Որոտանի (Սիսիան) պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Որոտան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 37 հուշարձան (3 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց Որոտնաբերդ 5 դ. գյուղից հվ-ամ, Որոտան գետի աջ ափին 9.78/1 Հ Սյունիքի նշա­նավոր ամրոց­ներից էր, ավեր­ված է, տա­րած­քի հվ-ամ մա­սում պահ­պան­վել են կոթող­ների բեկորներ Vorotnaberd3.jpg բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Որոտն «Որոտան» վաղ միջնադար - ուշ միջնադար գյուղից մոտ 3 կմ ամ, Որոտնաբերդի դիմաց, Վաղատին - Շամբ ճանա­պարհից աջ, Որոտան գետի աջափնյա բարձունքին 9.78/2 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-18 դդ. սարահարթի վրա 9.78/2.1 Հ մեծ է, ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. 9.78/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 9.78/2.1.2 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.78/2.1.3 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.78/2.1.4 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.78/2.1.5 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.78/2.1.6 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.78/2.1.7 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. 9.78/2.1.8 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.10 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.13 Հ կիսով չափ հո­ղի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.14 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.15 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 9.78/2.1.18 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 9.78/2.1.19 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 9.78/2.1.20 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 9.78/2.1.21 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.78/2.1.22 Հ ընկած է, ստո­րին եզրը` կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.78/2.1.23 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.78/2.1.24 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 9.78/2.1.25 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար Զաքարեի 1164 թ. 9.78/2.1.26 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար Տրդատի 1426 թ. 9.78/2.1.27 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար Փոլադի 12 դ. 9.78/2.1.28 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Տապանաքար Խումարի 15 դ. 9.78/2.1.29 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Շմավոն քահանայի 15 դ. 9.78/2.1.30 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 17-18 դդ. խճուղուց գյուղատեղի տանող արահետի սկզբնամասում, սարալանջին 9.78/2.2 Հ փոքր է, ավերված բեռնել պատկեր

Կամուրջ 1855 թ. գյուղից մոտ 500 մ հվ 9.78/3 Հ միաթռիչք, կառուցել է Մելիք Թանգին ԿԱՄՈՒՐՋ Որոտան (Սիսիան) ի 1855 թ..jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 1514 թ. ագուցված է կամրջի աջափնյա խելին 9.78/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1663 թ. ագուցված է կամրջի ձախափնյա խելին 9.78/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]