Քանաքեռ-Զեյթունի պատմամշակութային հուշարձանների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Քանաքեռ-Զեյթուն վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Երևան) Այս հոդվածը ներկայացնում է Երևան քաղաքի Քանաքեռ-Զեյթուն վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 103 հուշարձան (17 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Գերեզմանոց Քանաքեռի կենտրոնական 13-18 դդ. Զաքարիա Սարկավագի փ. 1.12/1 Հ բարեկարգված` 1965-1966 թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 1.12/1.1 Հ բերված Ավանից կամ Առինջից, պահպանված է ստորին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 1.12/1.2 Հ բերված Ավանից կամ Առինջից, պահպանված է ստորին մասով բեռնել պատկեր

Խաչքար Պետևանի 1265 թ. 40°13′08″ հս․. լ. 44°32′15″ ավ. ե. / 40.218979° հս․. լ. 44.537497° ավ. ե. / 40.218979; 44.537497 1.12/1.3 Հ որմնափակ Petevan Khachkar (171).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Նակահ Փաշի 1543 թ. 1.12/1.4 Հ Petevan Khachkar (168).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Նորջևանի 1558 թ. 1.12/1.5 Հ Petevan Khachkar (166).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավագ Խաթունի, Ասլիզատի 1597 թ. 1.12/1.6 Հ Petevan Khachkar (164).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/1.7 Հ Petevan Khachkar (165).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/1.8 Հ կազմող` Հերապետ Petevan Khachkar (160).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/1.9 Հ Petevan Khachkar (161).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Գալուստի, Ջանիկի, Մկրտիչի 16 դ. 1.12/1.10 Հ Petevan Khachkar (162).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչատուրի և ծնողաց 16 դ. 1.12/1.11 Հ Petevan Khachkar (163).jpg բեռնել պատկեր

Դպրոցի շենք. Անուշավան Տեր-Ղևոնդյանի անվան երաժշտական դպրոց 1938 թ. Զաքարիա Սարկավագի փ. 48 1.12/2 Տ բեռնել պատկեր

Դպրոցի շենք. Քանաքեռի ծխական դպրոցը 1910-ական թթ. Քանաքեռի 6-րդ փ. 29 1.12/3 Տ հիմնադրված 1864 թ. բեռնել պատկեր

Ռուս Ուղղափառ եկեղեցի (Սուրբ Տիրամոր տաճար) 1912 թ. Զաքարիա Սարկավագի փ. 68 40°13′27″ հս․. լ. 44°32′43″ ավ. ե. / 40.224136° հս․. լ. 44.545377° ավ. ե. / 40.224136; 44.545377 1.12/4 Հ Church of the Intercession of the Holy Mother of God1.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1695 թ. Քանաքեռի 6-րդ փ. 3-րդ նրբ. 40°13′18″ հս․. լ. 44°32′02″ ավ. ե. / 40.221666° հս․. լ. 44.534016° ավ. ե. / 40.221666; 44.534016 1.12/5 Հ վրկռ` 1959 թ., 1963 թ. The Holy Mother of God Church, Kanaker, Yerevan2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 1.12/5.1 Հ հվ-աե ավանդատան աե պատին, պահպանված է վերին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 1.12/5.2 Հ հվ-աե ավանդատան հս պատին, պահպանված են միջին և ստորին բեկորները բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 1.12/5.3 Հ եկղ-ցու հվ պատի ամ մասում, Ջհանշի խաչքարի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 1.12/5.4 Հ եկղ-ցու հս պատի ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.12/5.5 Հ հվ-աե ավանդատան հվ պատին, ագուցված գլխիվայր, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.12/5.6 Հ եկղ-ցու հս պատի աե և ամ մասերում, խորշի մեջ. պահպանված է 2 բեկորով բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.12/5.7 Հ եկղ-ցու հս պատի ամ մասում, Գրիգոր կազմողի խաչքարի մոտ, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 1.12/5.8 Հ եկղ-ցու հս պատի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 1.12/5.9 Հ եկղ-ցու հս պատի տակ, պահպանված է ստորին 1/3 մասը` վարդյակով բեռնել պատկեր

Խաչքար 1463 թ. 1.12/5.10 Հ եկղ-ցու հս պատի ամ կողմում, Գրիգոր կազմողի խաչքարի մոտ, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1463 թ. 1.12/5.11 Հ եկղ-ցու ամ պատին, կազմող` Հովհաննես բեռնել պատկեր

Խաչքար 1465 թ. 1.12/5.12 Հ եկղ-ցու հս պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 1.12/5.13 Հ հվ-աե ավանդատան հվ պատին, ագուցված գլխիվայր, պահպանված է ստորին մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար Միրագի 1504 թ. 1.12/5.14 Հ եկղ-ցու ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Կիրակոսի և Խանդութի 1505 թ. 1.12/5.15 Հ եկղ-ցու հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1550 թ. 1.12/5.16 Հ եկղ-ցու հվ պատի աե կողմում, պահպանված է վերին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար Ջհանշի 1550 թ. 1.12/5.17 Հ եկղ-ցու հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգիս Իրիցի 1551 թ. 1.12/5.18 Հ եկղ-ցու հվ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1558 թ. 1.12/5.19 Հ եկղ-ցու հս պատին, ագուցված թեքությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1588 թ. 1.12/5.20 Հ եկղ-ցու հս պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրբեկի և Սաթի Փաշայի 1591 թ. 1.12/5.21 Հ եկղ-ցու ամ պատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/5.22 Հ կազմող` Գրիգոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/5.23 Հ եկղ-ցու հվ պատի ամ կողմում, ագուցված թեքությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/5.24 Հ եկղ-ցու հս պատի ամ կողմում, ագուցված թեքությամբ, կազմող` Հակոբ վարդապետ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/5.25 Հ եկղ-ցու հս պատին, 1465 թ. խաչքարի մոտ, պահպանված է ստորին մասը, կազմող` Հերապետ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.12/5.26 Հ եկղ-ցու ամ պատին, կազմող` Քիրամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.12/5.27 Հ եկղ-ցու հվ պատի աե կողմում, ագուցված թեքությամբ, 1550 թ. խաչքարի մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.12/5.28 Հ եկղ-ցու հս պատին, ագուցված թեքությամբ, 1465 թ. խաչքարի մոտ. պահպանված է վերին կեսը բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.12/5.29 Հ հս-աե ավանդատան աե պատին, ագուցված թեքությամբ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 1.12/5.30 Հ մուտքի մոտ, կազմող` Քիրամ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 1.12/5.31 Հ եկղ-ցու ամ պատի հվ կողմում, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 1.12/5.32 Հ եկղ-ցու հվ պատի ամ կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 1.12/5.33 Հ եկղ-ցու ամ պատին, պահպանված է ստորին 2/3 մասը բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոջա Աղաջանի 17 դ. վրջ 1.12/5.34 Հ եկղ-ցու աե ճակատին, տանիքի տակ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հակոբի, Ասատուրի, Գոհարի 17 դ. 1.12/5.35 Հ եկղ-ցու ամ մուտքի կամարի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի և Ասատուրի 17 դ. 1.12/5.36 Հ եկղ-ցու ամ մուտքի կամարի մեջ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 1.12/5.37 Հ հս-աե ավանդատան հս խորշում. արձանագիր, թերի բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-17 դդ. 1.12/5.38 Հ տարածվում է եկղ-ցու շուրջը և Ծարավ Աղբյուրի փ. մի հատվածում բեռնել պատկեր

Խաչքար Փիլիպոսի 1515 թ. 1.12/5.38.1 Հ կազմող` Հովհաննես բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 16 դ. 1.12/5.38.2 Հ Ծարավ Աղբյուրի փ. 26 բնակելի տան բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար Բեկի և Սուլթանի 16 դ. 1.12/5.38.3 Հ Ծարավ Աղբյուրի փ. 26 բնակելի տան բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար Եղիսաբեթի 16-17 դդ. Քանաքեռի Սբ. Աստվածածին եկեղեցու ամ պատի տակ, նեքուստ 1.12/5.39 Տ պահպանվել է վերնամասը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 1695 թ. Քանաքեռի 6-րդ փ. 40°13′13″ հս․. լ. 44°32′06″ ավ. ե. / 40.220343° հս․. լ. 44.534986° ավ. ե. / 40.220343; 44.534986 1.12/6 Հ Եկեղեցի Սբ. Հակոբ, Քանաքեռ-Զեյթուն (1).JPG բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Անհայտ Հայրապետ» 18 դ. 1.12/6.1 Հ հս-աե որմնասյան ամ երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Անհայտ Հայրապետ» 18 դ. 1.12/6.2 Հ հվ-աե որմնասյան ամ երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Անհայտ Սբ. Հեծյալ» 18 դ. 1.12/6.3 Հ հս-աե սյան ամ երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Աստվածամայրը մանկան հետ երկու հրեշտակներով» 18 դ. 1.12/6.4 Հ հս-աե սյան հվ երեսին Որմնանկար «Աստվածամայրը մանկան հետ երկու հրեշտակներով», Սուրբ Հակոբ (2).JPG բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Աստվածամայրը մանկան հետ հրեշտակների բազմությամբ» 1739 թ. 1.12/6.5 Հ հվ-աե սյան հս երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Ավետում» 18 դ. 1.12/6.6 Հ հս-աե և հվ-աե որմնասյուների ամ երեսներին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Սբ. Գրիգոր» 18 դ. 1.12/6.7 Հ հվ-աե սյան հս երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Սբ. Գևորգը ձիու վրա» 18 դ. 1.12/6.8 Հ հվ-աե սյան ամ երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Խաչելություն» 18 դ. 1.12/6.9 Հ հս ավանդատան մուտքի վերնամասում բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Հակոբ Հայրապետ» 18 դ. 1.12/6.10 Հ հս-աե սյան հվ երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Պետրոս Առաքյալը» 18 դ. 1.12/6.11 Հ հս-աե սյան ամ երեսին բեռնել պատկեր

Որմնանկար «Պողոս Առաքյալը» 18 դ. 1.12/6.12 Հ հվ-աե սյան ամ երեսին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 1.12/6.13 Հ ագուցված եկղ-ցու հվ պատի ամ մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 1.12/6.14 Հ կազմող` Հերապետ հս ճակատի աե մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար Սահակի 1621 թ. 1.12/6.15 Հ ամ ճակատի հս մասում բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Դավթի 17 դ. 1.12/6.16 Հ ամ ճակատի հվ մասում բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նատալյայի 1833 թ. 1.12/6.17 Հ եկղ-ցու ներսում, գեներալ-մայոր Բեհբութովի դուստրն է, արձանագրությունը ռուսերեն բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-19 դդ. 1.12/6.18 Հ եկղ-ցու շուրջը բեռնել պատկեր

Խաչքար Մինախաթունի 16 դ. 1.12/6.18.1 Հ կազմող` Տրդատ, գերեզմանոցի հվ-աե կողմում բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարիանի. Աղապալի և այլոց 17 դ. 1.12/6.18.2 Հ պահպանված է 1/2 մասով, նախորդի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհաննեսի 1750 թ. 1.12/6.18.3 Հ ունի նաև վրացերեն արձանագրություն, գերեզմանոցի հվ-ամ մասում, դարպասի մոտ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հարությունի 1789 թ. 1.12/6.18.4 Հ եկղ-ցու հս պատի տակ բեռնել պատկեր

Դարպաս 1868 թ. 1.12/6.19 Հ եկղ-ու հվ-ամ կողմում, վարպետ` Սիմեոն Առնջեցի բեռնել պատկեր

Զորանոցային համալիր Քանաքեռի 19 դ. վրջ– 20 դ. սկզբ Զաքարիա Սարկավագի փ. 117-123 1.12/7 Տ նախագծված` 1894 թ., համալիրի կազմում են 4 մասնաշենքեր բեռնել պատկեր

Խճանկար «Մեր Ճարտարվեստը» 1964 թ. Ավետիս Ահարոնյան փ. 3 1.12/8 Տ Շինարարության և ճարտարապետության գիտահետազոտական ինստիտուտի ճակատին, նկ՝ Ա. Խաչատրյան բեռնել պատկեր

Հասարակական շենք. Թիվ 16 պոլիկլինիկան 19 դ. վրջ - 20 դ. սկզբ Զաքարիա Սարկավագի փ. 50 1.12/9 Տ բեռնել պատկեր

[[Մայր Հայաստան հուշահամալիր|Հուշահամալիր «Հաղթանակի Մոնումենտ»]] 1950-1985 թթ. Ազատության պ. 2 1.12/10 Հ ճարտ.՝ Ռաֆայել Իսրայելյան քանդ.` Արա Հարությունյան կոնստ` Հ. Սարգսյան 1951 թ.` ԽՍՀՄ Պետմրցանակ «Հաղթանակի» զբոսայգու կենտրոնում բեռնել պատկեր

Գերեզման Անհայտ զինվորի 1970 թ. 1.12/10.1 Հ ճարտ.` Ռաֆայել Իսրայելյան, վրկռ` 1985 թ. վրկռ ճարտ.` Ա. Ալեքսանյան, Ս. Նավասարդյան Գերեզման Անհայտ զինվորի, Հաղթանակի զբոսայգի.JPG բեռնել պատկեր

Ծառուղի Հերոսների 1985 թ. 1.12/10.2 Հ ճարտ.` Ա. Ալեքսանյան, Ս. Նավասարդյան Հերոսների ծառուղի (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան «Մայր Հայաստան» 1968 թ. 1.12/10.3 Հ պատվանդանի ծավալում գործում է «Մայր Հայաստան» զինվորական թանգարանը, ճարտ.՝ Ռաֆայել Իսրայելյան քանդ.` Արա Հարությունյան Հուշարձան «Մայր Հայաստան», ArmAg (9).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան «Ո'չ Պատերազմին» 1977 թ. 1.12/10.4 Տ ճարտ.` Ֆ. Զարգարյան քանդ.` Վ. Խաչիկյան «Անե՜ծք պատերազմին» (4).JPG բեռնել պատկեր

«Հաղթանակ» զբոսայգու մուտքը Ազատության պ. կողմից 1.12/10.5 Հ ճարտ.՝ Ռաֆայել Իսրայելյան «Հաղթանակ» զբոսայգու մուտքը (4).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Լևոն Արիսյանի 1969 թ. Պարույր Սևակի փ. 11 1.12/11 Տ թիվ 127 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Ռ. Եկմալյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Դավիթ Անհաղթի 1985 թ. Դավիթ Անհաղթի փ. 1.12/12 Տ քանդ.` Ս. Մեհրաբյան, ճարտ.` Է. Սաֆարյան David Anhaght (1).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված քանաքեռցիներին 1971 թ. Զաքարիա Սարկավագի փ. 1.12/13 Տ ճարտ.` Լ. Չերքեզյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հակոբ Պարոնյանի 1965 թ. Ազատության պ. 1.12/14 Տ թիվ 12 և 14 բնակելի տների միջև, քանդակագործ` Սարգիս Բաղդասարյան Hakob Paronyan Monument.jpg բեռնել պատկեր

Ռեստորան` «Արագիլ» 1957 թ. 1.12/14b Տ ճարտ.՝ Ռաֆայել Իսրայելյան Arazul Yerevan.jpg բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Խաչատուր Աբովյանի 18 դ. վրջ, 1939 թ., 1979 թ. Քանաքեռի 2-րդ փ. 4 1.12/15 Հ Բնակելի Տուն Աբովյանների 2.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Աբովյանների 18 դ. վրջ 1.12/15.1 Հ բեռնել պատկեր

Թանգարանի շենքը 1979 թ. 1.12/15.2 Հ ճարտ.` Լ. Սադոյան, քանդ.՝ Լևոն Թոքմաջյան Խաչատուր Աբովյանի Թանգարանի Շենքը.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Էստոնիայի և Հայաստանի բարեկամության 1964 թ. 1.12/15.3 Տ ճարտ.` Ռաֆայել Իսրայելյան, քանդ. Արա Հարությունյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան Խաչատուր Աբովյանի 1913 թ., 1964 թ. 1.12/15.4 Հ քանդ.՝ Անդրեաս Տեր-Մարուքյան, ճարտ.՝ Մարկ Գրիգորյան AbovyanQanaqer.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1551 թ. Քանաքեռ-Զեյթուն թաղամասի գործող գերեզմանոցի հվ-ամ մասում 1.12/16 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Արմենակ Մնջոյանի 1973 թ. Ազատության պ. 26, նուրբ օրգանական քիմիայի ինստիտուտի բակում 1.12/17 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]