Շամլուղի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Շամլուղ քաղաքի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 30 հուշարձան (19 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց քաղաքից 3 կմ հվ 7.5/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 7.5/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար քաղաքից 5 կմ հվ-ամ 7.5/2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-15 դդ. գյուղատեղիում, «Սատանի» եկեղեցու մոտ 7.5/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սատանի վանք» («Շեյթան քիլիսա») 13 դ. գյուղատեղիում 7.5/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բարձյալ» 7.5/3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.5/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Բերդաձոր» քաղաքի եզրին 7.5/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 17 դ. 7.5/4.1 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ղորուղ» 10-13 դդ. քաղաքից 12 կմ ամ 7.5/5 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. գյուղատեղիում 7.5/5.1 Հ Գերեզմանոցը գտնվում է դամբարանադաշտի տարածքում բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ուչքիլիսա» 10-15 դդ. քաղաքից 5 կմ ամ 7.5/6 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-13 դդ. 7.5/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 10-13 դդ. 7.5/6.2 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սբ. Երրորդության» («Ուչքիլիսա») 12-13 դդ. եկեղեցուց 300 մ աե 7.5/6.3 Հ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 5 կմ ամ 7.5/7 Հ «Ուչքիլիսա» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 8 կմ հվ-ամ 7.5/8 Հ «Մուսիէրի» վայրում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքից 12 կմ ամ 7.5/9 Հ «Ղորուղ» վայրում, միջնադարյան գերեզմանոցի տարածքում բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ քաղաքի ամ եզրին 7.5/10 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սվա» 1909 թ. քաղաքի ամ եզրին 7.5/11 Հ վերանորոգ. 1970-ական թթ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. եկեղեցուց 5 մ հվ 7.5/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. Լալվար սարի վրա 7.5/12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. գյուղից ամ, դամբանաբլրի վրա 7.5/13 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. գյուղից ամ, դամբանաբլրի վրա 7.5/14 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար «Գինձդարի խաչ» 13-14 դդ քաղաքից հս-ամ 7.5/15 Հ բեռնել պատկեր

Հուշաղբյուր՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1972 թ. քաղաքի կենտրոնում 7.5/16 Տ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 19 դ. 7.5/17 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ 13 դ. քաղաքից 1 կմ հս 7.5/18 Հ «Շիշթափա» վայրում բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.5/18.1 Հ հատված բեռնել պատկեր

Մատուռ Սբ. Սարգիս 10-11 դդ. գյուղից 13 կմ հվ-ամ, Լալվար սարի գագաթին 7.5/19 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]