Էրեբունի վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Երևան)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Էրեբունի վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ Այս հոդվածը ներկայացնում է Երևան քաղաքի Էրեբունի վարչական շրջանի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 31 հուշարձան (19 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Բացօթյա կայան «Մուշավան-1» քարի դար Մուշավանից 2 կմ աե 1.5/1 Ջրվեժ տանող ճանապարհի ձախ կողմում, բլրի վրա, հայտնաբերված` 1994 թ. բեռնել պատկեր

Բացօթյա կայան «Մուշավան-2» քարի դար Մուշավանից 300 մ հս 1.5/2 Հ Ջրաշեն թաղամասում, նախկին Տոլկ գյուղ, հայտնաբերված` 1995 թ. բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Մուխանաթ Թափա մ.թ.ա. 3-1 հզ Արցախի փող. 1.5/3 Հ փողոցի սկզբնամասում, բլրի վրա բեռնել պատկեր

Բնակատեղի Ջրաշեն մ.թ.ա. 3-1 հզ նախկին Ջրաշեն գյուղի աե եզրին, Էրեբունի ամրոցից 3 կմ աե 1.5/4 Հ «Բարաքներ» վայրում, կոնաձև բլրի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Արին Բերդի պանթեոն» 1961 թ. Նուբարաշեն թաղամաս, Արին Բերդից 2 կմ հվ 1.5/5 Տ նախկինում` Սովետաշենի պանթեոն բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Քաղաքային պանթեոն» կենտրոնական գերեզմանատուն 1.5/6 Հ բեռնել պատկեր

Պանթեոն-1 1.5/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Պանթեոն-2 1.5/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Երկաթուղային կայարանի շենք. Երևանի երկաթուղային կայարանը 1956 թ. Սասունցի Դավթի հրապարակ 1 40°09′19″ հս․. լ. 44°30′31″ ավ. ե. / 40.155395° հս․. լ. 44.508539° ավ. ե. / 40.155395; 44.508539 1.5/7 Հ ճարտ.` Էդմոնդ Տիգրանյան Սասունցի Դավիթ24.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. Արցախի փող. 8ա 1.5/8 Հ բնակելի շենքի բակում բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. կենտրոնական գերեզմանատուն 1.5/9 Հ արձանագիր, բերված 1960 թ. Ջուղայից բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. կենտրոնական գերեզմանատուն 1.5/10 Հ արձանագիր, բերված 1960 թ. Ջուղայից բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. կենտրոնական գերեզմանատուն 1.5/11 Հ արձանագիր, բերված 1960 թ. Ջուղայից բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր «Զինվորական գերեզմանոց» 1941 թ., 1982 թ. կենտրոնական գերեզմանատուն 1.5/12 Տ ճարտ.՝ Ռ. Ներսիսյան, Գ. Յոլյան, Ս. Մանուկյան, քանդ.` Յ. Սամվելյան, Գ. Հովսեփյան բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր` Մեծ եղեռնի ռումտիկինցի զոհերին («Լուսաղբյուր») 1975 թ. Նուբարաշենի խճղ. 1.5/13 Տ Հուշաղբյուր` Մեծ եղեռնի ռումտիկինցի զոհերին (28).JPG բեռնել պատկեր

Հուշապատ` Պարույր Սևակին 1978 թ. Նոր Արեշի 35 փող. 8 1.5/14 Տ թիվ 123 համանուն դպրոցի հս պատին, ճարտ.` Ջիմ Թորոսյան, քանդ.` Արա Շիրազ Հուշարձան, Պ. Սևակ.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Մեծ եղեռնի զոհերին 1965 թ. Գաջեգործների փող. 1.5/15 Տ քանդ.` Արա Հարությունյան, ճարտ.` Ռաֆայել Իսրայելյան Հուշարձան Մեծ եղեռնի զոհերին, ArmAg 2015 (10).JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան «Սասունցի Դավիթ» 1959 թ. Սասունցի Դավթի հրապարակ 40°09′19″ հս․. լ. 44°30′34″ ավ. ե. / 40.15525° հս․. լ. 44.509459° ավ. ե. / 40.15525; 44.509459 1.5/16 Հ քանդ.` Ե. Քոչար, ճարտ.` Միքայել Մազմանյան SasuntsiDavitMetro.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Վահան Տերյանի 1965 թ. Տիգրան Մեծի պող. 42 1.5/17 Տ թիվ 60 համանուն դպրոցի առջև, քանդ.` Ա. Շահինյան, ճարտ.` Բ. Հարությունյան Վահան Տերյան (2).JPG բեռնել պատկեր

Ջրանցք` Աբուհայաթ մ.թ.ա. 8 դ.,16-17 դդ. Հրազդանի ձախ ափին 1.5/18 Հ վրկռ` 1887 թ., 1923 թ., 1940-1950-ական թթ. սկիզբը` Քանաքեռի ձորից. Քանաքեռի Հէկ-ի մոտերքից անցնում է նաև Արաբկիր համայնքով, թափվում է Վարդավառի լիճը բեռնել պատկեր

Քաղաքատեղի` Էրեբունի (Արին Բերդ) մ.թ.ա. 8-3 դդ. Նոր Արեշ և Վարդաշեն թաղամասեր 40°08′26″ հս․. լ. 44°32′17″ ավ. ե. / 40.140578° հս․. լ. 44.538167° ավ. ե. / 40.140578; 44.538167 1.5/19 Հ քաղաքի հվ-աե կողմում Maquette of the Erebuni fortress.jpg բեռնել պատկեր

Միջնաբերդ մ.թ.ա. 8-7 դդ. 1.5/19.1 Erebuni Walls1.JPG բեռնել պատկեր

Արձանագրություն Էրեբունի (Երևան) քաղաքի հիմնադրման մ.թ.ա. 8 դ. 1.5/19.1.1 սեպագիր Urartian inscription in Erebuni.jpg բեռնել պատկեր

Պալատ Մեծ մ.թ.ա. 8-7 դդ. 1.5/19.1.2 բեռնել պատկեր

Պալատ Փոքր մ.թ.ա. 8 դ. 1.5/19.1.3 բեռնել պատկեր

Տաճար` Խալդ Աստծո մ.թ.ա. 8-6 դդ. 1.5/19.1.4 Erebuni106.jpg բեռնել պատկեր

Տաճար` Հրո մ.թ.ա. 5-4 դդ. 1.5/19.1.5 բեռնել պատկեր

Տաճար` Սուսի մ.թ.ա. 8 դ. 1.5/19.1.6 Erebuni103.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս մ.թ.ա. 8 դ. 1.5/19.2 միջնաբերդից աե բեռնել պատկեր

Թանգարանի շենք. Երևանի հիմնադրման պատմության թանգարանը 1968 թ. 1.5/19.3 ճարտ.` Շ. Ազատյան, Բ. Արզումանյան, քանդ.` Ա. Հարությունյան 2014 Erywań, Erebuni, Muzeum Erebuni, Budynek muzeum (02).jpg բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակներ 1968 թ. 1.5/19.3.1 շենքի ճակատին, քանդ.` Ա. Հարությունյան Բարձրաքանդակներ1.JPG բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]