Անգեղակոթի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Անգեղակոթ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 176 հուշարձան (29 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բացօթյա կայան «Ծաղկի սուրբ» քարի դար գյուղի հվ-աե եզրին, Որոտանի կիրճի ձախ ափին, հրվանդանի վրա և լանջերին 9.13/1 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ «Ծաղկի սուրբ» միջնա­դար 9.13/1.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1322 թ. մատուռի մոտ 9.13/1.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր «Ծաղկի սուրբ» միջնադար մատուռից մոտ 200 մ աե, ձոր իջնող ճանապարհի եզրին 9.13/1.2 Հ քարայր Փլված զաղա բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 2 հզ սկիզբ գյուղի հվ եզրին, Որո­տանի կիրճի ձախափ­նյա դարավանդաձև լանջերին 9.13/2 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Անգեղակոթ վաղ միջնադար-19 դ. վերջ գյուղից հվ 9.13/2.1 Հ բրոնզեդարյան բնակատեղիի տարածքում է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 15-16 դդ. գյուղատեղիի հս եզրին, ջրավազանի մոտ 9.13/2.1.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/2.1.1.1 Հ արձանագիր ստորին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ տեր Բարսեղի 1489 թ. 9.13/2.1. 1.2 Հ տեղահանված է Khachqar in Angeghakot, Sisian, Armenia, 15th-16th century.jpg 1.2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ տեր Միքայելի 1525 թ. 9.13/2.1. 1.3 Հ տեղահանված է 1.3&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-17 դդ. գյուղատեղիում, «Նոյնու» աղբյուրի մոտ 9.13/2.1.2 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.13/2.1. 2.1 Հ օրորոցաձև է, խնջույքի տեսարանով 2.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ալթունի 1609 թ. 9.13/2.1. 2.2 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով 2.2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 16-19 դդ. գյուղատեղիի հվ մասում 9.13/2.1.3 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 9.13/2.1. 3.1 Հ օրորոցաձև է, տեղահանված, խնջույքի տեսարանով 3.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. 9.13/2.1. 3.2 Հ օրորոցաձև է, տեղահանված, խնջույքի տեսարանով 3.2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Հարութի 1716 թ. 9.13/2.1. 3.3 Հ կենցաղային տեսարանով 3.3&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Ջրաղաց 19 դ. 9.13/2.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. ջրաղացի մոտ 9.13/2.1. 4.1 Հ 4.1&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. ջրաղացի մոտ 9.13/2.1. 4.2 Հ 4.2&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. ջրաղացի մոտ 9.13/2.1. 4.3 Հ արձանագիր 4.3&descriptionlang=hy&description=&lat=&lon= բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 1 հզ 2-րդ կես գյուղից 1.5 կմ հս-ամ, Սբ. Վարդան եկեղեցուց հս 9.13/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 1 հզ 2-րդ կես բնակատեղիի աե մասում 9.13/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց վաղ միջնադար - 20 դ. գյուղի հս եզրին, բարձունքի վրա 9.13/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1284 թ. 9.13/4.1 Հ ցածր պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.13/4.2 Հ մասնատված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.13/4.3 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.4 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.5 Հ երկատված է, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.6 Հ երկատված է, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.7 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.8 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.9 Հ ցածր պատ­վանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.10 Հ արձանագիր վերին բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.11 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.13/4.12 Հ երկատված է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/4.13 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/4.14 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/4.15 Հ երկատված է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/4.16 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/4.17 Հ երկատված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. կանգնեցված է 5 դ. կոթողի վրա 9.13/4.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. կանգնեցված է 5 դ. կոթողի բազմաստիճան պատվանդանի վրա 9.13/4.19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Աթաբեկի 1431 թ. գերեզմանոցի հս եզրին 9.13/4.20 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Ամիրի և Գինեկի 1418 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.13/4.21 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Գրիգոր քահանայի 1415 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.13/4.22 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Խաչատուրի 15 դ. 9.13/4.23 Հ ստորին բեկոր բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մարտիրոսի 1357 թ. գերեզմանոցի ամ մասում 9.13/4.24 Հ երկատված է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մուրադի 15 դ. 9.13/4.25 Հ երկատված է, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Յուսուփի 1421 թ. 9.13/4.26 Հ մասնատված է բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Սուլդանի 1425 թ. 9.13/4.27 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Կոթող 5 դ. 9.13/4.28 Հ կանգնեց­ված է բազմաս­տի­ճա­ն պատ­վանդա­նից առանձին բեռնել պատկեր

Մատուռ միջնադար գերեզմանոցի հին թաղումների հատվածի հվ մասում 9.13/4.29 Տ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. մատուռի խորանում 9.13/4.29.1 Հ վերնամասը կոտրված է բեռնել պատկեր

Մատուռ միջնադար գերեզմանոցի հին թաղումների հատվածի հվ մասում 9.13/4.30 Տ պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1491 թ. 9.13/4.31 Հ քանդակազարդ է, երկթեք վերնամա­սով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 9.13/4.32 Հ օրորոցաձև է, քանդակներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Ալեքսանոսի 1550 թ. 9.13/4.33 Հ խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Ալթունի 16 դ. 9.13/4.34 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Աստվա­ծատուր քահանայի 1405 թ. 9.13/4.35 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Բաղդասարի 1526 թ. 9.13/4.36 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Զազիկի և Դիլշատի 15-16 դդ. 9.13/4.37 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Իսկանդարի 1569 թ. 9.13/4.38 Հ խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Հայրապետի 1536 թ. 9.13/4.39 Հ որսի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Ղազարի 1558 թ. 9.13/4.40 Հ օրորոցաձև է, քանդակներով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Մուրադի 15-16 դդ. 9.13/4.41 Հ որսի տեսարա­նով, քարգործ` Սարգիս շինող բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Նազխաթունի 17 դ. 9.13/4.42 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Շապանի 16-17 դդ. 9.13/4.43 Հ խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Փիրնտարի 1549 թ. 9.13/4.44 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-19 դդ. գյուղի կենտրոնում, մշակույթի տան մոտ 9.13/5 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. հենած է մշակույթի տան պատին 9.13/5.1 Հ տեղահան­ված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. հենած է մոտակա բնակելի տան պատին 9.13/5.2 Հ տեղահանված է, ստորին աջ անկյունը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Բայի և Փաշաբեկի 1606 թ. գերեզմանոցում 9.13/5.6 Հ ընկած է, կազ­մող` Ղուկաս բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Նավռուզի 1425 թ. գերեզմանոցում 9.13/5.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Պողոսի 1283 թ. գերեզմանոցում 9.13/5.8 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.9 Հ խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.1 Հ սեղանաձև է, վար ու ցանքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.11 Հ որսի և խնջույ­քի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Առուստամի «Ըռըստամի» 1683 թ. գերեզմանոցում 9.13/5.12 Հ խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Թաթարի 16-17 դդ. գերեզմանոցում 9.13/5.13 Հ օրորոցաձև է բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Քաբաբի 1656 թ. երեզմանոցում 9.13/5.14 Հ օրորոցաձև է, խն­ջույքի և որ­սի տեսարանով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-11 դդ. գյուղի հվ-աե եզրին, «Սառենց սուրբ» մատուռից աե 9.13/6 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. գերեզմանոցում 9.13/6.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Մատուռ «Սառենց սուրբ» միջնադար 9.13/6.2 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռում 9.13/6.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռում 9.13/6.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռում 9.13/6.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռում 9.13/6.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. մատուռում 9.13/6.2.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. ագուցված է մատուռի հս պատին 9.13/6.2.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. մատուռում 9.13/6.2.7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. գյուղի մեջ, Սբ. Աստվա­ծածին եկեղեցուց աե 9.13/7 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.13/7.1 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.13/7.2 Հ ընկած է, ստորին ձախ անկ­յու­նը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.13/7.3 Հ վերին եզրը կոտրված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 9.13/7.4 Հ արձանագիր է, կիսով չափ հո­ղի մեջ խրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1611 թ. 9.13/7.5 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. գյուղի մեջ, մանկապարտեզի մոտ 9.13/8 Տ փոքր է, ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. վերջ - 20 դ. սկիզբ գյուղի մեջ, Անգեղակոթ-Շաղատ ճանապարհի աջ կողմում 9.13/9 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Վերին Գոդեձոր միջնադար գյուղից մոտ 5 կմ հս-ամ, Որոտանի կիրճում, գետի ձախ ափին 9.13/10 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնադար 9.13/10.1 Հ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 9 - 8 դդ. գյուղից մոտ 1 կմ ամ 9.13/11 Հ պեղվել է քարարկղային 8 դամբարան բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Գութանասար «Գութանաբլուր» մ.թ.ա. 2 - 1 հզ գյուղից 0.5-1.5 կմ հս-ամ, Անգեղակոթ - Երևան հին ճանա­պար­հի երկու կողմում 9.13/12 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան Արյունի անձավ վաղ շրջան - միջնադար գյուղից 1.5 կմ հս-ամ, Գութանասարի դամբարանադաշտի ամ եզրին 9.13/12.1 Հ քարայր Արյունի զաղա բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ ՈՐՈՏԱՆ մ.թ.ա. 2 - 1 հզ գյուղից 0.2-1.5 կմ ամ 9.13/13 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի միջնա­դար գյուղի կենտրոնում 9.13/14 Հ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար - 19 դ. եկեղեցու հվ և ամ կողմերում 9.13/14.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 17 դ. գյուղի մեջ 9.13/15 Հ եռանավ բազիլիկ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց ուշ միջնադար եկեղեցուց հս-ամ 9.13/15.1 Հ ավերված է, Ակոբ վարպետի 1549 թ. խաչքա­­րը գերեզմա­նո­ցից տեղափո­խել են Սի­սիան բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.13/15.1.1 Հ օրորոցաձև է, խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. վերջ - 20 դ. սկիզբ եկեղեցու հս կողմում 9.13/15.2 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Հազարափրկիչ» ուշ միջնադար գյուղի հվ կողմում, քարի մշակման արտադրամասի մոտ 9.13/16 Հ կիսավեր է, հս պատի դեր է կա­­տարում խա­­չերով հար­դար­ված ժայռը բեռնել պատկեր

Գավիթ ուշ միջնադար կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.13/16.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 9.13/16.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.13/16.1.2 Հ արձանագիր է, կիսագետնա­թաղ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1526 թ. կամ 1536 թ. 9.13/16.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 9.13/16.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 9.13/16.1.5 Հ վերին եզրը կոտրված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 9.13/16.1.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 9.13/16.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 1708 թ. գյուղի մեջ 9.13/17 Հ միանավ բեռնել պատկեր

Գավիթ 18 դ. սկիզբ կից է եկեղեցուն ամ-ից 9.13/17.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9 դ.- ուշ միջնադար եկեղեցուց հվ 9.13/17.2 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 9.13/17.2.1 Հ պահպանվել է կիսով չափ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցում, եկե­ղեցու ամ պատի մոտ 9.13/17.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 9.13/17.2.3 Հ պատվիրատու` Սարգիս բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 9.13/17.2.4 Հ ստորին կես բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16 դ. 9.13/17.2.5 Հ օրորոցաձև է, կազմող` Պախշայիշ բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Պարեք աղայի 16 դ. 9.13/17.2.6 Հ օրորոցաձև է, կազմող` Պախշայիշ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.13/17.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1283 թ. ագուցված է եկեղեցու ամ ճակատին 9.13/17.4 Հ պատվիրատու` Օհանես բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. ագուցված է եկեղեցու մուտքից վեր 9.13/17.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Թունիի 15-16 դդ եկեղեցու հվ պատի խորշում 9.13/17.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մուլքիի 1542 թ. հենած է եկեղեցու հվ պատին, ներքուստ 9.13/17.7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Վարդան 13 դ. գյուղից 0.5 կմ ամ, Անգեղակոթ - Շաղաթ ճանապարհից աջ 9.13/18 Հ Saint Vardan in Angeghakot 10.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կից է Սբ. Վարդան եկեղեցուն ամ-ից 9.13/18.1 Հ կիսավեր է Saint Vardan in Angeghakot 13.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. գավթում 9.13/18.1.1 Հ Saint Vardan in Angeghakot 18.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գավթում 9.13/18.1.2 Հ Saint Vardan in Angeghakot 24.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Ամիրշատի 1300 թ. գավթում 9.13/18.1.3 Հ Saint Vardan in Angeghakot 26.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Խոցադեղի 1298 թ. գավթում 9.13/18.1.4 Հ Saint Vardan in Angeghakot 25.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-16 դդ. եկեղեցու հվ կողմում 9.13/18.2 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.13/18.2.1 Հ տեղահանված է Saint Vardan in Angeghakot 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.13/18.2.2 Հ կիսով չափ հողի մեջ է Saint Vardan in Angeghakot 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.13/18.2.3 Հ տեղահանված է Saint Vardan in Angeghakot 1.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող 5 դ. 9.13/18.2.4 Հ ենթադրվում է, որ Վարդան Մամիկոնյանի մահարձանն է, պահպանվել են խոյակը և բեկորներ Saint Vardan in Angeghakot 5.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Ջանիբեկի 1550 թ. 9.13/18.2.5 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով Saint Vardan in Angeghakot 2.JPG բեռնել պատկեր

Շինություններ՝ օժանդակ 13 դ. 9.13/18.3 Հ ավերված են բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցուց հվ, ավեր­ված շինության մեջ 9.13/18.3.1 Հ կիսով չափ հողի մեջ է բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. եկեղեցուց հվ, ավեր­ված շինության մեջ 9.13/18.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան միջնադար կից է գավթի հս պատին 9.13/18.4 Հ Saint Vardan in Angeghakot 54.JPG բեռնել պատկեր

Ժայռապատկերներ մ.թ.ա. 5 - 4 հզ Ուղտասարում 9.13/19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Գուլանզի 1324 թ. գյուղից մոտ 500 մ աե, դաշտում 9.13/20 Հ ընկած է բեռնել պատկեր

Հնավայր «Պոլիգոն» մ.թ.ա. 6 հզ վերջ – միջնադար գյուղից 1.5-2 կմ ամ, Որոտանի ձախ ափին 9.13/21 Հ տարածքի մի մա­սը պատկա­նում է գյուղին, մյուս մասը` ան­տառ­տնտեսու­թյանը, մեծ մասը վերածվել է քարհանքի բեռնել պատկեր

Բնակատեղի մ.թ.ա. 6 հզ վերջ – 4 հզ գյուղից 2 կմ ամ, Որո­տանի կիրճում, գետի ձախ ափին, Ներքին Գոդեձոր տեղամասում 9.13/21.1 Հ զբաղեցնում է ընդարձակ տարածք բեռնել պատկեր

Բարձրաքանդակ նշաններ բրոնզի դար, միջնադար Ներքին Գոդեձորի հս մասում, աղբյուրի մոտ, քարացրոններում 9.13/21.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Ժայռապատկեր մ.թ.ա. 5 - 4 հզ բնակատեղիի անտա­ռապատ հատվածում 9.13/21.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Փորածո նշաններ բրոնզի դար, միջնադար գյուղից 1 կմ ամ, քարացրոններում 9.13/21.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Բնակատեղի անտիկ շրջան - միջնադար Անգեղակոթ - Շաղաթ ճա­նապարհից աջ, Նե­ր­քին Գոդեձոր տեղամասում, հանրա­կացա­րա­նի շենքի շրջա­կայքում 9.13/21.2 Հ զբաղեցնում է ընդարձակ տարածք բեռնել պատկեր

Եկեղեցի վաղ միջնադար 9.13/21.2.1 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. ավերված եկեղեցու մոտ 9.13/21.2.2 Հ տեղահանված է բեռնել պատկեր

Ջրամբար անտիկ շրջան 9.13/21.2.3 Հ կիսավեր է բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1975 թ. գյուղի մեջ, դպրոցի մոտ 9.13/22 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Անդրանիկ Օզանյանի 1991 թ. գյուղի կենտրոնում, մշակույթի տան մոտ 9.13/23 Հ քանդ.` Հ. Մուրադյան, Լ. Գրիգորյան բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. գյուղի մեջ, Սբ. Աստվա­ծածին եկեղեցուց հս 9.13/24 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ ուշ միջ­նադար գյուղի մեջ, Սբ. Աստվա­ծածին եկեղեցուց մոտ 150 մ աե, Սեյրան Մկրտչյանի տան մոտ 9.13/25 Հ ավերված է բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 9.13/25.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 9.13/25.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 9.13/25.3 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սարգիս սարկավագի 1529 թ. 9.13/25.4 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Ղարաբեկի 16-17 դդ. գյուղի մեջ, մանկա­պար­­տեզի բակում 9.13/26 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարան միջնադար գյուղից 0.5 կմ ամ, Սբ. Վարդան եկեղեցուց 40 մ ամ 9.13/27 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարաններ միջնադար գյուղի հվ-ամ եզրին, Սբ. Աստվածածին եկեղեցու մոտ 9.13/28 Հ 4 քարայր բեռնել պատկեր

Քարայր - կացարաններ միջնադար գյուղից աե 9.13/29 Հ 8 քարայր բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]