Հալիձորի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Հալիձոր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 29 հուշարձան (7 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ագարակ Վնսար «Խաչի խութ» 10-15 դդ. գյուղից 700 մ հվ, Հալիձոր գյուղատեղիից 1.2 կմ հս-աե, Շինուհայր տանող ճանապարհից աջ, ժայռոտ բլրի վ 9.54/1 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. հիմնովին ավերված եկեղեցուց հս 9.54/1.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. վերջ 9.54/1.1.1 Հ ըստ պատվան­դա­նի արձա­նա­գրության Վնսար ագա­րա­կը Տար­սա­­յիճ Օր­բելյան իշ­խանը նվիրել է Սիրա­նես ճար­տարա­պետին բեռնել պատկեր

Խաչքար Գոքի և Թենիկի 13 դ. 9.54/1.1.2 Հ Սիրանես ճար­տարապետի ծնողների խաչքարն է բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Խորմերի 1414 թ. 9.54/1.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. բլրագագաթին 9.54/1.2 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու խորանում 9.54/1.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Հալիձոր 9-20 դդ. Գորիսից 12 կմ հվ-ամ, գյուղից մոտ 3 կմ հվ-ամ, Որոտանի ձորի ձախափնյա բարձրա­դիր լանջին 9.54/2 Հ կիսավեր է, տնա­­­­մերձ հո­ղա­­մա­սերը մինչ օրս մշակ­վում են բեռնել պատկեր

Աղբյուր 1831 թ. գյուղատեղիի կենտրո­նում, եկեղեցուց 20 մ հս 9.54/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-20 դդ. գյուղատեղիի ամ եզրին 9.54/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 9.54/2.2.1 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.54/2.2.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.54/2.2.3 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մինաս 1611 թ. Գյուղատեղիի կենտրոնում 9.54/2.3 Հ միանավ, կանգուն Saint Minas of Halidzor (11).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, մուտքից աջ 9.54/2.3.1 Հ Saint Minas of Halidzor (13).jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահանդուխտի 1215 թ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.54/2.3.2 Հ Saint Minas of Halidzor (41).jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն - մատուռ 1989 թ. գյուղից 3 կմ հվ-ամ, Հալիձոր - Տաթև ճանապարհից ձախ 9.54/3 Տ բեռնել պատկեր

Հուշակոթող Ամենայն Հայոց Վազգեն Ա և Կիլիկիո Գարեգին Բ կաթողիկոսների 1989 թ. գյուղից 3 կմ հս-ամ, Հալիձոր - Տաթև ճանապարհից ձախ 9.54/4 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1966 թ. գյուղի մեջ, գյուղապետարանի բակում 9.54/5 Տ բեռնել պատկեր

Հուշաքար Խրիմյան Հայրիկի 1903 թ. գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ, Հալիձոր - Տաթև ճանապարհից ձախ 9.54/6 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Հարանց անապատ «Սյունյաց մեծ անապատ» 1608-1613 թթ. գյուղից 5 կմ հվ, Հալիձոր գյուղատեղիի հանդեպ, Որոտանի աջ բարձրադիր ափին 9.54/7 Հ հիմնադրել են Սաղմոսավան­քի Սարգիս եպիս­կոպոսը և Կիրա­կոս քա­հա­նա Տրապիզոն­ցին, տուժել է 1658 թ. երկրա­շարժի, այնու­հետև` սողանքների հետևանքով բեռնել պատկեր

Գավիթ 17 դ. կից է եկեղեցուն հս-ից 9.54/7.1 Հ փոքր բեռնել պատկեր

Գավիթ 1717 թ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.54/7.2 Հ կառ.` Սա­հակ աբեղա բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1608- 1613 թթ. համալիրի կենտրոնում 9.54/7.3 Հ եռանավ բա­զի­լիկ, 1658 թ. երկրա­շարժից հետո սողանքի պատ­ճառով նախ­կին տեղից 10 մ սահել-իջել է ներկայիս տեղը բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. եկեղեցու մեջ 9.54/7.3.1 Հ հենած է որմնամույթին բեռնել պատկեր

Մատուռ 17 դ. կից է եկեղեցուն հս-աե-ից, փոքր գավթին` աե-ից 9.54/7.4 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Պողոս-Պետրոս 17 դ. Հարանց անապատից հս 9.54/7.5 Հ բեռնել պատկեր

Պարիսպ 1717 թ. համալիրի հվ-ամ և ամ կողմերում 9.54/7.6 Հ կառ.` Տաթևի վանքի առաջնորդ Կիրակոս վարդապետ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 1717 թ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 9.54/7.7 Հ կառ.` Սա­հակ աբեղա բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]