Աշխարհի ամենաբարձր եկեղեցիների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Աշխարհի ամենաբարձր եկեղեցիների ցանկը թվարկում է առավել բարձր քրիստոնեական պաշտամունքային կառույցները, մասնավորապես` նրանց գմբեթը կամ զանգակատունը:

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տեղ Բարձրություն Անուն պատկեր Նշումներ Շինարարությունը Քաղաք Երկիր
1 161,5 մ Ուլմի տաճար Ulm Muenster.jpg Այցելուներին հնարավորություն են տալիս բարձրանալ 143 մետր բարձրություն: 1377—1890 Ուլմ {{{2}}} Գերմանիա
2 158 մ Նոտր-Դամ-դե-լա-Պե Basilique Yakro4.JPG Բարձրությունը ներառում է գլխավոր գմբեթին խաչ: 1989 Յամուսուկրո {{{2}}} Կոտ դ'Իվուար
3 157,4 մ Քյոլնի տաճար Koelner Dom bei Nacht 1 RB.JPG Աշխարհի ամենամեծ եկեղեցին է, երկու նույնական աշտարակներով։ 533 աստիճանները տանում են 100 մետր բարձրություն: 1248—1880 Քյոլն {{{2}}} Գերմանիա
4 151 մ Ռուանի տաճար Cathédrale de Rouen.jpg Աշխարհի առավել բարձր թուջանոց աշտարակ: 1877 Ռուան {{{2}}} Ֆրանսիա
5 147,3 մ Սուրբ Նիկոլայի տաճար Nikolaikirche Hamburg von Nikolaibruecke.jpg Չի վերականգնվել Երկրորդ համաշխարհային պատերազմից, թողնվել է որպես հուշարձան 1874 Համբուրգ {{{2}}} Գերմանիա
6 142 մ Ստրասբուրգի տաճար Strasbourg Cathedral.jpg 1625-1874 թվականների մարդկության ամենաբարձր շինությունը: 1439 Ստրասբուրգ {{{2}}} Ֆրանսիա
7 141,5 մ Սուրբ Աստվածածնի Բազիլիկա Լեխենսկո Licheń bazylika 2.JPG 2004 Լիխեն-Հին Flag of Poland.svg Լեհաստան
8 136,4 մ Սուրբ Ստեփանոսի մայր տաճար Stephansdom 1905.jpg 1433 Վիեննա {{{2}}} Ավստրիա
9 134,8 մ Նոր տաճար Neuer Dom Linz.jpg 1924 Լինց {{{2}}} Ավստրիա
10 132,5 մ Սուրբ Պետրոսի տաճար Petersdom von Engelsburg gesehen.jpg 1626 Վատիկան Flag of the Vatican City.svg Վատիկան
11 132,2 մ Սուրբ Պետրոսի տաճար St. Petri Hamburg stitched 2009 1.jpg 1878 Համբուրգ {{{2}}} Գերմանիա
12 132 մ Սուրբ Միխայիլ եկեղեցի Hamburg-090613-0368-DSC 8465-Michel.jpg 1786 Համբուրգ {{{2}}} Գերմանիա
13 130,6 մ Սուրբ Մարտինի եկեղեցի Landshut St Martin.JPG 1500 Լանդսխուտ {{{2}}} Գերմանիա
14 129 մ Սուրբ Հովսեփի մատուռ Saint joseph oratory montreal 2010t.JPG 1917—1967 Մոնրեալ Flag of Canada.svg Կանադա
15 125,4 մ Սուրբ Յակով եկեղեցի Hh-st-jacobi.jpg 1962 Համբուրգ {{{2}}} Գերմանիա
16 124,9 մ Սուրբ Մարիամ եկեղեցի Église Sainte-Marie de Lübeck.jpg 1350 Լյուբեկ {{{2}}} Գերմանիա
17 124 մ Մարինգե տաճար Maringa cathedral byGteramatsu.JPG 1959—1972 Մարինգ {{{2}}} Բրազիլիա
18 123,7 մ Սուրբ Օլաֆի եկեղեցի St. Olaf's church, Tallinn.jpg XVI դարում բարձրությունը հասել 159 մետրի, ինչը թույլ է տվել նրան համարվել 1949 թվականի ամենաբարձր կառույցը աշխարհում : 1267 Թալին {{{2}}} Էստոնիա
19 123,5 մ Սուրբ Պետրոս եկեղեցի St. Peter's Church.JPG 1209—1690 Ռիգա {{{2}}} Լատվիա
20 123,1 մ Սոլսբերիի տաճար Salisbury Cathedral.jpg 1220—1258 Սոլսբերի Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա
20 123 մ Սուրբ Աստվածամոր տաճար Cathedral of our Lady 1 (Piotr Kuczynski).jpg 1521 Անտվերպեն Բելգիա Բելգիա
22 122,5 մ Պետրոպավլովսկի տաճար Sankt Petersburg Peter-und-Paul-Kathedrale 2006 a.jpg 1712—1733 Սանկտ-Պետերբուրգ Flag of Russia.svg Ռուսաստան
23 122,3 մ Աստվածածին Եկեղեցի Church Of Our Lady Bruges.jpg Եկեղեցին գտնվում է մարմարանոց Աստվածամոր և Միքելանջելոյի արձանի մոտ 1320 Բրյուգե Բելգիա Բելգիա
24 121 մ Վազիլիկա Սան-Գաուդենցիո Novara - Cupola di San Gaudenzio.jpg 1577—1690 Նովարա {{{2}}} Իտալիա
25 119,8 մ Ռիվերսդսկիյի եկեղեցին Riverside Church - West 121st Street.jpg 1927—1930 Նյու-Յորք ԱՄՆ-ի դրոշը ԱՄՆ
26 118,7 մ Ուփսալայի Մայր տաճար Domkyrkan i Uppsalas stadsbild.jpg 1287—1435 ՈՒփսալ {{{2}}} Շվեդիա
27 117,5 մ Շվորինայի Մայր տաճար Schwerin 20090410.jpg 1889—1892 Շվորինայի {{{2}}} Գերմանիա
28 117 մ Սուրբ Պետրոսի Եկեղեցի Petrikirche mit Stadtmauer.jpg 1500—1578 Ռոստոկ {{{2}}} Գերմանիա
29 116,7 մ Սուրբ Եկատերինա եկեղեցի Hamburg.St.Katharinen.wmt.jpg 1657 Համբուրգ {{{2}}} Գերմանիա
30 116 մ Ֆրայբուրգի մյունստեր Freiburger Münster.jpg 1200—1513 Ֆրայբուրգ {{{2}}} Գերմանիա
31—32 115 մ Շարտրի տաճար Westfassade Chartres.jpg 1194—1220 Շարտր {{{2}}} Ֆրանսիա
31—32 115 մ Ազգային Երդման կենտրոն Basílica del Voto Nacional, Quito - 5.jpg 1892—1901 Կիտո Էկվադոր
33 114,67 մ Լյուբեկսիի եկեղեցի Lübeck Dom-von-Westen 070311.jpg 1230 Լյուբեկ {{{2}}} Գերմանիա
34 114,60 մ Սուրբ Միխայիլ եկեղեցի Bordeaux saint michel 01.jpg 1869 Բորդո {{{2}}} Ֆրանսիա
35—36 114,5 մ Սուրբ Անդրեյ եկեղեցի St-andreas.jpg 1887 Խիլդեսխայմ {{{2}}} Գերմանիա
35—36 114,5 մ Սանտա Մարիա դել Ֆիորե Santa Maria del Fiore.jpg 1296—1436 Ֆլորենցիա {{{2}}} Իտալիա
37 112,7 մ Ամյենի Աստվածամոր տաճար Amiens-cathédrale.jpg 1220—1528 Ամյեն {{{2}}} Ֆրանսիա
38 112 մ[Ն 1] Սագրադա Ֆամիլիա 050529 Barcelona 026.jpg Տաճարի շինարարությունը սկսվել է 1882-ին և դեռ չի ավարտվել:. 1882 Բարսելոնա Իսպանիա Կատալոնիա

Նշումներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. Տաճարի բարձրությունը շինարարության ավարտից հետո (մոտավորապես 2026 թվականին) պետք է հասնի 170 մետրի

Հետաքրքիր փաստեր[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  • XVIII դարում Սուրբ Պետրոսի տաճարը եղել է բարձր փայտե կառույց:

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]