Խոտի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Խոտ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 31 հուշարձան (8 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2 հզ վերջ - միջնա­դար գյուղից 1 կմ հվ-աե, «Բակատեղեր» վայրում, ՀԷԿ-ի հարևանությամբ 9.47/1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 9.47/1.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակատեղի ուշ անտիկ - միջնա­դար գյուղի ամ եզրին, «Վանքի տարածք» վայրում 9.47/2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Խոտ 10-20 դդ. գյուղից 500 մ հվ, Որոտանի ձախ ափին, խիստ զառիթափ լեռնալանջին 9.47/3 Հ գյուղը լքվել է 1960 թ.` ջրի սակավության պատճառով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղատեղիի հվ-ամ եզրին 9.47/3.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. գերեզմանոցի հս մասում 9.47/3.1.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.47/3.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.47/3.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1289 թ. գերեզմանոցի հս եզրին 9.47/3.1.4 Հ պատվիրատու­ներ` Գնդիկ և Հայ­րա­­պետ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.47/3.1.5 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի հս-աե մասում 9.47/3.1.6 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 9.47/3.1.7 Հ պատվիրատու` Վարդան բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.47/3.1.8 Հ արձանագիր է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար Ասադի 1306 թ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.47/3.1.9 Հ երկատված է, բեկորներն ընկած են իրար մոտ բեռնել պատկեր

Խաչքար Համի 1524 թ. գերեզմանոցի հս եզրին 9.47/3.1.10 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար Մուրատի 13 դ. 2-րդ կես գերեզմանոցի աե եզրին 9.47/3.1.11 Հ ընկած է, վերին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար Շրվաշահի 1282 թ. գերեզմանոցի հս-աե եզրին 9.47/3.1.12 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Սիմեոնի 1423 թ. 9.47/3.1.13 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցի հս-աե մասում 9.47/3.1.14 Հ խոյաձև է` խիստ վնասված արձանագրությամբ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցի աե մասում 9.47/3.1.15 Հ խոյաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մուրատի 13 դ. 2-րդ կես գերեզմանոցի աե եզրին, Մուրադի խաչքարի մոտ 9.47/3.1.16 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-18 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 9.47/3.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գերեզմանոցում 9.47/3.3 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1409 թ. ագուցված է եկեղե­ցու ամ պատի մեջ 9.47/3.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ գյուղի հվ-ամ եզրին, «Խաչեր» հանդամասում 9.47/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. գյուղի հվ եզրին, ավտոտնակի մոտ 9.47/5 Հ պահպանվել է խորանը` 2 մ բարձրությամբ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Մրգաձորի խաչ» 17 դ. գյուղից 1 կմ հվ-ամ 9.47/6 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1966 թ. գյուղի ամ եզրին 9.47/7 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 11-12 դդ. գյուղի հվ եզրին, «Խաչեր» հանդամասում 9.47/8 Հ պահպանվել է խորանը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. մատուռից 15 մ հվ-աե 9.47/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. մատուռից 15 մ հվ-աե 9.47/8.2 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]