Բարձրավանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Բարձրավան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 31 հուշարձան (8 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց միջնա­դար գյուղից 1 կմ ամ 9.21/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.21/1.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնա­դար - 20 դ. գյուղի հս-ամ եզրին 9.21/2 Հ գործող բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Հին Բարձրավան 10-20 դդ. գյուղի հս-աե եզրին, Որոտանի աջ ափին 9.21/3 Հ ավերվել է 1931 թ. երկրաշարժից բեռնել պատկեր

Եկեղեցի վերա­կառ. 1866 թ. գյուղատեղիի հս-աե եզրին 9.21/3.1 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու մեջ 9.21/3.1.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1324 թ. կանգնեցված է եկեղեցու կտուրին 9.21/3.1.2 Հ արձանագիր պատ­վան­դանի վրա բեռնել պատկեր

Քարավանատուն 17-18 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին 9.21/3.2 Հ կիսավեր Caravanserai in Bardzravan 24.JPG բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Պաշարաջուր «Բաշարաջուր» 14-19 դդ. գյուղից մոտ 3 կմ հս-աե 9.21/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-18 դդ. գյուղատեղիի եկեղեցու շուրջը 9.21/4.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1454 թ. գերեզմանոցում, եկե­ղեցուց մոտ 30 մ հվ-աե 9.21/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 17-18 դդ. գյուղատեղիում 9.21/4.2 Հ կանգուն Բարձրավանի սբ Հռիփսիմե եկեղեցի.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Քրատակի Սբ. Մինաս 1321 թ. գյուղից 1.5 - 2 կմ հս-ամ, Որո­տան իջնող ձորա­լան­ջի անտառածածկ հարթության վրա 9.21/5 Հ կանգուն Քրատակի սբ Մինաս եկեղեցի.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-16 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.21/5.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցուց հս-աե 9.21/5.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցուց 8 մ հս-ամ 9.21/5.1.2 Հ հենած է քարա­բեկորին, քիվն արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1261 թ. եկեղեցուց 15 մ հս-աե 9.21/5.1.3 Հ Քրատակի սբ Մինաս, խաչքար.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 1305 թ. եկեղեցուց 2 մ հս 9.21/5.1.4 Հ պատվիրատու` Անանիա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. եկեղեցու մուտքի մոտ 9.21/5.1.5 Հ արձանագիր է, ընկած Քրատակի սբ Մինաս, խաչքարեր.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. եկեղեցու հս կողմում 9.21/5.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. հենած է եկեղեցու ամ ճակատին 9.21/5.1.7 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. հենած է եկեղեցու ամ ճակատին 9.21/5.1.8 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Կառույցներ՝ օժանդակ 14-16 դդ. եկեղեցուց ամ 9.21/5.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1954 թ. գյուղի կենտրոնում 9.21/6 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1974 թ. գյուղից 1 կմ հվ-աե, բլրի վրա 9.21/7 Տ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Բղենո Նորավանք 936-1062 թթ. գյուղից 3 կմ աե, Շուռնուխ տանող ճանապարհից ձախ, եռանկյունաձև հրվանդանի վրա 39°23′18″ հս․. լ. 46°21′37″ ավ. ե. / 39.388221° հս․. լ. 46.360178° ավ. ե. / 39.388221; 46.360178 9.21/8 Հ 1957-1962 թթ. կատարվել են վերականգնման աշխատանք­ներ Bgheno-Noravank.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 1062 թ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.21/8.1 Հ Bgheno-Noravank 23.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1058-1062 թթ. 9.21/8.2 Հ ճակատները հարդարված են Հիսուս Քրիս­­տո­սի կյանքը պատ­կե­րող բարձրա­քան­դակ­ներով Bgheno-Noravank 24.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. հենած է եկեղեցու հվ պատին 9.21/8.2.1 Հ Bgheno-Noravank 21.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ - դամբարան 1058-1062 թթ. կից է եկեղեցուն հս-ից 9.21/8.3 Հ Bgheno-Noravank 16.JPG բեռնել պատկեր

Մատուռ - դամբարան 1058-1062 թթ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 9.21/8.4 Հ Bgheno-Noravank 1.JPG բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]