Շաղատի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Շաղատ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 55 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Շաղատ – 1 վաղ - միջին բրոնզի դարեր, մ.թ.ա. 6-4 դդ. գյուղի ամ եզրին 9.69/1 Հ այլ անվանում` Խռնդուզ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի վաղ - միջին բրոնզի դարեր, մ.թ.ա. 6-4 դդ. 9.69/1.1 Հ հասնում է մինչև Շաղատ - 3 ամ­րոց, տարած­քը մասամբ մելիո­րացված է բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ վաղ - միջին բրոնզի դարեր, մ.թ.ա. 6-4 դդ. աե դարավանդի վրա 9.69/1.2 Հ ավերված է, դամբարաննե­րից մեկում հայտ­նաբերվել է ֆալաձև կոթող բեռնել պատկեր

Ամրոց Շաղատ – 2 վաղ բրոնզի դար - միջնադար գյուղի աե եզրին, Որոտանի աջ ափին 9.69/2 Հ այլ անվանում` Նարինկալա բեռնել պատկեր

Ամրոց Շաղատ – 3 մ.թ.ա. 6-4 դդ. գյուղի հս եզրին, սարավանդի վրա 9.69/3 Հ մասնակի ավերված բեռնել պատկեր

Ամրոց Շաղատ – 4 մ.թ.ա. 6-4 դդ. գյուղից մոտ 1.5 կմ հս 9.69/4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղի մեջ, Սբ. Գևորգ եկեղեցու շուրջը 9.69/5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 1848 թ. գերեզմանոցում 9.69/5.1 Հ Saint Gevorg church-2.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.69/5.1.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.69/5.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. ագուցված է եկեղեցու աե ճակատին 9.69/5.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.69/5.1.4 Հ պատվիրատու` Ասլան, կեն­ցա­­ղային տեսա­րանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցում 9.69/5.2 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ավագի 1663 թ. գերեզմանոցում, եկեղեցուց աե 9.69/5.3 Հ բարձր է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բատիրի 1653 թ. գերեզմանոցում 9.69/5.4 Հ բարձր է, քան­դա­կազարդ, կազ­մող` ուստա Դավութ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գոզալի 1704 թ. գերեզմանոցում 9.69/5.5 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դատի 1653 թ. գերեզմանոցում, եկեղեցուց աե 9.69/5.6 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Էդվարդի (Էդվարտի) 1705 թ. գերեզմանոցում 9.69/5.7 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղի ամ եզրին 9.69/6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.69/6.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 9.69/6.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. գյուղի մեջ, ակումբի մոտ 9.69/7 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. գյուղի աե եզրին 9.69/8 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնա­դար գյուղից մոտ 1 կմ հս-ամ, ձորակում 9.69/9 Հ ավերված է, կարծիք կա, որ Հին Շաղատն է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնա­դար գյուղատեղից ամ, բլրի վրա 9.69/9.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնա­դար գյուղատեղից աե, բլրի վրա 9.69/9.2 Հ նստած է բրոն­զե­դարյան դամ­բարանա­դաշտի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9.69/9.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հազ. գյուղատեղի աե կող­մում, բլրի վրա 9.69/9.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար - 20 դ. սկիզբ գյուղից մոտ 6 կմ հս-ամ, Նախիջևան տա­նող ճանապարհին, Արագլի ջուր գետի ձախ ափին 9.69/10 Հ գյուղատեղի Արեքլու, ավեր­ված է, տա­րած­քում տեղա­վոր­ված է լեռ­նանց­քը հս­կող զինվորա­կան վաշտերից մեկը բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.69/10.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.69/10.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.69/10.3 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Շոքար միջնադար - 20 դ. սկիզբ գյուղից մոտ 2.5 կմ հս-ամ 9.69/11 Հ ա­վեր­ված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար գյուղատեղիի հս-ամ եզրին, բլրի վրա 9.69/11.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.69/11.1.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Ժայռապատկեր մ.թ.ա. 3-2 հզ գյուղատեղիի հս եզրին 9.69/11.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Փուլ 17-20 դդ. գյուղից 2 կմ հս, Որոտանի կիրճում, գետի աջ ափին 9.69/12 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17 դ. գյուղատեղիի հս մասում, սարալանջին 9.69/12.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 9.69/12.1.1 Հ օրորոցաձև է, որ­սի և խնջույ­քի տեսարան­ներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Յանի 1650 թ. 9.69/12.1.2 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17 դ. գյուղատեղիի հվ մասում 9.69/12.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խուպանի 1681 թ. 9.69/12.2.1 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մակարի 1683 թ. 9.69/12.2.2 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ճգնավորի սար միջին բրոնզի դար գյուղից մոտ 1 կմ հվ 9.69/13 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 19 դ. սարի հվ բարձունքին 9.69/13.1 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 19 դ. գյուղից մոտ 1.5 կմ հս, Որոտան գետի վրա 9.69/14 Հ կառուցել է Մե­լիք Թանգին, երկ­­թռիչք է, ավերված Մելիք Թանգի կամուրջ.JPG բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի մեջ 9.69/15 Տ բեռնել պատկեր

Պանթեոն Արցախյան պատերազմում զոհված ազատամարտիկների 9.69/15.1 Տ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ., վերա­կառ. 1970- ական թթ. գյուղի մեջ, Սբ. Գևորգ եկեղեցուց ամ 9.69/16 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]