Վահրավարի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Վահրավար գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 30 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Կաքավաբերդ մ.թ.ա. 1 հզ - մ.թ. 17-18 դդ. գյուղից 600 մ հվ-աե, Գուդեմնիս գյուղի սահմանի մոտ, Վահրավար և Գուդեմնիս գետերի միջև, ջրբաժանի վրա 9.88/1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 1872 թ. գյուղի մեջ 9.88/2 Տ Հարություն Համբարձում­յանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19 դ. 2-րդ կես գյուղի մեջ, եկեղեցուց 200 մ աե 9.88/3 Տ Հովնան Սար­գս­յանի տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնա­դար գյուղից մոտ 0.8-1 կմ հվ-աե 9.88/4 Հ տարածքի մի մասը մելիո­րացված է, ավերվում է գա­զատարի շինա­րարու­թյան պատճա­ռով բեռնել պատկեր

Խաչքար 1675 թ. գերեզմանոցի պահ­պան­ված հատվածում 9.88/4.1 Հ ընկած է առվի մեջ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-20 դդ. գյուղի հվ-աե եզրին, ճանապարհի երկու կողմում 9.88/5 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1451 թ. գերեզմանոցի հս-ամ եզրին 9.88/5.1 Հ խաչազարդ է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1569 թ. գերեզմանոցի հս-ամ եզրին 9.88/5.2 Հ խաչազարդ է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցի հս-ամ եզրին 9.88/5.3 Հ խաչազարդ է, արձա­նա­գիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Շահանդուխտի 16-17 դդ. գերեզմանոցի հս-ամ եզրին 9.88/5.4 Հ խաչազարդ է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար տեր Գրիգորի 1554 թ. գերեզմանոցի հվ մասում 9.88/5.5 Հ հարթ է, կոտր­ված երեք մա­սի բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. գյուղից 2.5 կմ հվ, Վահրավար գետակի երկու ափին 9.88/6 Հ ավերված է, գետակի աջ ափին նկատելի են եկեղեցու հետքեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 9.88/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. գյուղից 2.5 կմ աե, անտառում 9.88/7 Հ ավերված է, աե եզրին` մատու­ռի ավերակնե­րի վրա, «Ամե­նա­­փր­կիչ» սրբա­տեղին է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի ուշ միջ-նադար գյուղից 0.5 կմ հս, «Վանքի ձոր»-ի ձախ կողմում 9.88/8 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 9.88/8.1 Հ ավերված է, պահ­պան­վել է հվ պատը 1.5 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի ուշ միջնադար գյուղից 1 կմ հս-ամ, «Վանքի ձոր»-ի ձախ կողմում, թեք տե­ղան­քում 9.88/9 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18-19 դդ. գյուղատեղիի հվ-աե եզրին, գետակի ձախ ափին 9.88/9.1 Տ ավերված է, գործել է մինչև 20 դ. սկիզբը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի ուշ միջ­նադար գյուղից 1.5 կմ աե, «Վանքի ձոր»-ում, գետակի երկու ափին 9.88/10 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Ջրաղաց ուշ միջ­նադար գյուղատեղիից քիչ ամ, գետակի աջ ափին 9.88/10.1 Տ կիսավեր բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18-19 դդ. գետակի աջ ափին 9.88/10.2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Սրբատեղի 18-19 դդ. գյուղատեղիի հվ եզրին 9.88/10.3 Տ ըստ ամենայնի, սրբացվել են գյուղատեղիի եկեղեցու ավերակները բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ծովի դիք ուշ միջ-նադար գյուղից մոտ 2-2.5 կմ հս, բլրալանջին 9.88/11 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ներքին թաղ 10-18 դդ. գյուղից 1.5 կմ աե, Վահ­րավար գետի աջ ափին, Մեղրի - Վահրավար ճանապարհից աջ 9.88/12 Հ ավերված է, տա­րածքում նշմարվում են գերեզմանոցի և ջրաղացի մնացորդներ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. գյուղատեղիի հվ կող­մում, ավտոճանապար­հի մոտ 9.88/12.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Կարմիր վանք» (Սուրբ Գևորգ) 17-18 դդ. գյուղից մոտ 0.5 կմ հվ-աե 9.88/13 Հ Saint Gevorg church in Vahravar (1).jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.88/13.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1981 թ. գյուղի կենտրոնում 9.88/14 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. գյուղի կենտրոնում 9.88/15 Տ բեռնել պատկեր

ՋՐԱՂԱՑ 17-18 դդ. գյուղից 2 կմ աե, «Վանքի ձոր»-ում, գետի աջ ափին 9.88/16 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]