Վարդաբլուրի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search
HS Disambig.svg Անվան այլ կիրառումների համար տես՝ Վարդաբլուրի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (այլ կիրառումներ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Վարդաբլուր գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 63 հուշարձան (16 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց 10-11 դդ. գյուղից 3 կմ հվ 7.104/1 Հ կիսավեր, պատկանել է Կյուրիկյաններին բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Սարգիս 1071 թ. Սբ. Սարգիս սարի գագաթի կենտրոնական մասում 7.104/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Կյուրիկյանների Ամրոցից հվ 7.104/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Շինություն 1050 թ. Կյուրիկյան Ամրոցի տարածքում, Սբ. Սարգիս եկեղեցուց 100 մ ամ 7.104/1.3 Հ հավանաբար սեղանատուն Է բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-19 դդ. գյուղի հվ լանջին 7.104/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/2.1 Հ վերնամաս, հենած է պատվանդանին բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 19 դ. գյուղի հվ եզրին 7.104/3 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 6-7 դդ. գյուղից 3 կմ հս, Ձորագետի կիրճի եզրին 7.104/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. եկեղեցու մոտ 7.104/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հվ մասում 7.104/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի հվ-աե մասում 7.104/4.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 5-6 դդ. Ջգրաշենից 1 կմ հվ 7.104/5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. եկեղեցու շուրջ 7.104/5.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10 դ. Գետավան տանող խճուղու ձախ եզրին 7.104/6 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 12-13 դդ. գյուղից 1.5 կմ հս, Ձորագետի աջ ափին 7.104/7 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1876 թ. գյուղի մեջ 7.104/8 Հ վերականգ. 19 դ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 9-13 դդ. եկեղեցու շրջակայքում 7.104/8.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 9 դ. 7.104/8.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի ամ մասում 7.104/8.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի կենտրոնում 7.104/8.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.6 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.7 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.8 Հ հենած է գերեզմանոցը եզերող քարե ցանկապատին բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.9 Հ ընկած է գետնին, վերին եզրը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/8.1.10 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 1234 թ. 7.104/8.1.11 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գերեզմանոցի աե մասում 7.104/8.1.12 Հ վերնամասը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.104/8.1.13 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. եկեղեցու աե կողմում 7.104/8.1.14 Հ վերնամաս բեռնել պատկեր

Խաչքար 1198 թ. եկեղեցու հվ կողմում 7.104/8.1.15 Հ արձանագիր, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. եկեղեցուց հվ 7.104/8.1.16 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. եկեղեցու ամ պատի մեջ 7.104/8.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատի մեջ 7.104/8.3 Հ աջից առաջինն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատի մեջ 7.104/8.4 Հ աջից երկրորդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հս պատի մեջ 7.104/8.5 Հ աջից չորրորդն է բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու պատի մեջ 7.104/8.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու հվ պատի մեջ 7.104/8.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. ագուցված է եկեղեցու հս պատի մեջ, մուտքի վերևում 7.104/8.8 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Ջգրաշեն» 5-6 դդ. գյուղից 3 կմ հս, Ձորագետի վտակի ափին 7.104/9 Հ բարձրադիր հարթակի վրա, ծածկը քանդված Jgrashen church (3).jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. եկեղեցու շուրջ 7.104/9.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.104/9.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. գյուղի մեջ 7.104/10 Հ Պ. Թումանյանի հողամասում, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Հուշակոթող՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1978 թ. գյուղի կենտրոնում 7.104/11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար հուշակոթողի տարածքում 7.104/11.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին Հուշակոթողի տարածքում 7.104/11.2 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր 1966 թ. գյուղի կենտրոնում 7.104/12 Տ բեռնել պատկեր

հուշարձան Ստալինյան բռնության զոհերին 1987 թ. գյուղից 500 մ հվ-աե 7.104/13 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Խաչ 12 դ. գյուղի հվ կողմում, գետի աջ ափին, բարձրունքի վրա 7.104/14 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-13 դդ. գյուղի կենտրոնում, եկեղեցու շուրջ 7.104/14.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1198 թ. մատուռի մոտ 7.104/14.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1234 թ. մատուռի մոտ 7.104/14.1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մոտ 7.104/14.1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մոտ 7.104/14.1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի մոտ 7.104/14.1.5 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 12 դ. գյուղից աե 7.104/15 Հ սարի թեք լանջին, վերանորոգ. 1828 թ. բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-18 դդ. մառուռի հվ-ամ մասում 7.104/15.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. մատուռի հվ մասում 7.104/15.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի հվ մասում 7.104/15.1.2 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. մատուռի ամ մասում 7.104/15.1.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է մատուռի ամ պատի մեջ 7.104/15.2 Հ բեռնել պատկեր

Քարայր-Կացարան 12-13 դդ. 7.104/16 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]