Իտալիայի վարչապետների ցանկ

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
Իտալիայի վարչապետ

Presidente del Consiglio dei Ministri
Mario Draghi 2021 (cropped).jpg
Իտալիայի ներկայիս վարչապետ Ջուզեպպե Կոնտեն
Պաշտոնը զբաղեցնում է՝
Մարիո Դրագի
2021 թվականի փետրվարի 13-ից
Պաշտոնական նստավայրՀռոմ, Իտալիա
Պաշտոնը հայտ է եկել1861 թվականի հունիսի 6
Առաջինը պաշտոնումԿամիլլո Բենսո Կավուր

Վարչապետ (Նախարարների խորհրդի նախագահ), (իտալ.՝ Presidente del Consiglio dei Ministri), Իտալիայի կառավարության ղեկավարը, որն իրականացնում է գործադիր իշխանություն և ձևավորում է երկրի օրենսդրական քաղաքականությունը։ Վարչապետը նաև քաղաքական ղեկավարություն է իրականացնում և պատասխանատու է երկրի ընդհանուր քաղաքական կուրսի համար։

Նախարարների խորհրդի նախագահին նշանակում է Իտալիայի նախագահը, որից հետո նախագահը առաջարկում է նախարարների թեկնածություններ[1]։ Կառավարությունը ձևավորվելուց ոչ ուշ, քան տաս օր հետո, կառավարությունը ներկայացվում է խորհրդարան՝ վստահություն ստանալու համար։ Նոր վարչապետը նշանակվում է հերթական խորհրդարանական ընտրություններից հետո, ինչպես նաև խորհրդարանի կողմից անվստահություն հայտնելուց հետո կառավարության լուծարման դեպքում կամ նախորդ կառավարության նախագահի հրաժարական տալուց հետո[2]։

2021 թվականի փետրվարի 13-ից վարչապետի պաշտոնը զբաղեցնում է Մարիո Դրագին։

Ցուցակում ժամանակագրական կարգով ներկայացված են Իտալիայի վարչապետները այդ պաշտոնը հաստատելուց ի վեր։

Վարչապետներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Իտալիայի Թագավորության վարչապետներ (1861-1946)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Իտալիայի թագավորությունը ստեղծվել է 1861 թվականին Ռիսորջիմենտոյի ընթացքում՝ միավորելով անկախ իտալական պետություններին Սարդինյան Թագավորության իշխանության ներքո միասնական երկրում։ Իտալիայի իշխող դինաստիան դարձել է Սավոյական դինաստիան, որը մինչ այդ կառավարում էր Սարդինիայի թագավորությունը։

# Անուն Ազգանուն
(Կյանքի տարիները)
Լուսանկար Կառավարման

սկիզբ

Կառավարման

ավարտ

Կուսակցություն Հղում
VIII գումարման խորհրդարան
1 Կամիլլո Բենսո Կավուր
(1810-1861)
Francesco Hayez 041.jpg մարտի 23, 1861 հունիսի 6, 1861 Պատմական աջեր [3]
2 Բետտինո Ռիկասոլի
(1809-1880)
Bettino Ricasoli.jpg հունիսի 6, 1861 մարտի 3, 1862 Պատմական աջեր [4]
3 Ուրբանո Ռատացի
(1808-1873)
Urbano Rattazzi.png մարտի 3, 1862 դեկտեմբերի 8, 1862 Պատմական ձախեր [5][6]
4 Լուիջի Կառլո Ֆարինի
(1812-1866)
Luigi Carlo Farini 1.jpg դեկտեմբերի 8, 1862 մարտի 24, 1863 Պատմական աջեր [7]
IX գումարման խորհրդարան
5 Մարկո Մինգետի
(1818-1886)
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg մարտի 24, 1863 սեպտեմբերի 28, 1864 Պատմական աջեր [8][9]
6 Ալֆոնսո Ֆերերո լա Մարմորա
(1804-1878)
Alfonso Lamarmora.jpg սեպտեմբերի 28, 1864 դեկտեմբերի 31, 1865 Պատմական աջեր [10][11]
դեկտեմբերի 31, 1865 հունիսի 20,1866
2 Բետտինո Ռիկասոլի
(1809-1880)
Bettino Ricasoli.jpg հունիսի 20,1866 ապրիլի 10, 1867 Պատմական աջեր [12]
3 Ուրբանո Ռատացի
(1808-1873)
Urbano Rattazzi.png ապրիլի 10, 1867 հոկտեմբերի 27, 1867 Պատմական ձախեր [5][6]
7 Լուիջի Ֆեդերիկո Մենաբրեա
(1809-1896)
Luigi Federico Menabrea.gif հոկտեմբերի 27, 1867 հունվարի 5, 1868 Պատմական աջեր [13]
հունվարի 5, 1868 մայիսի 13, 1869
մայիսի 13, 1869 դեկտեմբերի 14 1869
X և XI գումարումների խորհրդարան
8 Ջովանի Լանցա

(1810-1882)

Giovanni Lanza iii.jpg դեկտեմբերի 14,1869 հուլսի 10, 1873 Պատմական աջեր [14]
XI և XII գումարումների խորհրդարան
5 Մարկո Մինգետի
(1818-1886)
Riccio G. - ritratto di Marco Minghetti.jpg հուլսի 10, 1873 մարտի 25, 1876 Պատմական աջեր [8][9]
XII և XIII գումարումների խորհրդարան
9 Ագոստինո Դեպրետիս
(1813-1887)
Agostino Depretis.jpg մարտի 25, 1876 դեկտեմբերի 25, 1877 Պատմական ձախեր [15][16]
դեկտեմբերի 25, 1877 մարտի 24, 1878
10 Բենեդետո Կայրոլի
(1825-1889)
Benedetto Cairoli iii.jpg մարտի 24, 1878 դեկտեմբերի 19, 1878 Պատմական ձախեր [17][18]
9 Ագոստինո Դեպրետիս
(1813-1887)
Agostino Depretis.jpg դեկտեմբերի 19, 1878 հունիսի 14, 1879 Պատմական ձախեր [15][16]
10 Բենեդետո Կայրոլի
(1825-1889)
Benedetto Cairoli iii.jpg հունիսի 14, 1879 նոյեմբերի 25, 1879 Պատմական ձախեր [17][18]
նոյեմբերի 25, 1879 մայիսի 29,1881
XIV և XV գումարումների խորհրդարան
9 Ագոստինո Դեպրետիս
(1813-1887)
Agostino Depretis.jpg մայիսի 29,1881 մայիսի 25,1883 Պատմական ձախեր [15][16]
մայիսի 25,1883 մարտի 30, 1884
մարտի 30, 1884 հունիսի 29, 1885
հունիսի 29, 1885 մայիսի 30,1886
մայիսի 30,1886 ապրիլի 4, 1887
ապրիլի 4, 1887 հունիսի 29, 1887
XVI գումարման խորհրդարան
11 Ֆրանչեսկո Կրիսպի
(1819-1901)
Francesco Crispi.jpg հունիսի 29, 1887 մարտի 9, 1889 Պատմական ձախեր [19][20]
մարտի 9, 1889 փետրվարի 6, 1891
XVII գումարման խորհրդարան
12 Անտոնիո Ստարաբբա
(1839-1908)
Rudini.jpg փետրվարի 6, 1891 մայիսի 15, 1892 Պատմական աջեր [21]
XVII և XVIII գումարումների խորհրդարան
13 Ջովաննի Ջոլիտտի

(1842-1928)

Young giolitti.jpg մայիսի 15, 1892 դեկտեմբերի 15, 1893 Պատմական ձախեր [22][23]
XIX գումարման խորհրդարան
11 Ֆրանչեսկո Կրիսպի
(1819-1901)
Francesco Crispi.jpg դեկտեմբերի 15, 1893 մարտի 10, 1896 Պատմական ձախեր [19][20]
12 Անտոնիո Ստարաբբա
(1839-1908)
Rudini.jpg մարտի 10, 1896 հունիսի 11, 1896 Պատմական աջեր [21]
հունիսի 11, 1896 դեկտեմբերի 14, 1897
դեկտեմբերի 14, 1897 հունիսի 1, 1898
հունիսի 1, 1898 հունիսի 29, 1898
XX գումարման խորհրդարան
14 Լուիջի Պելու
(1839-1924)
Luigi Pelloux.png հունիսի 29, 1898 մայիսի 14, 1899 Պատմական ձախեր [24]
մայիսի 14, 1899 հունիսի 24, 1900
XXI գումարման խորհրդարան
15 Ջուզեպպե Սարակկո
(1821-1907)
Giuseppe Saracco.gif հունիսի 24, 1900 փետրվարի 15, 1901 Պատմական ձախեր [25][26]
16 Ջուզեպպե Ձանարդելլի
(1826-1903)
Giuseppe Zanardelli iii.jpg փետրվարի 15, 1901 նոյեմբերի 3, 1903 Պատմական ձախեր [27][28]
XXII գումարման խորհրդարան
13 Ջովաննի Ջոլիտտի
(1842-1928)
Young giolitti.jpg նոյեմբերի 3, 1903 մարտի 12, 1905 Պատմական ձախեր [22][23]
17 Թոմասո Տիտտոնի
(1855-1931)
Tommaso Tittoni 01.jpg մարտի 12, 1905 մարտի 28, 1905 Պատմական աջեր [29]
18 Ալեսանդրո Ֆորտիս
(1842-1909)
Alessandro Fortis.jpg մարտի 28, 1905 դեկտեմբերի 24, 1905 Պատմական ձախեր [30][31]
դեկտեմբերի 24, 1905 փետրվարի 8, 1906
19 Սիդնեյ Սոնինո
(1847-1922)
Sidney sonnino.jpg փետրվարի 8, 1906 մայիսի 29, 1906 Պատմական աջեր [32][33]
XXIII գումարման խորհրդարան
13 Ջովաննի Ջոլիտտի
(1842-1928)
Young giolitti.jpg մայիսի 29, 1906 դեկտեմբերի 11, 1909 Պատմական ձախեր [22][23]
19 Սիդնեյ Սոնինո
(1847-1922)
Sidney sonnino.jpg դեկտեմբերի 11, 1909 մարտի 31, 1910 Պատմական աջեր [32][33]
20 Լուիջի Լուցցատտի
(1841-1927)
Luigi Luzzatti.jpg մարտի 31, 1910 մարտի 30, 1911 Պատմական աջեր [34][35]
XXIII և XXIV գումարումների խորհրդարան
13 Ջովաննի Ջոլիտտի
(1842-1928)
Young giolitti.jpg մարտի 30, 1911 մարտի 21, 1914 Պատմական ձախեր [22][23]
21 Անտոնիո Սալանդրա
(1853-1931)
Antonio Salandra.png մարտի 21, 1914 նոյեմբերի 5, 1914 Պատմական աջեր [36][37]
նոյեմբերի 5, 1914 հունիսի 18, 1916
22 Պաոլո Բոսելլի
(1838-1932)
Paolo Boselli.jpg հունիսի 18, 1916 հոկտեմբերի 29, 1917 Պատմական աջեր [38]
23 Վիտտորիո Էմանուելե Օռլանդո
(1860-1952)
VittorioEmanuelleOrlando28379v.jpg հոկտեմբերի 29, 1917 հունիսի 23, 1919 Պատմական ձախեր [39][40]
XXV գումարման խորհրդարան
24 Ֆրանչեսկո Սավերիո Նիտի
(1868-1953)
Francesco-Saverio-Nitti1.jpg հունիսի 23, 1919 մայիսի 21, 1920 Արմատական կուսակցություն [41][42]
մայիսի 21, 1920 հունիսի 15, 1920
13 Ջովաննի Ջոլիտտի
(1842-1928)
Young giolitti.jpg հունիսի 15, 1920 հունիսի 4,1921 Պատմական ձախեր [22][23]
XXVI գումարման խորհրդարան
25 Իվանոե Բոնոմի
(1873-1951)
Ivanoe Bonomi.jpg հունիսի 4,1921 փետրվարի 26, 1922 Իտալիայի սոցիալիստական ռեֆորմիստական կուսակցություն [43][44]
26 Լուիջի Ֆակտա
(1861-1930)
FACTA Luigi.gif փետրվարի 26, 1922 փետրվարի 1, 1922 Իտալիայի Լիբերալ կուսակցություն [45]
օգոստոսի 1, 1922 հոկտեմբերի 31, 1922
XXVI, XXVII, XXVIII, XXIX և XXX գումարումների խորհրդարան
27 Բենիտո Մուսոլինի
(1925 թվականից դուչե)
(1883-1945)
Mussolini mezzobusto.jpg հոկտեմբերի 31, 1922 հունիսի 25, 1943 Իտալիայի ազգային ֆաշիստական կուսակցություն [46][47]
28 Պիետրո Բադոգլիո
(1871-1956)
Pietro Badoglio.jpg հունիսի 25, 1943 ապրիլի 17, 1944 Անկուսակցական
(Զինվորական)
[48][49]
ապրիլի 17, 1944 հունիսի 8, 1944
Ռեգենտություն (1944)
25 Իվանոե Բոնոմի
(1873-1951)
Ivanoe Bonomi.jpg հունիսի 18, 1944 դեկտեմբերի 10, 1944 Ժողովրդավարական աշխատավորական կուսակցություն [43][44]
դեկտեմբերի 12, 1944 հունիսի 9,1945
29 Ֆերրուչիո Պարրի
(1890-1981)
Ferruccio Parri Senato.jpg հունիսի 21,1945 դեկտեմբերի 8, 1945 Գործողություն կուսակցություն [50][51]
30 Ալչիդե դե Գասպերի
(1881-1954)
Alcide De Gasperi.jpg դեկտեմբերի 10, 1945 հունիսի 10, 1946 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [52]

Իտալիայի վարչապետները (1946-մինչ այսօր)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

1946 թվականի հանրաքվեից հետո Իտալիան միապետական կարգից անցել է Հանրապետականի։

Իտալիայի զինանշանը
Ազգանուն Լուսանկար Կառավարման սկիզբ Կառավարման վերջ Կուսակցություն Հղում
Սահմանադրական ժողով (1946)
30 Ալչիդե դե Գասպերի
(1881-1954)
Alcide De Gasperi.jpg հունիսի 10, 1946 փետրվարի 2, 1947 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [52]
փետրվարի 2, 1947 մայիսի 31, 1947
մայիսի 31, 1947 մայիսի 23, 1948
I գումարման խորհրդարան (1948)
30 Ալչիդե դե Գասպերի
(1881-1954)
Alcide De Gasperi.jpg մայիսի 23, 1948 հունվարի 27, 1950 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [52]
հունվարի 27, 1950 հուլիսի 26, 1951
հուլիսի 26, 1951 հուլիսի 16, 1953
II գումարման խորհրդարան (1953)
30 Ալչիդե դե Գասպերի
(1881-1954)
Alcide De Gasperi.jpg հուլիսի 16, 1953 օգոստոսի 17, 1953 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [52]
31 Ջուզեպպե Պելլա
(1902-1981)
Giuseppe Pella 1950.jpg օգոստոսի 17, 1953 հունվարի 12, 1954 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [53]
32 Ամինտորե Ֆանֆանի
(1908-1999)
Amintore Fanfani.JPG հունվարի 18, 1954 փետրվարի 8, 1954 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [54][55]
33 Մարիո Շելբա
(1901-1991)
Mario Scelba 1947.jpg փետրվարի 10, 1954 հունիսի 6, 1955 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [56][57]
34 Անտոնիո Սենի
(1891-1972)
Antonio Segni.jpg հունիսի 6, 1955 մայիսի 5, 1957 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [58][59]
35 Ադոնե Զոլի
(1887-1960)
Adone Zoli.jpg մայիսի 19, 1957 հունիսի 1, 1958 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [60]
III գումարման խորհրդարան (1958)
32 Ամինտորե Ֆանֆանի
(1908-1999)
Amintore Fanfani.JPG հունիսի 1, 1958 փետրվարի 15, 1959 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [54][55]
34 Անտոնիո Սենի
(1891-1972)
Antonio Segni.jpg փետրվարի 15, 1959 մարտի 23, 1960 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [58][59]
36 Ֆերնանդո Տամբրոնի
(1882-1963)
Fernando Tambroni.jpg մարտի 25, 1960 հունսիս 26, 1960 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [61]
32 Ամինտորե Ֆանֆանի
(1908-1999)
Amintore Fanfani.JPG հունսիս 26, 1960 փետրվարի 21, 1962 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [54][55]
փետրվարի 21, 1962 փետրվարի 21, 1963
IV գումարման խորհրդարան (1963)
37 Ջովաննի Լեոնե
(1908-2001)
Giovanni Leone.jpg հունիսի 21, 1963 դեկտեմբերի 4, 1963 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [62][63]
38 Ալդո Մորո

(1916-1978)

Aldo Moro br.jpg դեկտեմբերի 4, 1963 հունիսի 22,1964 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [64][65][66]
հունիսի 22,1964 փետրվարի 23, 1966
փետրվարի 23, 1966 հունիսի 24, 1968
V գումարման խորհրդարան (1968)
37 Ջովաննի Լեոնե
(1908-2001)
Giovanni Leone.jpg հունիսի 24, 1968 դեկտեմբերի 12, 1968 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [62][63]
39 Մարիանո Ռումոր
(1915-1990)
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg դեկտեմբերի 12, 1968 օգոստոսի 5, 1969 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [67]
օգոստոսի 5, 1969 մարտի 27, 1970
մարտի 27, 1970 օգոստոսի 6, 1970
40 Էմիլիո Կոլոմբո
(1920-2013)
Emilio Colombo 1966.jpg օգոստոսի 6, 1970 փետրվարի 17, 1972 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [68][69]
41 Ջուլիո Անդրեոտի
(1919-2013)
Andreotti.jpg փետրվարի 17, 1972 հունիսի 26, 1972 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [70][71][72]
VI գումարման խորհրդարան (1972)
41 Ջուլիո Անդրեոտի
(1919-2013)
Andreotti.jpg հունիսի 26, 1972 հունիսի 7,1973 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [70][71][72]
39 Մարիանո Ռումոր
(1915-1990)
Bundesarchiv B 145 Bild-F054628-0037, Ludwigshafen, CDU-Bundesparteitag, Rumor.jpg հունիսի 26, 1973 մարտի 14, 1974 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [67]
մարտի 14, 1974 նոյեմբերի 23, 1974
38 Ալդո Մորո

(1916-1978)

Aldo Moro br.jpg նոյեմբերի 23, 1974 փետրվարի 12, 1976 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [64][65][66]
փետրվարի 12, 1976 հունիսի 29, 1976
VII գումարման խորհրդարան (1976)
41 Ջուլիո Անդրեոտի
(1919-2013)
Andreotti.jpg հունիսի 29, 1976 մարտի 11, 1978 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [70][71][72]
մարտի 11, 1978 մարտի 20, 1979
մարտի 20, 1979 օգոստոսի 4, 1979
VIII գումարման խորհրդարան (1979)
42 Ֆրանչեսկո Կոսսիգա
(1928-2010)
Cossiga Francesco.jpg օգոստոսի 4, 1979 ապրիլի 4, 1980 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [73][74]
ապրիլի 4, 1980 հոկտեմբերի 18, 1980
43 Արնալդո Ֆորլանի
(1925-)
Forlani.jpg հոկտեմբերի 18, 1980 հունիսի 28, 1981 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [75]
44 Ջովանի Սպադոլինի
(1925-1994)
GSpadolini.jpg հունիսի 28, 1981 օգոստոսի 23, 1982 Իտալիայի հանրապետական կուսակցություն [76]
օգոստոսի 23, 1982 դեկտեմբերի 1, 1982
32 Ամինտորե Ֆանֆանի
(1908-1999)
Amintore Fanfani.JPG դեկտեմբերի 1, 1982 օգոստոսի 4, 1983 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [54][55]
IX գումարման խորհրդարան (1983)
45 Բետտինո Կրաքսի
(1934-2000)
Bettino Craxi.JPG օգոստոսի 4, 1983 օգոստոսի 1, 1986 Իտալիայի սոցիալիստական կուսակցություն [77][78]
օգոստոսի 1, 1986 ապրիլի 17, 1987
32 Ամինտորե Ֆանֆանի
(1908-1999)
Amintore Fanfani.JPG ապրիլի 17, 1987 հունիսի 28, 1987 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [54][55]
X գումարման խորհրդարան (1987)
46 Ջովաննի Գորիա
(1943-1994)
Giovanni Goria.jpg հունիսի 28, 1987 ապրիլի 13, 1988 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [79][80]
47 Չիրիակո դե Միտա
(1928-)
Luigi Ciriaco de Mita.jpg ապրիլի 13, 1988 հունիսի 22, 1989 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [81][82]
41 Ջուլիո Անդրեոտի
(1919-2013)
Andreotti.jpg հունիսի 22, 1989 ապրիլի 12, 1991 Քրիստոնեա-դեմոկրատական կուսակցություն [70][71][72]
ապրիլի 12, 1991 հունիսի 24, 1992
XI գումարման խորհրդարան (1992)
48 Ջուլիանո Ամատո
(1938-)
Amato2009.jpg հունիսի 28, 1992 ապրիլի 28, 1993 Իտալիայի սոցիալիստական կուսակցություն [83][84]
49 Կառլո Ազեգլիո Չիամպի
(1920-2016)
Ciampi ritratto.jpg ապրիլի 28, 1993 մայիսի 10, 1994 Անկախ [85][86]
XII գումարման խորհրդարան (1994)
50 Սիլվիո Բերլուսկոնի
(1936-)
Berlusconi-2010-1.jpg մայիսի 10, 1994 հունվարի 17, 1995 Առաջ, Իտալիա [87][88]
51 Լամբերտո Դինի
(1931-)
Lamberto dini.jpg հունվարի 17, 1995 մայիսի 17, 1996 Անկախ [89]
XIII գումարման խորհրդարան (1996)
52 Ռոմանո Պրոդի
(1939-)
Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg մայիսի 17, 1996 հոկտեմբերի 21, 1998 Ձիթապտղի ծառ [90][91]
53 Մասիմո Դ’Ալեմա
(1949-)
Massimo D'Alema 3.jpg հոկտեմբերի 21, 1998 դեկտեմբերի 22, 1999 Ձախ դեմոկրատներ [92][93]
դեկտեմբերի 22, 1999 ապրիլի 25, 2000
48 Ջուլիանո Ամատո
(1938-)
Amato2009.jpg ապրիլի 25, 2000 հունիսի 11, 2001 Ձիթապտղի ծառ [83][84]
XIV գումարման խորհրդարան (2001)
50 Սիլվիո Բերլուսկոնի
(1936-)
Berlusconi-2010-1.jpg հունիսի 11, 2001 ապրիլի 23, 2005 Առաջ, Իտալիա [87][88]
ապրիլի 23, 2005 մայիսի 17, 2006
XV գումարման խորհրդարան (2006)
52 Ռոմանո Պրոդի
(1939-)
Romano Prodi in Nova Gorica (2c).jpg մայիսի 17, 2006 մայիսի 8, 2008 Ձիթապտղի ծառ,
Ժողովրդավարական կուսակցություն
[90][91]
XVI գումարման խորհրդարան (2008)
50 Սիլվիո Բերլուսկոնի
(1936-)
Berlusconi-2010-1.jpg 8 մայիսի, 2008 նոյեմբերի 16, 2011 Ազատության ժողովուրդ [87][88]
54 Մարիո Մոնտի
(1943-)
Mario Monti - Terre alte 2013.JPG նոյեմբերի 16, 2011 ապրիլի 28, 2013 Անկախ [94][95]
գումարման խորհրդարան XVII (2013)
55 Էնրիկո Լետա
(1966-)
Enrico Letta 2013.jpg ապրիլի 28, 2013 փոտրվարի 22, 2014 Ժողովրդավարական կուսակցություն [96][97]
56 Մատտեո Ռենցի
(1975-)
Matteo Renzi crop 2015.jpeg փոտրվարի 22, 2014 դեկտեմբերի 12, 2016 Ժողովրդավարական կուսակցություն [98][99]
57 Պաոլո Ջենտիլոնի
(1954-)
Paolo Gentiloni - Festival Economia 2016.jpg դեկտեմբերի 12, 2016 հունիսի 1, 2018 Ժողովրդավարական կուսակցություն [100]
XVIII գումարման խորհրդարան (2018)
58 Ջուզեպպե Կոնտե
(1964-)
Giuseppe Conte Official.jpg հունիսի 1, 2018 սեպտեմբերի 10, 2019 Անկախ [101][102]
սեպտեմբերի 10, 2019 փետրվարի 13, 2021
58 Մարիո Դրագի
(1947-)
Mario Draghi 2021 (cropped).jpg փետրվարի 13, 2021 մինչ օրս Անկախ [103][104][105]

Ժամանակային սանդղակ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Իտալիայի Թագավորություն (1861-1946)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ալչիդե դե ԳասպերիՖերրուչիո ՊարիՊիետրո ԲադոլոԲենիտո ՄուսոլինիԼուիջի ՖակտաԻվանոե ԲոնոմիՖրանչեսկո Սավերիո ՆիտիՎիտորիո Էմանուելե ՕռլանդոՊաոլո ԲոսելիԱնտոնիո ՍալանդրաԼուիջի ԼուցզատիՍիդնեյ ՍոնինոԱլեսանդրո ՖորտիսԹոմասո ՏիտոնիՋուզեպպե ՁանարդելլիՋուզեպե ՍարակոԼուիջի ՊելուՋովաննի ՋոլիտտիԱնտոնիո ՍտարաբբաՖրանչեսկո ԿրիսպիԲենեդետո ԿայրոլիԱգոստինո ԴեպրետիսՋովանի ԼանցաԼուիջի Ֆեդերիկո ՄենաբրեաԱլֆոնսո Ֆերերո ԼամարմորաՄարկո ՄինգետիԼուիջի Կառլո ՖարինիՈւրբանո ՌատացիԲետտինո ՌիկասոլիԿամիլլո Բենսո Կավուր

Իտալիայի Հանրապետություն (1946-ներկա)[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ջուզեպպե ԿոնտեՊաոլո ՋենտիլոնիՄատտեո ՌենցիԷնրիկո ԼետաՄարիո ՄոնտիՄասիմո Դ’ԱլեմաՌոմանո ՊրոդիԼամբերտո ԴինիՍիլվիո ԲերլուսկոնիԿառլո Ազելիո ՉամպիՋուլիանո ԱմատոՉիրիակո դե ՄիտաՋովաննի ԳորիաԲետտինո ԿրակսիՋովանի ՍպադոլինիԱրնալդո ՖորլանիՖրանչեսկո ԿոսսիգաՋուլիո ԱնդրեոտիԷմիլիո ԿոլոմբոՄարիանո ՌումորԱլդո ՄորոՋովաննի ԼեոնեՖերնանդո ՏամբրոնիԱդոնե ՋոլիԱնտոնիո ՍենիՄարիո ՇելբաԱմինտոր ՖանֆանիՋուզեպպե ՊելլաԱլչիդե դե Գասպերի

Լիազորությունների ժամկետ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Վարչապետ Լիազորությունների ժամկետը
Բենիտո Մուսոլինի 20 տարի 272 օր
Ջովաննի Ջոլիտտի 10 տարի 187 օր
Սիլվիո Բերլուսկոնի 9 տարի 55 օր
Ագոստինո Դեպրետիս 8 տարի 268 օր
Ալչիդե դե Գասպերի 7 տարի 252 օր
Ջուլիո Անդրեոտի 7 տարի 120 օր
Մարիանո Ռումոր 6 տարի 88 օր
Ֆրանչեսկո Կրիսպի 5 տարի 279 օր
Ամինտոր Ֆանֆանի 4 տարի 198 օր
Ռոմանո Պրոդի 4 տարի 149 օր
Մարկո Մինգետի 4 տարի 83 օր
Բետտինո Կրակսի 3 տարի 257 օր
Անտոնիո Ստարաբբա 3 տարի 210 օր
Ջովաննի Լանցա 3 տարի 209 օր
Մարիանո Ռումոր 2 տարի 357 օր
Անտոնիո Սենի 2 տարի 351 օր
Մատտեո Ռենցի 2 տարի 294 օր
Ջուզեպպե Ձանարդելլի 2 տարի 261 օր
Բենեդետտո Կայրոլի 2 տարի 255 օր
Վարչապետ Լիազորությունների ժամկետը
Անտոնիո Սալանդրա 2 տարի 90 օր
Լուիջի Ֆեդերիկո Մենաբրեա 2 տարի 49 օր
Լուիջի Պելլու 1 տարի 360 օր
Ջուլիանո Ամատո 1 տարի 351 օր
Վիտորիո Էմանուելե Օռլանդո 1 տարի 273 օր
Ալֆոնսո Ֆերերո Լամարմորա 1 տարի 265 օր
Իվանոե Բոնոմի 1 տարի 238 օր
Բետտինո Ռիկասոլի 1 տարի 199 օր
Էմիլիո Կոլոմբո 1 տարի 195 օր
Մասիմո դ'Ալեմա 1 տարի 187 օր
Պաոլո Ջենտիլոնի 1 տարի 173 օր
Մարիո Մոնտի 1 տարի 163 օր
Ջովանի Սպադոլինի 1 տարի 156 օր
Մարիո Շելբա 1 տարի 146 օր
Պաոլո Բոսելի 1 տարի 133 օր
Լամբերտո Դինի 1 տարի 121 օր
Ուրբանո Ռատացին 1 տարի 115 օր
Ֆրանչեսկո Կոսսիգա 1 տարի 76 օր
Ադոնե Ջոլի 1 տարի 43 օր
Վարչապետ Լիազորությունների ժամկետը
Կառլո Ազելիո Չամպի 1 տարի 12 օր
Չիրիակո դե Միտա 1 տարի 9 օր
Լուիջի Լուցզատտի 364 օր
Ֆրանչեսկո Սավերիո Նիտտի 358 օր
Ջովաննի Լեոնե 337 օր
Պիետրո Բադոլո 319 օր
Ալեսանդրո Ֆորտիս 317 օր
Էնրիկո Լետա 300 օր
Ջովաննի Գորիա 260 օր
Արնալդո Ֆորլանի 253 օր
Լուիջի Ֆակտա 247 օր
Ջուզեպպե Սարակկո 236 օր
Սիդնեյ Սոննինո 220 օր
Ֆերրուչիո Պարի 170 օր
Ջուզեպե Պելա 148 օր
Ֆերնանդո Տամբրոնի 123 օր
Լուիջի Կառլո Ֆարինի 106 օր
Կամիլլո Բենսո Կավուր 75 օր
Թոմասո Տիտոնի 16 օր

Իտալիայի ապրող նախկին վարչապետներ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

  1. «Статья 92 // Конституция Итальянской Республики» (ռուսերեն)։ Վերցված է 2012-01-12 
  2. «Статья 94 // Конституция Итальянской Республики» (ռուսերեն)։ Վերցված է 2012-01-12 
  3. «Camillo Benso di Cavour» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  4. Բետտինո Ռիկասոլի. Источник: т. XXVIa (1899): Резонанс и резонаторы — Роза ди-Тиволи, с. 695—696
  5. 5,0 5,1 «Urbano Rattazzi» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  6. 6,0 6,1 «РАТТАЦЦИ Урбано» (ռուսերեն)։ Личности.ру։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  7. «Luigi Carlo Farini» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  8. 8,0 8,1 «Marco Minghetti» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  9. 9,0 9,1 «Marco Minghetti» (անգլերեն)։ Columbia Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  10. Hugh Chisholm. Alfonso Ferrero La Marmora. — Cambridge University Press: Encyclopædia Britannica, 1911.
  11. «Alfonso Ferrero La Marmora» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  12. Բետտինո Ռիկասոլի. Источник: т. XXVIa (1899): Резонанс и резонаторы — Роза ди-Тиволи, с. 695—696
  13. J. J. O'Connor, E. F. Robertson.։ «Luigi Federico Menabrea» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  14. «Giovanni Lanza» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  15. 15,0 15,1 15,2 «Agostino Depretis» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  16. 16,0 16,1 16,2 «Agostino Depretis» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  17. 17,0 17,1 «Benedetto Cairoli» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  18. 18,0 18,1 «Benedetto Cairoli» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  19. 19,0 19,1 «Francesco Crispi» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  20. 20,0 20,1 Vincenzo Salerno.։ «Francesco Crispi» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  21. 21,0 21,1 «Antonio Starabba, marquis di Rudinì» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 «Giovanni Giolitti» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 «Giovanni Giolitti» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  24. «Luigi Pelloux» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  25. «Джузеппе Саракко» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  26. «Giuseppe Saracco» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  27. «Giuseppe Zanardelli» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  28. «Giuseppe Zanardelli» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  29. «Tommaso Tittoni» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  30. «Alessandro Fortis» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  31. В. В—в. (1890–1907)։ «Фортис, Алессандро»։ Բրոքհաուզի և Եֆրոնի հանրագիտական բառարան: 86 հատոր (82 հատոր և 4 լրացուցիչ հատորներ)։ Սանկտ Պետերբուրգ 
  32. 32,0 32,1 «Sidney, Baron Sonnino» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  33. 33,0 33,1 «Соннино Джордже Сидней» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  34. Isidore Singer, Sigmund Münz.։ «LUZZATTI, LUIGI» (անգլերեն)։ Jewish Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  35. «Luigi Luzzatti»։ The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition։ 2008։ Վերցված է 2011-12-8 
  36. «Antonio Salandra» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  37. «Саландра Антонио» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  38. «Paolo Boselli» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  39. «Vittorio Emanuele Orlando» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  40. «Орландо Витторио Эмануэле» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  41. «Francesco Saverio Nitti» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  42. «Нитти Франческо Саверио» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  43. 43,0 43,1 «Ivanoe Bonomi» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  44. 44,0 44,1 «Бономи Иваноэ» (անգլերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  45. «FACTA Luigi» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  46. «Benito Mussolini» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  47. Игорь Бестужев.։ «Бенито Муссолини и его государство» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  48. «Pietro Badoglio» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  49. «Бадольо Пьетро» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  50. «Парри Ферруччо» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  51. «FERRUCCIO PARRI» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  52. 52,0 52,1 52,2 52,3 «Alcide De Gasperi and his age» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  53. «Governo Pella» (իտալերեն)։ governo italiano։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  54. 54,0 54,1 54,2 54,3 54,4 «La Fondazione Amintore Fanfani» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  55. 55,0 55,1 55,2 55,3 55,4 Фанфани Аминторе // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  56. «Mario Scelba» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  57. «Mario Scelba» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  58. 58,0 58,1 «Antonio Segni» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  59. 59,0 59,1 «Сеньи Антонио» (ռուսերեն)։ БСЭ։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  60. «ДЗОЛИ Адоне» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  61. «Governo Tambroni» (իտալերեն)։ governo italiano։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  62. 62,0 62,1 Леоне Джованни // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  63. 63,0 63,1 «Джованни Леоне» (ռուսերեն)։ peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/politics/giovanni_leone/ օրիգինալից] 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  64. 64,0 64,1 «Альдо Моро» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2015-12-14-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  65. 65,0 65,1 Emmanuel Amara. Nous avons tué Aldo Moro. — Paris: Patrick Robin, 2006. — ISBN 2352280125
  66. 66,0 66,1 Philip Willan. (մայիսի 9, 2003)։ «Moro's ghost haunts political life» (անգլերեն)։ guardian.co.uk։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  67. 67,0 67,1 «Mariano Rumor» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  68. «Emilio COLOMBO» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  69. «Эмилио Коломбо» (ռուսերեն)։ Университет МГИМО։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  70. 70,0 70,1 70,2 70,3 Fernando Proietti. Morto Franco Evangelisti il camerlengo di Andreotti(իտալ.). — Corriere della Sera, 12 November 1993. — С. 15.
  71. 71,0 71,1 71,2 71,3 «Джулио Андреотти» (ռուսերեն)։ Peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/minister/italy/giulio_andreotti/ օրիգինալից] 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  72. 72,0 72,1 72,2 72,3 «Биография Джулио Андреотти» (անգլերեն)։ answers.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  73. «Francesco Cossiga» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  74. «Франческо Маурицио Коссига» (ռուսերեն)։ peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/politics/francesco_maurizio_cossiga/ օրիգինալից] 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  75. «Arnaldo Forlani» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  76. «Giovanni Spadolini» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  77. «Беттино Кракси» (ռուսերեն)։ peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/politics/bettino_craxi/ օրիգինալից] 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  78. «Bettino Craxi» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  79. «Giovanni Giuseppe Goria» (անգլերեն)։ britannica.com։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  80. «IL Governo Goria: intervento di Giovanni Goria al Senato della Repubblica (Roma, 30 luglio 1987)» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  81. «Ciriaco De Mita» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  82. «Чириако де Мита» (ռուսերեն)։ peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/politics/ciriaco_mita/ օրիգինալից] 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  83. 83,0 83,1 «Джулиано Амато» (ռուսերեն)։ peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/minister/italy/guliano_amato/ օրիգինալից] 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  84. 84,0 84,1 «Articles about Giuliano Amato» (անգլերեն)։ New York Times։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  85. «Страница Карло Адзелио Чампи на сайте сената Италии» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  86. «Carlo Azeglio Ciampi» (անգլերեն)։ The Times of India։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  87. 87,0 87,1 87,2 «Официальный сайт Сильвио Берлускони» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  88. 88,0 88,1 88,2 «Сильвио Берлускони» (անգլերեն)։ bbc.co։ նոյեմբերի 12, 2011։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  89. «Ламберто Дини» (ռուսերեն)։ Peoples.ru։ Արխիվացված է [www.peoples.ru/state/minister/italy/lamberto_dini/ օրիգինալից] 2012-05-20-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  90. 90,0 90,1 «Официальный сайт Романо Проди» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  91. 91,0 91,1 John Rossant. (SEPTEMBER 27, 1999)։ «Commentary: Romano Prodi: Europe's First Prime Minister? (int'l edition)» (անգլերեն)։ BUSINESSWEEK ONLINE։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  92. «Массимо д’Алема. Официальный сайт» (իտալերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  93. Массимо д’Алема // Энциклопедический словарь. — 2009.
  94. «Новым премьер-министром Италии стал Марио Монти» (ռուսերեն)։ lenta.ru։ 13.11.2011։ Վերցված է 2011-12-8 
  95. Edoardo Caprino. (13 Novembre 2011)։ «Il côté cattolico del nuovo premier» (իտալերեն)։ lettera43.it։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-04-ին։ Վերցված է 2011-12-8 
  96. Правительство Италии возглавил Энрико Летта
  97. «Перспективы предстоящих парламентских выборов в Италии» (ռուսերեն)։ socialistinfo։ 2013-01-28։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-05-10-ին։ Վերցված է 2013-05-4 
  98. [/main/2014/02/17/1234188.html «Маттео Ренци получил мандат на формирование нового правительства Италии»] (ռուսերեն)։ Росбалт.RU։ 17/02/2014։ Վերցված է 2014-02-17 
  99. Президент Италии пожелал успехов новому правительству премьера Ренци | РИА Новости
  100. «Gentiloni ha accettato l’incarico, nasce il suo governo . Alfano agli Esteri, Minniti all’Interno, Boschi sottosegretario» (իտալերեն)։ la Stampa։ 2016-12-12։ Վերցված է 2016-12-12 
  101. «Конте» (իտալերեն)։ Վերցված է 2018-06-1 
  102. «КонтеII» (ռուսերեն)։ Վերցված է 2019-09-10 
  103. Медуза։ «Бывший глава Европейского центробанка Марио Драги станет новым премьер-министром Италии»։ meduza.io։ Վերցված է 2021-02-17 
  104. Deutsche Welle (www.dw.com)։ «Марио Драги принес присягу в качестве премьера Италии | DW | 13.02.2021»։ DW.COM։ Վերցված է 2021-02-17 
  105. «Путин поздравил Драги с вступлением в должность премьера Италии»։ Российская газета (ռուսերեն)։ Վերցված է 2021-02-17