Դարբասի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Սյունիքի մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Սյունիքի մարզի Դարբաս գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 30 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Բնակելի քարայրեր միջնա­դար գյուղի հս եզրին 9.31/1 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-20 դդ. գյուղի ամ մասում, բլրի վրա 9.31/2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. գյուղից մոտ 2 կմ հս-աե, «Փարվանց» վայրում, բլրալանջին 9.31/3 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 9.31/3.1 Հ արձանագիր է, ընկած բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 9.31/3.2 Հ ընկած բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. գյուղի հս կողմում, բլրի վրա 9.31/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1286 թ. 9.31/4.1 Հ վերին կես բեռնել պատկեր

Խաչքար 1472 թ. 9.31/4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 9.31/4.3 Հ ընկած է, աջա­կողմյան վե­րին հատ­վածը` կո­տրված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1584 թ. 9.31/4.4 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.31/4.5 Հ օրորոցաձև է, պատկերա­քան­­դակներ­ով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.31/4.6 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար 16-17 դդ. 9.31/4.7 Հ օրորոցաձև է, խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Կոշոռի 1314 թ. 9.31/4.8 Հ հարթ բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Մանսուրի 16-17 դդ. 9.31/4.9 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Մկրտչի 1697 թ. 9.31/4.1 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Պարաթի 16-17 դդ. 9.31/4.11 Հ օրորոցաձև է, կենցաղային տեսարանով բեռնել պատկեր

Տապանաքար՝ Ջհանգիրի 16-17 դդ. 9.31/4.12 Հ օրորոցաձև է, խնջույքի տեսարանով բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1272 թ., վերակառ. 1677 թ. գյուղի մեջ 9.31/5 Հ կառ.` Տարսա­յիճ Օրբելյան և Մինախաթուն, ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-20 դդ. եկեղեցու մոտ 9.31/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Մելիքսեթ քահանայի 1571 թ. եկեղեցու ավերակների մեջ 9.31/5.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Պահոնի 1581 թ. եկեղեցու ավերակների մեջ 9.31/5.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Սեթ քահանայի 1287 թ. եկեղեցու ավերակների մեջ 9.31/5.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար՝ Վահրամի 1288 թ. եկեղեցու ավերակների մեջ 9.31/5.5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Ստեփանոս 17 դ. գյուղի մեջ 9.31/6 Հ պահպանվել է խորանի հատվածը բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղի մեջ, Մ. Խաչատր­յանի տնամերձ հողամասում 9.31/7 Հ կիսով չափ հողի մեջ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Հազարափրկիչ» 14-15 դդ. գյուղի մեջ, Ռ. Պետրոսյանի տնամերձ հողամասում 9.31/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար-ուղեցույց 13 դ. գյուղից հս, Շամբ-Լծեն-Վաղատին-Դարբաս գյուղերի ճանա­պարհ­նե­րի խաչմերուկում, բլրալանջին 9.31/9 Հ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Արզումանի» 1675 թ. գյուղից աե, Լորագետի վրա 9.31/10 Հ միաթռիչք բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1965 թ. գյուղի մեջ 9.31/11 Տ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]