաջին կայսեր դամբարան ( չինարեն հեշտ. 秦始皇陵 , պինին: Qín Shǐhuáng líng) (Տերակոտե բանակ (չինարեն ավանդ. 兵馬俑, հեշտ. 兵马俑 , պինին: bīngmǎ yǒng)) Նահանգ՝ Շենսի մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 1987 441 I, III, IV, VI
3 Mogao Caves.jpg Մոգաոյի քարանձավային տաճարներ ( չինարեն հեշտ. 莫高窟 , պինին: mò gāo kū) Նահանգ՝ Գանսու 4-6-րդ դարեր 1987 440 I, II, III, IV, V, VI
4 Taishan - cliff and peak.jpg Տաիշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 泰山 , պինին: Tài Shān, բառացիորեն: «Արևածագի լեռ») Նահանգ՝ Շանդուն 1987 437 I, II, III, IV, V, VI, VII
5 Zhoukoudian Museum July2004.jpg Սինանթրոպոս ( չինարեն հեշտ. 北京人 , պինին: běijīng rén; լատ.՝ Homo erectus pekinensis) Չժոուկոուդյանում Քաղաք՝ Պեկին 1987 449 III, VI
6 GreatWall 2004 Summer 4.jpg Չինական մեծ պարիսպ (չինարեն ավանդ. 長城, հեշտ. 长城 , պինին: Chángchéng, բառացիորեն: «Երկար պարիսպ» Նահանգներ՝ Լյաոնին, Գիրին, Հեբեյ, Շանսի, Շենսի, Գանսու, Շանդուն, Հենան, Հուբեի, Հունան, Սիչուան, Ցինհայ, ինքնավար մարզեր՝ Ներքին Մոնղոլիա, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան, քաղաքներ՝ Պեկին և Տյանցզին մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 1987 438 I, II, III, IV, VI
7 Ying Ke Pine.JPG Լեռ-արգելոց Հուանշան ( չինարեն հեշտ. 黄山 , պինին: Huáng Shān, բառացիորեն: «Դեղին լեռ») Նահանգ՝ Անհոյ 1990 547 II, VII, X
8 HuangLong 2002-09-12 53.jpg Մարզ՝ Հուանլուն (չինարեն ավանդ. 黃龍, հեշտ. 黄龙 , պինին: Huánglóng) Նահանգ՝ Սիչուան 1992 638 VII
9 Jiuzhaigou Waterfall.jpg Ազգային պարկ՝ Ցզյուչժաիգոու (չինարեն ավանդ. 九寨溝, հեշտ. 九寨沟 , պինին: Jiǔzhàigōu, բառացիորեն: «9 ծառերի հովիտ») Նահանգ՝ Սիչուան 1992 637 VII
10 Wulingyuan from Tianzishan.jpg Ուլինյուան գիտապատմական վայր, Չժանցզյացզե ազգային պարկ ( չինարեն հեշտ. 武陵源 , պինին: Wǔlíng Yuán) Նահանգ՝ Հունան, քաղաք՝ Չժանցզյացզե 1992 640 VII
11 Wudangshan 2003 10.jpg Հնագույն շինություններ Ուդանշան լեռներում (չինարեն ավանդ. 武當山, հեշտ. 武当山 , պինին: Wǔdāng Shān) Նահանգ՝ Հուբեի 1994 705 I, II, VI
12 Potala Palace, August 2009.jpg Պոտալա պատմական պալատական համալիրը (տիբ. : པོ་ཏ་ལ, չինարեն ավանդ. 布達拉宮, հեշտ. 布达拉宫 , պինին: Bùdálā Gōng) և Ջոկանգ տաճարը (տիբ. ཇོ་ཁང, չինարեն հեշտ. 大昭寺 , պինին: Dàzhāosì) Լհասայում Տիբեթի ինքնավար շրջան 7-րդ դար, 17-րդ դար 1994, 2000, 2001 707 I, IV, VI
13 Chengde view from mountain top.jpg Ցին կայսերական գերդաստանի ամառանոց ( չինարեն հեշտ. 避暑山庄 , պինին: Bìshǔ Shānzhuāng) և Պուտոցզունչեն տաճար ( չինարեն հեշտ. 普陀宗乘之庙 , պինին: Pǔtuó Zōngchéng) Նահանգ՝ Հեբեյ 18-րդ դար 1994 703 II, IV
14 Confuciusmansionqufu.jpg Կոնֆուցիոսների սրբավայրերը Ցյուիֆույում ( չինարեն հեշտ. 孔廟 , պինին: Kŏng miào), (տաճար, ընտանեկան կալվածք և Կոնֆուցիոսների ընտանեկան գերեզման) Նահանգ՝ Շանդուն մ․ թ․ ա․ 6-5-րդ դարեր 1994 704 I, IV, VI
15 Leshan Buddha Statue View.JPG Էմեիշան լեռներ ( չինարեն հեշտ. 峨嵋山 , պինին: Éméi Shān) և Մաիտրեիա բուդդայի հսկայական արձանը (չինարեն ավանդ. 樂山大佛, հեշտ. 乐山大佛 , պինին: Lèshān Dàfó) Լեշան քաղաքում Նահանգ՝ Սիչուան 8-րդ դար 1996 779 IV, VI, X
16 庐山日出.JPG Լուշան ազգային պարկ ( չինարեն հեշտ. 庐山 , պինին: Lú Shān) Նահանգ՝ Ցզյանսի 1996 778 II, III, IV, VI
17 Dvor hrama Pingyao.jpg Պինյաո (քաղաք) ( չինարեն հեշտ. 平遥古城 , պինին: Píngyáo gǔchéng) Նահանգ՝ Շանսի 14-րդ դար 1997 812 II, III, IV
18 Humble Administrator's Garden1.jpg Դասական չինական այգիներ Սուչժոու քաղաքում ( չինարեն հեշտ. 苏州古典园林 , պինին: Sūzhōu gŭdiăn yuánlín) Նահանգ՝ Ցզյանսու 11-19-րդ դարեր 1997, 2000 813 I, II, III, IV, V
19 Roofs of old town Lijiang.jpg Լիցզյան քաղաք ( չինարեն հեշտ. 丽江市 , պինին: Lìjiāng shì) Նահանգ՝ Յուննան 1997 811 II, IV, V
20 Bridge17span.jpg Կայսերական ամառային պալատ և Կայսերական այգի (չինարեն ավանդ. 頤和園, հեշտ. 颐和园 , պինին: Yíhé Yuán) Քաղաք՝ Պեկին 18-րդ դար 1998 880 I, II, III
21 TempleofHeaven-HallofPrayer.jpg Երկնքի տաճար ( չինարեն հեշտ. 天壇 , պինին: Tiāntán): Կայսերական զոհասեղան Քաղաք՝ Պեկին 15-րդ դար 1998 881 I, II, III
22 Dazu.jpg Դացզուի ժայռաքանդակներ ( չինարեն հեշտ. 大足石刻 , պինին: Dàzú Shíkè) Նահանգ՝ Դացզու , քաղաք՝ Չունցին 7-12-րդ դարեր 1999 912 I, II, III
23 Wuyishan 9bendriver.jpg Ուիշան լեռներ ( չինարեն հեշտ. 武夷山 , պինին: Wǔyí Shān) Նահանգներ՝ Ֆուցզյան, Ցզյանսի 1999 911 III, VI, VII, X
24 Hongcun.jpg Անտիկ գյուղեր Անհոյ նահանգի հարավում՝ Սիդի ( չինարեն հեշտ. 西递 , պինին: Xīdì) և Հունցյուն ( չինարեն հեշտ. 宏村 , պինին: Hóngcūn) Նահանգ՝ Անհոյ 14-20-րդ դարեր 2000 1002 III, IV, V
25 Noel 2005 Pékin tombeaux Ming voie des âmes.jpg [[Մին և Ցին դինաստիաների կայսերական գերեզմաններ] ( չինարեն հեշտ. 明清皇家陵寢 , պինին: Míng Qīng huáng jiā líng qĭn) Քաղաք՝ Պեկին 15-17-րդ դարեր 2000, 2003, 2004 1004 III, IV, V
26 DragonGateCave2.jpg Լունմեն բուդդայական անձավային տաճար (չինարեն ավանդ. 龍門石窟, հեշտ. 龙门石窟 , պինին: lóngmén shíkū, բառացիորեն: «Վիշապային դարբասներ») Լոյան քաղաքում Նահանգ՝ Հենան 5-9-րդ դարեր 2000 1003 I, II, III
27 Dujiangyan Irrigation System.jpg Ցինչենշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 青城山 , պինին: Qīngchéng shān) և Դուցզյանյան ոռոգման համակարգ ( չինարեն հեշտ. 都江堰 , պինին: Dūjiāngyàn) Նահանգ՝ Սիչուան մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 2000 1001 II, IV, VI
28 Ceiling paintings Yungang.jpg Յունգան քարայրեր (չինարեն ավանդ. 雲崗石窟, հեշտ. 云冈石窟 , պինին: Yúngāng Shíkū) Նահանգ՝ Շանսի 5-6-րդ դարեր 2001 1039 I, II, III, IV
29 DSCN1728.JPG Երեք զուգահեռ գետեր (Յուննան արգելոց) ( չինարեն հեշտ. 三江並流 , պինին: Sān jiāng bìng liú) Նահանգ՝ Յուննան 2003 1083 VII, VIII, IX, X
30 Goguryeo tomb mural.jpg Կոգուրյո կայսրության մայրաքաղաքներ և դամբարաններ ( չինարեն հեշտ. 高句麗王城、王陵及貴族墓葬 , պինին: Gāojùlì wáng chéng, Wáng ling jí guì zú mù zàng) Նահանգներ՝ Գիրին, Լյաոնին 5-7-րդ դարեր 2004 1135 I, II, III, IV, V
31 Centre of Makau.jpg Մակաո քաղաքի պատմական կենտրոն ( չինարեն հեշտ. 澳門歷史城區 , պինին: Àomén lìshĭ chéng qū; պորտ.՝ O Centro Histórico de Macau) Քաղաք՝ Մակաո 16-20-րդ դարեր 2005 1110 II, III, IV, VI
32 Yinxu.jpg Յինսյուի ( չինարեն հեշտ. 殷墟 , պինին: Yīnxū, բառացիորեն: «Руины Инь») — Շան կայսրության մայրաքաղաք Նահանգ՝ Հենան մ․ թ․ ա․ 16-11-րդ դարեր 2006 1114 II, III, IV, VI
33 Chengdu-pandas-d10.jpg Մեծ պանդայի բնակավայրեր Սիչուանում (չինարեն ավանդ. 四川大熊貓棲息地, հեշտ. 四川大熊猫栖息地 , պինին: Sìchuān Dàxióngmāo Qīxīdì) Նահանգ՝ Սիչուան 2006 1213 X
34 Rui Shi Lou.jpg Դյաոլոու և Կաիպին գյուղեր]] ( չինարեն հեշտ. 開平碉樓與村落 , պինին: Kāipíng diāolóu yŭ cūnzhuāng) Նահանգ՝ Գուանդուն 20-րդ դար 2006 1112 II, III, IV
35 石林正门.JPG Հարավային Չինաստանի կարստային գոյացություններ ( չինարեն հեշտ. 中國南方喀斯特 , պինին: Zhōngguó nánfāng kāsītè) Նահանգ՝ Յուննան 2007 1248 VII, VIII
36 Snail pit tulou.jpg Տուլոու կավե տներ Ֆուցզյանում ( չինարեն հեշտ. 福建土樓 , պինին: Fújiàn Tǔlóu) Նահանգ՝ Ֆուցզյան 2008 1113 III, IV, V
37 SanQingShan9.jpg Սանցինշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 三清山 , պինին: Sānqīng Shān) Նահանգ՝ Ցզյանսի 2008 1292 VII
38 Great White Pagoda1.JPG Ուտաիշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 五臺山 , պինին: Wǔtái Shān) Նահանգ՝ Շանսի 1-20-րդ դարեր 2009 1279 II, III, IV, VI
39 Shaolinsi.JPG Դենֆենգի պատմական հուշարձանները Սունշան լեռան ստորոտին ( չինարեն հեշտ. 登封古觀象臺 , պինին: Dēngfēng Gǔ Guānxiàngtái) Նահանգ՝ Հենան 2010 1305 III, VI
40 Danxia 0816.JPG Դանսիա ( չինարեն հեշտ. 中国丹霞 , պինին: zhōngguó dānxiá) Նահանգներ՝ Հունան, Գուանդուն, Ֆուցզյան, Ցզյանսի, Չժեցզյան, Գուիչժոու 2010 1335 VII, VIII, IX, X
41 West Lake.JPG Հանչժոուի մշակութային լանդշաֆտ, Սիհու լիճ (չինարեն ավանդ. 杭州西湖文化景觀, հեշտ. 杭州西湖文化景观 , պինին: háng zhōu xī hú wén huà jǐng guān) Նահանգ՝ Չժեցզյան 2011 1334 II, III, VI
42 Maotianshania-cylindrica.jpg Չենդզյան հնագիտական արգելոց (չինարեն ավանդ. 澄江化石地, հեշտ. 澄江化石地 , պինին: chéng jiāng huà shí de) Նահանգ՝ Յուննան 2012 1388 VIII
43 John-Speed-The-Kingdome-of-China-1626-2544.jpg Շանդու պատմական քաղաք (չինարեն ավանդ. 元上都遺址, հեշտ. 元上都遗址 , պինին: yuán shàng dū yí zhǐ) Նահանգ՝ Ներքին Մոնղոլիա 1256 2012 1389 II, III, IV, VI
44 Terrace field yunnan china edit.jpg Մշակութային լանդշաֆտ Հունհե Հանի բրնձե սանդղավանդներ (չինարեն ավանդ. 紅河哈尼梯田文化景觀, հեշտ. 红河哈尼梯田文化景观 , պինին: hóng hé hā ní tī tián wén huà jǐng guān) Նահանգ՝ Յուննան 8-րդ դար 2013 1111 III, V
45 Central Tian Shan mountains.jpg Տյան Շան (չինարեն ավանդ. 新疆天山, հեշտ. 新疆天山 , պինին: xīn jiāng tiān shān) Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2013 1414 VII, IX
46 Dayanta Gisela-Brantl 01.JPG Մետաքսի ճանապարհ (չինարեն ավանդ. 絲綢之路:長安-天山廊道的路網, հեշտ. 絲綢之路:长安-天山廊道的路網 , պինին: sī chóu zhī lù: cháng ān - tiān shān láng dào de lù wǎng) Նահանգներ՝ Հենան, Շենսի, Գանսու, Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան, Ղազախստանի և Ղրղզստանի հետ համատեղ մ․ թ․ ա․ 2-1-ին դարեր 2014 1442 II, III, IV, VI
47 Yangzhou-Modern-Grand-Canal-barge-caravan-3340.JPG Չիանստանի Մեծ ջրանցք (չինարեն ավանդ. 大運河, հեշտ. 大运河 , պինին: dà yùn hé) Քաղաքներ՝ Պեկին, Տյանցզին, նահանգներ՝ Հեբեյ, Շանդուն, Ցզյանսու, Չժեցզյան, Անհոյ, Հենան մ․ թ․ ա․ 5-րդ դար 2014 1443 I, II, III, VI
48 Piaoqijiangjun Shiyu Longyantun Yanjinbei.png Տուսի ճարտարապետական համալիր (չինարեն ավանդ. 土司遺址, հեշտ. 土司遗址 , պինին: tǔsī yízhǐ)
Նահանգներ՝ Հունան, Հուբեի, Գուիչժոու 13-րդ դար 2015 1474 II, III
49 Rock painting hua mountain 2.jpg Հուաշան լեռների ժայռապատկերներ (չինարեն ավանդ. 左江花山岩畫文化景觀, հեշտ. 左江花山岩画文化景观 , պինին: zuǒ jiāng huāshān shí huà wénhuà jǐngguān) Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան մ․ թ․ ա․ 5-2-րդ դարեր 2016 1508 III, VI
50 Shennongjia virgin forest.jpg Շենունցզյա անտառային շրջան (չինարեն ավանդ. 湖北神農架, հեշտ. 湖北神农架 , պինին: húběi shénnóngjià) Նահանգ՝ Հուբեի 2016 1509 IX, X

Թեկնածու օբյեկտների ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Չինաստանի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1 Dongzhai Harbour Mangrove Forest.jpg Դունչժաի Պորտ արգելոց Նահանգ՝ Հաինան 1986 1996 105 բնական
2 2011 China-Alligator 0491.JPG Չինական ալիգատորների արգելոց Նահանգ՝ Անհոյ 1982 1996 106 բնական
3 Sand Hills in Poyang Lake.jpg Պոյա Նհու արգելոց Նահանգ՝ Ցզյանսի 1983 1996 107 բնական
4 Elephant Trunk Hill.jpg Գուիցզյան գետի գեղատեսիլ շրջանը Գուիլին քաղաքային շրջանում Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան 1996 108 բնական
5 Yarlung Tsangpo - Tibet - 02.jpg Յալոնգ շրջանը Տիբեթում Տիբեթի ինքնավար շրջան 2001 1622 խառը
6 Qutang Gorge on Changjiang.jpg Յանցզի գետի Երեք կիրճերի գեղատեսիլ վայր Քաղաք՝ Չունցին, Նահանգ՝ Հուբեի 2001 1623 խառը
7 Mount. Jinfo 1.JPG Ցզինֆուշան լեռան գեղատեսիլ վայր Քաղաք՝ Չունցին, նահանգ՝ Սիչուան 2001 1624 բնական
8 Xiaozhaitiankeng.jpg Սյաոչժաի Տյանկենի գեղատեսիլ վայր Քաղաք՝ Չունցին 2001 1625 vii, viii, ix
9 Hua Shan.jpg Հուաշան լեռան գեղատեսիլ վայր Նահանգ՝ Շենսի 2001 1626 խառը
10 大龙湫 - panoramio - Likaihua (3).jpg Յանդանշան լեռներ Նահանգ՝ Չժեցզյան 2001 1627 խառը
11 楠溪江漂流 - panoramio.jpg Նանսիցզյան գետ Նահանգ՝ Չժեցզյան 2001 1629 խառը
12 Majishan entire hill 20090226.jpg Մաիցզիշան լեռան գեղատեսիլ վայրեր Նահանգ՝ Գանսու 2001 1631 խառը
13 WudalianchiGeopark.jpg Ուդալյանչիի գեղատեսիլ վայրեր Նահանգ՝ Հեյլունցզյան 2001 1632 viii, x
14 葫芦澳.JPG Պինտան կղզախմբի գեղատեսիլ վայրեր Նահանգ՝ Ֆուցզյան 2001 1633 խառը
15 Cangshanerhai.jpg Ցանշան լեռան գեղատեսիլ վայրեր և Էրհայ լիճը Դալիում Նահանգ՝ Յուննան 2001 1634 խառը
16 水井街酒坊遗址照片.JPG Չինական ալկոհոկային խմիչքների պատրաստման վայրեր Նահանգներ՝ Հեբեյ, Ցզյանսի, Սիչուան 12-րդ դարից սկսած 2008 5320 iii, iv, vi
17 Dangjiacun.JPG Հին բնակելի շենքեր Շենսի և Շանսի նահանգներում Նահանգներ՝ Շանսի, Շենսի 15—20-րդ դար 2008 5322 ii, iii, iv, v
18 Nanjing Ming wall.jpg Մին և Ցին դինաստիաների քաղաքային պարիսպներ Նահանգներ՝ Շենսի, Լյաոնին, Ցզյանսու, Հուբեի 14—20-րդ դար 2008 5324 iii, iv
19 The Five Pavilion bridge.jpg Շոուսիհու լիճ և Յանչժոու պատմական քաղաքի տարածք Քաղաք՝ Յանչժոու
Նահանգ՝ Ցզյանսու
17-րդ դար 2008 5327 iii, iv, v
20 Zhouzhuang 2.jpg Հին ափային բնակավայրեր Յանցզի գետի հարավում Նահանգներ՝ Չժեցզյան, Ցզյանսու 11—13-րդ դար 2008 5328 ii, iv, v
21 Ancient Chinese customs post on Silk Road near Dunhuang.jpg Մետաքսի ճանապարհի չինական հատված՝ ցամաքային ճանապարհ Հենան, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ նահանգներում, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջաններում, ծովային ճանապարհներ՝ Նինբո և Ցյուանչժոու քաղաքներում Նահանգներ՝ Հենան, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ, Չժեցզյան, Ֆուցզյան, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջաններ մ․ թ․ ա․ 2-րդ դար-19-րդ դար 2008 5335 i, ii, iii, iv, v, vi
22 1 fenghuang ancient town hunan china.jpg Ֆենհուան հնագույն քաղաք Նահանգ՝ Հունան 18-րդ դար 2008 5337 i, ii, iii, iv
23 King of nanyue tomb 2008 06.jpg Նամվյետ կայսրության հնագիտական օբյեկտներ Քաղաք՝ Գուանչժոու
Նահանգ՝ Գուանդուն
մ․ թ․ ա․ 3-2-րդ դար 2008 5338 ii, iii
24 白鹤梁石鱼.jpg Հին Բաիհելյան հիդլոլոգիական մակագրություններ Շրջան՝ Ֆուլին
Քաղաք՝ Չունցին
սկսած 8-րդ դարից 2008 5341 iii, iv
25 Xijiang Qianhu Miaozhai.Skyline.jpg Մյաոներ ժողովրդի գյուղերը Գուիչժոու նահանգի հարավ-արևելքում Ցյանդուննան-Մյաո-Դունյան ինքնավար շրջան
Նահանգներ՝ Գուիչժոու
2008 5344 i, iv, v, vi
26 Turpan-karez-museo-d02.jpg Տուրֆան ջրային համակարգի ջրհորներ Տուրֆան քաղաքային շրջան
Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան
2008 5347 i, iv, v
27 Liu Wang animals.jpg «Մին և Ցին դինաստիաների կայսերական պալատներ» օբյեկտի ընդլայնում՝ Լուցզյան կայսերական գերեզման Սինսյան քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Հենան
1615 2008 5351 ii, iii, iv, vi
28 Hua Shan.jpg Չինաստանի Սուրբ լեռներ («Տաիշան լեռ» օբյեկտի ընդլայնում) Նահանգներ՝ Հենշան, Շենսի, Հենան, Շանսի 2008 5353 i, ii, iii, iv, vi, vii, viii
29 Taklamakan desert.jpg Տակլա Մական անապատ, Եփրատի բարդու անտառ Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2010 5532 vii, ix, x
30 Lake Kanas.jpg Չինական Ալթայ Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2010 5533 vii, viii, ix
31 Tashkurgan Western Mountains.JPG ԿարակորումՊամիր լեռնահամակարգեր Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2010 5535 viii, x
32 Hall of Supreme Harmony, Forbidden City, Beijing, with tourists 2.jpg Պեկինի կենտրոնական առանցք (ներառյալ՝ Բեիհայ այգին) Քաղաք՝ Պեկին 13-րդ դարից սկսած 2013 5802 i, iii, iv, vi
33 TheWoodenTowerOfYing1.jpg Լյաո դինաստիայի փայտե շինություններ Նահանգներ՝ Շանսի, Լյաոնին 1056, 1020 2013 5803 i, iii, iv
34 Neolithic pottery pregnant woman, Hongshan Culture, Liaoning, 1982.JPG Հունշան մշակույթի օբյեկտներ Նահանգներ՝ Լյաոնին, Ներքին Մոնղոլիա մ․ թ․ ա․ 4-րդ հազ․ 2013 5804 i, iii, iv
35 Neolithic pottery dou, Liangzhu Culture, Zhejiang, 1955.jpg Լյանչժու մշակույթի հնագիտական օբյեկտ Քաղաք՝ Հանչժոու
Նահանգ՝ Չժեցզյան
մ․ թ․ ա․ 33-րդ դար-մ․ թ․ ա․ 24-րդ դար 2013 5805 ii, iv, vi
36 Yue ware stoneware China Five Dynasties 10th century.jpg Հնագույն ճենապակու թրծավառարաններ Նահանգ՝ Չժեցզյան 1—17-րդ դար 2013 5806 ii, iii, iv
37 Gulangyu.jpg Գուլանյուի կղզի Քաղաք՝ Սյամին
Նահանգ՝ Ֆունցզյան
19—20-րդ դար 2013 5807 ii, iii, iv, vi
38 衣锦巷-三坊七巷.jpg Սանֆանցիսյան պատմամշակութային տարածք Քաղաք՝ Ֆուչժոու
Նահանգ՝ Ֆունցզյան
3-րդ դարից սկսած 2013 5808 iii, iv
39 Flag of the People's Republic of China.svg Հնագույն թեյի պլանտացիաներ Ցզինմաիշան լեռներում Պուեր քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Յուննան
3-րդ դարից սկսած 2013 5810 iii, iv, v
40 Xixia.jpg Սի Սյա կայսրության գերեզմաններ Յինչուան քաղաքային շրջան
Նինսյա-Հուեյ ինքնավար շրջան
11—13-րդ դար 2013 5811 iii
41 Chengyangqiao, Guangxi, China.jpg Դուն ժողովրդի գյուղեր Նահանգներ՝ Գուիչժոու, Հունան, Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան 2013 5813 iii, iv, v
42 Lingqu Canal.jpg Լինցյուի ջրանցք Գուիլին քաղաքային շրջան
Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան
մ․ թ․ ա․ 214 թ․ 2013 5814 i, iv, vi
43 Danba diaolou.jpg Տիբեթցիների և Ցյան ժողովրդի գյուղեր և դյաոլոու կառույցներ Նահանգ՝ Սիչուան 2013 5815 i, ii, iii, iv, v
44 Archaeological Site of Jinsha.jpg Հնագույն Շու կայսրության հնագիտական վայրեր (նավակի տեսքով ընդհանուր գերեզմաններ Չենդու քաղաքում) Նահանգ՝ Սիչուան մ․ թ․ ա․ 29-րդ դար-մ․ թ․ ա․ 5-րդ դար 2013 5815 i, ii, iii, v
45 梵淨山風景.jpg Ֆանցզինշան լեռ Նահանգ՝ Գուիչժոու 2015 5988 ix, x
46 Flag of the People's Republic of China.svg Յարդանգներ Սինցզյանում Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2015 5989 vii, viii
47 Dunhuang Yardang National Geopark 2.JPG Դունհուան Յարդանգ Ազգային գեոպարկ Նահանգ՝ Գանսու 2015 5990 vii, viii
48 Hoh Xil.jpg Կուկուշիլի լեռը Ցինհայ նահանգում Նահանգ՝ Ցինհայ 2015 5991 vii, ix
49 Tianzhushan.JPG Տյանչժուշան արգելոց Անցին քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Անհոյ
2015 5992 ii, iii, v, vi, vii, viii
50 革命圣地井冈山啊.JPG Ցզինգանշան լեռներ) և Ուիշան լեռների հյուսիսային կողմը Նահանգներ՝ Ցզյանսի, Ֆուցզյան 2015 5993 iii, vi, vii, x
51 Jianmenguan.JPG Շու ճանապարհներ Նահանգ Սիչուան մ․ թ․ ա․ 4-րդ դար 2015 5994 ii, iii, iv, vi, vii, x
52 Tulin Landform in Guge ruins.jpg Տուլին-Գուգեի գեղատեսիլ գոտիներ՝ որպես պատմական հետաքրքրություն Նգարի շրջան
Տիբեթի ինքնավար շրջան
2015 5995 ii, iii, v, vi, vii, viii
53 Kaiyuan Temple - Renshou Pagoda - DSCF8594.JPG Հին Ցյուանչժոու տեղանքի պատմական հուշարձաններ Նահանգ՝ Ֆուցզյան 10—14-րդ դար 2016 6073 ii, iii, vi
54 Ancient Chinese customs post on Silk Road near Dunhuang.jpg Մետաքսի ճանապարհի չինական տարածք Նահանգներ՝ Հենան, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ, Ցզյանսու, Չժեցզյան, Ֆուցզյան, Գուանդուն, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջաններ մ․ թ․ ա․ 2-րդ դար — 19-րդ դար 2016 6093 i, ii, ii, iv, v, vi
55 Ningwu, Xinzhou, Shanxi, China - panoramio.jpg Գուանցեն լեռներ՝ Լույաշան լեռ Սինչժոու քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Շանսի
2017 6184 vii, ix
56 HulunLake2.jpg Հուլուն-Բուիր լանդշաֆտ և հնագույն փոքրամասնությունների հայրենիք Ներքին Մոնղոլիա ինքնավար մարզ 2017 6185 iii, vii, ix, x
57 Qinghai Lake May 2006.jpg Կուկունոր լիճ Նահանգ՝ Ցինհայ 2017 6186 vii, ix, x
58 Manasarobar.jpg Կաիլաս և Գուռլա-Մանդհատա սուրբ լեռների, Մապամ-Յումցո և Լանգա-Ցո լճերի գեղատեսիլ, պատմական տարածքմարզ Նգարի շրջան
Տիբեթի ինքնավար շրջան
2017 6187 iii, v, vi, vii, viii, x
59 TaihangMountain4.jpg Տաիհանշան լեռներ Նահանգներ Հեբեյ, Շանսի, Հենան 2017 6188 iii, vii, viii, x
60 Rocky shore in Dalian.jpg Բոհաիվան ծովածոցի ափեր և Դեղին ծով (Չինաստանում) Նահանգներ Լյաոնին, Հեբեյ, Ցզյանսու, Շանդուն 2017 6189 vii, viii, ix, x
61 Changbai Shan 2008-06-14 IMG 1469.JPG Ուղղահայաց բուսականության և Պեկտուսան լեռան հրաբխային լանդշաֆտ Բաիշան քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Գիրին
2017 6190 vii, viii, ix, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

##Չինաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ (Չինաստան)
Red pog.png
1
Red pog.png
2
Red pog.png
3
Red pog.png
4
Red pog.png
5
Red pog.png
6
Red pog.png
7
Red pog.png
8
Red pog.png
9, 28б
Red pog.png
10
Red pog.png
11
Red pog.png
12
Red pog.png
13
Red pog.png
14
Red pog.png
15
Red pog.png
16а
Red pog.png
16б
Red pog.png
16в, 44а
Red pog.png
16г
Red pog.png
16д
Red pog.png
17а
Red pog.png
17б
Red pog.png
18а
Red pog.png
18б
Red pog.png
18в
Red pog.png
18г
Red pog.png
19
Red pog.png
20
Red pog.png
22
Red pog.png
23
Red pog.png
24
Red pog.png
25
Red pog.png
26
Red pog.png
27
Red pog.png
28а
Red pog.png
28в
Red pog.png
28г
Red pog.png
29
Red pog.png
30а
Red pog.png
30б
Red pog.png
31а
Red pog.png
31б
Red pog.png
32
Red pog.png
33а
Red pog.png
33б
Red pog.png
34а
Red pog.png
34б
Red pog.png
34в
Red pog.png
35
Red pog.png
36а
Red pog.png
36б
Red pog.png
37
Red pog.png
38
Red pog.png
39
Red pog.png
40
Red pog.png
42
Red pog.png
43
Red pog.png
44б
Red pog.png
45
Red pog.png
46
Red pog.png
47
Red pog.png
48
Red pog.png
49
Red pog.png
50а
Red pog.png
50б
Red pog.png
51
Red pog.png
52
Red pog.png
53
Red pog.png
55
Red pog.png
56
Red pog.png
57
Red pog.png
58
Red pog.png
61
Նախնական ցանկում ընդգրկված թեկնածուներ

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. The States Parties — China
  2. Tentative (անգլ.). UNESCO World Heritage Centre. — Список кандидатов в объекты всемирного наследия ЮНЕСКО в Китае.

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]