Օձունի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Օձուն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 69 հուշարձան (11 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գյուղատեղի միջնադար 7.112/1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար 7.112/2 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ 7.112/3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ 7.112/4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի (Օձունի տաճար, Սբ. Հովհաննես եկեղեցի, Խաչգունդ վանք) 6 դ. գյուղի մեջ 7.112/5 Հ գմբեթավոր, եռանավ սրահ, 19 դ. վերջին տանիքի աե մասում ավելացվել են զույգ զանգաշտարակներ Օձունի տաճար 01.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 5-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 7.112/5.1 Հ Grave in Odzun 05.JPG բեռնել պատկեր

Կոթող-մահարձան 5-6 դդ. եկեղեցուց հս-աե 7.112/5.1.1 Հ երկու պատկերաքանդակ մենասյուներով Odzun-funerary-monument.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. հենած է եկեղեցու աե պատին 7.112/5.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1158 թ. եկեղեցու հվ կողմում 7.112/5.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է շրջապարսպի մուտքից ձախ՝ ներքուստ 7.112/5.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1205 թ. եկեղեցու հվ կողմում 7.112/5.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խաչգունդ քահանայի 1216 թ. եկեղեցու աե կողմում 7.112/5.1.6 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Հուկսենի 1235 թ. եկեղեցու աե կողմում 7.112/5.1.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդի 1235 թ. եկեղեցու աե կողմում 7.112/5.1.8 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Աստվածատուրի 1244 թ. եկեղեցուց հվ 7.112/5.1.9 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար Պետրոսի 1244 թ. եկեղեցու ամ մասում 7.112/5.1.10 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1266 թ. եկեղեցուց 15 մ հվ 7.112/5.1.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու ամ մասում 7.112/5.1.12 Հ պատվանդանի վրա, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է աե պարսպապատի մեջ 7.112/5.1.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. հենած է պատին՝ եկեղեցու ամ մուտքի մոտ 7.112/5.1.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ կողմում 7.112/5.1.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու աե կողմում 7.112/5.1.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. եկեղեցու հվ կողմում 7.112/5.1.17 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Սիմէոն եպիսկոպոսի 1801 թ. եկեղեցու բակում 7.112/5.1.18 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Վարդան արքեպիսկոպոսի 1897 թ. եկեղեցու հս պատի տակ 7.112/5.1.19 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. հենած է բեմին՝ ձախ կողմում 7.112/5.2 Հ հատված բեռնել պատկեր

Պարիսպ միջնադար 7.112/5.3 Հ եկեղեցու բակը շրջափակվել է ուշ շրջանում Odzun Church (11).JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար Սարգսի 1228 թ. ագուցված է պարսպի մեջ 7.112/5.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մարանի 16 դ. ագուցված է պարսպի մեջ 7.112/5.3.2 Հ բեռնել պատկեր

Սրահ հպված է եկեղեցուն հս, ամ և հվ կողմերից 7.112/5.4 Հ արտաքին սրահ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Ծիրանավոր - Ծաղկավանք 5 դ. գյուղի աե մասում, Դեբեդի ձորեզրին 7.112/6 Հ միանավ սրահ, պահպանվել են հս և աե պատերը բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 18-19 դդ. եկեղեցու հս, աե և ամ կողմերում 7.112/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Սորիկի, կազմող` Թուման 1576 թ. 7.112/6.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Տապանաքար Մանուել քահանայի 1521 թ. 7.112/6.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Սյունասրահ 5 դ. կից է եկեղեցուն հս-ից 7.112/6.2 Հ 12-13-րդ դդ. աե բաց խորանը հիմնովին վերակառուցվել է և վերածվել եկեղեցու բեռնել պատկեր

Խաչքար Գունդեխի 1228 թ. գյուղամիջի աղբյուրի մոտ 7.112/7 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1960 թ. գյուղի մեջ 7.112/8 Տ բեռնել պատկեր

Հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1970 թ. գյուղից 1.5 կմ աե 7.112/9 Տ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Հոռոմայրի Սբ. Նշան` ստորին հուշարձանախումբ 10-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, Օձուն-Այգեհատ ճանապարհից ոչ հեռու, Դեբեդի ձախափնյա ձորալանջին 41°02′06″ հս․. լ. 44°37′41″ ավ. ե. / 41.035039° հս․. լ. 44.628039° ավ. ե. / 41.035039; 44.628039 7.112/10 Հ ավանդությունը վանքի հիմնադրումը վերագրում է հույն Վասիլ իշխանին (8 դ.) St Nshan in Horomayr Bottom of canion 07.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-17 դդ. համալիրի շուրջը 7.112/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Տերունական 1201 թ. զանգակատնից հս 7.112/10.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.112/10.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12 դ. կեսեր 7.112/10.2 Հ կառույցներից կենտրոնականը բեռնել պատկեր

Եկեղեցի-մատուռ 1201 թ. կից է կենտր. եկեղեցուն հվ-ից 7.112/10.3 Հ փոքր չափերի համար կոչվել է նաև մատուռ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի-զանգակատուն Սբ. Նշան 1187 թ. կից է կենտր. եկեղեցուն հս-ից 7.112/10.4 Հ զանգաշտարակը ավելացվել է 1290 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.112/10.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.112/10.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Վահե եպիսկոպոսի 13 դ. զանգակատանը կից փայտե սրահում 7.112/10.4.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Տերունական» 13 դ. Սբ. Նշանի տարածքում 7.112/10.4.4 Հ կանգնեցրել է Առաքելը բեռնել պատկեր

Խաչքար Վարդան եպիսկոպոսի 15-16 դդ. զանգակատանը կից փայտե սրահում 7.112/10.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Ժամատուն Սբ. Աստվածածին 1321 թ. Սբ. Նշան եկեղեցուց 25 մ հս 7.112/10.5 Հ կառուցել է Իգնատիոս վարդապետը բեռնել պատկեր

Խաչքար 1321 թ. ագուցված է Սբ. Աստվածածնի բեմի կամարի ձախ մասում 7.112/10.5.1 Հ կանգնեցրել է Մխիթարը բեռնել պատկեր

Կացարաններ համալիրի հս կողմում 7.112/10.6 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 7-10 դդ. հիմնական հուշարձանախմբից 200 մ աե 7.112/10.7 Հ ձորում, վիմափոր բեռնել պատկեր

Մատուռ 13-14 դդ. հիմնական հուշարձանախմբից 150 մ հս 7.112/10.8 Հ վիմափոր բեռնել պատկեր

Քարայր Սբ. Նշան եկեղեցու ամ պատին կից 7.112/10.9 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Հոռոմայրի Սբ. Նշան` վերին հուշարձանախումբ գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, Օձուն-Այգեհատ ճանապարհից ձախ, Դեբեդի ձորի եզրին 7.112/11 Հ St Nshan in Horomayr Above canion 01.JPG բեռնել պատկեր

Գավիթ 13 դ. կեսեր երկու եկեղեցիների մեջտեղում 7.112/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ.. հենած է աե պատին 7.112/11.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.112/11.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.112/11.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1552 թ. հենած է աե պատին 7.112/11.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար համալիրի ամ մասում 7.112/11.2 Հ կան նաև ուշ ժամանակաշրջանի տապանաքարեր Grave near St Nshan in Horomayr Above canion 05.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 11 դ. 7.112/11.2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. 7.112/11.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.112/11.2.3 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1639 թ. 7.112/11.2.4 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1206 թ. հուշարձանախմբի հվ կողմում 7.112/11.3 Հ կառուցել է վանքի վանահայր Սամվելը, ճարտ.՝ Գրիգոր քարգործ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 13 դ. կեսեր հուշարձանախմբի հս կողմում 7.112/11.4 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]