Ավան վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Երևան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ավան վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ Այս հոդվածը ներկայացնում է Երևան քաղաքի Ավան վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 179 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Աշտարակ մ.թ.ա. 2 հզ կես հս-աե եզրին 1.2/1 Հ «Բերդի գլուխ» (Կալադաղ) բարձունքին, հայտնաբերված 1984 թ. բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 6 դ. - մ.թ. 2 դ. Գետառի աջ ափին, Ավանի Կաթողիկե եկղ. հս 1.2/2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց` Ավանի հյուսիսային 10-19 դդ. Գետառի աջ ափին, Ավանի Կաթողիկե եկեղեցուց հս 1.2/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 12-14 դդ. 1.2/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 1.2/2.1.2 Հ հվ մասում, պահպանված է ստորին մասը, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 1.2/2.1.3 Հ կնտ. մասում, եռատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 1.2/2.1.4 Հ հվ-ամ մասում, բեկորված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/2.1.5 Հ կնտ. մասում, բեկորված, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/2.1.6 Հ հվ-ամ մասում, բլրալանջին, պահպանված է 3/4 մասով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/2.1.7 Հ հս մասում, պահպանված է միայն խաչազարդ պատվանդանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/2.1.8 Հ հվ մասում, պահպանված է ստորին ձախակողմյան մասը պոչուկով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/2.1.9 Հ հս-աե մասում, պահպանված է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/2.1.10 Հ հս-ամ մասում, պահպանված է վերին ձախակողմյան մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար` Տիրիկի 1221 թ. 1.2/2.1.11 Հ պահպանված է միայն պատվանդանը 2 կեսով` գերեզմանոցի հս և հվ եզրերում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/2.1.12 Հ հս մասում, խաչազարդ պատվանդանի հարևանությամբ, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. 1.2/2.1.13 Տ հս մասում, 1221 թ. խաչքարի պատվանդանի աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.14 Տ հս մասում, կանացի հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.15 Տ հվ-աե մասում, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17դդ. 1.2/2.1.16 Տ աե մասում, սեղանաձև, կենցաղային քանդակներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.17 Տ հվ եզրին, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.18 Տ հվ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.19 Տ հվ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.20 Տ հվ-աե մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.21 Տ հվ-աե մասում, մարդու հարթաքանդակով, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.22 Տ հվ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/ 2.1.23 Տ հվ մասում, մարդու հարթաքանդակով 2.1.23&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/2.1.24 Տ հվ մասում, մարդու հարթաքանդակով, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար` Ուլուբաբի 1650 թ. 1.2/2.1.25 Հ աե եզրին, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. 1.2/2.1.26 Տ հվ մասում, օրորոցաձև, տեղահանված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ավան–Առինջ մ.թ.ա. 3-1 հզ Մարշալ Բաբաջանյան փ. 1.2/3 Հ Ավան-Առինջ թաղամաս լճակի հս-աե և հվ-ամ ափերին բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկզբ Մարշալ Խուդյակով փ. 97 1.2/4 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Գևորգյանի 1912 թ. Մարշալ Խուդյակով փ. 2-րդ նրբ. 17 1.2/5 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց Ավանի կենտրոնական 5-20 դդ. Ն. Սաֆարյան և Մարշալ Խուդյակով փ. միջև 1.2/6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 1.2/6.1 Հ գերեզմանատան կենտրոնական մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 1.2/6.2 Հ գերեզմանատան կենտրոնական մասում, նախորդից քիչ հեռու բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 1.2/6.3 Հ հվ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 1.2/6.4 Հ հվ-ամ մասում, պահպանված է վերին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 1.2/6.5 Հ կնտ մասում, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 1.2/6.6 Հ ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 1.2/6.7 Հ կնտ մասում, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 1.2/6.8 Հ աե մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 1.2/6.9 Հ հվ-աե մասում, վերին մասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 1.2/6.10 Հ ամ մասում, ընկած գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 1.2/6.11 Հ ամ մասում, պահպանված է վերին մասը թռչնապատկերներով բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 1.2/6.12 Տ ամ մասում, բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 1.2/6.13 Տ կնտ մասում, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/6.14 Տ աե մասում, երկաստիճան պատվանդանին, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/6.15 Տ հվ մասում, պատվանդանին, վերին մասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/6.16 Տ ամ մասում, պատվանդանին, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.2/6.17 Տ ամ մասում, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1204 թ. 1.2/6.18 Հ ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.19 Հ հվ-աե մասում, պատվանդանին, իրար կողքի կանգնեցված խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.20 Հ հվ-աե մասում, պատվանդանին, իրար կողքի կանգնեցված խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.21 Հ հվ մասում, պատվանդանով, թեք ագուցված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.22 Տ ամ մասում. պատվանդանը վերածվում է եռանկյունաձև տապանաքարի, պահպանված է խաչքարի ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.23 Տ կնտ մասում, քանդակված քարաբեկորի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.24 Տ կնտ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.25 Տ հվ մասում, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.26 հվ մասում, տեղաշարժված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/6.27 Տ հվ մասում, պահպանված է ստորին մասը պոչուկով բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 1.2/6.28 Տ հվ-ամ կողմում, պահպանված է վերին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար` Մուլքանշահի, Վարծելի և ծնողների 15 դ. 1.2/6.29 Հ կնտ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար` Խերխաթունի 1466 թ. 1.2/6.30 Հ աե մասում, տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1471 թ. 1.2/6.31 Հ կնտ մասում, վարդագույն տուֆե պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1486 թ. 1.2/6.32 Հ հս մասում, Երևան - Գառնի ճանապարհի եզրին բեռնել պատկեր

Խաչքար` Նեքամատ Աղայի 1507 թ. 1.2/6.33 Հ հս մասում, իրար կողքի կանգնեցված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար` Թահայի 1571 թ. 1.2/6.34 Հ հս մասում, իրար կողքի կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1573 թ. 1.2/6.35 Հ հս մասում, իրար կողքի կանգնեցված 3 խաչքարերից մեջտեղինը բեռնել պատկեր

Խաչքար` Ազարիայի և այլոց 1590 թ. 1.2/6.36 Հ կնտ մասում, իրար կողքի կանգնեցված խաչքարերից ձախից 3-րդը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1591 թ. 1.2/6.37 Հ հվ-ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.2/6.38 Հ 2-րդ աշխարհամարտում զոհված ավանցիների հուշարձանից 100 մ հվ, ընդհանուր պատվանդանին կանգնեցված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը. վերնամասը երկթեք կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար` Թուխթարի 16 դ. 1.2/6.39 Հ կենտրոնական մասում, պահպանված է վերնամասը բեռնել պատկեր

Խաչքար` Սարգսի, Ազարիայի և Մարգարիտի 16 դ. 1.2/6.40 Հ հվ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար` Ստեփանոսի 16 դ. 1.2/6.41 Հ հվ-ամ մասում. պատվանդանին, իրար կողքի կանգնեցված խաչքարերից ձախակողմյանը կազմող` Գուրգեն բեռնել պատկեր

Խաչքար` Հապիպ Սուլթանի 16 դ. 1.2/6.42 Հ հվ մասում, իրար կողքի կանգնեցված խաչքարերից աջակողմյանը կազմող` Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.2/6.43 Հ հվ-ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.2/6.44 Հ հվ-ամ մասում, պահպանված է ստորին մասը վարդյակով բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.2/6.45 Հ հվ-ամ մասում, պահպանված է միջին մասը, տեղափոխված բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.2/6.46 Հ կնտ մասում, վերին մասը ջարդված, իրար կողքի կանգնեցված խաչքարերից ձախից 1-ինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.2/6.47 Հ կնտ մասում, վերին մասը ջարդված, իրար կողք կանգնեցված խաչքարերից ձախից 2-րդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.2/6.48 Հ աե մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.2/6.49 Հ հվ մասում, պատվանդանով, վերին մասը ջարդված բեռնել պատկեր

Խաչքար` Կիրակոսի և Շամիրի 17 դ. 1.2/6.50 Հ կնտ մասում, պահպանված է վերին մասը բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6դդ. 1.2/6.51 Հ աե մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. 1.2/6.52 Տ հվ մասում, հարթ, խաչապատկերով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. 1.2/6.53. Տ հվ սասում, երկթեք ավարտով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13 դ. 1.2/6.54. Տ հվ մասում, երկթեք ավարտով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ամիրգուլի 1462 թ. 1.2/6.55. Հ կնտ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհաննեսի, Համբարձումի և Գավառեցի Մելիքսեթ երեցի 1581 թ. 1.2/6.56. Հ հվ-ամ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 1.2/6.57. Հ հվ-ամ մասում, կազմող` Մելիքսեթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 1.2/6.58. Հ հվ-ամ մասում, օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 1.2/6.59. Հ հվ մասում, Հապիպ սուլթանի խաչքարի դիմաց բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ազարիայի 16 դ. 1.2/6.60. Հ կնտ մասում, ուղղանկյունաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 1.2/6.61. Հ ամ մասում, ուղղանկյունաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարտիրոսի 16-17 դդ. 1.2/6.62. Հ կնտ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.63. հվ-աե մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.64. Հ ամ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.65. Հ ամ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.66. Հ ամ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.67. Հ ամ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.68. Հ ամ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.69. Հ հվ-աե մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.70. Հ ամ մասում, մարդու հարթաքանդակով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/6.71. Հ կնտ մասում, զարդաքանդակ խաչապատկերով, օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խասփուշի 1610 թ. 1.2/6.72 Հ ամ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նուբարի 1645 թ. 1.2/6.73 Հ ամ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գուլամիրի 1653 թ. 1.2/6.74 Հ ամ մասում, օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սիմեոնի 1656 թ. 1.2/6.75 Հ աե մասում, գետնաթաղ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 1.2/6.76 Հ աե մասում, պատկերազարդ, օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Շահզամանի 1796 թ. 1.2/6.77 Հ ամ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարկոսի 1799 թ. 1.2/6.78 Հ ամ մասում, օրորոցաձե բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մովսես Կարապետովի 1837 թ. 1.2/6.79 Հ ամ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 18-19 դդ. 1.2/6.80 Հ ամ մասում, պատկերազարդ, օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված ավանցիներին 1976 թ. 1.2/6.81 Տ ճարտ.` Ս. Քյուրքչյան, քանդ.` Ե. Վարդանյան, ամ եզրին բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. Ն. Սաֆարյան և Մարշալ Խուդյակով փ. միջև, Ավանի կնտ. գերեզմանոցի հիմնական հատվածի կենտր. մասում 1.2/6.82 Հ ուղղանկյունաձև, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. Ն. Սաֆարյան և Մարշալ Խուդյակով փ. միջև, Ավանի կնտ. գերեզմանոցի հիմնական հատվածի կենտր. մասում 1.2/6.83 Հ ուղղանկյունաձև, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. Ն. Սաֆարյան և Մարշալ Խուդյակով փ. միջև, Ավանի կնտ. գերեզմանոցի հիմնական հատվածի աե մասում 1.2/6.84 Հ ուղղանկյունաձև, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 4 հզ, 2 կես - 2 հզ Դուրյան և Չարենց թաղամասերից 150 մ աե 1.2/7 Հ հայտնաբերված 1988 թ. բեռնել պատկեր

Դամբարան-1 մ.թ.ա. 3 - 2 հզ 1.2/7.1 Հ դամբարանադաշտի հվ-ամ եզրին, հայտնաբերված 1988 թ. բեռնել պատկեր

Դարպաս 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Մարշալ Խուդյակովի փ. 110 1.2/8 Հ բնակելի տան դարպաս բեռնել պատկեր

Դարպաս 1907 թ. Մարշալ Խուդյակովի փ. 1-ին նրբ. 13 1.2/9 Հ բնակելի տան դարպաս բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Ավանի Սբ. Աստվածածին (Կաթողիկե, Ծիրանավոր) 6-7 դդ.17 դ. Մարշալ Խուդյակովի փ. 2-րդ նրբ. 40°12′54″ հս․. լ. 44°34′19″ ավ. ե. / 40.215055° հս․. լ. 44.571955° ավ. ե. / 40.215055; 44.571955 1.2/10 Հ Ավանի Եկեղեցի Ս. Աստվածածին (Կաթողիկե, Ծիրանավոր)1.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Կաթողիկե, Ծիրանավոր) 591-602 թթ. 1.2/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Վիշապաքար մ.թ.ա. 2 հզ 1.2/10.1.1 Հ եկղ-ցու ամ մուտքի բարավորն է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. 1.2/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Նինարի 1191 թ. 1.2/10.2.1 Հ այժմ եկղ-ցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/10.2.2 Հ այժմ եկղ-ցու ներսում բեռնել պատկեր

Խաչքար Արղունփաշի 1605 թ. 1.2/10.2.3 Հ ամ մուտքի մոտ, միևնույն պատվանդանին ամրացված զույգ խաչքարերից աջակողմյանը Avan Khachkars.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. սկզբ 1.2/10.2.4 Հ ամ մուտքի մոտ, միևնույն պատվանդանին ամրացված զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը Avan Khachkars.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 6-7 դդ. 1.2/10.2.5 Հ այժմ եկղ-ցու ներսում բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1666 թ. 1.2/10.2.6 Հ այժմ եկղ-ցու ներսում բեռնել պատկեր

Պալատ Կաթողիկոսական 6-7 դդ. 1.2/10.3 Հ եկղ-ցու հս կողմում բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր Սբ. Աստվածածին 4-7 դդ, 13-14 դդ. Ն. Սաֆարյան փ. 40°12′45″ հս․. լ. 44°34′40″ ավ. ե. / 40.212624° հս․. լ. 44.577842° ավ. ե. / 40.212624; 44.577842 1.2/11 Հ այգիների մեջ, Սբ. Հովհաննես եկղ-ուց հս-աե Holy Mother church complex of Avan 28.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 4-7 դդ. 13-14 դդ. 1.2/11.1 Հ Holy Mother church complex of Avan 18.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 1.2/11.1.1 Հ հենած եկղ-ցու խորանի պատին Holy Mother church complex of Avan 21.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13-14 դդ. 1.2/11.2 Հ ավերված, պահպանված հատվածաբար Holy Mother church complex of Avan 27.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-6 դդ., 13-17 դդ, 1.2/11.3 Հ եկեղեցու շուրջը Holy Mother church complex of Avan 37.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար վաղ մջնդ 1.2/11.3.1 Հ պահպանված է 3/4 մասով Holy Mother church complex of Avan 3.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար վաղ մջնդ 1.2/11.3.2 Հ պահպանված է 2/3 մասով Holy Mother church complex of Avan 4.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար վաղ մջնդ 1.2/11.3.3 Հ պահպանված է 2/3 մասով Holy Mother church complex of Avan 9.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 1.2/11.3.4 Հ որմնաքարի վրա Holy Mother church complex of Avan 11.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովսեփի 1323 թ. 1.2/12.3.5 Հ եկղ-ցու մուտքից աջ Holy Mother church complex of Avan 2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.2/ 11.3.6 Հ որմնաքարի վրա Holy Mother church complex of Avan 16.JPG 11.3.6&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 1.2/ 11.3.7 Հ պատվանդանից ընկած Holy Mother church complex of Avan 24.JPG 11.3.7&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիքի և Դարասլանի 1289 թ. 1.2/ 11.3.8 Հ Holy Mother church complex of Avan 13.JPG 11.3.8&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-15 դդ. 1.2/ 11.3.9 Հ պատկերազարդ 11.3.9&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար վաղ միջնադար Ն. Սաֆարյան փ., Ավանի Սբ. Աստվածածին կիսավեր եկեղեցու գերեզմանոցում 1.2/11.3.10 Հ պահպանվել է 2/3-ը Holy Mother church complex of Avan 10.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին (Ավանի ծխական եկեղեցի) 17-19 դդ. Ավանի 14-րդ փ. 4-րդ նրբ. 1.2/12 Հ 1968 թ. կատարվել են վերականգնման և ամրացման աշխատանքներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.2/12.1. Հ եկղ-ցու ամ ճակատին, մուտքից վերև բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-19 դդ. 1.2/12.2 Հ եկղ-ցու շուրջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 1.2/12.2.1 Հ կազմող` Մելքիսեթ քահանա, եկղ-ցու հս պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարինի 16 դ. 1.2/12.2.2 Հ եկղ-ցու հվ պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մահտեսի Գոհարի 1598 թ. 1.2/12.2.3 Հ եկղ-ցու հվ պատի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խանփարի և Զաքարի 1600 թ. 1.2/ 12.2.4 Հ եկղ-ցու հվ պատի տակ 12.2.4&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 1.2/ 12.2.5 Հ պահպանված է պատվանդանը, որին փորագրված է 1435 թ. նվիրատվական արձանագրություն (Ավանի տանուտերերի և Փոխրիկի) եկղ-ցու հս պատի տակ 12.2.5&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. Ավանի 14 փ., 4-րդ նրբ., Սբ. Աստվածածին (ծխական) եկեղեցու հս պատի տակ, կոթողի արձանագիր պատվանդանի մոտ, գերեզմանոցում 1.2/12.2.6 Տ պահպանվել է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. Ավանի 14 փ., 4-րդ նրբ., Սբ. Աստվածածին (ծխական) եկեղեցու հս պատի տակ, կոթողի արձանագիր պատվանդանի մոտ, գերեզմանոցում 1.2/12.2.7 Տ պահպանվել է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 5-6 դդ. Ն. Սաֆարյան փ. 40°12′44″ հս․. լ. 44°34′40″ ավ. ե. / 40.212146° հս․. լ. 44.577681° ավ. ե. / 40.212146; 44.577681 1.2/13 Հ Avani sb Hovhannes church.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Նորճիկի 15-16 դդ. 1.2/13.1 Հ բեմի վրա, տեղափոխված Ավանի կենտրոնական գերեզմանոցից Khach.JPG բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Դանիելը առյուծների խմբում» 5-6 դդ. 1.2/13.2 Հ հս պատին, թաղի 1-ին շարքի գոգավոր քարին Saint Hovhannes chapel of Avan 36.JPG բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Ձուկ» 5-6 դդ. 1.2/13.3 Հ հս պատին, բեմի վրա դրված քարին Saint Hovhannes chapel of Avan 11.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-17 դդ. 1.2/13.4 Հ եկղ-ցու աե և հվ կողմերում Tapanaqar.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 1.2/13.4.1 Հ եկղ-ցուց ամ Saint Hovhannes chapel of Avan 63.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 1.2/13.4.2 Հ եկղ-ցուց ամ Saint Hovhannes chapel of Avan 18.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 1.2/13.4.3 Հ եկղ-ցուց ամ Saint Hovhannes chapel of Avan 62.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Լույսի և Շաքարխաթունի 1297 թ. 1.2/13.4.4 Հ որմնափակ, եկղ-ցու հս-աե անկյունում Saint Hovhannes chapel of Avan 56.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1451 թ. 1.2/13.4.5 Հ եկե-ցու աե կողմում, եկղ-ուց մոտ 30 մ հեռու բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.2/13.4.6 Հ կազմող` Մելիքսեթ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարիանի 1610 թ. 1.2/13.4.7 Հ տեղափոխվել է կենտրոնական գերեզմանոցից բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգորեսի 1282 թ. 1.2/13.4.8 Հ եկղ-ուց 20 մ ամ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14 դ. 1.2/13.4.9 Հ արձանագիր, հս պատի տակ Tapanaqar.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պարոն Շնահվորի 1301 թ. 1.2/13.4.10 Հ արձանագիր, հս պատի տակ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 14-15 դդ. 1.2/13.4.11 Տ կոթողների դիմաց Saint Hovhannes chapel of Avan 51.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 1.2/13.4.12 Տ եկղ-ցու հս պատի տակ, մարդու հարթաքանդակով Tapanaqar.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 1.2/13.4.13 Հ եկղ-ցու հս պատի աե անկյան մոտ Saint Hovhannes chapel of Avan 53.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 1.2/13.4.14 Հ եկղ-ցու հս պատի աե անկյան մոտ Saint Hovhannes chapel of Avan 54.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. Ավանի 14-րդ փ. 4-րդ նրբ. 10 1.2/14 Հ Թուխ Մանուկ նորաշեն սրբատեղում, տեղափոխված Ավանի հս գերեզմանոցից` 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Հուշարձան «Վահագն Վիշապաքաղ» 1964 թ. Սևանի խճ. սկզբնամասում 1.2/15 Հ ճարտ.` Ռ. Իսրայելյան, քանդ.` Ա. Հարությունյան բեռնել պատկեր

Քաղաքի մուտք. Երևանի հյուսիսային մուտքը 1987 թ. Սևանի խճ. սկզբնամասում, Ավան - Քանաքեռ ճամփաբաժանում 1.2/16 Տ ճարտ.` Գ. Ղամբարյան բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]