Լիտվայի կաթնասունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ցանկում ներառված են Լիտվա (Հյուսիսային Եվրոպա) բնակվող կաթնասունների տեսակները։

Ցանկում ընդգրկված 72 տեսակներից մեկը (սավառնասկյուռ սովորական) տվյալ տարածքում անհետացած է, մեկը ծայրահեղ վտանգված, մեկը՝ վտանգված, մեկը կրճատվող տեսակ է, իսկ չորսը գտնվում են վտանգվածին մոտ վիճակում։

Ստորև ներկայացված պիտակներն օգտագործվում են Բնության պահպանության միջազգային միության գնահատականներով կենդանիների պաշտպանության կարգավիճակն ընդգծելու համար.

EX Extinct Անհետացած
CR Critically Endangered Ծայրահեղ վտանգված
EN Endangered Վտանգված
VU Vulnerable Կրճատվող
NT Near Threatened Վտանգվածին մոտ
LC Least Concern Նվազագույն վտանգ
DD Data Deficient Անբավարար տվյալներ
NE Not Evaluated Տեսակներ չուսումնասիրված կարգավիճակով

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Լատիներեն անվանում Տաքսոնի հեղինակ Կարգավիճակը Միջազգային
Կարմիր գրքում
Պատկեր
Կարգ՝ Գիշատիչներ (Carnivora)
Ընտանիք՝ Շնազգիներ (Canidae)
Գորշ գայլ Canis lupus Linnaeus, 1758 LC Kolmården Wolf.jpg
Ենոտանման շուն Nyctereutes procyonoides Gray, 1834 LC Nyctereutes procyonoides 16072008.jpg
Սովորական աղվես Vulpes vulpes Linnaeus, 1758 LC Kanadai róka.jpg
Ընտանիք՝ Կատվազգիներ (Felidae)
Անտառային կատու Felis silvestris Schreber, 1777 LC Felis silvestris silvestris.jpg
Սովորական լուսան Lynx lynx Linnaeus, 1758 LC Lynx lynx.jpg
Ընտանիք՝ Կզաքիսներ (Mustelidae)
Ջրասամույր Lutra lutra Linnaeus, 1758 NT Otter in Southwold.jpg
Քարակզաքիս Martes foina Erxleben, 1777 LC Steinmarder 4 2010.jpg
Անտառային կզաքիս Martes martes Linnaeus, 1758 LC Martes martes crop.jpg
Գորշուկ Meles meles Linnaeus, 1758 LC Meles.meles.jpg
Կնգում Mustela erminea Linnaeus, 1758 LC Mustela erminea upright.jpg
Եվրոպական ջրաքիս Mustela lutreola Linnaeus, 1761 CR Europäischer Nerz.jpg
Աքիս Mustela nivalis Linnaeus, 1766 LC Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg
Սև ժանտաքիս Mustela putorius Linnaeus, 1758 LC Ilder.jpg
Ամերիկյան ջրաքիս Neovison vison Schreber, 1777 LC American mink geograph.co.uk 2083077.jpg
Ընտանիք՝ Իսկական փոկեր (Phocidae)
Գորշ փոկ Halichoerus grypus Fabricius, 1791 LC Foka szara mateusz wlodarczyk.jpg
Սովորական փոկ Phoca vitulina Linnaeus, 1758 LC Common Seal Phoca vitulina.jpg
Կարգ՝ Զույգսմբակավորներ (Artiodactyla)
Ընտանիք՝ Սնամեջ եղջյուրավորներ (Bovidae)
Եվրոպական զուբր Bison bonasus Linnaeus, 1758 VU Bison bonasus (Linnaeus 1758).jpg
Ընտանիք՝ Եղջերուներ (Cervidae)
Որմզդեղն Alces alces Linnaeus, 1758 LC Bigbullmoose.jpg
Այծյամ Capreolus capreolus Linnaeus, 1758 LC Capreolus capreolus 2 Jojo.jpg
Ազնիվ եղջերու Cervus elaphus Linnaeus, 1758 LC RedDeerCaithness.jpg
Բծավոր եղջերու Cervus nippon Temminck, 1838 LC Cervus nippon dybowski nbg.jpg
Եղնիկ Dama dama Linnaeus, 1758 LC Fallow deer in field.jpg
Ընտանիք՝ Ծովախոզեր (Phocoenidae)
Ծովախոզ Phocoena phocoena Linnaeus, 1758 LC Daan Close Up.PNG
Ընտանիք՝ Խոզեր (Suidae)
Վարազ Sus scrofa Linnaeus, 1758 LC Wild Boar Habitat quadrat.jpg
Կարգ՝ Ձեռնաթևավորներ (Chiroptera)
Ընտանիք՝ Հարթաքիթ չղջիկներ (Vespertilionidae)
Եվրոպական լայնականջ չղջիկ Barbastella barbastellus Schreber, 1774 NT Mopsfledermaus-drawing.jpg
Հյուսիսային չղջիկ Eptesicus nilssonii Keyserling & Blasius, 1839 LC Eptesicus nilssonii hibernating.JPG
Ուշ չղջիկ Eptesicus serotinus Schreber, 1774 LC Eptesicus serotinus.jpg
Գիշերաչղջիկ Բրանդտի Myotis brandtii Eversmann, 1845 LC Myotis brandti.jpg
Լճակի գիշերաչղջիկ Myotis dasycneme Boie, 1825 NT Myotis dasycneme.jpg
Ջրային գիշերաչղջիկ Myotis daubentonii Kuhl, 1817 LC Myotis-P1040975.jpg
Մեծ գիշերաչղջիկ Myotis myotis Borkhausen, 1797 LC Myotis.jpg
Բեղավոր գիշերաչղջիկ Myotis mystacinus Kuhl, 1817 LC Myotis mystacinus.jpg
Նատերերի գիշերաչղջիկ Myotis nattereri Kuhl, 1817 LC Chiroptera1.jpg
Գիշերային փոքր չղջիկ Nyctalus leisleri Kuhl, 1817 LC Nyctalus leisleri.jpg
Շիկակարմիր իրիկնաչղջիկ Nyctalus noctula Schreber, 1780 LC Nyctalus noctula.jpg
Անտառային փոքրաչղջիկ Pipistrellus nathusii Keyserling & Blasius, 1839 LC Pipistrellus nathusii.jpg
Թզուկ փոքրաչղջիկ Pipistrellus pipistrellus Schreber, 1774 LC Pipistrellus pipistrellus lateral.jpg
Գաճաճ փոքրաչղջիկ Pipistrellus pygmaeus Leach, 1825 LC Pipistrellus pygmaeus.jpg
Գորշ ականջեղ չղջիկ Plecotus auritus Linnaeus, 1758 LC Plecotus auritus 01.jpg
Երկգույն մաշկեղ չղջիկ Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 LC Vespertilio murinus male.jpg
Կարգ՝ Միջատակերներ (Eulipotyphla)
Ընտանիք՝ Ոզնիներ (Erinaceidae)
Հյուսիսային սպիտակափոր ոզնի Erinaceus roumanicus Barrett-Hamilton, 1900 LC Erinaceus roumanicus.jpg
Ընտանիք՝ Գետնափորներ (Soricidae)
Ջրային սրընչակ Neomys fodiens Pennant, 1771 LC NShortTailedShrew23.jpg
Սովորական գորշատամիկ Sorex araneus Linnaeus, 1758 LC Crocidura russula shrew.jpg
Միջին գորշատամիկ Sorex caecutiens Laxmann, 1788 LC Lappnäbbmus 140621.jpg
Փոքր գորշատամիկ Sorex minutus Linnaeus, 1766 LC Sorex minutus.jpg
Ընտանիք՝ Խլուրդներ (Talpidae)
Եվրոպական խլուրդ Talpa europaea Linnaeus, 1758 LC Talpa europaea MHNT.jpg
Կարգ՝ Նապաստականմաններ (Lagomorpha)
Ընտանիք՝ Նապաստակներ (Leporidae)
Գորշ նապաստակ Lepus europaeus Pallas, 1778 LC Feldhase.jpg
Սպիտակ նապաստակ Lepus timidus Linnaeus, 1758 LC Lepus timidus 01.jpg
Կարգ՝ Միասմբակավորներ (Perissodactyla)
Ընտանիք՝ Ձիազգիներ (Equidae)
Վայրի ձի Equus ferus Boddaert, 1785 EN Przewalski 26-9-2004-2.jpg
Կարգ՝ Կրծողներ (Rodentia)
Ընտանիք՝ Կուղբեր (Castoridae)
Սովորական կուղբ Castor fiber Linnaeus, 1758 LC Beaver pho34.jpg
Ընտանիք՝ Համստերանմաններ (Cricetidae)
Ջրային դաշտամուկ Arvicola amphibius Linnaeus, 1758 LC Water.vole.arp.jpg
Մուգ դաշտամուկ Microtus agrestis Linnaeus, 1761 LC Field Vole by Bruce McAdam.jpg
Սովորական դաշտամուկ Microtus arvalis Pallas, 1778 LC Feldmaus Microtus arvalis.jpg
Արևելաեվրոպական դաշտամուկ Microtus levis Miller, 1908 LC
Դաշտամուկ–տնտեսուհի Microtus oeconomus Pallas, 1776 LC TundraVole23.jpg
Շիկակարմիր դաշտամուկ Myodes glareolus Schreber, 1780 LC BankVole.jpg
Մշկառնետ Ondatra zibethicus Linnaeus, 1766 LC Ondatra zibethicus FWS.jpg
Ընտանիք՝ Ճագարամկներ (Dipodidae)
Անտառային մկնիկ Sicista betulina Pallas, 1779 LC Sicista betulina 03.JPG
Ընտանիք՝ Քնամոլներ (Gliridae)
Անտառային քնամոլ Dryomys nitedula Pallas, 1778 LC Dryomys nitedula.jpg
Այգու քնամոլ Eliomys quercinus Linnaeus, 1766 NT Eliomys quercinus01.jpg
Քնամուկ Glis glis Linnaeus, 1766 LC 7schlaefer.jpg
Քնամոլ տխլենու Muscardinus avellanarius Linnaeus, 1758 LC Haselmaus.JPG
Ընտանիք՝ Մկներ (Muridae)
Դաշտային մուկ Apodemus agrarius Pallas, 1771 LC Mysz polna2.jpg
Դեղնակոկորդ մուկ Apodemus flavicollis Melchior, 1834 LC Apodemus.flavicollis.jpg
Եվրոպական անտառամուկ Apodemus sylvaticus Linnaeus, 1758 LC Apodemus sylvaticus (Sardinia).jpg
Փոքր անտառային մուկ Apodemus uralensis Pallas, 1811 LC Apodemus uralensis 3.jpg
Մուկ-պուճուրիկ Micromys minutus Pallas, 1771 LC Micromysminutus1.jpg
Տնային մուկ Mus musculus Linnaeus, 1758 LC House mouse.jpg
Մոխրագույն առնետ Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 LC Rattus norvegicus 1.jpg
Սև առնետ Rattus rattus Linnaeus, 1758 LC Rattus rattus03.jpg
Ընտանիք՝ Սկյուռանմաններ (Sciuridae)
Սովորական սավառնասկյուռ Pteromys volans Linnaeus, 1758 LC Pteromys volans.jpg
Սովորական սկյուռ Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 LC Sciurus vulgaris Turku cemetery.jpg

Աղբյուրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]