Բնունիսի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Բնունիս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 39 հուշարձան (7 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղի հս եզրին 9.22/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 9.22/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1331 թ. 9.22/1.2 Հ որմնափակ է, ճարտ.` Գրի­գո­րիկ վարդ­պետ, վերջինիս մակա­գրությունը կրող շարվածքի քա­րե­­րից մեկը հե­տագայում օգ­տա­­գործվել է որպես շիր­մա­քար բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ թևավոր 16-17 դդ. 9.22/1.3 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1422 թ. որմնափակ խաչքարի մոտ 9.22/1.4 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1549 թ. որմնափակ խաչքարից մի քանի մետր աե 9.22/1.5 Հ օրորոցաձև է, առ­յուծի և ցլի կռվի տեսարա­նով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1645 թ. 9.22/1.6 Հ սեղանաձև է, խնջույքի տեսա­րանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.22/1.7 Հ բարձր է, քանդակազարդ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. որմնափակ խաչքարից մի քանի մետր հվ-ամ 9.22/1.8 Հ բարձր է, վար ու ցանքի տեսա­րանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. որմնափակ խաչքարից մի քանի մետր աե 9.22/1.9 Հ բարձր է, խն­ջույ­քի տեսա­րանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 9.22/1.10 Հ սեղանաձև է, կեն­ցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1727 թ. 9.22/1.11 Հ պատվիրատու` Գալուստ, վար ու ցանքի և խնջույքի տե­սարաններով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Էխանիսի 1604 թ. 9.22/1.12 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաթունշինի 15 դ. որմնափակ խաչքարի մոտ 9.22/1.13 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կարապետ քահանայի 1414 թ. որմնափակ խաչքարի մոտ 9.22/1.14 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարտիրոսի 1451 թ. որմնափակ խաչքարից մի քանի մետր աե 9.22/1.15 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար գյուղի հվ եզրին, բարձունքի վրա, Սբ. Մարի­ամ Աստվածածին նոր­ա­շեն սրբատեղիի մոտ 9.22/2 Տ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Աղահի միջնադար - 20 դ. սկիզբ գյուղից 2 կմ ամ 9.22/3 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար - 20 դ. սկիզբ 9.22/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Զաբազատուր (Զորբա Ծատուր) 10-20 դ. սկիզբ գյուղից 3 կմ ամ, Բնու­նիս և Թասիկ գյուղերի սահմանագլխին 9.22/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. «Խաչքարի հանդամաս»-ում 9.22/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ջանղութարան 10-17 դդ. գյուղից 500 մ հվ-ամ 9.22/5 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. 9.22/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին վերակառ.19 դ. գյուղի մեջ 9.22/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-19 դդ. եկեղեցուց հվ 9.22/6.1 Հ տապանաքա­­­րերն ագուց­ված են եկեղե­ցու պատերին բեռնել պատկեր

Մատուռ «Նահատակի» 19 դ. եկեղեցուց հվ 9.22/6.1.1 Հ կիսագետնափոր բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1559 թ. գերեզմանոցում, եկեղեցուց 10 մ հվ 9.22/6.1.2 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Խաչքար 1290 թ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.22/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1432 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.22/6.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1432 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից ձախ 9.22/6.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. եկեղեցու մկրտության ավազանի խորշում 9.22/6.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից աջ 9.22/6.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.22/6.7 Հ արձանագիր վերին բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատի վերնամա­սում 9.22/6.8 Հ արձանագիր վերին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս-աե ավանդատան մուտքից վեր 9.22/6.9 Հ արձանագիր է, պատվիրատու` Աղա բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.22/6.10 Հ վերին կես բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ-աե ավանդատան մուտքից վեր 9.22/6.11 Հ խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1974 թ. գյուղի մեջ 9.22/7 Տ ճարտ.` Վ.Դոլուխանյան բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. հուշարձանի մոտ, նորաշեն սրբատեղիում 9.22/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]