Ալդարայի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Ալդարա գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 45 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 17-20 դդ. գյուղից 1 կմ հս-ամ, լքված Մալև գյուղի հս-ամ մասում 9.9/1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Աղավնաձոր 16-19 դդ. գյուղից 7.5 կմ հս-ամ 9.9/2 Հ ավերված է, լքվել է 1830-ական թթ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-19 դդ. գյուղատեղիի ամ մասում, եկեղեցուց ամ 9.9/2.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 9.9/2.2 Հ քանդվել է թաղի ամ հատվածը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ափկես 10-20 դդ. գյուղից 15 կմ հս-ամ 9.9/3 Հ ավերված է, լքվել է 1939 թ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. գյուղատեղիի հս-ամ մասում 9.9/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. գյուղատեղիի հս մասում 9.9/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. գերեզմանոցում 9.9/3.2.1 Տ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մոսեսի 17-18 դդ. գերեզմանոցում 9.9/3.2.2 Հ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գյուղատեղիի հվ եզրին 9.9/3.3 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս ճակատին 9.9/3.3.1 Տ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.9/3.3.2 Հ պարզունակ է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. եկեղեցու մեջ 9.9/3.3.3 Տ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Թոս 10-19 դդ. գյուղից 9.5 կմ հս-ամ 9.9/4 Հ ավերված է, լքվել է 1860-1865 թթ. բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գյուղատեղիում 9.9/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. եկեղեցու մեջ 9.9/4.1.1 Հ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.9/4.1.2 Հ պարզունակ է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցու մեջ 9.9/4.1.3 Հ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. եկեղեցու մեջ 9.9/4.1.4 Տ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. եկեղեցու մեջ 9.9/4.1.5 Տ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.9/4.1.6 Հ պարզունակ է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.9/4.1.7 Հ պարզունակ է, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատի վերնա­մասում 9.9/4.1.8 Տ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Ղուկաս դպիրի 17 դ. ագուցված է եկեղեցու հս ճակատին 9.9/4.1.9 Հ պարզունակ է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Իքիս (Քիս) 10-15 դդ. գյուղից 4.5 կմ հս-ամ 9.9/5 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Վերին Մալև (Մալիք, Մանլև) 14-20 դդ. գյուղից 12.5 կմ հս-ամ 9.9/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 14-20 դդ. գյուղատեղիի հվ-աե մասում 9.9/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 17-18 դդ. գյուղատեղիի կենտրոնում 9.9/6.2 Հ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Հանգած» 10 դ. գյուղատեղիի հս-ամ եզրին 9.9/6.3 Հ ավերված է, նկա­տե­լի են հիմքերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Քուջերթ 10-17 դդ. Մեղրի քաղաքից 10 կմ հս-ամ, Մալև գետի ձորում 9.9/7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9.9/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնա­դար 9.9/7.2 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Դիտակետ - աշտարակ 19 դ. սկիզբ գյուղից 1.5 կմ հս, լքված Մալև գյուղի հս բարձունքի հվ գագաթին 9.9/8 Հ օգտագործվել է նաև 1988-1989 թթ. հայ - ադրբե­ջանական ընդ­հա­­րումների ժամանակ բեռնել պատկեր

Դիտակետ - աշտարակ 19 դ. սկիզբ գյուղից 1.5 կմ հս, լք­ված Մալև գյուղի հս բարձուն­­քի կենտր. գագաթին 9.9/9 Հ բեռնել պատկեր

Դիտակետ - աշտարակ 19 դ. վերջ գյուղից 1.5 կմ հս, լք­ված Մալև գյուղի հս բարձուն­քի ամ գագաթին 9.9/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հակոբ 19 դ. կես գյուղից մոտ 800 մ հս, լքված Մալև գյուղի կենտրոնում 9.9/11 Հ միանավ սրահ, կիսա­վեր է բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. գյուղից 1 կմ հս, լքված Մալև գյուղի Կիզողանց թաղում 9.9/12 Հ ագուցված է ավերված բնա­­կելի տներից մեկի պատին, պարզունակ է բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1966 թ. գյուղից մոտ 800 մ հս-աե, լքված Մալև գյուղի հս-աե եզրին, գետակի մոտ 9.9/13 Տ բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18-19 դդ. գյուղից մոտ 1.5 կմ հս-աե, լքված Մալև գյուղից 0.5 կմ հս-աե, Մալև գետի ձախ կողմում, ձորի մեջ 9.9/14 Տ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. վերջ գյուղից մոտ 1 կմ հս-աե, լքված Մալև գյուղից մոտ 200 մ հս-աե, Մալև գետի աջ ափին 9.9/15 Տ պահպանվել են պատերի ստո­րին շարքերը բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Կուսանաց անապատ 17-18 դդ. գյուղից 16 կմ հս-ամ 9.9/16 Հ Kusanats Anapat (Alvank) 13.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. 9.9/16.1 Հ եռանավ բազիլիկ Kusanats Anapat (Alvank) 07.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու մուտքի աջ կողմում 9.9/16.1.1 Տ հարթ է, ծառա­յում է իբրև եզրաքար Kusanats Anapat (Alvank) 03.jpg բեռնել պատկեր

Շինություններ՝ օժանդակ 17-18 դդ. վանքի պարսպափակ բակում 9.9/16.2 Հ ավերված են Kusanats Anapat (Alvank) 14.jpg բեռնել պատկեր

Պարիսպ 17-18 դդ. 9.9/16.3 Հ ավերված է Kusanats Anapat (Alvank) 01.jpg բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]