Շվեդիայի կաթնասունների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ցանկում ներառված են Շվեդիայում (Հյուսիսային Եվրոպա) տարածված կաթնասունների տեսակները։

Ցանկում ընդգրկված 79 տեսակներից ոչ մեկը տվյալ տարածքում անհետացած չեն, մեկը ծայրահեղ վտանգված, մեկը՝ վտանգված իսկ հինգ գտնվում են վտանգվածին մոտ վիճակում։

Ստորև ներկայացված պիտակներն օգտագործվում են Բնության պահպանության միջազգային միության գնահատականներով կենդանիների պաշտպանության կարգավիճակն ընդգծելու համար.

EX Extinct Անհետացած
CR Critically Endangered Ծայրահեղ վտանգված
EN Endangered Վտանգված
VU Vulnerable Կրճատվող
NT Near Threatened Վտանգվածին մոտ
LC Least Concern Նվազագույն վտանգ
DD Data Deficient Անբավարար տվյալներ
NE Not Evaluated Չուսումնասիրված կարգավիճակով տեսակներ

Ցանկ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Անվանում Լատիներեն անվանում Տաքսոնի հեղինակ Կարգավիճակը Միջազգային

Կարմիր գրքում

Պատկեր
Կարգ՝ Գիշատիչներ
Ընտանիք՝ Շնազգիներ
Բևեռաղվես Alopex lagopus Linnaeus, 1758 LC Polarfuchscele4.jpg
Գորշ գայլ Canis lupus Linnaeus, 1758 LC Kolmården Wolf.jpg
Ջրարջանման շուն Nyctereutes procyonoides Gray, 1834 LC Nyctereutes procyonoides 16072008.jpg
Սովորական աղվես Vulpes vulpes Linnaeus, 1758 LC Kanadai róka.jpg
Ընտանիք՝ Կատվազգիներ
Սովորական լուսան Lynx lynx Linnaeus, 1758 LC Lynx lynx.jpg
Ընտանիք՝ Կզաքիսներ
Կուղխ Gulo gulo Linnaeus, 1758 LC Gulo gulo 2.jpg
Ջրասամույր Lutra lutra Linnaeus, 1758 NT Otter in Southwold.jpg
Անտառային կզաքիս Martes martes Linnaeus, 1758 LC Martes martes crop.jpg
Գորշուկ Meles meles Linnaeus, 1758 LC Meles.meles.jpg
Կնգում Mustela erminea Linnaeus, 1758 LC Mustela erminea upright.jpg
Աքիս Mustela nivalis Linnaeus, 1766 LC Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg
Անտառային կզաքիս Mustela putorius Linnaeus, 1758 LC Ilder.jpg
Ամերիկյան ջրաքիս Neovison vison Schreber, 1777 LC American mink geograph.co.uk 2083077.jpg
Ընտանիք՝ Իրկական փոկեր
Երկարադունչ փոկ Halichoerus grypus Fabricius, 1791 LC Foka szara mateusz wlodarczyk.jpg
Սովորական փոկ Phoca vitulina Linnaeus, 1758 LC Common Seal Phoca vitulina.jpg
Օղակավոր փոկ Pusa hispida Schreber, 1775 LC Ringedsealportrait.jpg
Ընտանիք՝ Արջեր
Գորշ արջ Ursus arctos Linnaeus, 1758 LC Lightmatter Alaskan brownbear.jpg
Կարգ՝ Զույգսմբակավորներ
Ընտանիք՝ Կետեր
Փոքր շերտավոր կետաձուկ Balaenoptera acutorostrata Lacépède, 1804 LC Balaenoptera-acutorostrata.jpg
Ֆինվալ Balaenoptera physalus Linnaeus, 1758 EN LMazzuca Fin Whale.jpg
Ընտանիք՝ Իրական եղջերուներ
Финвал Alces alces Linnaeus, 1758 LC Bigbullmoose.jpg
Եվրոպական այծյամ Capreolus capreolus Linnaeus, 1758 LC Capreolus capreolus 2 Jojo.jpg
Ազնիվ եղջերու Cervus elaphus Linnaeus, 1758 LC RedDeerCaithness.jpg
Եղնիկ Dama dama Linnaeus, 1758 LC Fallow deer in field.jpg
Սպիտակապոչ եղջերու Odocoileus virginianus Zimmermann, 1780 LC White-tailed deer.jpg
Հյուսիսային եղջերու Rangifer tarandus Linnaeus, 1758 LC Caribou.jpg
Ընտանիք՝ Դելֆիններ
Սովորական գրինդա Globicephala melas Traill, 1809 DD LF Pilot Whale Goban Spur.jpg
Մոխրագույն դելֆին Grampus griseus G. Cuvier, 1812 LC Risso's dolphin.jpg
Ատլանտյան սպիտակակող դելֆին Lagenorhynchus acutus Gray, 1828 LC Lagenorhynchus acutus.jpg
Սպիտակադունչ դելֆին Lagenorhynchus albirostris Gray, 1846 LC White beaked dolphin.jpg
Ընտանիք՝ Ծովախոզեր
Ծովային խոզ Phocoena phocoena Linnaeus, 1758 LC Daan Close Up.PNG
Ընտանիք՝ Խոզեր
Վարազ Sus scrofa Linnaeus, 1758 LC Wild Boar Habitat quadrat.jpg
Ընտանիք՝ Ziphiidae
Hyperoodon ampullatus Hyperoodon ampullatus Forster, 1770 DD Faroe stamp 200 Hyperoodon ampullatus.jpg
Ատլանտիկական երիզատամ Mesoplodon bidens Sowerby, 1804 DD Faroe stamp 197 Mesoplodon bidens.jpg
Ziphius cavirostris Ziphius cavirostris G. Cuvier, 1823 LC Wal Cuviera.jpg
Կարգ՝ Ձեռնաթևավորներ
Ընտանիք՝ Չղջիկներ
Եվրոպական լայնականջ չղջիկ Barbastella barbastellus Schreber, 1774 NT Mopsfledermaus-drawing.jpg
Հյուսիսային չղջիկ Eptesicus nilssonii Keyserling & Blasius, 1839 LC Eptesicus nilssonii hibernating.JPG
Ուշ չղջիկ Eptesicus serotinus Schreber, 1774 LC Eptesicus serotinus.jpg
Բեխշտեյնի գիշերաչղջիկ Myotis bechsteinii Kuhl, 1817 NT Vespertilion bechstein.jpg
Գիշերաչղջիկ Բրանդտի Myotis brandtii Eversmann, 1845 LC Myotis brandti.jpg
Լճակի գիշերաչղջիկ Myotis dasycneme Boie, 1825 NT Myotis dasycneme.jpg
Ջրային գիշերաչղջիկ Myotis daubentonii Kuhl, 1817 LC Myotis-P1040975.jpg
Մեծ գիշերաչղջիկ Myotis myotis Borkhausen, 1797 LC Myotis.jpg
Բեղավոր գիշերաչղջիկ Myotis mystacinus Kuhl, 1817 LC Myotis mystacinus.jpg
Նատերերի գիշերաչղջիկ Myotis nattereri Kuhl, 1817 LC Chiroptera1.jpg
Գիշերային փոքրաչղջիկ Nyctalus leisleri Kuhl, 1817 LC Nyctalus leisleri.jpg
Կարմրագորշ փոքրաչղջիկ Nyctalus noctula Schreber, 1780 LC Nyctalus noctula.jpg
Անտառային փոքրաչղջիկ Pipistrellus nathusii Keyserling & Blasius, 1839 LC Pipistrellus nathusii.jpg
Անտառային փոքրաչղջիկ Թզուկ փոքրաչղջիկ Schreber, 1774 LC Pipistrellus pipistrellus lateral.jpg
Գաճաճ փոքրաչղջիկ Pipistrellus pygmaeus Leach, 1825 LC Pipistrellus pygmaeus.jpg
Գորշ ականջեղ չղջիկ Plecotus auritus Linnaeus, 1758 LC Plecotus auritus 01.jpg
Գորշ ականջեղ չղջիկ Plecotus austriacus Fischer, 1829 LC Plecotus auritus.jpg
Երկգույն մաշկեղ չղջիկ Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 LC Vespertilio murinus male.jpg
Կարգ՝ Միջատակերներ
Ընտանիք՝ Ոզնիներ
Սովորական ոզնի Erinaceus europaeus Linnaeus, 1758 LC Erinaceus europaeus LC0119.jpg
Ընտանիք՝ Գետնափորներ
Սովորական կուտորա Neomys fodiens Pennant, 1771 LC NShortTailedShrew23.jpg
Սովորական գորշատամիկ Sorex araneus Linnaeus, 1758 LC Crocidura russula shrew.jpg
Միջին գորշատամիկ Sorex caecutiens Laxmann, 1788 LC Lappnäbbmus 140621 (cropped).jpg
Պստլիկ գորշատամիկ Sorex minutissimus Zimmermann, 1780 LC
Փոքր գորշատամիկ Sorex minutus Linnaeus, 1766 LC Sorex minutus.jpg
Ընտանիք՝ Խլուրդներ
Европейский крот Եվրոպական խլուրդ Linnaeus, 1758 LC Talpa europaea MHNT.jpg
Կարգ՝ Lagomorpha
Ընտանիք՝ Leporidae
Գորշ նապաստակ Lepus europaeus Pallas, 1778 LC Feldhase.jpg
Սպիտակ նապաստակ Lepus timidus Linnaeus, 1758 LC Lepus timidus 01.jpg
Վայրի ճագար Oryctolagus cuniculus Linnaeus, 1758 NT Oryctolagus-cuniculus-and-carrot.png
Կարգ՝ Կրծողներ
Ընտանիք՝ Կուղբեր
Սովորական կուղբ Castor fiber Linnaeus, 1758 LC Beaver pho34.jpg
Ընտանիք՝ Համստերանմաններ
Ջրային դաշտամուկ Arvicola amphibius Linnaeus, 1758 LC Water.vole.arp.jpg
Նորվեգական լեմմինգ Lemmus lemmus Linnaeus, 1758 LC Tunturisopuli Lemmus Lemmus.jpg
Մուգ դաշտամուկ Microtus agrestis Linnaeus, 1761 LC Field Vole by Bruce McAdam.jpg
Դաշտամուկ-տնտեսուհի Microtus oeconomus Pallas, 1776 LC TundraVole23.jpg
Շիկակարմիր դաշտամուկ Myodes glareolus Schreber, 1780 LC BankVole.jpg
Կարմրամոխրագույն դաշտամուկ Myodes rufocanus Sundevall, 1846 LC Myodes rufocanus.jpeg
Կարմիր դաշտամուկ Myodes rutilus Pallas, 1779 LC Myodes rutilus (cropped).jpeg
Անտառային լեմմինգ Myopus schisticolor Pallas, 1779 LC Metsäsopuli.jpg
Մշկամուկ Ondatra zibethicus Linnaeus, 1766 LC Ondatra zibethicus FWS.jpg
Ընտանիք՝ Ճագարամկներ
Անտառային մկնիկ Sicista betulina Pallas, 1779 LC Sicista betulina 03.JPG
Ընտանիք՝ Քնամոլներ
Орешниковая соня Քնամոլ տխլենու Linnaeus, 1758 LC Haselmaus.JPG
Ընտանիք՝ Մկներ
Դեղնակոկորդ մուկ Apodemus flavicollis Melchior, 1834 LC Apodemus.flavicollis.jpg
Եվրոպական անտառամուկ Apodemus sylvaticus Linnaeus, 1758 LC Apodemus sylvaticus (Sardinia).jpg
Տնային մուկ Mus musculus Linnaeus, 1758 LC House mouse.jpg
Մոխրագույն առնետ Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 LC Rattus norvegicus 1.jpg
Ընտանիք՝ Սկյուռանմաններ
Սովորական սավառնասկյուռ Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 LC Sciurus vulgaris Turku cemetery.jpg

Աղբյուրներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]