Աշխարհի ամենաշատ վաճառված ալբոմների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Ստորև ներկայացված է ամենաշատ վաճառված երաժշտական ալբոմների ցանկն աշխարհում: Որպեսզի ալբոմը ներառվի այս ցանկում անհրաժեշտ է, որ նրա համաշխարհային շրջանառությունը գերազանցի 20 միլիոն օրինակը, իսկ տվյալները հրապարակվեն հեղինակավոր աղբյուրներում: Ցանկը ներառում է բոլոր տեսակի ալբոմները՝ ստուդիական, լավագույն երգերի հավաքածուներ, Սաունդթրեքներ և ռեմիքսների ալբոմներ:

Մինչ օրս, բոլոր ժամանակների ամենավաճառված ալբոմը համարվում է Մայքլ Ջեքսոնի Thriller («Թրիլլեր»)-ը[1][2][3][4], որը 1984 թվականին ընդգրկվել է «Գինեսի ռեկորդների գրքում»։

Լեգենդ
Գույն

  Համերգային ալբոմ

  Ստուդիական ալբոմ

  Հավաքածու

  Սաունդթրեք

50 միլիոնից ավելին[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կատարող Ալբոմ Տարի Ժանր Վաճառք
Մայքլ Ջեքսոն Thriller 1982 Փոփ, Ռոք, R&B 110 մլն[5][6][7]

40—50 միլիոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կատարող Ալբոմ Տարի Ժանր Վաճառք
Փինք Ֆլոյդ The Dark Side of the Moon 1973 Պրոգրեսիվ ռոք 50 մլն[8]
AC/DC Back in Black 1980 Հարդ ռոք, Հևի մետալ 49 մլն[9]
Ուիթնի Հյուսթոն / Տարբեր կատարողներ The Bodyguard 1992 Սաունդթրեք 44 մլն[10]
Միթ Լոուֆ Bat Out of Hell 1977 Ռոք 43 մլն[11]
Eagles Their Greatest Hits (1971–1975) 1976 Ռոք 42 մլն[12]
Տարբեր կատարողներ Dirty Dancing 1987 Պարային / Փոփ 42 մլն[13]
Էնդրյու Լլոյդ Վեբեր Օպերայի ուրվականը 1986 Մյուզիքլ 40 մլն[14]
Backstreet Boys Millennium 1999 Փոփ 40 մլն[15][16]
Bee Gees / Տարբեր կատարողներ Saturday Night Fever 1977 Դիսկո 40 մլն[17]
Fleetwood Mac Rumours 1977 Ռոք 40 մլն[18]

30—39 միլիոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կատարող Ալբոմ Տարի Ժանր Վաճառք
Շանայա Թվեյն Come on Over 1997 Քանթրի / Փոփ 39 մլն[19]
Լեդ Զեփելին Led Zeppelin IV 1971 Հարդ ռոք / Ֆոլկ ռոք 37 մլն[20]
Ալանիս Մորիսեթ Jagged Little Pill 1995 Ռոք 33 մլն[21]
The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 1967 Ռոք 32 մլն[19]
Սելին Դիոն Falling into You 1996 Փոփ 32 մլն[19]
Մրայա Քերի Music Box 1993 Փոփ / R&B 32 մլն[22]
Մայքլ Ջեքսոն Dangerous 1991 Փոփ / R&B 32 մլն[23]
The Beatles 1 2000 Ռոք 31 մլն[24]
Սելին Դիոն Let's Talk About Love 1997 Փոփ 31 մլն[25]
Ադել 21 2011 Սոուլ/ Փոփ 31 մլն[26]
Backstreet Boys Backstreet Boys 1997 Փոփ 30 մլն[27]
The Beatles Abbey Road 1969 Ռոք 30 մլն[19]
Bee Gees Spirits Having Flown 1979 Դիսկո / Փոփ 30 մլն[28]
Բրյուս Սպրինգստին Born in the U.S.A. 1984 Ռոք 30 մլն[29]
Dire Straits Brothers in Arms 1985 Ռոք 30 մլն[30]
Էլթոն Ջոն Goodbye Yellow Brick Road 1973 Ռոք 30 մլն[31]
Ջեյմս Հորներ Titanic 1997 Սաունդթրեք 30 մլն[32]
Մայքլ Ջեքսոն Bad 1987 Փոփ / R&B 30 մլն[33]
Փինք Ֆլոյդ The Wall 1979 Ռոք 30 մլն[34]
Մադոննա The Immaculate Collection 1990 Փոփ / Պարային 30 մլն[35]
Metallica Metallica 1991 Հևի մետալ 30 մլն[36]

20—29 միլիոն[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Կատարող Ալբոմ Տարի Ժանր Վաճառք
ABBA ABBA Gold: Greatest Hits 1992 Փոփ 28 մլն[37]
Bon Jovi Slippery When Wet 1986 Հարդ ռոք / Գլեմ մետալ 28 մլն[38]
Guns N’ Roses Appetite for Destruction 1987 Հարդ ռոք / Հևի մետալ 28 մլն[39]
Տարբեր կատարողներ Grease 1978 Փոփ 28 մլն[40]
Կառլոս Սանտանա Supernatural 1999 Ռոք 27 մլն[41]
Էրիկ Կլեպտոն Unplugged 1992 Բլյուզ / Ֆոլկ ռոք 26 մլն[42]
Hootie & the Blowfish Cracked Rear View 1994 Ալտերնատիվ ռոք 26 մլն[43]
Nirvana Nevermind 1991 Գրանջ / Ալտերնատիվ ռոք 26 մլն[44]
Բրիթնի Սփիրս ...Baby One More Time 1999 Փոփ 25 մլն[45]
Iron Butterfly In-A-Gadda-Da-Vida 1968 Ռոք 25 մլն[46]
Մրայա Քերի Daydream 1995 Փոփ / R&B 25 մլն[47]
Քուին Greatest Hits 1981 Հարդ ռոք / Գլեմ-Ռոք 25 մլն[48]
Simon & Garfunkel Bridge over Troubled Water 1970 Ֆոլկ-Ռոք 25 մլն[49]
U2 The Joshua Tree 1987 Ռոք 25 մլն[50]
Ուիթնի Հյուսթոն Whitney Houston 1985 Փոփ / R&B 25 մլն[51]
Backstreet Boys Black & Blue 2000 Փոփ 24 մլն[16]
Linkin Park Hybrid Theory 2000 Նու մետալ / Ռեպկոր / Ալտերնատիվ ռոք 24 մլն[52]
Մադոննա True Blue 1986 Փոփ / Պարային 24 մլն[53]
Ace of Base The Sign 1994 Փոփ 23 մլն[54]
Spice Girls Spice 1996 Փոփ 23 մլն[55]
Քերոլ Քինգ Tapestry 1971 Փոփ 22 մլն[56][57]
Oasis (What's the Story) Morning Glory? 1995 Բրիթ-Փոփ / Ռոք 22 մլն[58]
Դայդո No Angel 1999 Փոփ 21 մլն[59]
Մադոննա Like a Virgin 1984 Փոփ / Պարային 21 մլն[60]
Բիլլի Ռեյ Սայրուս Some Gave All 1992 Քանթրի 20 մլն[61]
Bob Marley & The Wailers Legend 1984 Ռեգգի 20 մլն[62][63]
Blondie Parallel Lines 1978 Ռոք 20 մլն[64]
Շեր Believe 1999 Փոփ / Պարային 20 մլն[65]
Def Leppard Hysteria 1987 Հևի մետալ 20 մլն[66]
Ջորջ Մայքլ Faith 1987 Փոփ / Սոուլ 20 մլն[67]
Ջանեթ Ջեքսոն janet. 1993 Փոփ / R&B 20 մլն[68]
Լայոնել Ռիչի Can’t Slow Down 1983 Փոփ / R&B 20 մլն[69]
Մադոննա Ray of Light 1998 Փոփ / Պարային 20 մլն[70]
Մայքլ Ջեքսոն HIStory: Past, Present and Future, Book I 1995 Փոփ / R&B 20 մլն[71]
Մայքլ Ջեքսոն Off the Wall 1979 Փոփ / R&B 20 մլն[72]
Նորա Ջոնս Come Away with Me 2002 Ջազ 20 մլն[73]
Prince & the Revolution Purple Rain 1984 Ռոք 20 մլն[40]
Շակիրա Laundry Service 2001 Փոփ-Ռոք 20 մլն[74]
Spice Girls Spiceworld 1997 Փոփ 20 մլն[75]
Թինա Թերներ Private Dancer 1984 Ռոք 20 մլն[76]
Աշեր Confessions 2004 R'n'B 20 մլն[77]
Enigma MCMXC a.D. 1990 Նյու էյջ 20 մլն[78]
Ադել 25 2015 Սոուլ / Փոփ 20 մլն[79]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Michael Jackson Photo Gallery 迈克•杰克逊影集»։ BBC China։ Վերցված է 2010 թ․ հունվարի 23 
  2. «Music Icon Quincy Jones Kicks-Off New Series in Tribune Newspapers»։ PR Newswire։ 16 января 2009 года։ Վերցված է 2010 թ․ հունվարի 23 
  3. Keylock Myles։ «Michael Jackson - Thriller»։ Channel 24։ Վերցված է 2010 թ․ հունվարի 23 
  4. White Jim (12 марта 2007 года)։ «Michael Jackson's Thriller is old hat»։ Telegraph Media Group։ Վերցված է 2010 թ․ հունվարի 23 
  5. «Michael Jackson's 'Thriller' At 30: Classic Track-By-Track Review»։ Billboard։ Վերցված է 2015-02-13 
  6. «Michael Jackson’s Thriller Set To Become Top-Selling Album Of All Time»։ MTV։ Վերցված է 2015-02-13 
  7. ««In honor of 100M Thriller copies sold...»»։ The Official Michael Jackson Twitter Page։ Վերցված է 2015-02-13 
  8. Beech Mark (27 September 2011)։ «Pink Floyd Money Machine Leads Elvis, Nirvana, U2 in CD Battle»։ London: www.bloomberg.com։ Վերցված է 2011-12-31 
  9. «Ageless and Defiant, AC/DC Stays on Top Without Going Digital»։ The New York Times։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-07-18 
  10. Patten Dominic (2009-08-31)։ «Is It Too Late for Whitney's Comeback?»։ TheWrap.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2010-11-11 
  11. «DAS Communications' Artists Dominate Global Music Charts»։ Reuters։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-08-07 
  12. - 56k «Soccer and music fans sound off»։ Find Articles։ 2005-06-20։ Վերցված է 2008-12-09 
  13. «'There's a secret dancer inside us all'»։ Telegraph։ 2006-09-22։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-05-03 
  14. «The Phantom of the Opera to Celebrate 21st Birthday on January 26»։ Broadway World։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-04-18 
  15. - 56k «The boys are back»։ Windsor Star։ 2008-08-07։ Վերցված է 2008-08-21 
  16. 16,0 16,1 «Taking It Back»։ Daily Record։ 26 Oct 2007։ Վերցված է 04 Dec 2009 
  17. «Record Breakers and Trivia : Albums»։ everyhit.com (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-14-ին։ Վերցված է 2010-01-19 
  18. «Stars Salute 'Rumours'»։ Billboard Bulletin, page 7։ 6 February 1998։ Արխիվացված է օրիգինալից 2009-05-22-ին։ Վերցված է 2009-05-03 
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 «Record-Breakers and Trivia - Albums»։ Everyhit.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-14-ին։ Վերցված է 2008-05-08 
  20. «Led Zeppelin: A complete guide to the band's studio albums»։ The Independent։ Վերցված է 2007-12-07 
  21. «Glen Ballard: Biography»։ Glen Ballard Official Site։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  22. Cashmere Paul (24 April 2008)։ «Mariah Carey Has the Right Energy in E=MC2»։ Undercover Pty., Ltd.։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-03-04-ին։ Վերցված է 2008-05-08 
  23. «Michael Jackson sulla sedia a rotelle»։ AffarItaliani.it։ 2008-07-11։ Վերցված է 2009-05-10 
  24. Lewis Randy (8 April 2009)։ «Beatles' catalog will be reissued September 9 in remastered versions»։ Los Angeles Times։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-05-02 
  25. Anderson Jason (2009-06-15)։ «Learning to Love Celine Dion»։ The Globe and Mail (CTVglobemedia Inc.)։ Վերցված է 2009-12-27 
  26. «Adele '21'»։ октябрь 2016 
  27. «Great Albums: Teen Beat»։ MP3.com։ 17 Jun 2006։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 30 Nov 2008 
  28. «The Bee Gees on MSN Music»։ Microsoft։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-04-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  29. «Born In The USA»։ Virgin։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-12-09 
  30. «Mark Knopfler hurt in crash»։ BBC։ 18 March 2003։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  31. Roberts Chris. (2010-09-01)։ «Elton John Goodbye Yellow Brick Road Review»։ BBC Music։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-10-26-ին։ Վերցված է 2012-10-21 
  32. «Celine Dion»։ Hello!։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  33. Savage Mark (2008-08-29)։ «Pop Superstars turn 50»։ BBC News։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-25 
  34. «On this day in entertainment, November 30, 2006»։ Metro.co.uk։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-08-15 
  35. Kawaguchi Judith (2007-10-23)։ «Words to Live by: Goh Hotoda»։ The Japan Times (Toshiaki Ogasawara)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-29-ին։ Վերցված է 2009-12-02 
  36. «Kirk Hammett: Some kind of monster fan»։ Sfgate.com։ September 10, 2012։ Վերցված է 2017-01-18 
  37. Björn Ulvaeus. (12.09.2009)։ «Filesharing is defended by gigging performers, but who pays the songwriter?»։ timesonline.co.uk (անգլերեն)։ Վերցված է 2010-01-19 
  38. Bronwyn Thompson.։ «On a steel horse Bon Jovi rides to top of the charts»։ dailytelegraph (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2010-01-19 
  39. «Guns N' Roses New Album Looms»։ SkyNews։ 23 October 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-10-30 
  40. 40,0 40,1 «Those chart busters»։ Hindustan Times։ 2008-12-09։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-04-18 
  41. «Pete Ganbarg Named Atlantic Executive VP of A&R»։ Warner Music Group։ 2008-11-24։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-07-27 
  42. Steffen Chris (January 23, 2015)։ «Bassist Nathan East on Eric Clapton and "Change the World", Plus, Watch His Documentary»։ AllMusic։ Rovi Corporation։ Վերցված է November 22, 2015 
  43. «Sound Off with Matt Pinfield»։ HDTV։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-27 
  44. Thomas Lou (23 April 2007)։ «Nirvana, Nevermind»։ BBC։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  45. «Britney Spears' Biography»։ FOX News Network, LLC։ 4 February 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  46. Stetz Michael (2006-04-02)։ «Iron Butterfly's in an IRA ad? Bummer»։ Sign on Sandiego։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-30 
  47. «Mariah Carey's News»։ The London Paper։ 31 March 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2009-01-08-ին։ Վերցված է 2008-03-31 
  48. «Photo Gallary - 50 years of pop»։ BBC։ 2002։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-18 
  49. «Simon and Garfunkel heading to NZ»։ The New Zealand Herald։ 2009-04-02։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-04-18 
  50. «The Joshua Tree»։ Virgin։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-04-ին։ Վերցված է 2008-12-09 
  51. «Whitney Houston»։ Music Fix, MSN։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-06-04 
  52. «Linkin Park headlines Live Earth Tokyo»։ Live Earth, LLC։ 25 May 2007։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  53. «Why Madonna's still a material girl»։ Timesonline։ Վերցված է 2009-04-05 
  54. «Ace of Base DigitalSpy»։ DigitalSpy։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  55. «Spice Girls Timeline»։ BBC։ 2007-02-19։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-18 
  56. «Carole King on life's tapestry»։ ABC։ Արխիվացված է օրիգինալից 2009-03-08-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  57. «Carole King»։ Rolling Stone։ Արխիվացված է օրիգինալից 2007-10-16-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  58. «'Who wants to be a drug addict at 41?'»։ Guardian։ 6 December 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-08-31 
  59. «Music to watch girls by»։ Times Newspapers, Ltd.։ 25 March 2005։ Վերցված է 2008-05-15 
  60. «Contrasting fortunes as Madonna, Jacko turn 50»։ ABC։ 15 August 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  61. «Billy Ray Cyrus appeals to a whole new crowd»։ Pittsburgh Post-Gazette։ 2009-04-10։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-04-24 
  62. «Top Earners for 2004»։ Forbes։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  63. «Rolling in the money»։ iAfrica։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  64. «Blondie celebrating 30th birthday of 'Parallel Lines'»։ AzCentral։ 20 June 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  65. «Don't Call it a Comeback»։ Rolling Stone։ 23 January 2007։ Արխիվացված է օրիգինալից 2007-11-01-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  66. «One Giant Leppard»։ NZ Herald։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  67. «George Micahel at HP Pavilion at San Jose»։ Yahoo Inc.։ 24 March 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  68. «Janet Jackson set for return to form»։ ABC News։ 2008-01-22։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-05-05 
  69. Bill Lamb.։ «Lionel Richie» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին 
  70. «Entertainment Madonna: mad for fame at 40»։ BBC։ BBC Online։ 1998-08-15։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-11-16 
  71. Putti Laura (2001-08-24)։ «Il nuovo Michael Jackson fa un tuffo nel passato»։ La Repubblica։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-05-10 
  72. «Off the Wall»։ Virgin։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-08-14-ին։ Վերցված է 2008-12-09 
  73. «EMI Music Publishing extends its publishing partnership with Norah Jones»։ EMI Music։ 7 January 2008։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-01-11-ին։ Վերցված է 2008-11-30 
  74. «Shakira and Enrique Iglesias join line-up for Live Earth Hamburg»։ PR Newswire։ Վերցված է 2007-06-22 
  75. Sinclair David։ «The Prefab Five are back. Are you ready?»։ The Times։ Վերցված է 2008-07-17 
  76. «Tina Turner Biography»։ A&E Television Networks։ 2007։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2008-05-03 
  77. «Usher»։ EMI Music Publishing։ Վերցված է 2008-11-30 
  78. «Enigma»։ ABC Jazz։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-28-ին։ Վերցված է 2009-11-20 
  79. McIntyre Hugh։ «Adele's '25' Is Now Available In Full On Streaming Platforms For The First Time»։ Forbes։ Վերցված է 2017-03-08