Գորիսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Գորիս քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 278 հուշարձան (157 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի Բաբախանի կալեր մ.թ.ա. 2-1 հզ քաղաքից 1 կմ հս-ամ 9.3/1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի - գյուղատեղի Հին Գորիս «Կյորես» մ.թ.ա. 1 հզ – մ.թ. - 20 դ. սկիզբ քաղաքից աե, Վարարակն գե­տի ձախ ափին 9.3/2 Հ անձավային բնակավայր Пещерный город.jpg բեռնել պատկեր

Ամրոց Ձագեձոր 10-20 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին, Սբ. Հռիփսիմե եկեղեցուց հս-աե, քարաժայռի վրա 9.3/2.1 Հ պահպանվել է միջնաբերդը բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր 10-20 դդ. ամրոց-քարաժայռի ստորին մասում 9.3/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. գյուղատեղիի եկե­ղե­ցուց 200 մ հվ-ամ 9.3/2.2 Տ միահարկ է բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսի­մե եկեղե­ցուց 100 մ հվ-ամ 9.3/2.3 Տ կից` ժայռա­փոր երկսրահ կի­սա­վեր բաժան­մունքն է Goris The cave house 5.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 50-ական թթ. Խաչերի ձոր թաղում 9.3/2.4 Տ Շալունց Հրան­տի տունը, միա­հարկ, կից ունի ժայռա­փոր բաժանմունք Shaluntc Hrant's house-1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Խաչերի ձոր թաղում 39°30′07″ հս․. լ. 46°21′10″ ավ. ե. / 39.501984° հս․. լ. 46.352743° ավ. ե. / 39.501984; 46.352743 9.3/2.5 Տ Միրզա Զենալ­­յա­նի տունը, երկ­հարկ է, կից ունի ժայ­ռափոր բա­ժան­մունք Mirza Zeynalyan's house-3.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Խաչերի ձոր թաղում 9.3/2.6 Տ Արշալույս Ղու­կասյանի տունը, միահարկ է, կից ունի ժայռափոր բաժանմունք Arshaluys Ghukasyan' house.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ - 20 դ. սկիզբ Խաչերի ձոր թաղում, գերեզմանոցի մոտ 9.3/2.7 Տ միահարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ - 20 դ. սկիզբ Խաչերի ձոր թա­ղում, գործող գերեզ­մանոցից մոտ 80 մ հս 9.3/2.8 Տ միահարկ է, ունի ժայռափոր բաժանմունք բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Խաչերի ձոր թա­ղում, Արշալույս Ղու­կասյանի տնից 20 մ հս 9.3/2.9 Տ երկհարկ է, կիսավեր, կից ունի ժայռա­փոր երկսրահ բաժան­մունք բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Խաչերի ձոր թաղում 9.3/2.10 Տ Սայունց Ժորայի տունը, կից ունի ժայռափոր բաժանմունք House old Jora, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի քարաբուրգերի համալիր միջնա­դար - 20 դ. գյուղատեղիում 9.3/2.11 Հ բաղկացած է մոտ երկու տաս­նյակ բնակելի ժայռա­փոր համալիրնե­րից Stone Pyramids in Goris.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար- 20 դ. գյուղատեղիում 9.3/2.12 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար- 20 դ. գյուղատեղիի եկե­ղե­ցուց 800 մ հվ-ամ, գործող գերեզմա­նո­ցից 50-60 մ հեռու 9.3/2.13 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար- 20 դ. գյուղատեղիի մեծ եկեղեցուց 500 մ հս-ամ 9.3/2.14 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. գյուղատեղիում 9.3/2.15 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար- 20 դ. գյուղատեղիում, Արշալույս Ղուկաս­յանի տնից 20 մ հվ 9.3/2.16 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. գյուղատեղիի հվ մասում, Վարա­րակն գետի բարձրա­դիր ձախ ափին 9.3/2.17 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Վարարակն գետի բար­ձ­րադիր ձախ ափին 9.3/2.18 Հ երկսրահ Բնակելի քարայր.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Վարարակն գետի բար­ձ­րադիր ձախ ափին 9.3/2.19 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Ա. Սաթյանի նրբանցքում 9.3/2.20 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղում, Շալունց Հրանտի տնից մոտ 200 մ աե 9.3/2.21 Հ հվ-ից կից է թաղակապ նախասրահը բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար-

20 դ.

Խաչերի ձոր թաղում, Շալունց Հրան­տի տնից 250 մ աե 9.3/2.22 Հ եռասրահ է, ունի բա­զալտե շարված­քով նախասրահ­ներ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղի հս-ամ եզրին 9.3/2.23 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղի ձիթհանից մոտ 40 մ հս-ամ 9.3/2.24 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց 40 մ հս-ամ 9.3/2.25 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց 70 մ հս, ամենաբարձր ժայռի մեջ 9.3/2.26 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց 150 մ հվ-ամ, Արշալույս Ղուկասյանի տնա­մերձ հողամասում 9.3/2.27 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց 150 մ հվ-ամ, Արշալույս Ղուկասյանի տնա­մերձ հողամասում 9.3/2.28 Հ երկսրահ Cave -1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց մոտ 200 մ հվ-ամ, Արշա­լույս Ղուկասյանի տնից 70 մ աե 9.3/2.29 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց մոտ 100 մ աե 9.3/2.30 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց մոտ 100 մ հվ-ամ 9.3/2.31 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց 180 մ հս-աե 9.3/2.32 Հ երկսրահ է, հվ-ից կցակա­ռուցված է երկու շինություն բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց 200 մ հեռու 9.3/2.33 Հ եռասրահ Cave 1.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց 200 մ հս-ամ, Ճաղարյանների տան բակում 9.3/2.34 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց մոտ 250 մ հվ-աե 9.3/2.35 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց մոտ 500 մ հս-ամ 9.3/2.36 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց մոտ 500 մ հս-ամ,

Ս. Ճաղարյանի տան մոտ

9.3/2.37 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց հվ-աե, գերեզ­մա­նոցից քիչ վերև 9.3/2.38 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղի գերեզմանոցից 10 մ հս 9.3/2.39 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղի գերեզմանոցից հս, բլրակի աե լանջին 9.3/2.40 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջնա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Արշալույս Ղու­կասյանի տնից 10 մ աե 9.3/2.41 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Արշալույս Ղու­կասյա­նի տնից 40 մ աե 9.3/2.42 Հ երկ­սրահ է` բա­զալ­տե շար­­­ված­­քով նախասրահ­ներով բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Արշալույս Ղու­կասյա­նի տնից 60 մ աե 9.3/2.43 Հ երկսրահ է` հվ-ից կից շինություն­ներով բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, Արշալույս Ղու­կասյա­նի տնից 80 մ աե 9.3/2.44 Հ միասրահ է բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց 250 մ հվ-ամ, Արշալույս Ղու­կասյա­նի տնից 80 մ աե 9.3/2.45 Հ երկսրահ է` հվ-ից կից 2 թաղակապ սենյակով բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղի «Արմենի սար» վայրում 9.3/2.46 Հ միասրահ է` հս-ից կից 3 փոքր բաժանմունքով Goris The cave house 10.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղի «Արմենի սար» վայրում, Սբ. Հռիփսի­մե եկեղե­ցուց 500 մ հվ-աե 9.3/2.47 Հ երկսրահ է, մեծ սրահին կից 3 փոքր բաժան­մուն­քով բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թա­ղում, գետի ձախ ափին 9.3/2.48 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Ղաթրինի ձոր թաղում, եկեղեցուց 50 մ հս-ամ 9.3/2.49 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Ղաթրինի ձոր թա­ղում, Սբ. Հռիփսիմե եկեղե­ցուց մոտ 70 մ հս 9.3/2.50 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թաղում, դպրոցից մոտ 200 մ աե 9.3/2.51 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թաղում, դպրոցից մոտ 150 մ հվ-աե 9.3/2.52 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թաղի հվ-ամ մասում 9.3/2.53 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թաղի հվ-ամ մասում 9.3/2.54 Հ երկսրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թաղում 9.3/2.55 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թա­ղում, Թամարա Բախշ­­յանի տնամերձ հողա­­մասում 9.3/2.56 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թա­ղում, բրգաձև ժայ­ռա­խմբի հվ կողմում, Երվանդ Սի­­մո­նյա­­նի հողա­մասում 9.3/2.57 Հ եռասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թա­ղում, Երվանդ Սիմոն­յանի հողամասում 9.3/2.58 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր միջ­նա­դար - 20 դ. Չոփունց ձոր թա­ղում, Երվանդ Սի­մոն­յանի հողամա­սում 9.3/2.59 Հ հողա­բուր­գի մեջ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայրերի համալիր միջ­նա­դար - 20 դ. գյուղատեղիի հս-ամ եզրին 9.3/2.60 Հ ամրացված մե­կուսի քարա­ժայ­­­­­ռի մեջ փոր­ված այրե­րի երկ­հարկ խումբ է բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայրերի համալիր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղի հս-աե եզրին 9.3/2.61 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայրերի համալիր միջ­նա­դար - 20 դ. Խաչերի ձոր թաղի ծայր աե մասում, «Արմենի սար» հողաբուրգի մեջ 9.3/2.62 Հ բաղկացած է 9 սրահից Armen's montain.JPG բեռնել պատկեր

Բրուտանոց 19-20 դդ. Ղաթրինի ձոր թաղում 9.3/2.63 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-20 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 9.3/2.64 Տ գործող բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 17 դ. գյուղատեղիի հվ մասում, բլրալանջին 9.3/2.65 Հ Goris Church of the Holy Hripsimeh 12.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բաբուռի 1803 թ. եկեղեցու հվ պատի տակ, արտաքուստ 9.3/2.65.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Մելիքների» 17 դ. գյուղատեղիի աե եզ­րին, գերեզմանոցում 9.3/2.66 Հ Church ՛՛Meliqner՛՛-2.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. 9.3/2.66.1 Հ Gerezmanoc.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 9.3/2.66.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիք Հովանի 1771 թ. 9.3/2.66.1.2 Հ Մելիք Հովանի տապանաքար.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17-18 դդ. 9.3/2.66.1.3 Հ բարձր է, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բաղդասարի 1846 թ. 9.3/2.66.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Երիցանց Հարությունի 1851 թ. 9.3/2.66.1.5 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մալխասի և Միրի 1572 թ. 9.3/2.66.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մանուչար Ուզբաշովի 1849 թ. 9.3/2.66.1.7 Տ Manuchar Uzbashov stone, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մաշունց Պապույի 1836 թ. 9.3/2.66.1.8 Տ Mashunc Papuyi stone, 1836, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարիի 1839 թ. 9.3/2.66.1.9 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիք Հովանի 1771 թ. 9.3/2.66.1.10 Հ սեղանաձև Meliq Hovani stone, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պողոսի 1813 թ. 9.3/2.66.1.11 Տ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիք Ուսիի 1822 թ. եկեղեցու մեջ 9.3/2.66.2 Հ Melik Usi tombstone in the Meliqs Church in Goris.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղատեղիում, գոր­ծող գերեզմանոց տա­նող ճանապարհի եզրին 9.3/2.67 Հ Խաչքար, Գորիս.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գյուղատեղիի հս-աե եզրին, Սբ. Մարտիրոս մատուռից հվ, բարձրադիր լանջին 9.3/2.68 Հ 10-11-rd darei xachqar, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գյուղատեղիի հս-աե եզրին, Սբ. Մարտիրոս մատուռից հվ, բարձրադիր լանջին 9.3/2.69 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գյուղատեղիի հս-աե եզրին, Սբ. Մարտիրոս մատուռից հվ, բարձրադիր լանջին 9.3/2.70 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 19 դ. Վարարակն գետի վրա 9.3/2.71 Տ միաթռիչք է, պահպանվել են խելերը բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1881 թ. գյուղատեղիի հվ-ամ եզրին, Վարարակն գետի բարձրադիր ձախ ափին 9.3/2.72 Տ թաղածածկ է, կամարակապ. վերակառուցվել է 1973 թ. Հուշաղբյուր-1.JPG բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. վերջ Խաչերի ձոր թա­ղում, եկեղեցուց մոտ 100 մ հվ 9.3/2.73 Տ կից ջրաղացով բեռնել պատկեր

Մատուռ վերակառ. 19 դ. գյուղատեղիի աե եզրին, գերեզմա­նո­ցում 9.3/2.74 Տ թաղակապ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. մատուռի շուրջը 9.3/2.74.1 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար տեր Հակոբ քա­հանայի 1857 թ. մատուռի մեջ 9.3/2.74.2 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Խաչին աղբյուր» միջնադար գյուղատեղիում, Ըմբովի ձորի աե մասում 9.3/2.75 Հ վերակառ. 19 դ. բեռնել պատկեր

Արձանագիր ժայռաբեկոր 1091 թ. մատուռից մոտ 2 մ աե 9.3/2.75.1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Մարտիրոս 9-10 դդ. գյուղատեղիի հս-աե եզրին, բարձունքի վրա 9.3/2.76 Հ կիսաժայռա­փոր է` վերա­կառ. 1703 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռի մոտ 9.3/2.76.1 Հ կանգնեցված է գլխիվայր բեռնել պատկեր

Տապանաքար տեր Մաթեոսի 1771 թ. 9.3/2.76.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարանձավային թատրոն ««Ամֆիթատրոն»» 18-20 դդ. գյուղատեղիի «Թթենիների տակ» վայրում 9.3/2.77 Հ ժայռափոր է, գոր­ծել է մինչև 20 դ. սկիզբը Amphitheater-5, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Քարավանատուն 17-18 դդ. գյուղատեղիում, գետափին 9.3/2.78 Հ պահպանվել է աե պատը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890- ական թթ. Անկախության փ. 7 9.3/3 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Անկախության փ. 9 9.3/4 Տ Մ. Տատինցյանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1898 թ. Անկախության փ. 12 9.3/5 Տ Տ. Աբրահամ­յանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Անկախության փ. 16 9.3/6 Տ Կ. Միրզա­թուն­յա­նի տունը, երկ­հարկ RA, Armenia, Goris, Ankakhutyan st., 16.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880 թ. Անկախության փ. 17 9.3/7 Տ Ankakhutyan 17.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 -ական թթ. Անկախության փ. 18 9.3/8 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. Անկախության փ. 19 9.3/9 Տ RA, Armenia, Goris, Ankakhutyan st., 19.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Անկախության փ. 20 9.3/10 Տ երկհարկ RA, Armenia, Goris, Ankakhutyan st., 20.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 21 9.3/11 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1887 թ. Անկախության փ. 22 9.3/12 Տ RA, Armenia, Goris, Ankakhutyan st., 22.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 23-25 9.3/13 Տ Ank 23-25.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. Անկախության փ. 24 9.3/14 Տ RA, Armenia, Goris, Ankakhutyan st., 24.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Անկախության փ. 28 9.3/15 Տ նախկինում` դպրոցի շենք RA, Armenia, Goris, Ankakhutyan st., 18.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 29 9.3/16 Տ Ank 29.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1870 -ական թթ. Անկախության փ. 30 9.3/17 Տ Ս. Զաքարյանի տունը, երկհարկ Goris, Ankakhutyan st., 30.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1904 թ. Անկախության փ. 32 9.3/18 Տ Ank. 32.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 33 9.3/19 Տ Ank 33.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1904 թ. Անկախության փ. 34 9.3/20 Տ Goris, Ankakhutyan st., 34.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Անկախության փ. 35 9.3/21 Տ Goris, Ankakhutyan st., 35.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Անկախության փ. 38 9.3/22 Տ Ank 38Goris, Ankakhutyan st., 38.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 39 9.3/23 Տ Goris, Ankakhutyan st., 39.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 40 9.3/24 Տ Goris, Ankakhutyan st., 40.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 41 9.3/25 Տ Goris, Ankakhutyan st., 41.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 42 9.3/26 Տ Goris, Ankakhutyan st., 42.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1911 թ. Անկախության փ. 43 9.3/27 Տ Goris, Ankakhutyan st., 43.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1920 -ական թթ. Անկախության փ. 45 9.3/28 Տ Goris, Ankakhutyan st., 45.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1920 -ական թթ. Անկախության փ. 47 9.3/29 Տ Goris, Ankakhutyan st., 47.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Անկախության փ. 48 9.3/30 Տ Goris, Ankakhutyan st., 48.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Անկախության փ. 49 9.3/31 Տ երկհարկ Goris, Ankakhutyan st., 49.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. Անկախության փ. 51 9.3/32 Տ Մ. Սյուջոյանի տունը, երկհարկ Goris, Ankakhutyan st., 51.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Անկախության փ. 52 9.3/33 Տ Goris, Ankakhutyan st., 52.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1939 թ. Անկախության փ. 53 9.3/34 Տ Goris, Ankakhutyan st., 53.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1920 -ական թթ. Անկախության փ. 58 9.3/35 Տ Goris, Ankakhutyan st., 58.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1910 թ. Անկախության փ. 60 9.3/36 Տ House-1 in Goris, Komitas 12.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1931 թ. Անկախության փ. 67 9.3/37 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ - 20դ. սկիզբ Գր. Տաթևացու փ. 3 9.3/38 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գր. Տաթևացու փ. 11-13 9.3/39 Հ նախկինում` ուսումնարան և հանրակացա­րան, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. Գր. Տաթևացու փ. 12 9.3/40 Տ Ս. Մկրտչյանի տունը, երկհարկ Building on Orbelyan street 14.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Գր. Տաթևացու փ. 16 9.3/41 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 9.3/42 Տ երկհարկ է, առա­­ջին հար­կում` խանութ­ներ, երկրորդ հարկը նախկի­նում եղել է հյուրանոց բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 5 9.3/43 Տ երկհարկ է, կիսավեր բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 7 9.3/44 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 -ական թթ. Գուսան Աշոտի փ. 14 9.3/45 Տ Residental building, Gusan Ashot Str 17, view 01.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 16 9.3/46 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 17 9.3/47 Տ Բնակելի տուն, Գուսան Աշոտի փող. 17, Գորիս 05.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 19-19 ա 9.3/48 Տ երկհարկ է, նախկինում` Յոլյանների հյուրանոց բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Գուսան Աշոտի փ. 23 9.3/49 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Գուսան Աշոտի փ. 23 ա 9.3/50 Տ երկհարկ է, ա­ռա­­ջին հար­կում` խանութներ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1906 թ. Գուսան Աշոտի փ. 39 9.3/51 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880 -ական թթ. Դավիթ Բեկի փ. 6 9.3/52 Տ Ռ. Միքայելյանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Զորավար Անդրանիկի փ. 11 9.3/53 Տ Ե. Հովհաննիս­­­յա­նի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Զորավար Անդրանիկի փ. 19 9.3/54 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1926 թ. Զորավար Անդրանիկի փ. 24 9.3/55 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1800 -ական թթ. Մ. Խորենացու փ. 36-38 9.3/56 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Խորենացու փ. 51 9.3/57 Տ «Ճիլեի» տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1883 թ. Կոմիտասի փ. 10 9.3/58 Հ House-2 in Goris, Komitas 10.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Կոմիտասի փ. 11 9.3/59 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Կոմիտասի փ. 12 9.3/60 Տ House-1 in Goris, Komitas 12.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Կոմիտասի փ. 17 9.3/61 Տ Վ. Անթանոս­յանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Կոմիտասի փ. 20-26 9.3/62 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մակիչի փ. «առանց համարի է» 9.3/63 Տ եռահարկ է, նախ­­­­­­կինում` բաղ­նիք, դպրոց, ծննդա­տուն, այժմ` կիսավեր Building on Makich street 2.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մակիչի փ. 9-11 9.3/64 Տ Old house 3, Goris.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Մաշտոցի փ. 4 9.3/65 Տ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 8, Գր. Տաթևացու փ. 7 9.3/66 Հ Պետրոս բեյի տունը, հետա­գա­յում` ռու­­սա­կան դպրոց, ու­սում­նա­րան, զին. մաս, այժմ` բնակելի, վթարային բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 10 9.3/67 Տ երկհարկ է, ա­­ռաջին հարկում` խանութներ Mashtoc 10.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1898 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 11 9.3/68 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 13 9.3/69 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 15 9.3/70 Հ Goris, Mashtots st., 15.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Մաշտոցի փ. 17 9.3/71 Տ երկհարկ Goris, Mashtots st., 17.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 19 9.3/72 Հ Ղ. Մալինցյանի տունը, երկ­հարկ է, այս տա­նը 1918-1919 թթ. հան­գրվանել է զո­րա­­­վար Անդրանիկը Goris, Mashtots st., 19.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Անդրանիկի 1989 թ. բնակելի տան առջև 9.3/72.1 Հ քանդ.՝ Ա. Պետրոսյան Andranik.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1903-1904 թթ. Մ. Մաշտոցի փ. 21 9.3/73 Տ Goris, Mashtots st., 21.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 22 9.3/74 Տ Goris, Mashtots st., 22.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1903 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 23 9.3/75 Տ Goris, Mashtots st., 23.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 25 9.3/76 Տ Goris, Mashtots st., 25.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Մաշտոցի փ. 27 9.3/77 Տ Ս. Բաղիրյանի տունը Goris, Mashtots st., 27.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Մաշտոցի փ. 30 9.3/78 Տ Goris, Mashtots st., 30.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1895 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 31 9.3/79 Տ Goris, Mashtots st., 31.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1905 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 32 9.3/80 Հ Ա. Հայիրյանի տու­նը, միահարկ M 32.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 35 9.3/81 Հ Goris, Mashtots st., 35.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 39 9.3/82 Տ Goris, Mashtots st., 39.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 40 9.3/83 Տ Ա. Ամսարյանի տունը, երկհարկ Goris, Mashtots st., 40.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1894 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 45 9.3/84 Տ Ակ. Բակունցի հորեղբոր` Հ. Բակունցի տունը M 45.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900-1913 թթ. Մ. Մաշտոցի փ. 46 9.3/85 Տ Goris, Mashtots st., 46.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1909 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 48 9.3/86 Տ Կ. Դանիելյանի տունը, երկհարկ Goris, Mashtots st., 48.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 50 9.3/87 Տ Goris, Mashtots st., 50.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890-ական թթ. Մ. Մաշտոցի փ. 52 9.3/88 Տ Goris, Mashtots st., 52.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Մաշտոցի փ. 54 9.3/89 Տ Ս. Մինասյանի տունը, երկհարկ Goris, Mashtots st., 54.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. Մ. Մաշտոցի փ. 60 9.3/90 Տ Յ. Մաշուրյանի տունը, երկհարկ Goris, Mashtots st., 60.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Մ. Մաշտոցի փ. 62 9.3/91 Տ Ս. Հասրաթյանի տունը. միահարկ M 62.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Մ. Մաշտոցի փ. 70 9.3/92 Տ Goris, Mashtots st., 70.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1901 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 76 9.3/93 Տ Goris, Mashtots st., 76.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն Սայաթ-Նովայի փ. 16 9.3/94 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1909 թ. Սյունիքի փ. 4 9.3/95 Տ Ա. Խուրշուդ­յանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1880 թ. Սյունիքի փ. 7 9.3/96 Տ Հ. Շահումյանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Սյունիքի փ. 10 9.3/97 Տ Գ. Պողոսյանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Սյունիքի փ. 15 9.3/98 Հ նախկինում` զին­կոմի­սարիատ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1891 թ. Սյունիքի փ. 17 9.3/99 Տ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Սյունիքի փ. 18 9.3/100 Տ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Սյունիքի փ. 20 9.3/101 Տ Հ. Գրիգորյանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1890 -ական թթ. Սյունիքի փ. 23 9.3/102 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1920 -ական թթ. Սյունիքի փ. 24 9.3/103 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1900 -ական թթ. Սյունիքի փ. 25 9.3/104 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Սյունիքի փ. 29 9.3/105 Տ երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1893 թ. Սյունիքի փ. 40 9.3/106 Տ Ա. Տորազյանցի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1870 թ. Սյունիքի փ. 41 9.3/107 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1894 թ. Սյունիքի փ. 44 9.3/108 Տ Հովհաննիսյան­նե­րի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Սյունիքի փ. 50 9.3/109 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Սյունիքի փ. 54 9.3/110 Տ Մ. Պետրոսյանի տունը, երկ­հարկ է, 2-րդ հարկը կառուց­վել է 1956 թ. բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1872 թ. Սյունիքի փ. 60 9.3/111 Տ Գ. Աթայանի տու­նը, երկ­­հարկ է բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Վարդան Մամիկոնյան փ. 44 9.3/112 Հ բժիշկ Ակունց­նե­րի տունը, հետա­գայում` հակա­տուբեր­կու­լո­զային դիս­պան­սեր, այժմ` բնակելի բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Օրբելյանների փ. 4 9.3/113 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Օրբելյանների փ. 10, Օրբելյանների և Կոմիտասի փ. խաչմերուկում 9.3/114 Տ Մ. Սարգսյանի տունը բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1904 թ. Օրբելյանների փ. 9-11, Օրբելյանների և Կոմիտասի փ. խաչմերուկում 9.3/115 Տ Residental building, Orbelyanner str. 9-11, view 05.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1892 թ. Օրբելյանների փ. 12 9.3/116 Տ երկհարկ Building on Orbelyan street 12.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Օրբելյանների փ. 14, Օրբելյանների և Գուսան Աշոտի փ. խաչմերուկում 9.3/117 Տ Building on Orbelyan street 14.1.jpg բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. վերջ Օրբելյանների փ. 19, Գուսան Աշոտի փ. 21 9.3/118 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 20 դ. սկիզբ Օրբելյանների փ. 21, Օրբելյանների և Գուսան Աշոտի փ. խաչմերուկում 9.3/119 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1911 թ. Օրբելյանների փ. 29 9.3/120 Տ Residental building, Orbelyanner Str. 29, Goris 01.png բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1887 թ. Օրբելյանների փ. 31 9.3/121 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1892 թ. Օրբելյանների փ. 33 9.3/122 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 9-18 դդ. քաղաքից 1.5 կմ հս-ամ, «Սինդարա» վայրում 9.3/123 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գյուղատեղիում 9.3/123.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Մատուռ «Խաչեր», ««Սին­դա­րայի խաչ»» 17-18 դդ. գյուղատեղիի հս կողմում 9.3/123.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. մատուռի մեջ 9.3/123.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ թևավոր 9 դ. մատուռի մեջ 9.3/123.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար քաղաքի հս-ամ կող­­մում, «Վանքի տափ» վայրում 9.3/124 Հ պահպանվել է ամ պատից մի հատված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար քաղաքի հս-աե եզրին, Ավանգարդ թաղա­մա­սում, գոր­ծող գերեզ­մանոցի մոտ, «Խաչեր» վայրում 9.3/125 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցու մոտ 9.3/125.1 Հ պարզունակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցու մոտ, գոր­ծող գերեզմանոցի տարածքում 9.3/125.2 Հ պարզունակ Xachqar Surb Hripsime ekexecu mot.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու մոտ 9.3/125.3 Տ պարզունակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու մոտ 9.3/125.4 Տ պարզունակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու մոտ, գործող գերեզմա­նոցի տարածքում 9.3/125.5 Տ պարզունակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցու մոտ, գործող գերեզմա­նոցի տարածքում 9.3/125.6 Տ պարզունակ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ 1903 թ. քաղաքի կնտ 9.3/126 Հ եռանավ գմբեթավոր սրահ, 1932-1947 թթ.` պա­հեստ, 1947-1988 թթ.` գավա­ռագի­տա­կան թան­­գարան, այժմ` գործող St Grigor Lusavorich church, Goris 0384.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու բակում 9.3/126.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Երիցակ վանականի 991 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.2 Հ Khachkars in front of St. Grigor Lusavorich Church in Goris 03.png բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մարկոսի 1581 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.3 Հ տեղափոխվել է Վերի­շենից Markos Khachkar 0402.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Ովանեսի 1581 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.4 Հ տեղափոխվել է Վերի­շենից Khachkars in front of St. Grigor Lusavorich Church in Goris 04.png բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ տեր Հովհաննեսի 1271 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.5 Հ Khachkars in front of St. Grigor Lusavorich Church in Goris 02.png բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հայրենիքի համար զոհված հայորդիներին 2005 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.6 Տ ճարտ.՝ Ս. Զաքարյան Monument to fedayeens, Goris 0397.jpg բեռնել պատկեր

Շենք՝ առաջնորդարանի 19 դ. վերջ եկեղեցու բակում 9.3/126.7 Հ մինչև 2001 թ.` բնակելի տուն Primacy, Goris 0399.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. ագուցված է առաջնոր­դարանի հվ ճակատին 9.3/126.7.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. եկեղեցու բակում 9.3/126.8 Հ ձիակերպ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բարոնի 1699 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.9 Հ տեղափոխվել է Վերի­շենից, սեղանա­ձև է` կենցաղա­յին տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղազարի 1708 թ. եկեղեցու բակում 9.3/126.10 Հ տեղափոխվել է Վերի­շե­նից, ուղղանկյու­նա­­ձև է` կեն­ցա­ղա­­­յին տեսա­րանով բեռնել պատկեր

Խաչքար Մեսրոպի 1273 թ. քաղաքի հս կողմում, դպրոցականների պալատի մոտ 9.3/127 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Պողոսի և Անահոր 10 դ. երկրագիտական թանգարանի բակում 9.3/128 Հ բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր՝ Ֆիդայիների 1990 թ. քաղաքի հս կողմում, զին. մասի տարածքում 9.3/129 Հ համալիրը բաղ­կա­ցած է Ս. Թեհ­լերյանի, Մախլու­տոյի, Արաբոյի, Գ. Չաուշի, Քեռու, հրետա­նաձիգ Սիմոնի, Աղբյուր Սերո­բի, Գ. Նժդե­հի, Անդրանիկի կի­սանդրիներից բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1946 թ. քաղաքային զբոսայգու տարածքում 9.3/130 Հ ճարտ.` Ռաֆայել Իսրայելյան Monument to the victims of Great Patriotic War 0409.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Ակսել Բակունցի 1960 -ական թթ. քաղաքի մեջ, Բակունցի անվ. հրապարակում 9.3/131 Հ քանդ.՝ Արա Հարությունյան Aksel Bakunts statue 0432.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Գուսան Աշոտի 2005 թ. քաղաքի կենտրոնում, Գուսան Աշոտի անվ. մշակույթի պալատի դիմաց 9.3/132 Հ քանդ.՝ Գետիկ Բաղդասարյան Monument to Gusan Ashot 0366.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. քաղաքի հս կողմում 9.3/133 Հ հեղինակներ՝ Ս. Զաքարյան, Յա. Խաչյան Monument to the victims of World War II, Goris 0357.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Սերո Խանզադյանի 2004 թ. Ս. Խանզադյանի անվ. դպրոցի բակում 9.3/134 Հ քանդ.` Գետիկ Բաղդասարյան Monument to Sero Khanzadyan 0443.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Խորհրդային իշխանության հաստատման համար զոհվածներին 1960 թ. քաղաքային պուրակում 9.3/135 Տ Monument in Goris.3.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Գարեգին Նժդեհի 1991 թ. Արզումանյան փ. 9.3/136 Հ Հուշարձան Գարեգին Նժդեհի- Գորիս.jpg բեռնել պատկեր

Շենք բանկի 19 դ. վերջ Օրբելյանների փ. 1 9.3/137 Տ նախկինում` տպա­րան, այ­ժմ` սեփակա­նա­շնորհ­­­ված կառույց բեռնել պատկեր

Շենք «Զանգեզուր» կինոթատրոնի 1956 թ. քաղաքի կենտրոնում 9.3/138 Տ այժմ` Հայէկո­նոմ­բանկի շենք բեռնել պատկեր

Շենք Ժամանակակից արվեստի թանգարանի 1936 թ. Մ. Մաշտոցի փ. 14 9.3/139 Տ նախկինում` բանկի շենք բեռնել պատկեր

Շենք խանութների և արհեստանոցների 20 դ. սկիզբ Գուսան Աշոտի փ. 24-26 9.3/140 Տ բեռնել պատկեր

Շենք խանութների «Պասաժ» 19 դ. վերջ Մխիթար սպարապետի անվ. հրապարակում 9.3/141 Հ միահարկ է` բաց սյունա­սրա­­­­­հով և նկու­ղային թաղա­կապ հարկա­բաժնով բեռնել պատկեր

Շենք խանութների «Պասաժ» 19 դ. վերջ Անկախության փ. 3 9.3/142 Տ նախկինում` տրիկոտաժի ֆաբրիկա, միահարկ է` նկուղային հարկաբաժնով բեռնել պատկեր

Շենք վարչական 1912 թ. Անկախության և Գուսան Աշոտի փ. խաչմերուկում 9.3/143 Տ երկհարկ է, առա­­ջին հար­կում` դե­ղա­տուն, խա­նութ­ներ, երաժշ­տական դպրոց բեռնել պատկեր

Շենք քաղաքապետարանի 1960 -ական թթ. քաղաքի կենտրոնում 9.3/144 Տ նախկինում` կուս­­շրջկոմի շենք, այժմ` «Սյու­­նիք» բժշ­կա­կան կենտրոն բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. քաղաքի աե եզրին, ձորում, գետի աջ ափին 9.3/145 Տ թաղակապ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. քաղաքի աե եզրին, ձորում, գետի աջ ափին 9.3/146 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. քաղաքի աե եզրին, ձորում, գետի աջ ափին 9.3/147 Տ թաղակապ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. քաղաքի հս-աե կողմում, ձորի մեջ, մարզադաշտի մոտ 9.3/148 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. քաղաքի հվ-աե եզ­րին, գետի աջ ափին, Գ. Ֆադունցի տնա­մերձ հողամասում 9.3/149 Տ գործել է մինչև 1950-ական թթ. բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. Կարապետյան փ. 6, Գ. Ֆադունցի տնա­մերձ հողամասում 9.3/150 Հ գործել է մինչև 1930-ական թթ. բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. երկրագիտական թանգարանի բակում 9.3/151 Հ տեղափոխվել է Հին Գորիսից, օրորոցաձև է` կեն­ցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. երկրագիտական թանգարանի բակում 9.3/152 Հ խոյաձև, տեղափոխված Խնձո­րեսկից բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. երկրագիտական թանգարանի բակում 9.3/153 Հ խոյաձև, տեղափոխված Խնձորեսկից բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դովլաթի 1605 թ. երկրագիտական թանգարանի բակում 9.3/154 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 1581 թ. երկրագիտական թանգարանի բակում 9.3/155 Հ տեղափոխվել է հին Գորիսից, օրորոցաձև, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տուն-թանգարան Ակսել Բակունցի 1892 - 1905 թթ. Մ. Մաշտոցի փ. 41 9.3/156 Հ թանգարանը գործում է 1970-ից Aksel Bakunts museum 0558 03.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1999 թ. թանգարանի բակում 9.3/156.1 Տ կանգնեցվել է Բակունցի ծնն­դ­յան 100-ամյակի կա­պակ­­ցությամբ, ճարտ.՝ Ս. Զաքարյան, քանդ.՝ Ռ. Արզումանյան բեռնել պատկեր

Ուսուցչի տուն 19 դ. վերջ Գուսան Աշոտի փ. 32 9.3/157 Տ նախկինում` բնակելի տուն բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]