Կենտրոն վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Երևան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Կենտրոն վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Երևան) Այս հոդվածը ներկայացնում է Երևան քաղաքի Կենտրոն վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 458 հուշարձան (232 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ակադեմիայի համակառույց. Գիտությունների Ազգային Ակադեմիա 1958 թ., 1970-ական թթ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 24 40°11′32″ հս․. լ. 44°30′31″ ավ. ե. / 40.192172° հս․. լ. 44.508705° ավ. ե. / 40.192172; 44.508705 1.6/1 Հ ճարտ.՝ Ս. Սաֆարյան, Մ. Մանվելյան, հիմնադրված` 1943 թ. Armenian National Academy of Sciences 5.jpg բեռնել պատկեր

Գլխավոր մասնաշենք 1958 թ. 40°11′32″ հս․. լ. 44°30′31″ ավ. ե. / 40.192172° հս․. լ. 44.508705° ավ. ե. / 40.192172; 44.508705 1.6/1.1 Հ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան, Մ. Մանվելյան Armenian Academy of Sciences.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ Գիտության երախտավորներին 1958 թ. 1.6/1.1.1 Հ քանդ.՝ Ա. Սարգսյան, գլխավոր մասնաշենքի նիստերի դահլիճում բեռնել պատկեր

Պաննոներ «Հայ գիտության կաճառներ». («Մեսրոպ Մաշտոց», «Մովսես Խորենացի») 1958 թ. 1.6/1.1.2 Հ նկ.` Վ. Խաչատրյան, գլխավոր մասնաշենքի 1-ին հարկի նախասրահում Պաննոներ «Հայ Գիտության Կաճառներ». (1).JPG բեռնել պատկեր

Ինստիտուտի շենք. Երկրաբանական գիտությունների ինստիտուտը 1958 թ. 1.6/1.2 Հ ճարտ.՝ Ս. Սաֆարյան, Մ. Մանվելյան Armenian National Academy of Sciences (Institute of Geology) 04.jpg բեռնել պատկեր

Ինստիտուտի շենք. Մաթեմատիկայի և մեխանիկայի ինստիտուտները 1958 թ. 1.6/1.3 Հ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան, Մ. Մանվելյան բեռնել պատկեր

Ակադեմիայի շենք. Հայկական գյուղատնտեսական ակադեմիան 1932 թ., 1940 թ., 1956 թ. Տերյան փող. 74 40°11′26″ հս․. լ. 44°31′31″ ավ. ե. / 40.19066° հս․. լ. 44.525351° ավ. ե. / 40.19066; 44.525351 1.6/2 Հ նախկինում՝ Գյուղատնտեսական ինստիտուտ, հիմնադրված` 1930 թ., ճարտ.` Ս. Սաֆարյան Ակադեմիայի շենք. Հայկական Գյուղատնտեսական Ակադեմիան (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված գյուղատնտեսական ինստիտուտի դասախոսներին և ուսանողներին 1985 թ. 1.6/2.1 Տ ճարտ.՝ Ա. Մխիթարյան, շենքի դիմաց Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված Գյուղատնտեսական Ինստիտուտի Դասախոսներին և Ուսանողներին (1).JPG բեռնել պատկեր

Առանձնատուն Հայկանուշ Դանիելյանի 1947 թ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 8 40°11′24″ հս․. լ. 44°30′47″ ավ. ե. / 40.190008° հս․. լ. 44.512932° ավ. ե. / 40.190008; 44.512932 1.6/3 Տ ճարտ.` Պ. Մսրյան Baghramian Ave 8. 2.jpg բեռնել պատկեր

Առանձնատուն Աղասի Խանջյանի (Ժողկոմխորհի) 1920-ական թթ. Հրազդանի ձորում, «Հրազդան» մարզադաշտից հս-ամ 1.6/4 Տ ճարտ.` Ա. Թամանյան Աղասի Խանջյանի առանձնատուն1.jpg բեռնել պատկեր

Առանձնատուն ՀԿԿ Կենտկոմի 1-ին քարտուղար Գրիգոր Հարությունյանի 1939 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 47 1.6/5 Տ ճարտ.՝ Ս. Սաֆարյան, վրկռ` 1985 թ., այժմ` Ընդունելությունների տուն «Հրազդան-2» բեռնել պատկեր

Աստղադիտարանի շենք 1926 թ. Աբովյան և Տերյան փող. միջև, Ուսանողական պուրակ 40°11′25″ հս․. լ. 44°31′29″ ավ. ե. / 40.190285° հս․. լ. 44.5246° ավ. ե. / 40.190285; 44.5246 1.6/6 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան Երևանի աստղադիտարանի շենքը 2.jpg բեռնել պատկեր

Արդյունաբերական համակառույց. «Արարատ» գինեգործական արդյունաբերության միավորման համալիրը 1887-1910 թթ., 1938 թ., 1945– 1963 թթ. Իսակովի փող. 9 1.6/7 Հ Yerevan Brandy Company (2008).jpg բեռնել պատկեր

Գործարանի համալիր. Շուստովի (Թաիրյանի) Գինու-կոնյակի գործարանը 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ 1.6/7.1 Հ Noy brandy wine vodka factory, ArmAg.jpg բեռնել պատկեր

Գինու մառան 1887 թ. 1.6/7.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խմորման արտադրամասի մասնաշենք 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ 1.6/7.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Կոնյակի մառաններ 19 դ. վրջ-– 20 դ. սկզբ 1.6/7.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Պահեստի մասնաշենք 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ 1.6/7.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Սպիրտի զտման մասնաշենք 1907 թ. 1.6/7.1.5 Հ ճարտ.՝ Մ. ֆոն դեր Նոննե բեռնել պատկեր

Տակառագործական արհեստանոցի մասնաշենք 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ 1.6/7.1.6 Հ բեռնել պատկեր

«Արարատ» գինեգործական արդյունաբերության միավորման մառանների շենք 1937-1961 թթ. 1.6/7.2 Հ ճարտ.` Ռ. Իսրայելյան, Գ. Քոչար, կոնստ՝ Ա. Մարտիրոսյան Yerevan Brandy Factory left wing.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ 1961 թ. 1.6/7.2.1 Հ քանդ.` Ա. Հարությունյան, էսքիզները` Ռ. Իսրայելյանի, շենքի ճակատին բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Գինու կոմբինատի հիմնադրման 100-ամյակին 1977 թ. 1.6/7.3 Տ ճարտ.` Ս. Գուրզադյան, համալիրի բակում բեռնել պատկեր

Արդյունաբերական շենք. «Արարատ» արդյունաբերական միավորման կոնյակի գործարանի գլխավոր մասնաշենքը (Երևանի կոնյակի գործարան) 1944 թ. Ծովակալ Իսակովի պող. 2 40°10′36″ հս․. լ. 44°29′51″ ավ. ե. / 40.17662° հս․. լ. 44.497483° ավ. ե. / 40.17662; 44.497483 1.6/8 Հ ճարտ.` Հ. Մարգարյան, Բ. Արզումանյան Yerevan Brandy Company.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ 1975 թ. 1.6/8.1 Տ քանդ.` Ա. Հովսեփյան, դահլիճում բեռնել պատկեր

Խաչքար 1579 թ. 1.6/8.2 Հ բերված` Ջուղայից բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Մարգար Սեդրակյանի 1975 թ. 1.6/8.3 Տ քանդ.՝ Ա. Հովսեփյան բեռնել պատկեր

Արվեստանոց-թանգարան Մինաս Ավետիսյանի 1975 թ. Նալբանդյան փող. 29 1.6/9 Տ բեռնել պատկեր

Արվեստանոց-թանգարան Գևորգ Գրիգորյանի (Ջիոտտո) 1980 թ. Մաշտոցի փող. 45ա 40°11′25″ հս․. լ. 44°31′01″ ավ. ե. / 40.19027° հս․. լ. 44.517018° ավ. ե. / 40.19027; 44.517018 1.6/10 Տ վրկռ` 1987 թ. Գևորգ Գրիգորյանի (Ջոտտո) արվեստանոց-թանգարան.jpg բեռնել պատկեր

Բանկի շենք. Պետական բանկ 1933 թ. Նալբանդյան փող. 6 1.6/11 Տ բանկը հիմնադրվել է 1922 թ., վրկռ` 1996-2000 թթ., ճարտ.` Ն. Բաև Nalbandyan Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակ «Կժով աղջիկը» 1939 թ. Աբովյան պուրակ 1.6/12 Տ քանդ.` Այծեմնիկ Ուրարտու, պուրակի հս կողմում The girl with pitcher by Aytsemnik Urartu.png բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակ «Չայկովսկի» 1982 թ. Եզնիկ Կողբացու փող. 36 40°10′57″ հս․. լ. 44°30′44″ ավ. ե. / 40.18258° հս․. լ. 44.512351° ավ. ե. / 40.18258; 44.512351 1.6/13 Տ քանդ.` Ե. Գոջաբաշյան, ճարտ.` Ջ. Թորոսյան, համանուն երաժշտական դպրոցի ճակատին Chaykovski bardzraqandak (6).jpg բեռնել պատկեր

Բերդշեն Ծիծեռնակաբերդ մ.թ.ա. 2-1 հզ, 3-13 դդ. Հրազդան գետի աջ ափին, «Ծիծեռնակաբերդ» զբոսայգու տարածքում 1.6/14 Հ Մեծ եղեռնի զոհերի հուշահամալիրից 0, 6-0, 8 կմ աե բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1930 թ. Աբովյան փող. 19 1.6/15 Տ ճարտ.` Ա. Ահարոնյան, Հ. Մարգարյան Բնակելի տուն (Աբովյան փող. 19)).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1927 թ. Աբովյան փող. 23 1.6/16 Տ ճարտ.` Հ. Խիզանյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` «Հօկ»-ի 1928 թ. Աբովյան փող. 29 1.6/17 Տ Home-museum of Derenik Demirchyan (3).JPG բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Դերենիկ Դեմիրճյանի 1977 թ. Աբովյան փող. 29 40°11′15″ հս․. լ. 44°31′21″ ավ. ե. / 40.187582° հս․. լ. 44.522417° ավ. ե. / 40.187582; 44.522417 1.6/17.1 Տ բնակելի տան 1-ին հարկում Տուն-թանգարան Դերենիկ Դեմիրճյանի.JPG բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Դերենիկ Դեմիրճյանի 1977 թ. Աբովյան փող. 29 1.6/17.2 Տ ճարտ.` Ռ. Ալավերդյան Home-museum of Derenik Demirchyan.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1950-ական թթ. Աբովյան փող. 31 1.6/18 Տ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան Բնակելի տուն, Աբովյան 31, ArmAg (1).jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն «Պրոֆեսորների» 1934 թ. Աբովյան փող. 32 1.6/19 Տ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան Բնակելի տուն «Պրոֆեսորներ», ArmAg (4).jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող «Հայ մշակույթի երախտավորներ» 1968 թ. 1.6/19.1 Տ ճարտ.` Կ. Վարդանյան Հուշակոթող «Հայ մշակույթի երախտավորներ», ArmAg (1).jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Վլադիմիր Բրաժնիկովի 20 դ. սկզբ Աբովյան փող. 68 1.6/20 Տ ճարտ.` Վ. Միրզոյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Բաբաևների 19-20 դդ. Ագաթանգեղոսի փող. 3 1.6/21 Տ ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան Ագաթանգեղոսի փող. 3, ArmAg (2).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1942 թ. Ամիրյան փող. 3 40°10′43″ հս․. լ. 44°30′38″ ավ. ե. / 40.178631° հս․. լ. 44.510632° ավ. ե. / 40.178631; 44.510632 1.6/22 Տ ճարտ.` Կ. Հակոբյան Ամիրյան 3 2.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. Գրիգոր Լուսավորչի փող. 7 1.6/23 Տ պահպանված է միայն գլխ. ճակատի քարե հատվածը, վերակառուցված, այժմ` «Եվրոմոտորս» ընկերության շենք Լուսավորիչ 7 2.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. Դեղատան փող. 13 1.6/24 Տ Դեղատան փողոց 13 ArmAg.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Արտեմ Յարալյանի 19-20 դդ. Եկմալյան 1-ին փող. նրբ, 9 1.6/25 Տ պահպանվել է միայն գլխ. ճակատը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Զաքիյան փող. 5 (Խորհուրդների փող. 19) 1.6/26 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1935 թ. Զաքիյան փող. 8 40°10′36″ հս․. լ. 44°30′20″ ավ. ե. / 40.176725° հս․. լ. 44.505681° ավ. ե. / 40.176725; 44.505681 1.6/27 ճարտ.` Բ. Արազյան Zakiyan-8 (5).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1948 թ. Զաքիյան փող. 10 40°10′34″ հս․. լ. 44°30′17″ ավ. ե. / 40.176169° հս․. լ. 44.504714° ավ. ե. / 40.176169; 44.504714 1.6/28 Տ ճարտ.` Բ. Արազյան Zakiyan10-Yerevan2.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 18 դ. Թաիրովի փող. 31 1.6/29 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1950-ական թթ. Թումանյան փող. 35 1.6/30 Տ ճարտ.` Կ. Հակոբյան Բնակելի շենք 5.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Աֆրիկյանների (ամառանոց) 20 դ. սկզբ. Ծովակալ Իսակովի պող. 3 1.6/32 Տ բեռնել պատկեր

Գինու մառան 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ 1.6/32.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սուքիասի 1586 թ. 1.6/32.1.1 Հ Խաղողագործության, գինեգործության և պտղաբուծության գիտահետազոտական ինստիտուտի կոլեկցիոն գինիների մառանում բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 2 նրբ 19 1.6/33 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Սինթետիկ կաուչուկի գործարանի 1934-1938 թթ. Հանրապետության փող. 62 1.6/34 Հ ճարտ.` Տ. Երկանյան, պատվիրատու՝ Սինթետիկ կաուչուկի գործարան Կաուչուկի գործարանի բնակելի տունը 3.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Վահան Պապոյանի 19 դ. վրջ Մայիսյան փող. 22 1.6/35 Տ Վահան Պապոյանի տունը 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Մարշալ Բաղրամյան պող. 2 1.6/36 Տ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան Yerevan Baghramyan 2 1.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Մարշալ Բաղրամյան պող. 7 1.6/37 Տ Yerevan Baghramyan 7. 4.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1960 թ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 22ա 1.6/38 Տ Yerevan Baghramyan 22a. 3.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Վիկտոր Համբարձումյանին 1996 թ. 1.6/38.1 Տ բնակելի տան առջև Memorial Viktor Hambartsumian.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1939 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 9 1.6/39 Տ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան, Մ. Գրիգորյան բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Հայկ Գյուլիքևխյանին 1975 թ. 1.6/39.1. Տ շենքի առջև Հայկ Գյուլիքևխյանի հուշակոթող (4).JPG բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Ստեփան Մալխասյանցին 1974 թ. 1.6/39.2. Տ շենքի առջև, ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան, քանդ.` Ն. Նիկողոսյան Հուշակոթող` Ստեփան Մալխասյանցին.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1929 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 27 1.6/40 Տ ճարտ.` Ֆ. Աղալյան Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 27, ArmAg (4).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1941 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 39 1.6/41 Տ ճարտ.` Ս. Սաֆարան, Ա. Նուշիկյան բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Երվանդ Քոչարի 1984 թ. 1.6/41.1 Տ շենքի 1-ին հարկում բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն «Իլյիչ» 1932 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 42 (Թումանյան փող. 29) 1.6/42 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 42 (6).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն «Դերասանների» 1941 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 48 1.6/43 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան Ameriabank building7.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1957 թ. Մոսկովյան փող. 8 1.6/44 Տ ճարտ.` Տ. Մարության բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1957 թ. Մոսկովյան փող. 31 1.6/45 Տ ճարտ.` Գ. Թամանյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1925-1927 թթ. Նալբանդյան փող. 21 1.6/46 Հ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Al. Spendiaryan, House-Museum.JPG բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Ալեքսանդր Սպենդիարյանի 1979 թ. Նալբանդյան փող. 21 1.6/46.1 Տ շենքի բակում, ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան Al. Spendiaryan, (2).JPG բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Ալեքսանդր Սպենդիարյանի 1967 թ. Նալբանդյան փող. 21 1.6/46.2 Տ շենքի 2-րդ հարկում Al. Spendiaryan, House-Museum (1).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1925-1927 թթ. Նալբանդյան փող. 23 1.6/47 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Building, Nalbandyan 23 (1).JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1938 թ. Նալբանդյան փող. 37 1.6/48 Տ ճարտ.` Գ. Քոչար, Ռ. Իսրայելյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1927 թ. Նալբանդյան փող. 41 1.6/49 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Yerevan 41 Nalbandyan str 02.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գ. Բոգոլյուբսկու 20 դ. սկզբ Նալբանդյան փող. 46 1.6/50 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Անասնաբուծական - անասնաբուժական ինստիտուտի դասավանդողների 1931 թ. Նալբանդյան փող. 47 1.6/51 Տ ճարտ.` Ա. Ահարոնյան, Հ. Մարգարյան Բնակելի տուն Անասնաբուծական - անասնաբուժական ինստիտուտի դասավանդողների, ArmAg.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1927 թ. Նալբանդյան փող. 96 1.6/52 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Yerevan 96 Nalbandian St. 01.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Ակսել Բակունցի 1970 թ. 1.6/52.1 Տ շենքի մոտ, ճարտ.` Օ. Շոկարև, քանդ.` Է. Աղայան Yerevan Axel Bakunts memorial.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն ԵՐՀԷԿ-ի («Շախմատային») 1932 թ. Պարոնյան փող. 7 1.6/53 Տ ճարտ.` Կ. Հալաբյան, Մ. Մազմանյան, վրկռ.` 1970 թ., ճարտ.` Հ. Թելումյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Պարոնյան փող. 3-րդ նրբ 16 1.6/54 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Պարոնյան փող. 3-րդ նրբ 18 1.6/55 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1927 թ. Պուշկինի փող. 25 1.6/56 Տ ճարտ.` Ա. Թամանյան Պուշկինի 25 3.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1951 թ. Սայաթ-Նովա պող. 3-7 1.6/57 Տ ճարտ.` Զ. Բախշինյան Yerevan Sayat-Nova 3-7 1.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1928 թ. Սայաթ-Նովա պող. 25 1.6/58 Տ ճարտ.` Ն. Բաև Yerevan 25 Sayat Nova ave 01.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1933 թ. Վարդանանց փող. 7 1.6/59 Տ ճարտ.` Ն. Բաև Վարդանանց 7 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն «Մասնագետների» 1937 թ. Տերյան փող. 62 (Մոսկովյան փող. 21) 1.6/60 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան Տերյան 62 2.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Մանուկ Աբեղյանի 1965 թ. 1.6/60.1 Տ ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Հակոբ Մանանդյանի 1965 թ. 1.6/60.2 Տ ճարտ.` Ռ. Հասրաթյան Hakob Manandyan's plaque (1).jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Ս. Մարգարյանի 19 դ. վրջ Տերյան փող. 71 1.6/61 Տ 1920-ական թթ.` հիվանդանոցի շենք, վրկռ` 1930-ական թթ. բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1952 թ. Տիգրան Մեծի պող. 27 1.6/62 Տ ճարտ.` Հ. Հակոբյան բեռնել պատկեր

Գերեզման Սիմոն Զաքիյանի 1957 թ. Մովսես Խորենացու, Գրիգոր Լուսավորչի և Զաքիյան փող. միջև, Մանկական զբոսայգում 1.6/63 Տ քանդ.` Ա. Հարությունյան, ճարտ.՝ Ս. Ներսիսյան Zakiyan gerezman (12).jpg բեռնել պատկեր

Գերեզման Մայիսյան ապստամբության հերոսների (Ստեփան Ալավերդյան, Սարգիս Մուսայելյան, Բագրատ Ղարիբջանյան) 1921 թ. Մովսես Խորենացու և Գրիգոր Լուսավորչի փող. միջև, Թատերական զբոսայգում 1.6/64 Տ ճարտ.` Ռոմեո Ջուլհակյան Գերեզման Մայիսյան ապստամբության հերոսների (Ստեփան Ալավերդյան, Սարգիս Մուսայելյան, Բագրատ Ղարիբջանյան), ArmAg.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման Լիպարիտ Մխչյանի 1921 թ., 1971 թ. Մովսես Խորենացու և Գրիգոր Լուսավորչի փող. միջև, Թատերական զբոսայգում 1.6/65 Տ քանդ.` Հ. Հովհաննիսյան Statue of Liparit Mkhchyan (2).jpg բեռնել պատկեր

Գրադարանի շենք. Ազգային գրադարանի գլխավոր մասնաշենքը 1928-1940 թթ. Տերյան փող. 72 1.6/66 Հ ճարտ.` Ալ. Թամանյան Ազգային գրադարանի գլխավոր մասնաշենք 02.jpg բեռնել պատկեր

Գրքի պալատի շենքի Տերյան փող. հատվածը 1940 թ., 1960 թ. Տերյան փող. 91, Իսահակյան փող. 28, Գ. Քոչարի փող. 4 1.6/67 Հ ճարտ.` Ս. Մազմանյան, Հ. Մարգարյան, Ս. Ներսիսյան, 1967-ից այս շենքում է գործում Երևանի դրամատիկական թատրոնը Գրապալատի շենքը 2.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան «Բանվոր և կոլտնտեսական» 1956 թ. 1.6/67.1 Տ քանդ.` Ե. Քոչար, Գրքի պալատի բակում բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Հակոբ Մեղապարտի 1987 թ. 1.6/67.2 Տ շենքի առջև` Իսահակյան փող. կողմից, քանդ.` Խ. Իսկանդարյան, ճարտ.` Մ. Ավագյան HagobMekhapart.jpg բեռնել պատկեր

Դամբարան 1319 թ. Աբովյան փող. 3 1.6/68 Հ քարգործ վարպետ` Շահիկ բեռնել պատկեր

Դպրոցի շենք. Հրաչյա Աճառյանի անվան դպրոցը 1937-1938 թթ. Կորյունի փող. 2ա 1.6/69 Տ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հրաչյա Աճառյանի 1970 թ. 1.6/69.1 Տ դպրոցի առջև, քանդ.` Ռ. Եկմալյան, Հ. Հովհաննիսյան բեռնել պատկեր

Դպրոցի շենք. Ստեփան Շահումյանի անվան դպրոցը 1928 թ. 1932 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 33 40°11′08″ հս․. լ. 44°30′45″ ավ. ե. / 40.185451° հս․. լ. 44.512579° ավ. ե. / 40.185451; 44.512579 1.6/70 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Stepan Shahumyan school9152164 03.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ստեփան Շահումյանի 1957 թ. 40°11′07″ հս․. լ. 44°30′45″ ավ. ե. / 40.185334° հս․. լ. 44.512614° ավ. ե. / 40.185334; 44.512614 1.6/70.1 Տ դպրոցի առջև, ճարտ.` Ջ. Թորոսյան, քանդ.` Ս. Բաղդասարյան Ստեփան-Շահումյանի-արձանը-դպրոցի-առջև.jpg բեռնել պատկեր

Դպրոցի շենք. Եղիշե Չարեցի անվան դպրոցը 1952 թ. Ամիրյան փող. 9 40°10′46″ հս․. լ. 44°30′32″ ավ. ե. / 40.17952° հս․. լ. 44.508997° ավ. ե. / 40.17952; 44.508997 1.6/71 Տ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան Դպրոցի շենք. Եղիշե Չարեցի անվան դպրոցը, ArmAg.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Եղիշե Չարենցի 1957 թ. 40°10′47″ հս․. լ. 44°30′33″ ավ. ե. / 40.179682° հս․. լ. 44.509242° ավ. ե. / 40.179682; 44.509242 1.6/71.1 Տ դպրոցի առջև, քանդ.` Ղ. Չուբարյան Հուշարձան՝ Եղիշե Չարենցի.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Զորավոր Սբ. Աստվածածին 17-19 դդ. Ղ. Փարպեցու փող. 9բ 40°11′10″ հս․. լ. 44°30′34″ ավ. ե. / 40.186046° հս․. լ. 44.509443° ավ. ե. / 40.186046; 44.509443 1.6/72 Հ վրկռ` 1978-1980 թթ., Ամենայն հայոց կաթողիկոս Վազգեն 1-ինի կողմից Zoravar Church.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Զորավոր Սբ. Աստվածածին 1693 թ. 40°11′10″ հս․. լ. 44°30′34″ ավ. ե. / 40.186098° հս․. լ. 44.509504° ավ. ե. / 40.186098; 44.509504 1.6/72.1 Հ Zoravar 3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Էլիազի 17 դ. 1.6/72.1.1 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մովսեսի 17 դ. 1.6/72.1.2 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոջա Փանոսի 1693 թ. 1.6/72.1.3 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննեսի 1693 թ. 1.6/72.1.4 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Հուրիխանի 1693 թ. 1.6/72.1.5 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Գավիթ 1693 թ. 1.6/72.2 Հ կից է եկղ-ցուն ամ-ից բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 1.6/72.2.1 Հ եկղ-ցու ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 1.6/72.2.2 Հ կազմող` Հովհաննես, եկղ-ցու ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. 1.6/72.3 Հ եկղ-ցու հվ կողմում Zoravar 8.JPG բեռնել պատկեր

Դարպաս 17-19 դդ. 1.6/72.4 Հ եկեղեցու հվ-ամ կողմում Zoravar Church Gate.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ Անանիա Առաքյալի (զանգակատուն) 1889 թ. 1.6/72.5 Հ եկղ-ցու ամ կողմում St. Ananias' Chapel at Zoravor Church.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Կաթողիկե) 13 դ. Աբովյան փող. 15 40°11′04″ հս․. լ. 44°31′08″ ավ. ե. / 40.184325° հս․. լ. 44.518997° ավ. ե. / 40.184325; 44.518997 1.6/73 Հ ՀՀ ԳԱԱ Լեզվի ինստիտուտի բակում The Katoghike church in Yerevan, Armenia.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 1.6/73.1 Հ հենած եկղ-ցու ամ ճակատին Khackar in Katoxike Yerevan 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի Անանի 17 դ. 1.6/73.2 Հ եկղ-ցու բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիք Աղամալի 1693 թ. 1.6/73.3 Հ եկղ-ցու բակում, պահպանված է ստորին մասը Khackar Meliq Axamali in Katoxike Yerevan 19.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Նիկողոսի 1694 թ. 1.6/73.4 Հ եկղ-ցու բակում բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Աստվածամայրը մանկան հետ» 18-19 դդ. 1.6/73.5 Հ եկղ-ցու ամ մուտքի բարավորի ստորին մասում բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Ավետում» 18-19 դդ. 1.6/73.6 Հ եկղ-ցու ամ մուտքի բարավորի վերին մասում բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Կոնդի Սբ. Հովհաննես Մկրտիչ 1706-1710 թթ. Հովհաննես Կոզեռնի փող. 9 40°11′07″ հս․. լ. 44°30′13″ ավ. ե. / 40.18539° հս․. լ. 44.503733° ավ. ե. / 40.18539; 44.503733 1.6/74 Հ St John The Baptist Church of Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.1 Հ հվ ճակատին, արձանագիր, եղծված բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.2 Հ հվ ճակատին, արձանագիր, եղծված բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.3 Հ հվ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.4 Հ աե ճակատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.5 Հ ամ ճակատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.6 Հ ամ ճակատին, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.7 Տ ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.8 Հ ամ մուտքի բարավորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.9 Հ ամ մուտքի բարավորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.1 Հ ամ մուտքի բարավորին բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.11 Հ հս մուտքից ձախ Խաչքար Ջուղա 1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 18 դ. 1.6/74.12 Հ հս մուտքից ձախ Խաչքար Ջուղա 4.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղավելի 18 դ. 1.6/74.13 Հ ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղեքսանդրի 18 դ. 1.6/74.14 Հ հվ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Անդրեասի, Արիստակեսի և Փարու 18 դ. 1.6/74.15 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գիրխասի 1710 թ. 1.6/74.16 Հ հվ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի, Մկրտումի, Մալխասի 18 դ. 1.6/74.17 Հ ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Խանումի 18 դ. 1.6/74.18 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարգարի և այլոց 18 դ. 1.6/74.19 Հ հվ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարկոսի 18 դ. 1.6/74.2 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիք Նազի և ծնողների 18 դ. 1.6/74.21 Հ ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Նիկողոսի, Լելու 18 դ. 1.6/74.22 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սատաթի, Խանբեկու 18 դ. 1.6/74.23 Հ աե ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սպահանցի Խաչատուրի 18 դ. 1.6/74.24 Հ ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սպահանցի Խաչատուրի և ծնողների` Ղազարի, Տիխանի 18 դ. 1.6/74.25 Հ ամ ճակատին բեռնել պատկեր

Դարպաս 1863 թ. 1.6/74.26 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 1842 թ., Իսրայելյան փող. 19 1.6/75 Հ վրկռ` 1970 թ., վրկռ ճարտ.` Ռ. Իսրայելյան, Ա. Գալիկյան, քանդ.` Ա. Հովսեփյան, կոնստ.` Ռ. Մանուկյան St.Sarqis.jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1998 թ. 1.6/75.1 Տ ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան Surb St. Sargis church.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1511 թ. 1.6/75.2 Հ Առաջնորդարանի շենքի բակի հվ մասում, աղբյուրի մոտ, բերված` Սևանի վանքից բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.6/75.3 Հ Առաջնորդարանի շենքի բակի հվ մասում, աղբյուրի մոտ, բերված` Սևանի վանքից բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.6/75.4 Հ Առաջնորդարանի շենքի բակի հվ մասում, բերված` Սևանի վանքից բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.6/75.5 Հ եկղ-ցու աե պատի տակ, կազմող` Հակոբ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 1.6/75.6 Հ եկղ-ցու բակում, բեկորված, բեկորները աղբյուրից հս և հվ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 1.6/75.7 Հ եկղ-ցու բակում, աղբյուրի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պարոն Մարգարի 1583 թ. 1.6/75.8 Հ եկղ-ցու բակում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ջուղայեցի Տիրացու Պետրոսի 1624 թ. 1.6/75.9 Հ եկղ-ցու բակում, աղբյուրի մոտ բեռնել պատկեր

Զորանոցային համալիր Երևանի բերդի 1582 թ.– 20 դ. սկզբ Հրազդանի ձախ ափին 1.6/76 Տ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 16-17 դդ. Երևանի բերդի տարածքում, Հրազդան գետի ձախ ափին 1.6/76.1 Հ պահպանվել է մաս ամ հատվածից բեռնել պատկեր

Թանգարան. Ժողովրդական ստեղծագործության պետական թանգարանը (Ժողովրդական ստեղծագործության տուն) 1941 թ. Աբովյան փող. 64 1.6/77 Տ ճարտ.` Վ. Արևշատյան, 1978 թ-ից՝ Ժող. ստեղծագործության պետ. թանգարան բեռնել պատկեր

Թատրոնի շենք. Գաբրիել Սունդուկյանի անվան պետական ակադեմիական թատրոնը 1966 թ. Գր. Լուսավորչի փող. 6 1.6/78 Հ ճարտ.` Ռ. Ալավերդյան, Ս. Բուրխաջյան, Գ. Մնացականյան, կոնստ` Ռ. Բադալյան 1970 թ. ՀԽՍՀ Պետմրցանակ Sundukyan State Academic Theatre of Yerevan (1).JPG բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ 1966 թ. 1.6/78.1 Հ քանդ.` Ա. Հարությունյան, թատրոնի շքամուտքին Գաբրիել Սունդուկյանի անվան պետական ակադեմիական թատրոնի մուտքի բարձրաքանդակներ 02.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակ «Հուշկապարիկ» 1976 թ. 1.6/78.2 Հ քանդ.` Ա. Հարությունյան, թատրոնի շքամուտքի մոտ 120px բեռնել պատկեր

Հուշարձան Գաբրիել Սունդուկյանի 1972 թ. 1.6/78.3 Հ քանդ.` Ա. Հարությունյան, թատրոնի շքամուտքի մոտ Հուշարձան Գաբրիել Սունդուկյանի (2).JPG բեռնել պատկեր

Պաննո «Հայաստան» 1965 թ. 1.6/78.4 Հ նկ.` Մ. Սարյան, Հ. Սիրավյան, թատրոնի ճեմասրահում բեռնել պատկեր

Ինստիտուտի շենք. Անասնաբուծական - անասնաբուժական ինստիտուտը 1928 թ. Նալբանդյան փող. 128 1.6/79 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան Անասնաբուծական-անասնաբուժական ինստիտուտ.jpg բեռնել պատկեր

Ինստիտուտի շենք. Մարքսիզմ - լենինիզմի հայկական ինստիտուտը 1949 թ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 12 1.6/80 Հ ճարտ.` Ս. Սաֆարան, այժմ ՉԺՀ դեսպանատան շենք բեռնել պատկեր

Ինստիտուտի շենք. Մեսրոպ Մաշտոցի անվան հին ձեռագրերի գիտահետազոտական ինստիտուտը (մատենադարան) 1957 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 53 1.6/81 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան 2014 Erywań, Matenadaran (18).jpg բեռնել պատկեր

Խճանկար «Ավարայրի Ճակատամարտ» («Վարդանանք») 1960 թ. 1.6/81.1 Հ նկ` Վ. Խաչատրյան, շենքի ներսում բեռնել պատկեր

Որմնանկարներ «Հայ մշակույթի պատմություն» 1959 թ. 1.6/81.2 Հ նկ` Վ. Խաչատրյան, շենքի ներսում բեռնել պատկեր

Հուշարձան Անանիա Շիրակացու 1963 թ. 1.6/81.3 Հ քանդ.` Գ. Բադալյան 2014 Erywań, Matenadaran (07).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Գրիգոր Տաթևացու 1967 թ. 1.6/81.4 Հ քանդ.` Ա. Գրիգորյան 2014 Erywań, Matenadaran (10).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Թորոս Ռոսլինի 1967 թ. 1.6/81.5 Հ քանդ.` Ա. Շահինյան 2014 Erywań, Matenadaran (11).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մեսրոպ Մաշտոցի 1962 թ. 1.6/81.6 Հ քանդ.` Ղ. Չուբարյան 2014 Erywań, Matenadaran (16).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մխիթար Գոշի 1967 թ. 1.6/81.7 Հ քանդ.` Ղ. Չուբարյան 2014 Erywań, Matenadaran (08).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մովսես Խորենացու 1964 թ. 1.6/81.8 Հ քանդ.` Ե. Վարդանյան 2014 Erywań, Matenadaran (06).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ֆրիկի 1967 թ. 1.6/81.9 Հ քանդ.` Ս. Նազարյան 2014 Erywań, Matenadaran (09).jpg բեռնել պատկեր

Բացօթյա ցուցադրություն մ.թ.ա. 2-1 հզ, 14-17 դդ. 1.6/81.10 Հ կազմակերպվել է 1970-ական թթ., շենքի աջակողմյան և ձախակողմյան կամարակապ սրահներում Matenadaran in Yerevan 12.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող «Դուռ» մ.թ.ա. 7 դ. 1.6/81.10.1 Հ բերված Կարմիր բլուրից Bacotya cucadrutyun (15).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1294 թ. 1.6/81.10.2 Հ բեկոր, արձանագիր, ցուցադրության շարքում, բերված Արցախի Մարտակերտի շրջանից բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչատուրի 1545 թ. 1.6/81.10.3 Հ կազմող` Վարդան Khacqar Khachaturi in Matenadaran 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Հախնազար Աղայի 1596 թ. 1.6/81.10.4 Հ կազմող` Քիրամ Khachqar Haqnazar Axas 01.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարիանի 1604 թ. 1.6/81.10.5 Հ կազմող` Քիրամ Խաչքար Մարիանի (Մատենադարան).JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 1.6/81.10.6 Հ բերված Նորատուսի պատմական գերեզմանոցից Tombe cover, 14th century, Noratus cemetery, Armenia.jpg բեռնել պատկեր

Վիշապաքար մ.թ.ա. 2-1 հզ 1.6/81.10.7 Հ Vishapaqar in Matenadaran 01.JPG բեռնել պատկեր

[[Մանկաբարձության և գինեկոլոգիայի ինստիտուտ|Ծննդատան շենք. Պարթև Մարգարյանի անվան Մոր և մանկան առողջության պահպանման հայկական գիտահետազոտական կենտրոնը]] 1931 թ.. 1936-1939 թթ. Մեսրոպ մաշտոցի պող. 22 1.6/82 Տ 1-ին հարկը կառուցվել է Կառավարական 1-ին տան համար, ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, Ն. Բունիաթյան Պարգև Մարգարյանի անվան ծննդատան շենք (11).jpg բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Երևան-Սևան» երկաթուղու 1935 թ. Մյասնիկյան պող. - Մ. Հերացու փող. հատման մասում 1.6/83 Տ հին Նորք տանող խճուղու վրա բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Կարմիր» (Հրազդանի հին կամուրջ), (Խոջա Փլավի) 1679 թ. Հրազդան գետի վրա 1.6/84 Հ «Արարատ» գինու կոմբինատի համալիրի դիմաց, վրկռ` 1830 թ., 1851 թ. Կարմիր կամուրջ 4.JPG բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Հաղթանակի» 1939-1961 թթ. Հրազդան գետի վրա 1.6/85 Հ ճարտ.` Ա. Մամիջանյան, Ա. Ասատրյան, Ս. Սաֆարյան, Գ. Աղաբաբյան, քանդ.` Ս. Սարգսյան, կոնստ` Ա. Հովնանյան, միացնում է Մեսրոպ Մաշտոցի և Ծովակալ Իսակովի պողոտաները Haghtanak bridge.JPG բեռնել պատկեր

Կամուրջ Նորքի (Գետառի) 1664 թ. Մյասնիկյան պող. 1.6/86 Հ ճարտ.` Գրիգորի որդի Կիրակոս, պատվիրատու՝ Նորքեցի Հովհաննես վարդապետ, վրնրգ՝ 1924 թ., 1965-1968 թթ. Getar bridge.png բեռնել պատկեր

Կայան Տրանսֆորմատորային 1930 թ. Հանրապետության և Ստ. Շահումյանի անվ. հրապարակների միջև, Ստ. Շահումյանի անվ. զբոսայգում 1.6/87 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան, զբոսայգու հվ-աե եզրին Yerevan Transformer station 04.jpg բեռնել պատկեր

Համալսարանի համակառույց. Երևանի ճարտարագիտական և Երևանի ճարտարապետության և շինարարության պետական համալսարանները 1932-1964 թթ. Տերյան փող. 105 1.6/88 Հ հիմնադրվել է 1930 թ. որպես Երևանի պոլիտեխնիկական ինստիտուտ Ճարտարագիտական համալսարանի շենքը Երևանում 01.JPG բեռնել պատկեր

Մասնաշենք` առաջին 1932 թ., 1935 թ. 1.6/88.1 Հ այժմ` Քիմիական ֆակուլտետի մասնաշենք, ճարտ.` Ա. Թամանյան SeuaFIRST.gif բեռնել պատկեր

Մասնաշենք` երկրորդ 1935 թ. 1.6/88.2 Հ այժմ` Երևանի Ճարտարապետա-շինարարական ինստիտուտի շենք, ճարտ.` Ա. Թամանյան State Engineering University of Armenia 2.jpg բեռնել պատկեր

Մասնաշենք` երրորդ (գլխավոր) 1955 թ., 1959 թ, . 1964 թ. 1.6/88.3 Հ ճարտ.` Ա. Մամիջանյան Պոլիտեխնիկ, Մասնաշենք` երրորդ 1.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված պոլիտեխնիկականներին 1981 թ. 1.6/88.4 Տ ճարտ.` Ա. Մխիթարյան Հուշաղբյուր` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված պոլիտեխնիկականներին (1).JPG բեռնել պատկեր

Համալսարանի համակառույց, Երևանի Մխիթար Հերացու անվան բժշկական համալսարանը 1927-1955 թթ. Կորյունի փող. 2 1.6/89 Հ նախկինում` Երևանի բժշկական ինստիտուտ, ճարտ.` Ա. Թամանյան Yerevan State Medical University.JPG բեռնել պատկեր

Անատոմիկումի շենք 1927 թ. 1.6/89.1 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան Անատոմիկումի շենք (1).JPG բեռնել պատկեր

Մասնաշենք գլխավոր 1938 թ., 1950-ական թթ. 1.6/89.2 Հ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված բժշկական ինստիտուտցիներին 1972 թ. 1.6/89.3 Տ քանդ.` Ռուզան Քյուրքչյան, ճարտ.` Ստեփան Քյուրքչյան Sculptures for WW2 victims from Medical Universuty.jpg բեռնել պատկեր

Համալսարանի շենք. Երևանի պետական համալսարանի գլխավոր մասնաշենքը 1965 թ. Ալեք Մանուկյան փող. 1 1.6/90 Հ ճարտ.` Է. Տիգրանյան YSU-BatimentCentral.jpg բեռնել պատկեր

Ժայռապատկերներ մ.թ.ա. 5-3 հզ 1.6/90.1 Հ համալսարանի բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար` Արցախում զոհված մտավորականներին և ԵՊՀ ուսանող-ազատամարտիկներին 1996 թ. 1.6/90.3 Տ Բանասիրական ֆակուլտետի մասնաշենքի առջև, քանդ.` Ժ. Սուքիասյան Խաչքար` Արցախում զոհված մտավորականներին և ԵՊՀ ուսանող-ազատամարտիկներին.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր` Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված համալսարանականներին 1979 թ. 1.6/90.4 Տ ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Մովսես Խորենացու 1996 թ. 1.6/90.5 Տ համալսարանի բակում, քանդ.` Ա. Պողոսյան բեռնել պատկեր

Հանդիսատեսային շենք. Կոմիտասի անվան կամերային երաժշտության տունը 1977 թ. Իսահակյան փող. 1 1.6/91 Հ ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան Yerevan Music house after Komitas 02.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ 1977 թ. 1.6/91.1 Հ դահլիճում, ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան Բարձրաքանդակներ11.JPG բեռնել պատկեր

Հանրակացարանի շենք Անասնաբուժական - անասնաբուծական ինստիտուտի հանրակացարանը 1930 թ. Կորյունի փող. 15-19 1.6/92 Տ ճարտ.` Գ. Քոչար Yerevan university dormitory.jpg բեռնել պատկեր

Հիդրոէլեկտրակայանի շենք. Երևանի առաջին ՀԷԿ-ը 1926 թ. Հրազդանի ձախ ափին 1.6/93 Հ Ծիծեռնակաբերդի դիմաց, ճարտ.` Ա. Թամանյան բեռնել պատկեր

Հիվանդանոցային շենքերի համակառույց 1917-1960 թթ. Աբովյան փող. 54-60 1.6/94 Հ բեռնել պատկեր

Ինստիտուտի շենք. Ֆիզիոթերապիայի ինստիտուտը 1930 թ., 1932 թ., 1939 թ. Աբովյան փող. 54 1.6/94.1 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան, Գ. Թամանյան բեռնել պատկեր

Հիվանդանոցի շենք. մանկաբարձության և գինեկոլոգիայի հիվանդանոցը 1929 թ. Աբովյան փող. 56 1.6/94.2 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան բեռնել պատկեր

Ակնաբուժարանի շենք 1929 թ. Աբովյան փող. 58 1.6/94.3 Հ ճարտ.` Լ. Մուրադյան բեռնել պատկեր

Հիվանդանոցի շենք. Քաղաքային հիվանդանոցը 1917-1922 թթ. Աբովյան փող. 58 1.6/94.4 Հ ճարտ.` Պ. Զուրաբյան, հիվանդանոցը հիմնադրվել է 1893 թ. բեռնել պատկեր

Հիվանդանոցի շենք. Մանկական հիվանդանոցը 1939 թ., 1975 թ. Աբովյան փող. 60 1.6/94.5 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան, Մ. Գրիգորյան բեռնել պատկեր

Հրապարակի համալիր. Ազատության հրապարակը 1924-1939 թթ. Թումանյան, Մեսրոպի Մաշտոց, Տերյան և Սայաթ - Նովա փողոցների տարածքում 1.6/95 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան Handisatesayin shenq (66).JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման Ալեքսանդր Սպենդիարյանի 1928 թ., 1966 թ. 1.6/95.1 Հ ճարտ.` Ռ. Մարտիրոսյան Spendiaryani gerezman.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան «Մուսա» 1963 թ. 1.6/95.1.1 Հ քանդ.՝ Ս. Բաղդասարյան բեռնել պատկեր

Հանդիսատեսային շենք. Ալեքսանդր Սպենդիարյանի անվան օպերայի և բալետի ազգային ակադեմիական թատրոնը և «Արամ Խաչատրյան» մեծ համերգասրահը 1940 թ., 1953 թ. Թումանյան փող. 36 1.6/95.2 Հ 1937 թ. Մեծ մրցանակ Փարիզում, ճարտ.` Ա. Թամանյան, վրկռ`1981-1983 թթ., վրկռ. ճարտ.` Գ. Թամանյան, Յու. Թամանյան Erevan - Armenia (2907454692).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հովհաննես Թումանյանի 1957 թ. 1.6/95.3 Հ քանդ.` Ա. Սարգսյան, ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան Statue-toumanian.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Արամ Խաչատրյանի 1999 թ. 1.6/95.4 Հ քանդ.` Յու. Պետրոսյան, ճարտ.` Ռ. Մարտիրոսյան Aram Khachaturian monument Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ալեքսանդր Սպենդիարյանի 1957 թ. 1.6/95.5 Հ քանդ.` Ղ. Չուբարյան, Ա. Սարգսյան, ճարտ.` Ֆ. Դարբինյան Spendyarian by Rita Willaert.jpg բեռնել պատկեր

Հրապարակի համալիր. Հանրապետության Հրապարակը 1926-1977 թթ. 1.6/96 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան, Ս. Սաֆարյան, Մ. Գրիգորյան, Գ. Թամանյան, Վ. Արևշատյան, Է. Սարապյան, Լ. Վարդանով, Ն. Փարեմուզովա, քանդ.՝ Ս. Մերկուրով, 1970 թ. ՀՍՍՀ պետ. մրցանակ PzaRepErevan1.jpg բեռնել պատկեր

Հյուրանոց «Արմենիա» 1958 թ. 1.6/96.1 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, Է. Սարապյան 2014 Erywań, Hotel Armenia Marriot (02).jpg բեռնել պատկեր

Մշակույթի տուն. Արական գիմնազիայի (Հայհամերգի փոքր դահլիճ) և թանգարանների շենքը 1916 թ. Աբովյան փող. 2 1.6/96.2 Հ ճարտ.` Վ. Սիմոնսոն, վրկռ` 1953 թ., 1961 թ., 1977 թ., վրկռ. ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, Է. Սարապյան Առնո Բաբաջանյանի անվ. համերգասրահ 3.jpg բեռնել պատկեր

Վիտրաժ «Հայաստան» 1965 թ. 1.6/96.2.1 Հ Հայհամերգի փոքր դահլիճի ճեմասրահում, նկ՝ Մ. Սարյան, Հ. Սիրավյան բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Արհմիությունների տունը և Կապի նախարարությունը 1956 թ. 1.6/96.3 Հ ճարտ.՝ Մ. Գրիգորյան, Է. Սարապյան Republic-square-Yerevan (27).JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Կառավարական տունը (ՀՀ Նախարարների խորհրդի շենք) 1929 թ. 1941 թ. 1952 թ. 1.6/96.4 Հ ճարտ.` Ա. Թամանյան, Գ. Թամանյան, 1942 թ. ՍՍՀՄ պետ. մրցանակ Yerevan square by Rita W.jpg բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Կառավարական երկրորդ տունը 1955 թ. 1.6/96.5 Հ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան, Ռ. Իսրայելյան, Վ. Արևշատյան 2014 Erywań, Budynek Ministerstwa Spraw Zagranicznych Armenii (01).jpg բեռնել պատկեր

Բանկի շենք. Գյուղատնտեսական բանկը և Գյուղբանկի աշխատողների բնակելի տունը 1927-1930 թթ. Դեղատան փող. 2, 4, 5 1.6/97 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Գյուղբանկ 4.JPG բեռնել պատկեր

Բանկի շենք. Թիֆլիսի առևտրական բանկը 1910 թ. Նալբանդյան փող. 2 1.6/98 Տ ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան CBA building.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Ստեփան Տիգրանյանի 1910-ական թթ. Նալբանդյան փող. 4 1.6/99 Տ 1920 թ.-ից` Փոխադարձ վարկի ընկերության շենք բեռնել պատկեր

Դատարանի շենք. Գերագույն դատարանը 1936 թ. Վ. Սարգսյան փող. 6 1.6/100 Հ ճարտ.` Ն. Բաև Yerevan Courthouse. 03.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ստեփան Շահումյանի 1931 թ. 1.6/101 Հ քանդ.` Ս. Մերկուրով, ճարտ.` Ի. Ժոլտովսկի բեռնել պատկեր

Հրապարակ` Անդրեյ Սախարովի անվան 1850– 1860 թթ., 1924 թ., 1960-ական թթ. Նալբանդյան, Պուշկինի և Վարդանանց փող. հանգույցում 1.6/102 Տ ճարտ.` Ա. Թամանյան Andrei Sakharov monument in Yerevan 03.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1930 թ. Պուշկինի փող. 1 1.6/102.1 Տ ճարտ.` Կ. Հալաբյան, Մ. Մազմանյան Գ. Քոչար, նախկինում` Պետապի շենք բեռնել պատկեր

Հրշեջ կայան. Կամավոր հրշեջ ընկերության շենքը (Հրշեջ դեպո) 1930 թ. Ա. Սախարովի հրապարակ 19 1.6/102.2 Տ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան Fire Depo (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Անդրեյ Սախարովի 2000 թ. 1.6/102.3 Տ ճարտ.` Լ. Ղալումյան, քանդ.` Տ. Արզումանյան Andrei Sakharov monument in Yerevan 06.JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Արքունական պալատը և Նահանգական գանձատունը 1901 թ. Նալբանդյան փ. 48 1.6/102.4 Հ ճարտ.` Վ. Միրզոյան, որպես պալատ գործել է մինչև 1918 թ. Արքունական պալատը և Նահանգական գանձատունը 10.JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Երկրաբանական վարչության նախկին շենքը 1930-1933 թթ. Ա. Սախարովի հրապարակ 1.6/102.5 Տ ճարտ.` Գ. Քոչար, Մ. Մազմանյան Yerevan Geological Department of the former building. 01.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Վախթանգ Անանյանի 1982 թ. Պարոնյան փող. 1 1.6/103 Տ բնակելի շենքի առջև Վախթանգ Անանյան 1.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Հրաչյա Աճառյանի 1982 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 45 1.6/104 Տ քանդ.` Ա. Հովսեփյան, ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան Հուշակոթող՝ Հրաչյա Աճառյանի, ArmAg.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Թորոս Թորամանյանի 1985 թ. Պուշկինի փող. 31 1.6/105 Տ բնակելի տան դիմաց, քանդ.` Ռ. Քյուրքչյան, ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր` Մեծ եղեռնի զոհերին 1967 թ. Ծիծեռնակաբերդի զբոսայգի 40°11′09″ հս․. լ. 44°29′25″ ավ. ե. / 40.185796° հս․. լ. 44.490353° ավ. ե. / 40.185796; 44.490353 1.6/106 Հ ճարտ.` Ա. Թարխանյան, Ս. Քալաշյան, Վ. Խաչատրյան Armenian Genocide Memorial - Yerevan (2903020364).jpg բեռնել պատկեր

Գերեզման` Մովսես Գորգիսյանի 1990 թ. 1.6/106.1 Տ Գերեզման՝ Մովսես Գորգիսյանի.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզման` Սամվել Գևորգյանի 1992 թ. 1.6/106.2 Տ Գերեզման` Սամվել Գևորգյանի.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման` Էդիկ Մարկոսյանի 1990 թ. 1.6/106.3 Տ Գերեզման` Էդիկ Մարկոսյանի.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման` Մուշեղ Մխցյանի (Վոժդ) 1991 թ. 1.6/106.4 Տ Գերեզման` Մուշեղ Մխցյանի (Վոժդ).JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման` Երվանդ Սաղումյանի (Երո) 1990 թ. 1.6/106.5 Տ Գերեզման` Երվանդ Սաղումյանի (Երո).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար` Բաքվի 1990 թ. զոհերի հիշատակին 1990 թ. 1.6/106.6 Տ Khachkar in memory of Baku victims. Tsitsernakaberd.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Գանձակի 1988 թ. նահատակներին 1988 թ. 1.6/106.7 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սումգայիթի 1988 թ. զոհերի Հիշատակին 1988 թ. 1.6/106.8 Տ Khachkar in memory of Sumqayit victims. Tsitsernakaberd.jpg բեռնել պատկեր

Հուշակոթող 1965 թ. 1.6/106.9 Տ հուշահամալիր տանող ծառուղուց ձախ, հենած ծառին, քանդ.` Վ. Արզումանյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մեծ եղեռնի զոհերին 1967 թ. 40°11′09″ հս․. լ. 44°29′25″ ավ. ե. / 40.185796° հս․. լ. 44.490353° ավ. ե. / 40.185796; 44.490353 1.6/106.10 Հ ճարտ.` Ա. Թարխանյան, Ս. Քալաշյան, Վ. Խաչատրյան բեռնել պատկեր

Թանգարան Հայոց ցեղասպանության 1995 թ. 1.6/106.11 Հ ճարտ.` Ս. Քալաշյան Tsitsernakaberd memorial and museum to the Armenian Genocide.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր` Երևան և Կարրարա քաղաքների բարեկամության 1964 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/107 Տ ճարտ` Ռ. Իսրայելյան, քանդ.` Ա. Հարությունյան Hushaghbyur er kar 01.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Մեծ եղեռնի և Սպիտակի 1988 թ. դեկտեմբերի 7-ի երկրաշարժի զոհերին 1990 թ. Կորյունի փող. 15 1.6/108 Տ ճարտ.` Ա. Մխիթարյան, կառուցված` ուսանողների հանգանակությամբ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուրներ` Խորհրդային Միության երիտասարդ հերոսներին 1949 թ. Խաչատուր Աբովյանի անվան մանկական այգում 1.6/109 Տ Հրազդանի ձախ ափին Մանկական երկաթուղի 1 (4).jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Սայաթ-Նովային 1963 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 46 1.6/110 Տ թիվ 2 համանուն երաժշտական դպրոցի առջև, քանդ.` Ա. Հարությունյան, ճարտ.` Է. Սարապյան Sayat-Nova-DSC07919.jpg բեռնել պատկեր

Հուշասալ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված պիոներներին 1985 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/111 Տ ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան, Կամերային երաժշտության տան մոտ բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Խաչատուր Աբովյանի 1950 թ. Աբովյան փող. վերջնամասում, Աբովյան պուրակում 1.6/112 Հ քանդ.` Ս. Ստեփանյան, ճարտ.` Գ. Թամանյան Abovyan Kh..JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Խաչատուր Աբովյանի 1955 թ. Խանջյան փող. 5 1.6/113 Տ Համանուն պետական մանկավարժական ինստիտուտի գլխ. մասնաշենքի առջև, քանդ.` Ա. Գրիգորյան Khachadoor.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` «Բարեկամության ձեռքեր» 1965 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/114 Տ Hands of friendship from Carrara to Yerevan (2).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Վալերի Բրյուսովի 1966 թ. Թումանյան փող. 42 1.6/115 Տ Համանուն ռուսաց և օտար լեզուների մանկավարժական ինստիտուտի շենքի առջև, քանդ.` Ա. Սարգսյան Վալերի Բրյուսովի կիսանդրին 1.jpg բեռնել պատկեր

Մաքսիմ Գորկու դիմաքանդակ 1967 թ. Ալեք Մանուկյան փող. 3 1.6/116 Տ թիվ 4 համանուն դպրոցի առջև, քանդակ. Հ. Գյուրջյան Maxim Gorky bust.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ալեքսանդր Գրիբոյեդովի 1973 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/117 Հ քանդ.` Օ. Բեջանյան, ճարտ.` Ս. Կնտեղցյան Ալեքսանդր Գրիբոյեդովի հուշարձան.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Լեոնիդ Ենգիբարյանի 1995 թ. Ագաթանգեղոսի փող. 1 1.6/118 Տ Ազգային կրկեսի շենքի առջև, քանդ.` Լ. Թոքմաջյան, Կրկեսի շենքի դիմաց Լեոնիդ Ենգիբարյանի հուշարձան.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` «Էրեբունի-Երևան» («Կենաց Ծառ») 1970 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի և Մարշալ Բաղրամյան պող. Ա Զորյան փող. միջև 1.6/119 Տ քանդ.` Հ. Փիլիպոսյան, ճարտ.` Ֆ. Դարբինյան «ԷՐԵԲՈՒՆԻ-ԵՐԵՎԱՆ» («ԿԵՆԱՑ ԾԱՌ»).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ալեքսանդր Թամանյանի 1974 թ. Թամանյան-Մոսկովյան փող. խաչմերուկում 1.6/120 Հ համանուն պուրակի սկզբնամասում, քանդ.` Ա. Հովսեփյան, ճարտ.` Ս. Պետրոսյան Armenia - Yerevan (2901217553).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ավետիք Իսահակյանի 1965 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/121 Հ քանդ.` Ս. Բաղդասարյան, ճարտ.` Լ. Սադոյան Monument of Avetik Isahakyan 07.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ստեփան Լիսիցյանի 1982 թ. Տիգրան Մեծի փող. 38 1.6/122 Տ թիվ 34 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Լ. Թոքմաջյան, ճարտ.` Է. Արևշատյան Հուշարձան` Ստեփան Լիսիցյանի (2).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Աղասի Խանջյանի 1987 թ. Տիգրան Մեծի պող. 26ա 1.6/123 Տ թիվ 53 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Հ. Հովսեփյան Հուշարձան` Աղասի Խանջյանի (5).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Կոմիտասի 1988 թ. Սայաթ-Նովայի պող. 1ա 1.6/124 Հ Համանուն կոնսերվատորիայի շենքի առջև, պուրակում, քանդ.` Ա. Հարությունյան Statue of Komitas Vardapet, Yerevan, Armenia.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Կարո Հալաբյանի 1997 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/125 Տ ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան Հուշարձան` Կարո Հալաբյանի.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Հայաստանում Խորհրդային կարգերի հաստատման 20-ամյակին (Կարմիր բանակի մարտիկներին) 1940 թ. Մովսես Խորենացու, Գրիգոր Լուսավորչի և Զաքիյան փող. միջև, Մանկական զբոսայգում 1.6/126 Տ ճարտ.` Փ. Մանուկյան, Հ. Դավթյան, Մանկական զբոսայգու կենտրոնական ծառուղում Հուշարձան` Հայաստանում Խորհրդային կարգերի հաստատման 20-ամյակին (Կարմիր բանակի մարտիկներին).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Հայաստանում Խորհրդային կարգերի հաստատման 30-ամյակին 1950 թ. Ծովակալ Իսակովի պող. 1.6/127 Տ ճարտ.` Ա. Մինասյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան` «Հավերժական կրակ» (Հայաստանում Խորհրդային կարգերի հաստատման համար զոհված մարտիկների հուշարձան) 1960 թ. Հանրապետության և Ստ. Շահումյանի անվ. հրապարակների միջև, Ստ. Շահումյանի անվ. զբոսայգում 1.6/128 Տ կանգնեցված է Հայաստանում խորհրդային կարգերի հաստատման 40-ամյակի առթիվ, ճարտ.` Է. Սարապյան, նկ` Վ. Պոդպոմոգով «ՀԱՎԵՐԺԱԿԱՆ ԿՐԱԿ».jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Վարդան Մամիկոնյանի 1975 թ. Օղակաձև զբոսայգի 40°10′27″ հս․. լ. 44°31′14″ ավ. ե. / 40.174184° հս․. լ. 44.520631° ավ. ե. / 40.174184; 44.520631 1.6/129 Հ քանդ.` Ե. Քոչար, ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան Vartan Mamigonian statue in Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Վլադիմիր Մայակովսկու 1974 թ. Գր. Լուսավորչի փող. 27 1.6/130 Տ թիվ 7 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Հ. Մուրադյան, ճարտ.` Ռ. Կզոյան Հուշարձան` Վլադիմիր Մայակովսկու (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ալեքսանդր Մյասնիկյանի 1980 թ. Մովսես Խորենացու, Գրիգոր Լուսավորչի և Բեյրութի փող. միջև 40°10′29″ հս․. լ. 44°30′22″ ավ. ե. / 40.174733° հս․. լ. 44.506045° ավ. ե. / 40.174733; 44.506045 1.6/131 Հ ճարտ.` Ջ. Թորոսյան, քանդ.` Ա. Շիրազ, Թատերական զբոսայգու հվ-ամ եզրին Monument of Alexander Myasnikyan Yerevan (10).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ասքանազ Մռավյանի 1956 թ. Տերյան փող. 2 1.6/132 Տ թիվ 25 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Ս. Մնացականյան Հուշարձան` Ասքանազ Մռավյանի (2).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Միքայել Նալբանդյանի 1965 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/133 Հ քանդ.` Ն. Նիկողոսյան, ճարտ`Ջ. Թորոսյան Միքայել Նալբանդյան.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Միքայել Նալբանդյանի 1985 թ. Նար Դոսի փող. 38 1.6/134 Տ թիվ 33 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Ե. Վարդանյան Mikayel Nalbandyan's bust, Yerevan (10).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Նար Դոսի 1956 թ. Հովհաննես Քաջազնունու փող. 12/1 1.6/135 Տ թիվ 14 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Ս. Մանասյան, Ն. Վարդանյան Հուշարձան` Նար Դոսի (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Արշավիր Շավարշյանի 1965 թ. Վարդանանց փող. 30 1.6/136 Տ թիվ 40 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Գ. Եփրոյան Arshavir Shavarshyan's bust.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Եղիշե Չարենցի 1985 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/137 Հ քանդ.` Ն. Նիկողոսյան, ճարտ.` Ջ. Թորոսյան Yerevan Y Charents monument.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Անտոն Չեխովի Մարշալ Բաղրամյան պող. 16 1.6/138 Տ թիվ 55 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Գ. Ահարոնյան, ճարտ Է. Սարապյան Հուշարձան` Անտոն Չեխովի (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` «Պեպո» 1976 թ. Մովսես Խորենացու և Գրիգոր Լուսավորչի փող. միջև, Թատերական զբոսայգում 1.6/139 Տ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, քանդ.` Գ. Ահարոնյան Pepo (1).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Ալեքսանդր Պուշկինի 1949 թ. Մոսկովյան փող. 17 1.6/140 Տ թիվ 8 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Գ. Ահարոնյան Ա. Պուշկինի կիսանդրին.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Մարտիրոս Սարյանի 1986 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի և Մարշալ Բաղրամյան պող. ու Զորյան փող. հանգույցում 1.6/141 Հ քանդ.` Լ. Թոքմաջյան, ճարտ.` Ա. Թարխանյան Martiros Saryan ardzan (7).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Նելսոն Ստեփանյանի 1950 թ. Մովսես Խորենացու, Գրիգոր Լուսավորչի և Զաքիյան փող. միջև. Մանկական զբոսայգում 1.6/142 Տ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան, քանդ.` Ա. Սարգսյան Հուշարձան` Նելսոն Ստեփանյանի.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Վաղարշ Վաղարշյանի 1983 թ. Ծովակալ Իսակովի պող. 2 1.6/143 Տ թիվ 80 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Ա. Մուրադյան, ճարտ.՝ Շ. Ազատյան Հուշարձան` Վաղարշ Վաղարշյանի (3).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Վահան Տերյանի 1999 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/144 Հ քանդ.` Ն. Կարախանյան Վահան Տերյանի հուշարձան.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան` Արմեն Տիգրանյանի 1987 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/145 Հ քանդ.` Ա. Հովսեփյան, ճարտ.` Ֆ. Դարբինյան Armen Tigranyan.jpg բեռնել պատկեր

Մանկապարտեզի շենք. Երևանի կայազորի մանկապարտեզը 1951 թ. Չարենցի փող. 38 1.6/146 Տ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան Yerevan kindergarten on Charents str. 01.JPG բեռնել պատկեր

Մարզադաշտ. Վազգեն Սարգսյանի անվան հանրապետական մարզադաշտը 1953 թ.. 1963 թ. Վարդանանց փող. 65 1.6/147 Հ ճարտ.` Կ. Հակոբյան, մասն՝ Գ. Ճգնավորյան Hanrapetakan stadium.jpg բեռնել պատկեր

Մարզահամերգային համալիր. «Կարեն Դեմիրճյան» մշակույթի կենտրոնը 1984 թ. Լենինգրադյան փող. 1 1.6/148 Հ ճարտ.` Կ. Հակոբյան, Ա. Թարխանյան, Ս. Խաչիկյան, Հ. Պողոսյան, Գ. Մուշեղյան, Օ. Բերբերյան Karen Demirchyan complex.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ 1984 թ. 1.6/148.1 Հ գլխ. ճակատին, քանդ.` Ֆ. Առաքելյան բեռնել պատկեր

Մզկիթ Աբաս Միրզայի (Սարդարի) 19 դ. սկզբ Խորհրդարանի փող. 40 1.6/149 Հ պահպանվել է մույթը Աբաս Միրզայի մզկիթը 2.jpg բեռնել պատկեր

Մզկիթ «Կապույտ» (Գյոյ մզկիթ) 1766 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 12 1.6/150 Հ վրկռ` 1994-1998 թթ. Erevan - La Mosquée bleue 01.JPG բեռնել պատկեր

Մշակույթի տուն. Տիգրան Պետրոսյանի անվան շախմատիստի կենտրոնական տունը 1970 թ. Խանջյան փող. 50 1.6/151 Տ ճարտ.` Ժ. Մեշչերյակովա Տիգրան-Պետրոսյանի-անվան-շախմատիստի-տուն.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Տիգրան Պետրոսյանի 1989 թ. 1.6/151.1 Տ քանդ.՝ Ա. Շիրազ, ճարտ.՝ Կ. Անանյան, շախմատիստի տան մոտ Statue Tigran Petrosian.JPG բեռնել պատկեր

Շուկայի շենք. Կենտրոնական ծածկած շուկան 1952 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 3ա 1.6/152 Հ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան, կոնստ` Հ. Առաքելյան Yerevan Market (5211252161).jpg բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Հայաստան» 1982 թ. Սայաթ-Նովայի պող. 15 1.6/153 Տ նկ՝ Հենրիկ Սիրավյան, Երգչախմբային ընկերության շենքի ճեմասրահում Armenian Musical Company 2.jpg բեռնել պատկեր

Պալատ պիոներների և դպրոցականների (քաղաքային Պիոներ - պալատ) 1938 թ. Մոսկովյան փող. 3 1.6/154 Հ ճարտ.` Ն. Բաև, Պատանի հանդիսատեսի թատրոնի շենքը Yerevan, Palace of pioneers 03.JPG բեռնել պատկեր

Պոլիկլինիկայի շենք 1954-1955 թթ. Մոսկովյան փող. 15 1.6/155 Հ ճարտ.` Հ. Հակոբյան, այժմ՝ ՀՀ Կառավարության պոլիկլինիկա Yerevan Polyclinic building 01.JPG բեռնել պատկեր

Ջրանցույց 1950 թ. Հրազդան գետի վրա. «Հաղթանակ» կամրջի մոտ 1.6/156 Հ ճարտ.` Ռ. Իսրայելյան, կոնստ` Գ. Եղյան Hrazdan Gorge Aqueduct, Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Ջրանցք` Մամռիի մ.թ.ա. 7 դ., 1031 թ. Կոնդ թաղամաս, Հրազդանի ձախ ափին 1.6/157 Հ վրկռ` 1822-1824 թթ., 1923 թ.-ից Ստ. Շահումյանի անվան, անցնում է նաև Արաբկիր համայնքով բեռնել պատկեր

Սառցակոմբինատ 1950 թ. Արշակունյաց պող. 9 1.6/158 Տ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան Երևանի առցակոմբինատ 03.jpg բեռնել պատկեր

Ստեղծագործական միության շենք. Հայաստանի գրողների միությունը (գրողների տունը) 1954 թ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 3 1.6/159 Տ ճարտ.` Գ. Թամանյան, վրկռ` 1964-1965 թթ. Building of Writers Union of Armenia 02.jpg բեռնել պատկեր

Ստեղծագործական միության շենք. Հայաստանի կոմպոզիտորների միությունը (կոմպոզիտորների տունը) 1955 թ. Դեմիրճյան փող. 25 1.6/160 Տ ճարտ.` Է. Ալթունյան, Ա. Ղազարյան, Է. Սարապյան Կոմպոզիտորների միության շենքը 8.JPG բեռնել պատկեր

Ստեղծագործական Միության շենք. Հայաստանի ճարտարապետների միությունը (Ալ. Թամանյանի անվան Հայաստանի ճարտարապետի տունը) 1958 թ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 17 1.6/161 Տ ճարտ.` Կ. Հակոբյան բեռնել պատկեր

ՀՀ Նախագահի նստավայր 1958 թ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 26 40°11′33″ հս․. լ. 44°30′22″ ավ. ե. / 40.192482° հս․. լ. 44.506154° ավ. ե. / 40.192482; 44.506154 1.6/162 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, նախկինում` Գերագույն խորհրդի նախագահության վարչական շենք Armenia president.jpg բեռնել պատկեր

Վարչական շենք Դեղատների գլխավոր վարչության Պուշկինի փող. 56 1.6/163 Տ Դեղատների գլխավոր վարչության շենքը 1.JPG բեռնել պատկեր

ՀՀ Ազգային ժողովի շենք 1949-1950 թթ. Մարշալ Բաղրամյան պող. 19 1.6/164 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, 1951 թ., ԽՍՀՄ պետմրցանակ, վրկռ` 1967 թ., 1982 թ., նախկինում՝ Հայաստանի կոմունիստական կուսակցության կենտրոնական կոմիտեի վարչական շենք 2014 Erywań, Budynek Zgromadzenia Narodowego Republiki Armenii.jpg բեռնել պատկեր

Վարչական շենք ՀՀ Ազգային անվտանգության նախարարության 1936 թ. Նալբանդյան փող. 104 1.6/165 Հ ճարտ.` Գ. Քոչար Administrative Building of the National Security 01.JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք «Հայէներգո»-ի գլխավոր վարչության 1940 թ. Աբովյան փող. 27 1.6/166 Հ ճարտ.` Հ. Մարգարյան Hayenergo.JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Փոխադարձ վարկի ընկերությունը 1912 թ. Մ. Խորենացու փող. 18 1.6/167 Տ 1920-ական թթ` Պետական բանկի շենք Մովսես Խորենացու 18, 2015 (5).JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Քաղաքային ոստիկանության վարչությունը 1908 թ. Մ. Խորենացու փող. 22 1.6/168 Տ ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան Մովսես Խորենացու փողոց 22, 2015 (1).JPG բեռնել պատկեր

Վիշապաքար մ.թ.ա. 3-2 հզ Օղակաձև զբոսայգի 1.6/169 Հ «Ալ առագաստներ» սրճարանի մոտ Vishapakar 09.JPG բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարանի շենք. Հովհաննես Թումանյանի տուն-թանգարանը 1949-1953 թթ. Մոսկովյան փող. 40 1.6/170 Հ ճարտ.` Գ. Աղաբաբյան, վրկռ` 1966 թ. Tumanyan museum of Erevan.JPG բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակ` Հովհաննես Թումանյանի 1971 թ. 1.6/170.1 Տ թանգարանի հենապատին, աստիճաններից ձախ, քանդ.` Ղ. Չուբարյան Tumanyan Yerevan house-museum statue.jpg բեռնել պատկեր

Ավետիք Իսահակյանի տուն-թանգարան 1946 թ., 1963 թ. Յ. Զարոբյան փող. 20 1.6/171 Հ ճարտ.` Պ. Մուրադյան Ավետիք Իսահակյանի տուն-թանգարան.JPG բեռնել պատկեր

Արամ Խաչատրյանի տուն-թանգարան 1980 թ. Յ. Զարոբյան փող. 3 1.6/172 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան, Է. Ալթունյան, Կ. Պատրիկյան, թանգարանի բացումը` 1984 թ. Ա. Խաչատրյանի տուն-թանգարան 1.jpg բեռնել պատկեր

Հակոբ Կոջոյանի և Արա Սարգսյանի տուն-թանգարան 1936 թ., 1973 թ., 1981 թ. Պուշկինի փող. 62/7 1.6/173 Հ ճարտ.` Վ. Արևշատյան Հակոբ Կոջոյանի և Արա Սարգսյանի տուն-թանգարան (40).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար` Ասլիզատի 1601 թ. 1.6/173.1 Հ թանգարանի բակում բեռնել պատկեր

Հուշակոթող` Հակոբ Կոջոյանին և Արա Սարգսյանին 1981 թ. 1.6/173.2 Հ քանդ.` Է. Աղայան, ճարտ.` Ռ. Ջուլհակյան բեռնել պատկեր

Եղիշե Չարենցի տուն-թանգարան 1935 թ., 1975 թ. Մեսրոպ Մաշտոց պող. 17 1.6/174 Հ ճարտ.` Բ. Ազարյան Եղիշե Չարենցի տուն-թանգարան. (4).JPG բեռնել պատկեր

Մարտիրոս Սարյանի տուն-թանգարան 1935 թ., 1967 թ. Սարյան փող. 3 1.6/175 Հ ճարտ.` Մ. Գրիգորյան Սարյանի տուն-թանգարանը 4.JPG բեռնել պատկեր

Սերգեյ Փարաջանովի թանգարան 1991 թ. Ձորագյուղ ազգագրական թաղամաս 15-16 1.6/176 Հ ճարտ.` Ա. Ղազարյան Sergei Parajanov in Yerevan.JPG բեռնել պատկեր

Ուսումնական հաստատության շենք. Երևանի ուսուցչական սեմինարիան 1905 թ. Աբովյան փող. 52 1.6/177 Հ ճարտ.` Ն. Կիտկին, Վ. Միրզոյան, հիմնադրվել է 1881 թ., 1921-1975 թթ. Երևանի պետական համալսարանի շենք, վրկռ` 1938 թ. Ուսումնական հաստատության շենք. Երևանի ուսուցչական սեմինարիան, ԵՊՀ.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզման Հակոբ Մանանդյանի 1952 թ., 1971 թ. 1.6/177.1 Տ շենքի բակում Hakob Manandyan Grave 01.jpg բեռնել պատկեր

Փողոցի կառուցապատման հատվածներ. Աբովյան փողոցը 1 1860–ական թթ. - 20 դ. Աբովյան փող. 1.6/178 Հ 1921 թ.-ից Աբովյան փող. բեռնել պատկեր

Ակումբ Կառուցողների 1932 թ. Աբովյան փող. 7-9 1.6/178.1 Հ ճարտ.` Կ. Հալաբյան, Մ. Մազմանյան, Գ. Քոչար բեռնել պատկեր

Թատրոնի շենք. Կոնստանտին Ստանիսլավսկու անվան Ռուսական դրամատիկական թատրոնը 1932 թ. Աբովյան փող. 7 1.6/178.1.1 Հ ճարտ.` Կ. Հալաբյան, Մ. Մազմանյան, Գ. Քոչար, վրկռ` 1972 թ., վրկռ ճարտ.` Գ. Քոչար, Ս. Գրիգորյան, Ս. Քյուրքչյան Aznavour-square 08.JPG բեռնել պատկեր

Վարչական շենք. Սպորտկոմիտեն և ֆիզկուլտուրայի կենտրոնական տունը 1932 թ. Աբովյան փող. 9 1.6/178.1.2 Հ ճարտ.` Կ. Հալաբյան, Մ. Մազմանյան, Գ. Քոչար, վրկռ` 1972 թ. բեռնել պատկեր

Հանրախանութ «Մանկական աշխարհ» 1936 թ. Արամի փող. 32 1.6/178.2 Հ ճարտ.` Ա. Ահարոնյան, Մ. Մազմանյան, Հ. Մարգարյան, Գ. Քոչար Универмаг в Ереване.jpg բեռնել պատկեր

Շ. Ազնավուրի անվան հրապարակ 1.6/178.3 Կինոթատրոն «Մոսկվա» 4.JPG բեռնել պատկեր

Կինոթատրոն «Մոսկվա» 1936 թ. Աբովյան փող. 18 40°10′54″ հս․. լ. 44°31′03″ ավ. ե. / 40.1817° հս․. լ. 44.5175° ավ. ե. / 40.1817; 44.5175 1.6/178.3.1 Հ վրկռ` 1970 թ., 1983 թ., ճարտ.` Գ. Քոչար, Տ. Երկանյան Yerewan cinema.jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ «Չապաև», «Պեպո», «Դավիթ Բեկ», «Պար», «Սայաթ-նովա», «Բեմ» 1936 թ., 1986 թ. 1.6/178.3.1.1 Տ քանդ.` Ա. Սարգսյան, Ս. Ստեփանյան, Լ. Թոքմաջյան, Յու. Պետրոսյան, շենքի ճակատին Moscow Cinema1.jpg բեռնել պատկեր

Հյուրանոց «Երևան» 1927 թ. Աբովյան փող. 14 1.6/176.3.3 Հ ճարտ.` Ն. Բունիաթյան, վրկռ՝ 1999-2000 թթ., վրկռ ճարտ.` Ն. Չիլինգարյան, վրկռ պատվիրատու՝ «ՌԵՆԿՈ» իտալական ընկերություն Н.Буниатян Гост.Ереван.jpg բեռնել պատկեր

Ստեղծագործական միության շենք. Հայաստանի նկարիչների նիությունը («Նկարչի տուն») 1958 թ. Աբովյան փող. 16 40°10′53″ հս․. լ. 44°31′01″ ավ. ե. / 40.181395° հս․. լ. 44.516915° ավ. ե. / 40.181395; 44.516915 1.6/178.3.4 Հ ճարտ.` Ռ. Իսրայելյան Նկարիչների միության շենքը Երևանում 03.JPG բեռնել պատկեր

Փողոցի կառուցապատման հատվածներ. Աստաֆյան փողոցը 1860-ական թթ.-20 դ. սկզբ 1.6/178.4 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն և բուժարան Տեր-Ավետիքյանի 19 դ. վրջ Աբովյան փող. 1/1 1.6/178.4.1 Հ 2014 Erywań, Ulica Abowiana 1 (01).jpg բեռնել պատկեր

Խանութ Մելիք-Օհանջանյանի 19 դ. վրջ 1.6/178.4.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն և բուժարան Հովհաննես Հովհաննիսյանի, կոչվում է նաև 1944-ից այստեղ գտնվող «Արտասահմանյան երկրների հետ մշակութային կապերի հայկական ընկերության» անունով («ԱՕԿՍ-ի շենք») 1914-1917 թթ. Աբովյան փող. 3 1.6/178.4.3 Հ ԱՕԿՍ 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Եգոր Խանզադյանի 20 դ. սկզբ Աբովյան փող. 3/1 1.6/178.4.4 Տ Խանզադյան 01.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Բարսեղ Եղիազարյանի 1884 թ. Աբովյան փող. 6 1.6/178.4.8 Հ 1923-1937 թթ.` ՀԿԿ Կենտկոմի շենք Քաղկոմի շենք 4.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գրիգոր Եղիազարյանի 1884 թ. Աբովյան փող. 8 1.6/178.4.9 Տ 1923 թ. ՀԿԿ քաղկոմի շենք Աբովյան 8 4.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գրիգոր Ամիրյանի 19 դ. Աբովյան փող. 10 1.6/178.4.10 Տ այժմ` Երկրաբանության պետական թանգարանի շենք Երկրաբանության ինստիտուտ 1.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գրիգոր Ամիրյանի 19-20 դդ. Աբովյան փող. 12 1.6/178.4.11 Տ 1884-1888 թթ., 1898-1907 թթ. Քաղաքային դումայի և վարչության շենք, 1910-1911 թթ. ակնաբուժարան, 1911-1915 թթ. Հովհ. Հովհաննիսյանի բուժարան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Հովհաննես Գրիգորյանի 20 դ. սկզբ Փավստոս Բուզանդի փող. 2 1.6/179 Տ ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան 1922 թ.-ից 1-ին տպարան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Մկրտիչ Ենգիբարյանի 1898 թ. Փավստոս Բուզանդի փող. 4 1.6/180 Տ 1920-ական թթ. Կենտրոնական վիճակագրական վարչություն Մկրտիչ Ենգիբարյանի տուն, Բուզանդի 4, ճակատ.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Ստեփան Սողոմոնյանի 1890-ական թթ. Փավստոս Բուզանդի փող. 8 1.6/181 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Հովհաննես Տեր-Մկրտչյանի 19 դ. վրջ- 20 դ. սկզբ Փավստոս Բուզանդի փող. 9 1.6/182 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գևորգ Անտոնյանցի 1890-ական թթ. Փավստոս Բուզանդի փող. 17 1.6/183 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գաբրիել Աբրահամյանի 19 դ. վրջ Փավստոս Բուզանդի փող. 25 1.6/184 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Վաղարշակ և Հակոբ Բաբախանյանների 20 դ. սկզբ Փավստոս Բուզանդի փող. 26 1.6/185 Տ Վաղարշակ և Հակոբ Բաբախանյանների, Բուզանդ 26, ճակատային մաս.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Երեմ Սանահյանի 1894 թ. Փավստոս Բուզանդի փող. 30 1.6/186 Տ Երեմ Սանահյանի բնակելի տուն, Բուզանդ 30.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ Փավստոս Բուզանդի փող. 39 1.6/187 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Փավստոս Բուզանդի փող. 51-55 1.6/188 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Կարապետ Աբրահամյանի 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Թումանյան փող. 21/1 1.6/189 Տ բեռնել պատկեր

Գործարանի շենք` Համբարձում Սողոմոնյանի կոնյակի գործարանը 1890-ական թթ.-1910 թ. Մելիք-Ադամյան փող. 1.6/190 Տ 2001 թ. տեղափ. վկառուցվ. Թումանյան փող. 23/1 Թումանյան 23, Երևան (4).jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Պուշկինի փող. 2 1.6/191 Տ Պուշկինի 2 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Արմենակ Մելիքյանցի 20 դ. սկզբ Պուշկինի փող. 11 1.6/192 Տ ապամոնտաժված բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Աղաջան Աֆրիկյանի 19 դ. վրջ Պուշկինի փող. 19 1.6/193 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Լավրենտի Ֆոտինովի 19-20 դդ. Պուշկինի փող. 28 1.6/194 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Առաքել Աֆրիկյանի 20 դ. սկզբ Պուշկինի փող. 38 1.6/195 Տ ճարտ.` Վ. Միրզոյան, 1920-ական թթ.` ցուցադրական դպրոց Աֆրիկյան 1.JPG բեռնել պատկեր

Որմնանկար 1.6/195.1 Տ տան մեջ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Գեղամ Մնացականյանի 1898 թ. Եզնիկ Կողբացու փող. 22(Փավստոս Բուզանդի 42) 1.6/196 Տ Մնացականյան եղբայրների տունը 6.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Էմին Տեր-Գրիգորյանի 1890-ական թթ. Եզնիկ Կողբացու փող. 41 1.6/197 Տ Էմին Տեր-Գրիգորյանի տունը 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Հակոբ Բոշնաղյանցի 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Եզնիկ Կողբացու փող. 43 1.6/198 Տ Հակոբ Բոշնաղյանցի տունը 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Հովհաննես Օհանյանի 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Եզնիկ Կողբացու փող. 45 1.6/199 Տ Հովհաննես Օհանյանի բնակելի տուն, Կողբացու 45.jpg բեռնել պատկեր

Փողոցի կառուցապատման հատվածներ. Հին Կազարմայի փողոցը 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Տիգրան Մեծի պող. 1.6/200 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Տիգրան Մեծի պող. 1 1.6/200.1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ Տիգրան Մեծի պող. 3 1.6/200.2 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վրջ Տիգրան Մեծի պող. 9 1.6/200.3 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Տիգրան Մեծի պող. 11 1.6/200.4 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Տիգրան Մեծի պող. 13 1.6/200.5 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Տիգրան Մեծի պող. 15 1.6/200.6 Տ բեռնել պատկեր

Գործարանի համալիր. Դավիթ Սարաջյանի Գինու-կոնյակի գործարանը 1896-1906 Տիգրան Մեծի պող. 22 1.6/200.7 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1896-1906 թթ. 1.6/200.7.1 Տ բեռնել պատկեր

Գործարան Սպիրտի թորման 1896 թ. 1.6/200.7.2 Տ բեռնել պատկեր

Պահեստի շենք 1896-1906 թթ. 1.6/200.7.3 Տ բեռնել պատկեր

Ուսումնական հաստատության համակառույց. Արական գիմնազիան 1896 թ. Ամիրյան փող. 1.6/201 Հ ճարտ.` Մ. Ֆոն-դեր Նոննե բեռնել պատկեր

Մասնաշենք 1896 թ. 1.6/201.1 Հ 1936 թ-ից` Ավ. Իսահակյանի անվ քաղաքային կենտրոնական գրադարանի շենք բեռնել պատկեր

Ուսումնական հաստատության շենք. Հռիփսիմյան իգական գիմնազիան 1898 թ., 1905 թ. Ամիրյան փող. 28/6 1.6/202 Հ ճարտ.` Ի. Վագապով, վրկռ ճարտ.` Վ. Միրզոյան, հիմնադրված` 1850 թ. Հռիփսիմյան օրիորդաց դպրոցի շենք, Երևան, Ամիրյան փողոց 07.jpg բեռնել պատկեր

Փողոցի կառուցապատման հատվածներ. Նահանգական փողոցը 1889 թ.-20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 1.6/203 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Էսապյանի (Էսապյանի պահածոյի գործարան) 1911 թ. Հանրապետության փող. 9 1.6/203.1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Կարլ և Վիլհելմ Գիլներների 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 15 1.6/203.2 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Ն. Հովհաննիսյանի 1890-ական թթ. Հանրապետության փող. 16 1.6/203.3 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Արտեմ Ջալալյանի 20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 17 1.6/203.4 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Վ. Մկրտչյանի 1896 թ. Հանրապետության փող. 18 1.6/203.5 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Երվանդ և Իսահակ Տեր-Ավետիքյանների 1905 թ. Հանրապետության փող. 24 1.6/203.6 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն՝ Միխայիլ ֆոն դեր Նոննեի 1895 թ. Հանրապետության փող. 30 1.6/203.7 Հ ճարտ.` Մ. ֆոն դեր Նոննե, 1922-1937 թթ.` Հայկական դիվիզիայի շտաբ Yerevan 30 Hanrapetutyan street 04.jpg բեռնել պատկեր

Մասնաշենք 1898 թ. 1.6/203.7.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն (նահանգապետի գրասենյակը) 1905 թ. Հանրապետության փող. 37 1.6/203.8 Հ 1918-1920 Հայաստանի Հանրապետության Կառավարության, 1920 թ. Հեղկոմի, 1921 թ.` Ժողկոմխորհի 1922-1924 թթ.` Կենտգործկոմի շենք Government building of the first Rep. of Armenia (1918-1920), Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 վրջ - 20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 46 1.6/203.9 Տ Yerevan 47 Hanrapetutyan street.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 48 1.6/203.1 Տ 1921 թ.-ից` ՀԽՍՀ Արդարադատության ժողկոմատ Yerevan 48 Hanrapetutyan str. 01.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 51 1.6/203.11 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 53 1.6/203.12 Տ 1920-ական թթ.` տրիբունալի շենք բեռնել պատկեր

Վարչական շենք Նահանգապետարանի 20 դ. սկզբ Հանրապետության փող. 32 1.6/203.13 Հ ճարտ.` Վ. Միրզոյան Yerevan State House.jpg բեռնել պատկեր

Մասնաշենք 20 դ. սկզբ 1.6/203.13.1 Հ բեռնել պատկեր

Որմնանկարներ 20 դ. սկզբ 1.6/203.13.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Աֆրիկյանների 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Տերյան փող. 11-13 1.6/204 Հ բեռնել պատկեր

Փողոցի կառուցապատման հատվածներ. Տեր-Ղուկասովի փողոցը 1870-ական թթ.-20 դ. սկզբ Նալբանդյան փող. 1.6/205 Տ բեռնել պատկեր

Ակումբի շենք. Քաղաքային ակումբը (Ջանփոլադյանի թատրոն), (սպայի տուն) 1883 թ. Նալբանդյան փող. 20բ 1.6/205.1 Տ ճարտ.` Ե. Բոգուշևիչ, վրկռ` 1907 թ., ճարտ.` Կ. Հովհաննիսյան, վրկռ` 1912 թ., ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան բեռնել պատկեր

Որմնանկարներ 1.6/205.1.1 Տ շենքի ներսում բեռնել պատկեր

Գործարանի շենք. Գիլանյանի լիմոնադի գործարանը 1909-1911 թթ. Նալբանդյան փող. 20ա 1.6/205.2 Տ ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան, գործարանը հիմնադրվել Է 1890 թ., 1931 թ.` Լիմոնադի պետ. գործարան, այժմ` բնակելի տուն բեռնել պատկեր

Փողոցի կառուցապատման հատվածներ. Ցարական փողոցը 1860-ական թթ.-20դ. սկզբ Արամի փող. 1.6/206 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Փանոս Սողոմոնյանի 1882 թ. Արամի փող. 7 1.6/206.1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Ֆադեյ Քալանթարյանի 20 դ. սկզբ Արամի փող. 9 1.6/206.2 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Զարմայր Անդրեասյանի 19 դ. վրջ Արամի փող. 23 1.6/206.3 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Խաչատուր Թադևոսյանի 19 դ.վրջ Արամի փող. 34 1.6/206.4 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գեղամ Թադևոսյանի 19 դ. վրջ Արամի փող. 36 1.6/206.5 Հ գլխավոր ճակատի պատը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Ֆադեյ Թադևոսյանի 1910-ական թթ. Արամի փող. 44 1.6/206.6 Հ 1923-1949 թթ. Երևանի պետ. կոնսերվատորիա Փիլիսոփայության ինստիտուտ 2.JPG բեռնել պատկեր

Բանկի շենք. Բանկի Երևանի բաժանմունքը 1902 թ. Արամի փող. 54 1.6/206.7 Հ ճարտ.` Ն. Կիտկին, Վ. Միրզոյան, վրկռ.` 1934 թ., ճարտ.` Ն. Բունիաթյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Ազիզյանների 1890-ական թթ. Արամի փող. 62 1.6/208.8 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Մկրտիչ Տեր-Օհանյանի 1900-ական թթ. Արամի փող. 74 1.6/206.9 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Մկրտիչ Մկրտչյանցի 20 դ. սկզբ Արամի փող. 80 1.6/206.1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Սարգիս Հախնազարյանի 1895-1898 թթ. Արամի փող. 86 1.6/206.11 Տ բեռնել պատկեր

Քանդակ «Լեռնեցիների պարը» 1984 թ. Պարոնյան փող. 40 1.6/207 Տ «Դվին» հյուրանոցի առջևի հրապարակում, քանդ.` Տ. Արզումանյան բեռնել պատկեր

Քանդակ «Ջրավաճառ պատանին» («Երևանի Սառը Ջուրը») 1970 թ. Մովսես Խորենացու և Գրիգոր Լուսավորչի փող. միջև, Թատերական զբոսայգում 1.6/208 Տ ճարտ.` Ս. Կնտեղցյան, քանդ.` Հ. Բեջանյան Քանդակ «Ջրավաճառ պատանին».JPG բեռնել պատկեր

Քանդակ «Վանեցի աղջիկը» 1975 թ. Աբովյան փող. և Սայաթ-Նովայի պող. խաչմերուկ 1.6/209 Տ քանդ.` Հ. Սիմոնյան, տեղադրված է կանաչ գազոնում Woman from Van (2).jpg բեռնել պատկեր

Քանդակ «Վերածնված Հայաստան» 1985 թ. Օղակաձև զբոսայգի 1.6/210 Տ քանդ.` Խ. Տեր-Հարությունյան Քանդակ «Վերածնված Հայաստան.jpg բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Այգեձոր-1 քարի դար, մ.թ.ա. 20-16 դդ. 14-16 դդ. Հրազդանի ձախ ափին 1.6/211 Կոնդ թաղամասից ձոր տանող գետնուղու աջ կողմում, Այգեձոր թաղամասի տակ հայտնաբերված` 1974 բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Այգեձոր-2 չորրորդական շրջան, մ.թ.ա. 20-16 դդ. 14-16 դդ. Հրազդանի ձախ ափին 1.6/212 Հ ԵրՀԷԿ-1-ի ճանապարհի եզրին, Այգեձոր-1 քարայրից 500-600 մ գետի հոսանքին հակառակ ուղղությամբ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Այգեձոր-3 մ.թ.ա. 20-16 դդ. 14-16 դդ. Հրազդանի ձախ ափին 1.6/213 Հ ԵրՀէԿ-1-ի ճանապարհ եզրին, Այգեձոր-1 քարայրից 500-600 մ գետի հոսանքին հակառակ ուղղությամբ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ծիծեռնակաբերդ-1 մ.թ.ա. 20-16 դդ. 14-16 դդ. Հրազդանի աջ ափին 1.6/214 Հ ԵրՀէԿ-ի դիմաց, Ծիծեռնակաբերդ բերդշենի մոտ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ծիծեռնակաբերդ-2 մ.թ.ա. 20-16 դդ. 14-16 դդ. Հրազդանի աջ ափին 1.6/215 Հ Կիևյան կամրջից 500 մ գետի հոսանքով ներքև Ծիծեռնակաբերդ-1 քարայրից 1, 5 կմ հս-ա բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ձորագյուղ-1 ուշ մջնդ 1.6/216 Հ Սբ. Սարգիս եկղ-ու տակ դեպի ձորն իջնող աստիճաններից աջ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ձորագյուղ-2 ուշ մջնդ 1.6/217 Հ Մանկական երկաթուղու վերջնակայարանի մոտ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Ձորագյուղ-3 16-18 դդ. 1.6/218 Հ «Հրազդան» մարզադաշտի դիմաց, հիվանդանոցի շենքի մոտ, Ձորագյուղ-2 քարայրից 200 մ հս, ձորի լանջին հայտնաբերված 1974 բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-1 միջին քարի դար, 15-16 դդ. Նորագյուղ թաղամաս, Գետառ և Հրազդան գետերի խառնարանի մոտ 1.6/219 Հ հայտնաբերված 1969 թ. բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-2 քարի դար, մ.թ.ա. 30-15 դդ. Նորագյուղ թաղամաս, Դալմայի այգիների հվ– աե եզրին 1.6/220 Հ հայտնաբերված` 1969 թ., Նորագյուղ-1 քարայրից 100 մ հվ–աե բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-3 միջին քարի դար, մ.թ.ա. 1-ին հզ, բրոնզի դար, 13-14 դդ. Նորագյուղ թաղամաս, Դալմայի այգիների հվ-աե եզրին 1.6/221 Հ հայտնաբերված` 1969 թ., Նորագյուղ-2 քարայրից 80 մ գետի հոսանքով դեպի վեր բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-4 16-17 դդ. ԵրՀԷԿ-ի դիմաց 1.6/222 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-5 16-17 դդ. ԵրՀԷԿ-ի դիմաց 1.6/223 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-6 14-16 դդ. Նորագյուղ թաղամաս, «Արարատ» գինու կոմբինատի դիմաց, Հրազդան գետի հին կամրջի մոտ 1.6/224 Հ հայտնաբերված` 1973 թ., Նորագյուղ-1 քարայրից 500 մ դեպի Նոր Կիլիկիա բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարան Նորագյուղ-7 14-16 դդ. Նորագյուղ թաղամաս, «Արարատ» գինու կոմբինատի դիմաց, Հրազդան գետի հին կամրջի մոտ 1.6/225 Հ հայտնաբերված` 1973 թ., Նորագյուղ-6-ի կողքին բեռնել պատկեր

Ֆաբրիկայի շենք. Կարի ֆաբրիկան 1930 թ. Մեսրոպ Մաշտոցի պող. 8 1.6/226 Տ ճարտ.` Ա. Ահարոնյան, Հ. Մարգարյան, կոնստ` Զ. Հացագործյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն` Գաբրիել Գաբրիելյանցի 1909-1914 թթ. Աբովյան փող. 1/4 1.6/227 Տ ճարտ.` Բորիս Մեհրաբյան բեռնել պատկեր

Առանձնատուն («Դերասանի տուն») 1954 թ. Մ. Մաշտոցի պող. 13 1.6/227 Տ ճարտ.` Ս. Սաֆարյան Դերասանի տուն (4).jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ալ. Սպենդիարյանի 1971 թ. Խանջյան փող. 27, Ալ. Սպենդիարյանի անվ. երաժշտական դպրոցի առջև 1.6/228 Տ Հուշարձան Ալ. Սպենդիարյանի.JPG բեռնել պատկեր

Մզկիթ Թափաբաշի 1687 թ. Ռուսթավելու փող. 4 1.6/229 Հ պարսկական աղոթասրահը` կիսաքանդ Կոնդի Թափաբաշի մզկիթը 6.JPG բեռնել պատկեր

Վիշապաքար Ք.ա. 3-2 հզ Կառավարական երրորդ շենքի գլխավոր ճակատի մոտ 1.6/230 Հ ցուլի պատկերով Vishapakar.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 10-17 դդ. Կառավարական երրորդ շենքի գլխավոր ճակատի մոտ 1.6/231 Հ խոյատապան 120px բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. Կառավարական երրորդ շենքի գլխավոր ճակատի մոտ 1.6/232 Հ ձիատապան, գլխամասը` կոտրված 120px բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]