Տեղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Տեղ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 72 հուշարձան (18 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Աղբյուր 1815 թ. հին կամրջի մոտ, գետակի աջ ափին 9.101/1 Հ բաց սրահ է՝ վե­րակառ. 1912 թ., սրբացվում է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ագուցված է աղբյուրի ամ պատին 9.101/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1271 թ. ագուցված է աղբյուրի ամ պատին 9.101/1.2 Հ պատվիրատու` Հայրիկ, պահ­պանվել է ստո­րին կեսը բեռնել պատկեր

Աղբյուր «Շոռ ջուր» 15-17 դդ. գյուղի Սբ. Գևորգ եկե­ղե­ցուց 200 մ հվ-ամ, ձորում 9.101/2 Հ բաց սրահ է` վերանորոգված 1932 թ., սրբացվում է բեռնել պատկեր

Ամրոց Քարակալ մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 4.75 կմ աե 9.101/3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 9.101/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Բնակելի համալիր «Մելիք - Բարխուդարյանների Ամարաթ» 1783 թ. գյուղի մեջ, Սբ. Գևորգ եկեղեցու մոտ 9.101/4 Հ կառ.՝ Մելիք-Բարխուդարի որդի Դավիթ-բեկ Մելիք- Բարխուդարյան բեռնել պատկեր

Բնակելի տուն «Քարե օթախ» 14-15 դդ. գյուղի մեջ, եկեղեցու մոտ 9.101/5 Հ լքված բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայր 17-18 դդ. գյուղից մոտ 5 կմ հս-աե, ջրաղացի մոտ 9.101/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղի մեջ 9.101/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.101/7.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.101/7.2 Հ խրված է հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.101/7.3 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 9.101/7.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1272 թ. գերեզմանոցի հս մասում 9.101/7.6 Հ պատվիրատու` Շահաբեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/7.7 Հ արձանագիր է, գետնաթաղ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/7.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/7.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/7.10 Հ կանգնեցված է գլխիվայր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.11 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 9.101/7.13 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Աբելի 1421 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.14 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Ալմասի 1475 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.15 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Ալսանի և Մարխաթունի 1453 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.16 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Մլքաշահի 1216 թ. 9.101/7.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Պաշարաթի 15 դ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Քոքի 1453 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.19 Հ պատվիրատու` Փարաճան բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1747 թ. 9.101/7.20 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աղաջանի 1651 թ. գերեզմանոցի հվ մասում 9.101/7.21 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բարսեղի 17 դ. 9.101/7.22 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դանիելի 1781 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.23 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խմահիլի 17 դ. գերեզմանոցի հս եզրին 9.101/7.24 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղարամի 1606 թ. գերեզմանոցի հվ եզրին 9.101/7.25 Հ տեղահանված է, կենցաղային քանդակներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մաթոսի 1671 թ. գերեզմանոցի ամ եզրին 9.101/7.26 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մելիք Բաղիշ բեկ Մելիք-Բարխուդարյանցի 1904 թ. 9.101/7.27 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ոհանի 1655 թ. գերեզմանոցի ամ եզրին 9.101/7.28 Հ օրորոցաձև է, որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պարաթի 1601 թ. գերեզմանոցի հվ եզրին 9.101/7.29 Հ կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար պարոն Ամրասի 1423 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.30 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգսի 1821 թ. 9.101/7.31 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Քոքի 1453 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.101/7.32 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Օհանեսի 1599 թ. գերեզմանոցի հվ եզրին 9.101/7.33 Հ կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-18 դդ. գյուղի աե եզրին 9.101/8 Հ անձավային բնակավայր բեռնել պատկեր

Բնակելի քարայրեր 17-18 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 9.101/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 17-18 դդ. գյուղատեղիի աե եզրին 9.101/8.2 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Դամբարան 13 դ. 9.101/9 Հ իսլամական բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 750 մ հս-աե «Կարմիր հող» վայրում 9.101/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 4-5 դդ., 1737 թ. գյուղի մեջ 9.101/11 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.101/11.1 Հ հս մասն ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աբրահամ քահանայի 17 դ. գերեզմանոցում, եկեղեցու հվ մուտքի մոտ 9.101/11.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սաղամի 1672 թ. գերեզմանոցում, եկեղեցու հվ մուտքի մոտ 9.101/11.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցի տանող աստիճանահարթակի կամարակապ խորշում 9.101/11.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. եկեղեցի տանող աստիճանահարթակի կամարակապ խորշում 9.101/11.3 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 14-15 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.101/11.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. ագուցված է պարսպա­պատին, արտաքուստ 9.101/11.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Կոտրած եղցի» 14-15 դդ. գյուղից մոտ 4 կմ հվ-աե, բլրալանջին 9.101/12 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար եկեղեցու շուրջը 9.101/12.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 9.101/12.1.1 Հ պարզունակ է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 1276 թ. 9.101/12.1.2 Հ պատվիրատու` Շահաբեր, ըն­կած է, ստո­րին մասը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/12.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/12.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.101/12.1.5 Հ վերին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար 1477 թ. 9.101/12.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.101/12.1.7 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սռեղցի» 5-6 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-աե, բարձրադիր վայրում 9.101/13 Հ թաղածածկ դահլիճ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար եկեղեցու շուրջը 9.101/13.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1273 թ. Տեղ - Արավուս ճանապարհից ձախ, սոճիների պուրակում 9.101/14 Հ պատվիրատու` Խարիբշահ, տեղափոխել են գյուղի գերեզ­մանոցից բեռնել պատկեր

Կամուրջ 16-17 դդ. գյուղից 4-5 կմ հվ-աե 9.101/15 Հ միաթռիչք բեռնել պատկեր

Կամուրջ 18-19 դդ. Սբ. Գևորգ եկեղեցուց 100 մ հվ-աե, ձորում 9.101/16 Տ վերակառուցվել է 1930-ական թթ. բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. գյուղից մոտ 4 կմ հս-աե 9.101/17 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. գյուղից մոտ 5.5 կմ հս-աե 9.101/18 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]