Գեղանուշի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Գեղանուշ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 22 հուշարձան (13 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Աղբյուր 1968 թ. գյուղի մոտ 9.25/1 Տ թաղակապ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 700 մ հվ-աե, «Ներքին Խաչին արտ» վայրում 9.25/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 9.25/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի մեջ 9.25/3 Տ Ավագյանների տունը, երկհարկ բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն 19-20 դդ. գյուղի հս մասում 9.25/4 Տ Թ. Պետրոսյա­նի տունը. երկ­հարկ, կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. գյուղի աե կողմում 9.25/5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 1870 թ. գերեզմանոցում 9.25/5.1 Հ եռանավ բա­զիլիկ, վե­րա­նորոգված 1987 թ. Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե.jpg բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, «Շինատեղ» վայրում 9.25/6 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար եկեղեցուց հվ 9.25/6.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնա-դար 9.25/6.2 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Սրհակ «Սրհակ, Վերին Սրհակ» 10-17 դդ. գյուղից 4 կմ ամ, Գե­ղա­նուշ գետի ձախ ափին,

լե­ռան հարավահայաց լանջին

9.25/7 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. գյուղատեղիի հս-աե մասում 9.25/7.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Կարմիր» 10-13 դդ. գյուղատեղիի ամ մասում 9.25/7.2 Հ ավեր­­ված միանավ սրահ է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Հանգած Եկեղեցի» 17 դ. գյուղատեղիի աե մասում 9.25/7.3 Հ կի­սա­վեր միանավ սրահ է` ներ­քուստ հնգա­նիստ խորա­նով բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցու խորանում 9.25/7.3.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Տանձուտ միջնադար գյուղից 2 կմ ամ 9.25/8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար 9.25/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղի մեջ, դպրոցա­մերձ այգում և հարակից տնամերձ հողամասե­րում 9.25/9 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ կեսեր «Վերին խաչին արտ» վայրում 9.25/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 9-10 դդ., վերա­կառ. 17 դ. գյուղի աե կողմում 9.25/11 Հ միանավ սրահ` վերա­նորոգված 1986-1988 թթ., նախ. հեղ.` Ա. Հովսեփյան բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1959 թ. գյուղի մեջ 9.25/12 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Մուշեղ Հարությունյանի 2000 թ. գյուղի դպրոցի բակում 9.25/13 Տ Մ. Հարու­թյուն­յան՝ ԽՍՀՄ հե­րոս բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]