Շինուհայրի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Շինուհայր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 551 հուշարձան (8 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 11-18 դդ. գյուղից մոտ 6 կմ ամ, Հին Շինուհայր - Հին Հալիձոր ճանապարհի երկու կողմում 9.73/1 Հ ավերված է, տա­րածքը` սեփա­կանաշնորհված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. Ս. Ապրեսյանի հողամասում 9.73/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. Ս. Ապրեսյանի հողամասում 9.73/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. Ս. Ապրեսյանի հողամասում 9.73/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. Ժ. Գրիգորյանի հողամասում 9.73/1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մկնատամու խաչ» 11-12 դդ. Ժ. Գրիգորյանի հողամասում 9.73/1.5 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Շինուհայր 10 դ. սկիզբ-1964 թ. գյուղից 3 կմ հվ, Որոտանի ձորում 9.73/2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց Խաչեր 13-18 դդ. գյուղատեղիում, Սբ. Ստեփանոս եկեղեցուց 200 մ հվ-աե 9.73/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1274 թ. 9.73/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.73/2.1.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար - կոթող 1261 թ. 9.73/2.1.3 Հ եզակի է ձևով, պատվիրատու` Վարսիլ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վասակի և Օվասաբի 1252 թ. 9.73/2.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Փանոս բեկի 16-17 դդ. 9.73/2.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.73/2.1.6 Հ խոյաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Նասիպի 17 դ. 9.73/2.1.7 Հ կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վրթանեսի 1725 թ. 9.73/2.1.8 Հ օրորոցաձև է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 17 դ. գյուղատեղիի կենտրոնում 9.73/2.2 Հ եռանավ բազիլիկ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1366 թ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից վեր 9.73/2.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.73/2.2.5 Հ ստորին եզրը կոտրված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.2.8 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Կուսանաց անապատ 17 դ. գյուղատեղիի հվ կողմում, ձորեզրին 9.73/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 17 դ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 9.73/2.3.1 Հ թաղածածկ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է գավթի աե ճակատին 9.73/2.3.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է գավթի հվ ճակատին 9.73/2.3.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1676 թ. ագուցված է գավթի հվ ճակատին, մուտքի մոտ 9.73/2.3.1.3 Հ ջարդոտված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1676 թ. 9.73/2.3.2 Հ եռանավ բա­զի­լիկ, կառ.` մահ­տեսի Ազա­րիա Ագու­լեցի, ճարտ.` վաս­պու­րա­կան­ցի Մուրադ, վե­րանորոգվել է 1720 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից ձախ 9.73/2.3.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Խոցադեղի 1281 թ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.73/2.3.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սմբատի և Թամամի 1281 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.73/2.3.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Շենք դպրոցի 19 դ. վերջ համալիրի հս-աե կողմում, պարսպին կից 9.73/2.3.3 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 17 դ. 2-րդ կես համալիրի աե և հս կողմերում 9.73/2.3.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է պարսպա­պատին, արտաքուստ 9.73/2.3.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է աե պարսպա­պատին, արտաքուստ 9.73/2.3.4.2 Հ արձանագիր է, պատվիրատու` Վասակ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 1720 թ. համալիրի հվ կողմում 9.73/2.3.5 Հ կառ.` ցղ­նեցի Հով­հան­նես և որդի Աստվա­ծա­տուր բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից մոտ 6 կմ ամ, հին Շինուհայր-հին Հալիձոր ճանապարհից աջ 9.73/3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Վանք» ուշ միջնա­դար գյուղից մոտ 5 կմ հվ, Որոտան գետի ձախ ափին 9.73/4 Հ վերափոխվել է բերդ-ամրոցի, կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար ուշ միջնա­դար ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից վեր 9.73/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար ուշ միջնա­դար ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին, լուսամուտից վեր 9.73/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար ուշ միջնա­դար ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.73/4.3 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ ուշ միջնա­դար եկեղեցու շուրջը 9.73/4.4 Հ ավերված է, տեղ-տեղ պահպանվել է 1.5-2.5 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Հնձան 18-19 դդ. գյուղից 3.5 կմ հվ-աե 9.73/5 Տ երկրորդ հարկն ավերված է բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. գյուղի կենտրոնում, գյուղապետարանի մոտ 9.73/6 Տ քանդ.՝ Վ. Մկրտչյան բեռնել պատկեր

Մառան 17-18 դդ. գյուղից 2.5 կմ հվ-աե, Թ. Անտոնյանի հողամասում 9.73/7 Հ թաղածածկ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. ագուցված է մառանի հվ ճակատին 9.73/7.1 Հ պարզունակ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. մառանից 5 մ հվ 9.73/7.2 Հ պարզունակ բեռնել պատկեր

Մատուռ 17 դ. գյուղից 1.2 կմ հվ-ամ, հին Շինուհայր տանող ճանապարհից աջ, «Մեծ նովեր» վայրում 9.73/8 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]