Խնածախի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Խնածախի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Խնածախ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 42 հուշարձան (22 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 2.5 կմ հս-աե, «Բինա» անասնապա­հական ամառանոցի տարածքում 9.44/1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ ամրոցից մոտ 200 մ ամ 9.44/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Ապարանք Մելիք Հախնազար Ա-ի 16 դ. գյուղի մեջ, ձորա­միջյան ճանապարհի եզրին, կառուցապատված միջավայրում 9.44/2 Հ ԱՊԱՐԱՆՔ՝ ՄԵԼԻՔ ՀԱԽՆԱԶԱՐ Ա-Ի.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայրներ միջնադար - 19դ. գյուղից 3 կմ հվ-աե, «Վանքի ձոր» վայրում 9.44/3 Հ ԲՆԱԿԵԼԻ ՔԱՐԱՅՐԵՐ.JPG բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայրներ միջնադար - 19դ. գյուղի հվ, հվ-ամ և հվ-աե մասերում 9.44/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-18 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-աե, «Վանքի ձոր» վայրում 9.44/5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Մատուռ 17 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.44/5.1 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց Դաշտուն խաչեր 10-17 դդ. գյուղից 4 կմ հվ-ամ, «Վանքի ձոր» վայրում 9.44/6 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 9.44/6.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 1452 թ. գերեզմանոցի հս մասում 9.44/6.2 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց Խաչեր 9-17 դդ. գյուղից 1 կմ հվ, «Խաչի խութ» բլրի հս լանջին 9.44/7 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 9.44/7.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 9.44/7.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 9.44/7.3 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 9.44/7.4 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 3 կմ հս-աե, Քաշաթաղ տանող ճանա­պարհի ձախ եզրին 9.44/8 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ գյուղի ամ եզրին, գործող գերեզմանոցի տարածքում 9.44/9 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. 9.44/9.1 Հ պատմական հատ­վածը գործող գերեզ­մանոցի հվ-աե մասում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 9.44/9.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 9.44/9.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 9.44/9.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 9.44/9.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 9.44/9.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 9.44/9.1.6 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.44/9.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 9.44/9.1.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մելիք Հայկազի 1652 թ. 9.44/9.1.9 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 9.44/9.1.10 Հ 3 գավազանա­քանդակով բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից 1 կմ հվ, «Խաչի խութ» բլրի հվ լանջին 9.44/10 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 1625 թ. գյուղի մեջ 9.44/11 Հ եռանավ բազիլիկ ԵԿԵՂԵՑԻ ՍԲ. ՀՌԻՓՍԻՄԵ2.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 1701 թ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.44/11.1 Հ Գավիթ9.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղից 2.5 կմ հս-ամ, Խնածախ - Խոզնավար ճանապարհի աջ եզրին 9.44/12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1620 թ. գյուղի աե բարձունքին 9.44/13 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1623 թ. գյուղի հվ-աե բարձունքին 9.44/14 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Եսայի քահանայի 1301 թ. գյուղի հս մասում, Ա. Բաղդասարյանի տնամերձ հողամասում 9.44/15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հախնազարի 1621 թ. գյուղի հս բարձունքին 9.44/16 Հ վերին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար Ղուլիի 16 դ. գյուղի հս բարձունքին 9.44/17 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Կամուրջ 19-20 դդ. գյուղի մեջ 9.44/18 Հ միաթռիչք բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1960 թ. գյուղի հվ եզրին 9.44/19 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 17 դ. գյուղի մեջ, Սբ. Հռիփ­սի­մե եկեղեցուց 20 մ հվ-աե, Վ. Հունանյանի տնամերձ հողամասում 9.44/20 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Բհավերի» 13-14 դդ. գյուղից 2 կմ հվ-աե, սարի գագաթին 9.44/21 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Ջրամբար 19-20 դդ. գյուղի հս-աե մասում 9.44/22 Տ վերանորոգվել է 2003 թ. բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]