Օսմանյան սուլթանների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից

Օսմանյան սուլթանների ցանկ

Թեև Օսմանյան հարստության հիմնադիրն է համարվում օղուզ թյուրքերի կայը ցեղի առաջնորդ Էրթողրուլը, որն Իկոնիայում ստեղծել էր սուլթանության հիմքը, այնուամենայնիվ իր որդի Օսմանն էր, որն իրեն առաջինը «սուլթան» հռչակեց։ Այս Օսմանի անվամբ կոչվեց հարստությունը, իսկ հետագայում՝ նաև ամբողջ կայսրությունը։

Օսմանյան կայսրության սուլթանների ցանկ (1281-1922)[խմբագրել]

Անուն Ծ./Մ. թթ. Գահակալության սկիզբ Գահակալության վերջ Ազգակցություն
Օսման I (Ֆահրուդդին Օսման բեյ) 12581326 1299 1326 Էրթողրուլի որդին
Օրհան I (Իհթիարուդդին Օրհան բեյ) 12841359 1326 1359 Օսման I-ի որդին
Մուրադ I 1326 - 1389 Bey 1359-ից, սուլթան 1383-ից հունիսի 28 1389 Օրհան I-ի որդին
Բայազիդ I (Բայազիդ Յիլդիրիմ Կայծակնային) 1354 - 1403 հունիսի 28 1389 հուլիսի 20 1402 Մուրադ I-ի որդին
Օսմանյան միջթագավորություն 1402 1413
Մուհամմեդ I (Մեհմեդ Չելեբի) 1389 - 1421 1413 մայիսի 26 1421 Բայազիդ I-ի որդին
Մուրադ II (առաջին գահակալությունը) 1404 - 1451 մայիսի 26 1421 օգոստոս 1444 (հրաժարվեց) Մուհամմեդ I-ի որդին
Մուհամմեդ II (Մուհամմեդ Ֆաթիհ Նվաճող) (առաջին գահակալությունը) 1432 - 1481 օգոստոս 1444 1446 Մուրադ II-ի որդին
Մուրադ II (երկրորդ գահակալությունը) 1404 - 1451 1446 փետրվարի 3 1451 Մուհամմեդ I-ի որդին
Մուհամմեդ II (Մուհամմեդ Նվաճող) (երկրորդ գահակալությունը) 1432 - 1481 փետրվարի 3 1451 մայիսի 3 1481 Մուրադ II-ի որդին
Բայազիդ II 1447/1448 - 1512 մայիսի 20 1481 ապրիլի 25 1512 (հրաժարվեց) Մուհամմեդ II-ի որդին
Սելիմ I (Սելիմ Յավուզ) 1465 - 1520 ապրիլի 25 1512 (1517-ից՝ խալիֆա) սեպտեմբերի 22 1520 Բայազիդ II-ի որդին
Սուլեյման I (Սուլեյման Կանունի) 1494 - 1566 սեպտեմբերի 22 1520 սեպտեմբերի 6 1566 Սելիմ I-ի որդին
Սելիմ II 1524 - 1574 սեպտեմբերի 6 1566 դեկտեմբերի 12 1574 Սուլեյման I-ի որդին
Մուրադ III 1546 - 1595 դեկտեմբերի 12 1574 հունվարի 15 1595 Սելիմ II-ի որդին
Մուհամմեդ III 1566 - 1603 հունվարի 15 1595 դեկտեմբերի 22 1603 Մուրադ III-ի որդին
Ահմեդ I 1590 - 1617 դեկտեմբերի 22 1603 նոյեմբերի 22 1617 Մուհամմեդ III-ի որդին
Մուստաֆա I (առաջին գահակալությունը) 1592 - 1639 նոյեմբերի 22 1617 փետրվարի 26 1618 (գահընկեց) Մուհամմեդ III-ի որդին
Օսման II 1604 - 1622 փետրվարի 26 1618] մայիսի 20 1622 Ահմեդ I-ի որդին
Մուստաֆա I (երկրորդ գահակալությունը) 1592 - 1639 մայիսի 20 1622 սեպտեմբերի 10 1623 (գահընկեց) Մուհամմեդ III-ի որդին
Մուրադ IV 1612 - 1640 սեպտեմբերի 10 1623 փետրվարի 9 1640 Ահմեդ I-ի որդին
Իբրահիմ I 1615 - 1648 փետրվարի 9 1640 օգոստոսի 8 1648 (գահընկեց) Ահմեդ I-ի որդին
Մուհամմեդ IV 1642 - 1693 օգոստոսի 8 1648 նոյեմբերի 8 1687 (գահընկեց) Իբրահիմ I-ի որդին
Սուլեյման II 1642 - 1691 նոյեմբերի 8 1687 հունիսի 23 1691 Իբրահիմ I-ի որդին
Ահմեդ II 1643 - 1695 հունիսի 23 1691 փետրվարի 6 1695 Իբրահիմ I-ի որդին
Մուստաֆա II 1664 - 1703 փետրվարի 6 1695 օգոստոսի 22 1703 (հրաժարվեց) Մուհամմեդ IV-ի որդին
Ահմեդ III 1673 - 1736 օգոստոսի 22 1703 հոկտեմբերի 1 1730 (հրաժարվեց) Մուհամմեդ IV-ի որդին
Մահմուդ I 1696 - 1754 հոկտեմբերի 2 1730 դեկտեմբերի 13 1754 Մուստաֆա II-ի որդին
Օսման III 1699 - 1757 դեկտեմբերի 14 1754 հոկտեմբերի 30 1757 Մուստաֆա II-ի որդին
Մուստաֆա III 1717 - 1774 հոկտեմբերի 30 1757 հունվարի 21 1774 Ահմեդ III-ի որդին
Աբդուլ Համիդ I 1725 - 1789 հունվարի 21 1774 ապրիլի 7 1789 Ահմեդ III-ի որդին
Սելիմ III 1761 - 1808 ապրիլի 7 1789 մայիսի 29 1807 (գահընկեց) Մուստաֆա III-ի որդին
Մուստաֆա IV 1779 - 1808 մայիսի 29 1807 հուլիսի 28 1808 (գահընկեց) Աբդուլ Համիդ I-ի որդին
Մահմուդ II 1785 - 1839 հուլիսի 28 1808 հուլիսի 1 1839 Աբդուլ Համիդ I-ի որդին
Աբդուլ Մեջիդ 1823 - 1861 հուլիսի 1 1839 հունիսի 25 1861 Մահմուդ II-ի որդին
Աբդուլ Ազիզ 1830 - 1876 հունիսի 25 1861 մայիսի 30 1876 (գահընկեց) Մահմուդ II-ի որդին
Մուրադ V 1840 - 1904 մայիսի 30 1876 օգոստոսի 31 1876 (գահընկեց) Աբդուլ Մեջիդի որդին
Աբդուլ Համիդ II («Կարմիր սուլթան») 1842 - 1918 օգոստոսի 31 1876 ապրիլի 27 1909 (գահընկեց) Աբդուլ Մեջիդի որդին
Մուհամմեդ V (Մուհամմեդ Ռեշադ) 1844 - 1918 ապրիլի 27 1909 հուլիսի 3 1918 Աբդուլ Մեջիդի որդին
Մուհամմեդ VI (Մուհամմեդ Վահիդեդդին) 1861 - 1926 հուլիսի 3 1918 նոյեմբերի 1 1922 (գահընկեց) Աբդուլ Մեջիդի որդին