Ախլաթյանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Ախլաթյան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 32 հուշարձան (7 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղից մոտ 500 մ հվ 9.10/1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ախլաթյան միջնա­դար - 20 դ. գյուղից մոտ 500 մ ամ, Այրիգետի աջ ափին 9.10/2 Հ ավերվել է 1931 թ. երկրաշարժից բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-19 դդ. գյուղատեղիի Սբ. Սար­գիս եկեղեցուց հվ և ամ 9.10/2.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.10/2.1.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար - 20 դ. սկիզբ գյուղատեղիի Սբ. Սար­գիս եկեղեցուց մոտ 100 մ աե, բարձունքի վրա 9.10/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 9.10/2.2.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ 1003 թ. 9.10/2.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարիամի 11-12 դդ. 9.10/2.2.3 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1674 թ. 9.10/2.2.4 Հ բարձր է, պատ­կե­րաքան­դակ­ներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Գրիգորի 1581 թ. 9.10/2.2.5 Հ օրորոցաձև է, տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Տողանի 1601 թ. 9.10/2.2.6 Հ բարձր է, պատ­կե­րաքան­դակներով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. գյուղատեղիի Սբ. Սարգիս եկեղեցուց մոտ 80 մ հս, բլրի վրա 9.10/2.3 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մարտիրոսի և Շամնամի 1674 թ. 9.10/2.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 17 դ. 9.10/2.4 Հ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու մեջ 9.10/2.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. եկեղեցու մեջ 9.10/2.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Արավուս միջնադար գյուղից 2 կմ հվ, Այրիգետի ձախ ափին 9.10/3 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղատեղիում, բլրի գագաթին 9.10/3.1 Հ մեծ է, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.10/3.1.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 9.10/3.1.2 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղատեղիում, թմբի վրա 9.10/3.2 Հ փոքր է, ավեր­ված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.10/3.2.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.10/3.2.2 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.10/3.2.3 Հ կիսով չափ հողի մեջ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.10/3.2.4 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.10/3.2.5 Հ արձանագիր է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 9.10/3.2.6 Հ կիսով չափ հողի մեջ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 1211 թ. 9.10/3.2.7 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Խաչի գյուղ 15-17 դդ. գյուղից հս, Տոլորս տանող ճանապարհին 9.10/4 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3-1 հզ Այրիգետի ձախ ափին, «Ջաղացի գլուխ» («Ջաղացատեղ») բարձրադիր վայրում 9.10/5 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 3-1 հզ գյուղի շրջակայքում, հիմ­նականում` Ախ­լաթյան-Տոլորս ճանա­պարհի ուղղությամբ 9.10/6 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գյուղի մեջ, Կ. Մովսիս­­­յա­նի տնամերձ հողամասում 9.10/7 Հ խոյաձև է, տե­ղա­­­փոխել են Սբ. Սարգիս եկեղե­ցուց 100 մ աե տարած­վող գերեզմա­նոցից բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]