Ծավի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Ծավ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 23 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց գյուղից 3 կմ հվ, Ծավ գետի բարձրադիր աջ ափին 9.48/1 Հ ամրոց Ղազաղռան բեռնել պատկեր

Ամրոց Աղջկա բերդ 10-13 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-ամ, սարի գագաթին 9.48/2 Հ ամրոց Ղըզղալա, ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնա­դար - 20 դ. գյուղից 5 կմ հեռու, բարձրադիր անտառապատ վայրում 9.48/3 Հ գյուղատեղի Սանալու, լքվել է հավանաբար 1918-1920 թթ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնա­դար - 20 դ. 9.48/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնա­դար 9.48/3.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Թարգմանչաց 10-13 դդ. գյուղից 1 կմ հս, անտառում 9.48/4 Հ այլ անվանում­ներ` Թրջմնաց, Թնջումնաց, Թրջմոնանց, Թրջմունանք բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 9.48/4.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Թարգմանչաց» 10-11 դդ. ? 9.48/4.2 Հ կիսավեր է, թաղածածկ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Կեմանց 1866-1939 թթ. գյուղից 4.5 կմ ամ, Ծավ - Շիշկերտ ճանապարհից աջ, անտառի բացատում 9.48/5 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 1866-1939 թթ. եկեղեցու մոտ 9.48/5.1 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1966 թ. գյուղատեղիի գերեզմանոցում 9.48/5.1.1 Տ հեղ.՝ Վ. Արշակյան բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 19 դ. 2-րդ կես գյուղատեղիի հս եզրին 9.48/5.2 Հ միանավ կիսա­վեր սրահ է բեռնել պատկեր

Կամուրջ 17 դ. 9.48/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Նավս միջնա­դար գյուղից 3 կմ հվ-ամ, Ծավ գետի աջ ափին, Նավսաքար լեռան լանջին 9.48/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9.48/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9.48/6.2 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար գյուղից 7 կմ հվ-ամ, Մթնաձորում 9.48/7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 17-18 դդ, վե­րա­կառ. 1907 թ. գյուղի մեջ 9.48/8 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատին, մուտքից վեր 9.48/8.1 Հ եկեղեցու նո­րոգ­ման տարե­թիվը փորագր­ված է այս խաչ­քարի վրա բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1965 թ. գյուղի մեջ 9.48/9 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Արցախյան պատերազմում Ծավ և Շիշ­­­­­կերտ գյուղերի զոհվածներին 1999 թ. 9.48/9.1 Տ բեռնել պատկեր

Շինություն 17-18 դդ. գյուղից 1.5 կմ ամ, Ծավ - Շիշկերտ ճանա­պարհից աջ, հիմնավեր Դալլաքլու գյուղատե­ղիում 9.48/10 Հ թաղածածկ, վայրը ներ­կա­յումս հայտնի է Խնձորուտ անվամբ բեռնել պատկեր

Քարավանատուն 16-17 դդ. գյուղից մոտ 1 կմ հվ-ամ, Ծավ գետի ափին 9.48/11 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]