Լորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Լոր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 9 հուշարձան (22 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակատեղի մ.թ.ա. 1 հզ գյուղի հս կողմում, «Շլորուտ» վայրում 9.41/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 9.41/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դ. սկիզբ գյուղի հս եզրին 9.41/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Լորիկի խաչ» («Սպիտակ խաչ») 1271 թ. 9.41/2.1 Հ որմնափակ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 13-14 դդ. 9.41/2.2 Հ հարթ է, արձա­նա­գիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դոնդիկի 1327 թ. 9.41/2.3 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Միսրաղի 1663 թ. 9.41/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. գյուղից 100 մ հս-ամ 9.41/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 դդ. գյուղից 0.5 կմ հվ, Ծառու Սբ. Հովհաննես եկեղեցուց 50 մ հս 9.41/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1666 թ. գյուղի մեջ 9.41/5 Հ եռանավ բազիլիկ ԵԿԵՂԵՑԻ ՍԲ. ԳԵՎՈՐԳ 1666 թ. 2.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-19 դդ. 9.41/5.1 Հ ավերված Գերեզմանոց 16-19 դդ. ավերված է, քարերը տեղափոխված է ՍԲ. ԳԵՎՈՐԳ ԵԿԵՂԵՑՈւ մոտ 1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու խորանի խորշում 9.41/5.2 Հ ՍԲ. ԳԵՎՈՐԳ եկեղեցու խորանի խորշում Խաչքար 16-17 դդ..jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու խորանի խորշում 9.41/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու հս պատի խորշում 9.41/5.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու հս պատի խորշում 9.41/5.5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Ծառու Սբ. Հովհաննես 1686 թ. գյուղից 0.5 կմ հվ, հիմնովին ավերված Մար­դակայր գյուղատե­ղիում, բլրալանջին 9.41/6 Հ հվ-ից կից ունե­­ցել է գավիթ ԵԿԵՂԵՑԻ ԾԱՌՈՒ ՍԲ. ՀՈՎՀԱՆՆԵՍ վերակառուցվում է 1.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1423 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.41/6.1 Հ Խաչքար 1423 թ. ՍԲ. ՀՈՎՀԱՆՆԵՍ ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. եկեղեցու մեջ 9.41/6.2 Հ վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1971 թ. գյուղի մեջ 9.41/7 Հ քարգործ վարպետ՝ Զ. Վարդանյան ՀՈՒՇԱՐՁԱՆ՝ ԵՐԿՐՈՐԴ ԱՇԽԱՐՀԱՄԱՐՏՈՒՄ ԶՈՀՎԱԾՆԵՐԻՆ 1.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Աստվածածին («Սարգսի խաչեր») 1345 թ. գյուղից 300-500 մ հս-ամ 9.41/8 Հ կիսա­­գետ­նափոր ՄԱՏՈՒՌ ՍԲ. ԱՍՏՎԱԾԱԾԻՆ (ՍԱՐԳՍԻ ԽԱՉԵՐ») 1.jpg բեռնել պատկեր

Մատուռ «Դռնապան» 12-13 դդ. գյուղից մոտ 1 կմ աե, գետակի աջ ափին 9.41/9 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Դավթի 12-13 դդ. 9.41/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]