Սպանդարյանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Սպանդարյանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Սպանդարյան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 26 հուշարձան (10 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 500 մ հվ, Վերին Բորտի գյուղատեղիի հս եզրին, բարձունքի վրա 9.84/1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Ամրոց Քաջաց բերդ «Քոչաբերդ» միջնադար գյուղից հվ, Երևան-Սիսիան խճուղուց աջ 9.84/2 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Ներքին Բորտի 15-17 դդ. գյուղից 1 կմ հվ-աե, Որոտանի կիրճում 9.84/3 Հ այլ անվանում Սայշիվան, ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Վերին Բորտի 5-19 դդ. գյուղից 500 մ հվ, Որոտանի ձախ ափին 9.84/4 Հ այլ անվանում` Վերդիկ, Մելիքլար, ավերված բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն «Մելիքի տուն» 18 դ. 9.84/4.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր 14-18 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին 9.84/4.2 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր 14-18 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին 9.84/4.3 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5 դ. գյուղատեղիի աե մասում, սարա­լանջին 9.84/4.4 Հ միանավ կիսա­վեր սրահ է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-14 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.84/4.4.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.84/4.4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 9.84/4.4.1.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1329 թ. 9.84/4.4.1.3 Հ օրորոցաձև է, որսի տեսարա­նով բեռնել պատկեր

Ժայռախաչ 15-16 դդ. գյուղատեղիում, աղ­բյուր տանող ճանա­պարհին 9.84/4.5 Հ բեռնել պատկեր

Ժայռախաչ 15-16 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 9.84/4.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գյուղատեղիի հս-աե եզրին 9.84/4.7 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 17 դ. գյուղատեղիի հս եզրին 9.84/4.8 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18 դ. գյուղատեղիի ամ եզրին 9.84/4.9 Հ պահպանվել են հիմնապատերը բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18 դ. գյուղատեղիի ամ եզրին, նախորդից 50 մ հվ 9.84/4.10 Հ պահպանվել է հվ պատը բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 18 դ. գյուղատեղիի ամ եզրին, նախորդի դիմաց 9.84/4.11 Հ պահպանվել են ամ և մասամբ` հվ պա­տերը բեռնել պատկեր

Քարայր Ճգնավորի այր 17-18 դդ. գյուղատեղիում, հյուսիսահայաց ժայռի մեջ 9.84/4.12 Հ միասրահ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ գյուղի հս եզրին 9.84/5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. գյուղի հվ եզրին, գյուղապետարանի մոտ 9.84/6 Հ տեղափոխվել է Վերին Բորտի գյուղատեղիից բեռնել պատկեր

Կամուրջ 1930 թ. գյուղից 500 մ աե, գյուղ մտնող հին ճանապարհի մոտ 9.84/7 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1987 թ. գյուղի հվ եզրին 9.84/8 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ 1937 թ. զոհերին 1983 թ. գյուղից 1 կմ հվ-ամ, ձորում 9.84/9 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1979 թ. գյուղի աե եզրին 9.84/10 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]