Արծվանիկի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Արծվանիկ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 38 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակելի քարայր միջնադար գյուղի ամ կողմում, կիրճում 9.18/1 Հ 1 մեծ և 2 փոքր սրահներ են բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-16 դդ. գյուղի ամ եզրին, բլրալանջին 9.18/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.18/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ամիրճանի 1483 թ. գերեզմանոցի աե մասում 9.18/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մինախաթունի 1483 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.18/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1968 թ. գերեզմանոցում 9.18/2.4 Տ բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. գերեզմանոցի հվ-աե մասում 9.18/2.5 Հ արձանագիր է, օրորոցաձև, կազ­­­­մող` Սահակ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-20 դդ. գյուղից 0.5 կմ հվ-ամ 9.18/3 Հ գործող բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 13 դ. 9.18/3.1 Հ միանավ սրահ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1050 թ. ընկած է եկեղեցու մեջ 9.18/3.1.1 Հ բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. եկեղեցու խորանում 9.18/3.1.2 Հ արձանագիր է, ծառայում է որպես վեմքար բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, ներքուստ 9.18/3.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Գրիգորի և Ստեփանոս երեցի 11-12 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատին, ներքուստ 9.18/3.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գերեզմանոցում, եկեղեցուց մոտ 4 մ հվ 9.18/3.2 Հ արձանագիր է, կիսով չափ հողի մեջ խր­ված բեռնել պատկեր

Տապանաքար Առստամի 1609 թ. գերեզմանոցում, եկեղեցուց մոտ 10 մ հս 9.18/3.3 Հ օրորոցաձև է, վարպետ` Ավագ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մարտիրոսի և Գրիգորի 17 դ. գերեզմանոցում, եկեղեցուց մոտ 10 մ հս 9.18/3.4 Հ օրորոցաձև է, երկլեզվյան արձանագրու­թյամբ, վար­պետ` Ավագ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից աե, գոմերի հարևանությամբ 9.18/4 Հ մասնակիորեն ավերվել է շինա­րա­րության հետևանքով բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ գյուղից 2 կմ աե, «Հում հողեր» վայրից 0.6 կմ հվ 9.18/5 Հ ձգվում է մինչև «Զկրուտի դաշտ» բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ գյուղից հվ-ամ, «Արնաձոր» հեղեղատի ափին 9.18/6 Հ մասնակիորեն ավերվել է շինարարության հետևանքով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1855 թ. գյուղի մեջ 9.18/7 Հ եռանավ բազիլիկ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1017 թ. գյուղի երկրագիտական թանգարանում 9.18/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1263 թ. գյուղի երկրագիտական թանգարանում 9.18/9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավթի 10-11 դդ. գյուղի երկրագիտական թանգարանում 9.18/10 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1906 թ. գյուղի մեջ 9.18/11 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 11 դ. գյուղից 3 կմ հվ-աե 9.18/12 Հ ժայռափոր բեռնել պատկեր

Մատուռ «Ճգնավորի» 11-13 դդ. գյուղից 3 կմ հվ-ամ 9.18/13 Հ բեռնել պատկեր

Շենք դպրոցի 1871 թ. գյուղի մեջ 9.18/14 Հ գյուղի հին դպրոցի շենքն է բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Երիցավանք 6-11 դդ. գյուղից 3 կմ աե, բարձր սարահարթի վրա 9.18/15 Հ կիսավեր է, հիմ­­նադրել է Սյու­նյաց Երիցակ մետրո­պոլիտը Ericavank.jpg բեռնել պատկեր

Գավիթ 10-11 դդ. կից է զանգակատանն ամ-ից 9.18/15.1 Հ պահպանվել է հվ պատը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 6-19 դդ. համալիրի հս կողմում 9.18/15.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս Նախավկա 6 դ. 9.18/15.3 Հ միանավ թա­ղա­­ծածկ սրահ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 10-11 դդ. կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.18/15.4 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Մատուռ 10-11 դդ. համալիրի հս կողմում 9.18/15.5 Հ կիսավեր բեռնել պատկեր

Շինություն 15-17 դդ. համալիրի հվ-աե եզրին 9.18/15.6 Հ ժայռափոր է, ավերված բեռնել պատկեր

Պարիսպ համալիրի շուրջը 9.18/15.7 Հ պահպանվել է աե պարսպա­պա­տից մի հատված բեռնել պատկեր

Սրահ 6 դ. կից է եկեղեցուն հվ-ից 9.18/15.8 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Քարայրերի համալիր միջնադար վանքի հս-ամ կողմում 9.18/15.9 Հ 4 մեծ և մի քա­նի փոքր բնա­կան այրեր են բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. գյուղի երկրագիտական թանգարանում 9.18/16 Հ խոյաձև բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]