Կապանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Կապան քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 177 հուշարձան (21 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Կատարավանք 10-18 դդ. քաղաքից 5 կմ ամ, Ողջի գետի աջ ափին, նախ­կին Ջրախոր գյուղի մոտ, «Տանձու լենջ» վայրում 9.1/1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Դիտակետ 10-12 դդ. Ողջի գետի ձախ ափին 9.1/1.1 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Շինություններ օժանդակ 10-11 դդ. ամրոցի տարածքի ամ և հվ-ամ կողմերում 9.1/1.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Պալատական համալիր 10-12 դդ. 9.1/1.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Արձան «Զանգեզուրցի աղջիկը» 1978 թ. ավտոկայարանամերձ հրապարակում 9.1/2 Հ քանդ.` Ս․ Դավթյան «ԶԱՆԳԵԶՈՒՐՑԻ ԱՂՋԻԿԸ».jpg բեռնել պատկեր

Արձան «Քաջարանի բանալին» 1966 թ. Կապան - Քաջարան մայրուղու ձախ կող­մում, Ողջի գետի աջ ափին 9.1/3 Հ քանդ.՝ Մ. Նուրիջանյան Qajarani banali.jpg բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 1 հզ քաղաքից 5 կմ հս-ամ, Ողջի գետի ձախ ափին, ձորում 9.1/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս Աչաղու «Համլետավան» քաղաքից 5-6 կմ հս-ամ 9.1/5 նախկին գյուղը մտել է քաղաքի շրջագծի մեջ բեռնել պատկեր

Ամրոց Կկոց քար 10 դ. Բաղաբերդ ամրոցից աե 9.1/5.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Աչաղու 10-18 դդ. թաղամասի հս կողմում, անտառապատ լեռնալանջին 9.1/5.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-14 դդ. 9.1/5.2.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. գերեզմանոցի տարածքում 9.1/5.2.2 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Հուշարձան ազատամար­տիկ Համլետ Քոչարյանի 1991 թ. թաղամասի ամ եզրին 9.1/5.3 Տ թաղամասը Համլետավան է վերանվանվել ի հիշատակ Հ. Քոչարյանի բեռնել պատկեր

Մատուռ 17-18 դդ. Դ. Հարությունյանի տնամերձ հողամասում 9.1/5.4 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս Բաղաբուրջ քաղաքից հվ-ամ, բարձրադիր վայրում 9.1/6 նախկին գյուղը քաղաքի շրջագծի մեջ է մտել 1958 թ. բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 11-17 դդ. թաղամասից 1.5 կմ ամ, անտառապատ վայրում 9.1/6.1 Հ գյուղատեղի Ղուշչի «Ղուրճիկ», ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 11 դ. 9.1/6.1.1 Հ փոքր, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. եկեղեցու մոտ 9.1/6.1.2 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 11 դ. եկեղեցու մոտ 9.1/6.1.3 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Վանք միջնա­դար թաղամասից 2 կմ հվ, անտառապատ բարձունքի վրա 9.1/6.2 Հ տարածքի մեծ մասը մելիորացված է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17-18 դդ. 9.1/6.2.1 Հ պատերը տեղ-տեղ պահպան­վել են մինչև 2.5 մ բարձ­րու­թյամբ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1462 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.1/6.2. 1.1 Հ 1.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցու ամ պատի մոտ 9.1/6.2.2 Հ վերնամասը բացակայում է բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ թաղամասի տարածքում 9.1/6.3 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 1891 թ. թաղամասի կենտրոնում 9.1/6.4 Հ կառուցվել է հին եկեղեցու հիմքերի վրա Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե2.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ., 19-20 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.1/6.4.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Արղունի 1436 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին, հորի­զո­նական դիրքով 9.1/6.4.2 Հ հին եկեղե­ցին կառուցողի տա­պանա­քարն է բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Երկրորդ աշխարհամարտում Բաղաբուրջ և Բարաբաթում գյուղերի զոհվածներին 2001 թ. թաղամասից 1.6 կմ հվ-ամ, անտառապատ վայրում, ճանապարհի եզրին 9.1/6.5 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Գարեգին Նժդեհի 2001 թ. թաղամասից 1 կմ հվ-ամ, սարալանջին, անտառի բացատում 9.1/6.6 Հ Գևորգ Գևորգյան ՀՈՒՇԱՀԱՄԱԼԻՐ՝ ԳԱՐԵԳԻՆ ՆԺԴԵՀԻ.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Գարեգին Նժդեհի 2001 թ. թաղամասից 1.5 կմ հվ-ամ, դաշտամիջյան ճանապարհի եզրին 9.1/6.7 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. թաղամասի կենտրոնում 9.1/6.8 Տ տարածքը պատնեշվել է տեղում եղած և ավերված գե­րեզ­մանոցի տա­պանաքա­րե­րով բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս Բարաբաթում 9.1/7 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19-20 դդ. թաղամասից 300 մ աե, «Խաչի խութ» վայրում 9.1/7.1 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հռիփսիմե 17-18 դդ. թաղամասի կենտրոնում 9.1/7.2 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.1/7.2.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. թաղամասի կենտրոնում 9.1/7.3 Տ ՀՈՒՇԱՐՁԱՆ՝ ԵՐԿՐՈՐԴ ԱՇԽԱՐՀԱՄԱՐՏՈՒՄ ԶՈՀՎԱԾՆԵՐԻՆ.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար Արցախյան պատերազմում զոհված ազատամարտիկներին 1994 թ. 9.1/7.3.1 Տ բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս Բեխ քաղաքից հս-ամ, Խուս­տուփ լեռան լանջին 9.1/8 նախկին գյուղը քաղաքի շր­ջա­գծի մեջ է մտել 1963 թ. բեռնել պատկեր

Ամրոց Հալիձոր (Հալիձորի բերդ) 10-18 դդ. Ողջի գետի բարձրադիր աջ ափին, ՀԷԿ-ի մոտ 9.1/8.1 Հ կառուցվել է որպես կուսա­­­նոց անապատ. բերդի դիմաց եղել են Բեխ գյուղի Մելիք-Փարսադանյան­ների պղնձահանքն ու պղնձաձուլարանը բեռնել պատկեր

Դամբարան 17 դ. ամրոցի հս կողմում 9.1/8.1.1 Հ քառամույթ, գմբեթավոր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17 դ. 9.1/8.1.2 Հ 1723 թ. վերա­կառուցվել է Դավիթ Բեկի կողմից բեռնել պատկեր

Խաչքար հայր Վարդանի 982 թ. ամրոցի տարածքում 9.1/8.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Շինություններ բնակելի 17 դ. Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն կից են հվ-ից և հս-ից 9.1/8.1.4 Հ երկհարկ բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 17 դ. ամրոցի հս կողմում 9.1/8.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Հալիձոր միջնա­դար Հալիձորի բերդի հվ-աե կողմում 9.1/8.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-18 դդ. գյուղատեղիի եկեղեցու մոտ 9.1/8.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. գյուղատեղիում, Հալիձորի բերդից մոտ 25 մ աե 9.1/8.2.2 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ագուցված է եկեղեցու աե պատին 9.1/8.2. 2.1 Հ 2.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Շինություն տնտեսական 19 դ. գյուղատեղիում 9.1/8.2.3 Հ կանգուն է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գևորգ 17 դ. թաղամասի կենտրոնում 9.1/8.3 Հ միանավ սրահ` վերակառ. 1903 թ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 9.1/8.3.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17-18 դդ. 9.1/8.3.1.1 Տ պարզունակ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Բալի զորավարի 1791 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.1/8.3.2 Հ Բալի Մելիք -Փարսադանյան` Դավիթ Բեկի զորավարներից բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դավիթ-Բեկ Փարսադանյանցի 1864 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.1/8.3.3 Հ Դավիթ-Բեկ Փարսադանյանց` ռուսական բանակի զորավար բեռնել պատկեր

Տապանաքար տեր Սարգիս Մելիք-Փարսադանյանցի 1842 թ. ագուցված է եկեղեցու հվ ճակատին 9.1/8.3.4 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Մինաս 17-18 դդ. թաղամասի գործող գերեզ­մանոցի աե մասում, մուտքի մոտ 9.1/8.4 Հ պահպանվել է աե պատը` 70 սմ բարձրու­թյամբ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի մեջ 9.1/8.5 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 10-11 դդ. թաղամասից 1 կմ ամ, Վահանավանքից մոտ 2 կմ հվ 9.1/8.6 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Տիկնանունի 1019 թ. մատուռի մոտ 9.1/8.6.1 Հ բեռնել պատկեր

Շինություն 17-19 դդ. թաղամասի գործող գերեզմանոցի հս-ամ կողմում, ձորեզրին 9.1/8.7 Տ թաղածածկ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Բեխի անապատ (Տանձափարախի անապատ, Արիստակես անապատ) 10-17 դդ. թաղամասից 4 կմ հվ-աե, բարձր լեռան աե լանջին, անտառի մեջ 9.1/8.8 Հ վերակառուցվել է 17 դ. 20-ական թթ. Արիստակես վարդապետի կողմից. ավեր­ված,. կարծիք կա, որ Փառար­տո­վանքն է Bekhi anapat (Bexi Anapat, Tandzatarap).jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 17 դ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.1/8.8.1 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-18 դդ. համալիրի աե կողմում, լեռնալանջին 9.1/8.8.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. համալիրի կենտրոնում 9.1/8.8.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. եկեղեցու մեջ 9.1/8.8. 3.1 Հ երկատված 3.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Հակոբի 1757 թ. եկեղեցու մեջ 9.1/8.8. 3.2 Հ 3.2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Միաբանության խցեր 17 դ. կից են ամ պարսպա­պատին 9.1/8.8.4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Պարիսպ 17 դ. համալիրի շուրջը 9.1/8.8.5 Հ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Սեղանատուն 17 դ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 9.1/8.8.6 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1116 թ. 9.1/8.8. 6.1 Հ ստորին կես 6.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար Մակարի 1054 թ. 9.1/8.8. 6.2 Հ 6.2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Սրահ 17 դ. կից է սեղանատան ամ պատին 9.1/8.8.7 Տ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս Շղարշիկ «Շհարջիկ» քաղաքից հս-ամ 9.1/9 պատմական Շեկք գյուղն է, քա­ղաքի շրջա­գծի մեջ է մտել 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-16 դդ. թաղամասի հվ կողմում 9.1/9.1 Հ ավերված է, տա­րածքում մահ­մե­­դականները կա­ռուցել են սրբա­վայր` օգտագոր­ծելով հայկա­կան տապանա­քարերը բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 10-13 դդ. թաղամասի դիմաց, Ողջի գետի աջափնյա ան­տա­ռապատ ձորա­կում, Վահանավանքի աե կողմում 9.1/9.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Խնկանց 10-17 դդ. թաղամասից 1 կմ աե 9.1/9.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 9.1/9.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Խնկոց վանք» 17 դ. գյուղատեղիի կենտրոնում 9.1/9.3.2 Հ եկեղեցի Կարաքիլիսե, միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. տեղադրված է եկեղե­ցու հս ավանդատան լուսամուտի մեջ 9.1/9.3.2.1 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ընկած է եկեղեցու մեջ 9.1/9.3.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 7-6 դդ. Վահանավանքից 1 կմ հս-ամ, «Էլեկտրոն» ճամբարի տարածքում 9.1/9.4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Կամուրջ 17-18 դդ. թաղամասից 1 կմ հվ-ամ, Վահանավանք տանող կամրջից 500 մ ամ, Ողջի գետի վրա 9.1/9.5 Հ պահպանվել է աջափնյա խելը բեռնել պատկեր

Մետաղաձուլարան մ.թ.ա. 14-13 դդ. Վահանավանքից մոտ 1 կմ հս 9.1/9.6 Հ հայտնաբերվել է դաշույնի կաղապար բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Վահանավանք 10-11 դդ. թաղամասի դիմաց, Ողջի գետի աջափնյա անտառապատ սարալանջին 39°13′04″ հս․. լ. 46°19′55″ ավ. ե. / 39.217778° հս․. լ. 46.331944° ավ. ե. / 39.217778; 46.331944 9.1/9.7 Հ կիսավեր է, հիմնադրել է Սյունյաց Ձագիկ իշ­խանի որդի Վահա­նը Vahanavanq.jpg բեռնել պատկեր

Աղբյուր Խիկարի 10-11 դդ. համալիրից մոտ 200 մ աե 9.1/9.7.1 Հ վերանորոգվել է 1968 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար հայր Խիկարի 970 թ. տեղադրված է աղբյուրի վրա 9.1/9.7.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Աղբյուր Վահանի 10-11 դդ. համալիրից 70 մ աե, ճանապարհի աջ կողմում 9.1/9.7.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. ագուցված է աղբյուրի պատին 9.1/9.7.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 10 դ. կից է Սբ. Գրիգոր եկեղեցուն ամ-ից 9.1/9.7.3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գևորգ Պահլավունու 1101 թ. գավթում 9.1/9.7.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խուշուշի 11 դ. գավթի աե մուտքի մոտ 9.1/9.7.3.2 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կատայի 10-11 դդ. գավթում 9.1/9.7.3.3 Հ Կատա` դուստր Աշոտի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կյուրիկեի 1099 թ. գավթում, եկեղեցու մուտքի մոտ 9.1/9.7.3.4 Հ Կյուրիկե` որդի Սենեքերիմ թագավորի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հովհաննեսի 1317 թ. գավթի աե որմնասյան մոտ 9.1/9.7.3.5 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վահան նախաշինողի 10 դ. գավթում 9.1/9.7.3.6 Հ բեռնել պատկեր

Գավիթ 10-11 դդ. կից է Սբ. Աստվածածին եկեղեցուն ամ-ից 9.1/9.7.4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Հուշակոթող 11 դ. 2-րդ կես գավթից եկեղեցի տա­­նող մուտքի աջա­կողմում 9.1/9.7.4.1 Հ Աղվանից Ստեփանոս կա­թողիկոսի ար­ձանագրու­թյամբ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. վանքի բակում և շրջակայքում 9.1/9.7.5 Հ տարածքում կան մ.թ.ա. 13-11 դդ. դամբարան­ներ բեռնել պատկեր

Խաչքար 957 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.1 Հ բեկոր. պատվիրատու` Ստեփանոս բեռնել պատկեր

Խաչքար Աղվանից Սոփի թագուհու 1081 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց մոտ 25 մ աե 9.1/9.7.5.2 Հ վերին աջ անկյունը կոտրված է Vahanavank 15.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Անդրեաս քահանայի 1007 թ. վանքի բակի հս կողմում 9.1/9.7.5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գրիգորի և Սմբատիկի 12 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց հս-աե 9.1/9.7.5.4 Հ Սենեքրիմ թա­գա­վորի որդի­ներ Գրիգորն ու Սմբատիկը մահացել են 1166 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար Գևորգ երեցի 1056 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց 10 մ հս-աե 9.1/9.7.5.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գևորգ քահանայի 1051 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Դլվստահի 1084 թ. վանքի բակի հվ կողմում 9.1/9.7.5.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հակոբ երեցի 998 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Համամի 10 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար հայր Եղուտի 1094 թ. վանքի բակում, ավերված շինության մոտ 9.1/9.7.5.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհաննես վանահոր 997 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Հրահատի 954 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մուսեի 1049 թ. վանքի բակի հվ կողմում 9.1/9.7.5.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստեփանոսի 965 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստեփանոսի 966 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ստեփանոս եկեղեցպանի 1033 թ. վանքի բակի հս կողմում 9.1/9.7.5.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վահանիկի 1100 թ. վանքի բակի հս կողմում 9.1/9.7.5.17 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 11 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց մոտ 10 մ հս, ընկուզենու տակ 9.1/9.7.5.18 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգոր Երիցու-վանեցու 1102 թ. վանքի բակի հվ կողմում 9.1/9.7.5.19 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գևորգ եկեղեցպանի 1091 թ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց մոտ 17 մ հս-աե 9.1/9.7.5.20 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Զուիթայի 1101 թ. վանքի բակի հվ կողմում 9.1/9.7.5.21 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խատատունի 11 դ. վանքի բակի հվ կողմում 9.1/9.7.5.22 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հասանի 11 դ. վերջ սյունասրահի հվ ճակատի մոտ 9.1/9.7.5.23 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մամուկի 1050 թ. վանքի բակի հվ կողմում 9.1/9.7.5.24 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Պետրոսի 10 դ. Սբ. Գրիգոր եկեղեցուց աե, սարալանջին 9.1/9.7.5.25 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ռահիբի 11 դ. վերջ սյունասրահի մոտ 9.1/9.7.5.26 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սողոմոն Մարեջրեցու 1084 թ. համալիրի հվ կողմում 9.1/9.7.5.27 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վարդուկի 11 դ. համալիրի հվ կողմում 9.1/9.7.5.28 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Քուրդիկ Մարեջրեցու 1076 թ. համալիրի հվ կողմում 9.1/9.7.5.29 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 911 թ. համալիրի հս կողմում 9.1/9.7.6 Հ գլխավոր եկե­ղեցին է, կառո­ւ­ցել է Սյու­նյաց Ձագիկ իշխանի որդի Վահանը, ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի - տապանատուն Սբ. Աստվածածին 1086 թ. համալիրի բակի հվ մասում 9.1/9.7.7 Հ երկհարկ է, կառուցել են Շահանդուխտ թագուհին և իր քույր Կատան Եկեղեցի - տապանատուն Սբ. Աստվածածին.jpg բեռնել պատկեր

Շինություն 10-11 դդ. կից է Սբ. Գրիգոր եկեղեցու հս-աե անկյանը 9.1/9.7.8 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Շինություն 10-11 դդ. սյունասրահից մոտ 2 մ հվ-ամ 9.1/9.7.9 Հ կիսավեր է, են­թադրվում է, որ վանքի սեղա­նա­տունն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 1042 թ. ագուցված է շինության ամ լուսամուտի մեջ 9.1/9.7.9.1 Հ պարզունակ է, պատվիրատու` Սարգիս կրոնավոր բեռնել պատկեր

Սյունասրահ 10 դ. կից է Սբ. Գրիգոր եկեղե­ցուն և գավթին հվ-ից 9.1/9.7.10 Հ ավերված է, կառուցել է Վահան Բ Սյունասրահ.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աղվանից Սոփի թագուհու 1081 թ. սյունասրահի հվ-աե անկյան մոտ, ներքուստ 9.1/9.7.10.1 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Աշոտիկ իշխանի 10 դ. սյունասրահի հվ մասում 9.1/9.7.10.2 Հ Աշոտիկ` Սմբատ Բ և Գրիգոր Ա Սյունյաց թագա­վորների հայր բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգոր թագավորի 1072 թ. սյունասրահի հս պատի մոտ 9.1/9.7.10.3 Հ Գրիգոր Ա` Սյունյաց թա­գա­վոր, որդի Աշոտիկ իշ­խանի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գրիգորի 11 դ. սյունասրահում 9.1/9.7.10.4 Հ ենթադրվում է, որ Սյունյաց Գրիգոր եպիս­կոպոսի տա­պա­­­­նա­քարն է Տապանաքար՝ Գրիգորի.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար Գևորգի 11 դ. վերջ սյունասրահում 9.1/9.7.10.5 Հ Գևորգ` որդի Մեհևանի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Դինարի 11 դ. սյունասրահի հս պատի մոտ 9.1/9.7.10.6 Հ հարթ Տապանաքար՝ Դինարի.jpg բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խաղբակի 1061 թ. սյունասրահում 9.1/9.7.10.7 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Կատայի 11 դ. վերջ սյունասրահում 9.1/9.7.10.8 Հ Կատա` քույր Շահանդուխտ թագուհու բեռնել պատկեր

Տապանաքար Հրանուշի 11 դ. սյունասրահում 9.1/9.7.10.9 Հ ենթադրվում է, որ Հրանուշը Սյունյաց Սմբատ Բ թա­գա­վորի կինն է բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ջվանշերի 10 դ. սյունասրահում 9.1/9.7.10.10 Հ Ջվանշեր` ավագ որդի Ձագիկ գահա­կալ իշխանի բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սմբատ Բ թագավորի 1051 թ. սյունասրահի հվ պատի մոտ, ներքուստ 9.1/9.7. 10.11 Հ 10.11&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սևադայի 11 դ. սյունասրահում 9.1/9.7. 10.12 Հ 10.12&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Բնակելի թաղամաս Վերին Վաչագան քաղաքի հվ-ամ կող­մում, բարձրադիր ան­տա­ռա­պատ վայրում 9.1/10 բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-20 դդ. թաղամասի հվ-ամ եզրին 9.1/10.1 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. 9.1/10.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Վաչագան միջնա­դար թաղամասից 4 կմ ամ, Խուստուփ լեռան ստորոտին 9.1/10.2 Հ գյուղատեղի Քոլվա բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-11 դդ. 9.1/10.2.1 Հ կանգուն է բեռնել պատկեր

Քարայր - ուխտատեղի 9.1/10.2.2 Հ մուտքի մոտ կան խաչքարեր բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17 դ. թաղամասի կենտրոնում 9.1/10.3 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 871 թ. թաղամասից 1 կմ աե 9.1/10.4 Հ միաթռիչք, հետագայում քանիցս վերանորոգվել է Bridge Kapan.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Արցախյան պատերազմում զոհված­ներին 1995 թ. թաղամաս կենտրոնում 9.1/10.5 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի 17-20 դդ. քաղաքից 5-6 կմ հս-աե 9.1/11 Հ Բաշքենդ գյուղն է` լքված 1957 թ., ապրել են հույն պղն­ձա­գործներ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1765 թ. 9.1/11.1 Հ հունական Kapan, hunakan ekeghetsi (10).jpg բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 1765 թ. կից է եկեղեցու ամ ճակատին 9.1/11.1.1 Հ Kapan, hunakan ekeghetsi (13).jpg բեռնել պատկեր

Դամբարան 18 դ. եկեղեցու ամ կողմում 9.1/11.2 Հ եկեղեցու շինարարի դամբարանն է բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ քաղաքի գործող գերեզմանոցի տարածքում 9.1/12 Հ սովխոզի գերեզմանոցի դամբարանա­դաշտն է. պարբե­րա­բար ավեր­­վում է նորա­գույն թաղում­ների հետևան­քով բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Թեղուտի մ.թ.ա. 2 հզ կեսեր քաղաքի Չերյոմուշկա թաղամասի տարածքում 9.1/13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1046 թ. երկրագիտական թանգարանում 9.1/14 Հ տեղափոխվել է Վահանավանքից բեռնել պատկեր

Խաչքար Արցախում զոհված ազատամարտիկներին 1993 թ. քաղաքի մեջ 9.1/15 Տ բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր 1970-1990-ական թթ. քաղաքից 200 մ հվ, Բաղաբուրջ տանող ճա­նա­պարհի ձախակողմ­յան բարձունքին 9.1/16 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց Արցախյան պատերազմում զոհված կապանցիների 1992-1994 թթ. հուշահամալիրի երրորդ հարթակում 9.1/16.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար Անհայտ զինվորի 2005 թ. հուշահամալիրի երկրորդ հարթակում 9.1/16.2 Տ Խաչքար՝ Անհայտ զինվորի.jpg բեռնել պատկեր

Հուշաոթող Մեծ եղեռնի, 1988 թ. Սումգայիթի և Բաքվի զոհերին 1990 թ. հուշահամալիրի առաջին հարթակում 9.1/16.3 Տ հեղ.` Յու. Գևորգյան Հուշակոթող՝ Մեծ եղեռնի, 1988 թ. Սումգայիթի և Բաքվի զոհերին.jpg բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածների 1987 թ. հուշահամալիրի չորրորդ հարթակում 9.1/16.4 Տ հեղ.` Ց. Արմենյան, Ռ. Դանիելյան Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածների.jpg բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր Գարեգին Նժդեհի 2001 թ. քաղաքի ամ եզրին, Ողջի գետի աջ ափին 9.1/17 Հ հեղ.` Գ. Գևորգյան բեռնել պատկեր

Հուշահամալիր Դավիթ Բեկի 1983 թ. հրապարակի հս-աե եզրին 9.1/18 Հ քանդակագործ.` Սարգիս Բաղդասարյան, ճարտարապետ` Վարուժան Սահակյան ՀՈՒՇԱՀԱՄԱԼԻՐ՝ ԴԱՎԻԹ ԲԵԿԻ.JPG բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր Հայ -ադրբեջանական ընդհարումների ժամանակ զոհված երեխաներին 1992 թ. քաղաքի մեջ 9.1/19 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Հունան Ավետիսյանի 1959 թ. քաղաքի կենտր. զբոսայգում 9.1/20 Հ քանդ.` Սարգիս Բաղդասարյան Hunan Avetisyan.jpg բեռնել պատկեր

Քաղաքատեղի Կապան 5-11 դդ. Կապան-Քաջարան ճանապարհին, Ողջի գետի բարձրադիր աջ ափին 9.1/21 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-12 դդ. քաղաքատեղիում, «Գանձասար» ճամ­բարից մոտ 300 մ հս 9.1/21.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-12 դդ. քաղաքատեղիում, «Տանձու լենջ» վայրում 9.1/21.2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. քաղաքատեղիում, «Գանձասար» ճամբարի հս-ամ եզրին 9.1/21.3 Հ տարածքում նկատելի են մատուռի ավերակներ բեռնել պատկեր

Դամբարանաբլուր մ.թ.ա. 2-1 հզ «Գանձասար» ճամ­բա­րից մոտ 300 մ հս տա­րածվող գերեզմանոցում 9.1/21.4 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ 10-12 դդ. քաղաքատեղիում, Ողջի գետի վրա 9.1/21.5 Հ պահպանվել է ձախափնյա խելը բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]