Ճոճկանի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Ճոճկան գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 44 հուշարձան (13 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 10-18 դդ. «Ագեղցի» վայրում 7.69/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.69/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.69/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.69/1.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.69/1.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.69/1.5 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-6 դդ. 7.69/1.6 Հ բեռնել պատկեր

Մատուռ 16-17 դդ. 7.69/1.7 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-20 դդ. գյուղի ամ մասում 7.69/2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.69/2.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. 7.69/2.2 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 13-15 դդ. գյուղից 2 կմ ամ, Շփրթնավանք տանող ճանապարհից ձախ 7.69/3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.69/3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.69/3.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. 7.69/3.3 Հ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի միջնադար Դեբեդ գետի ձախ ափին, «Խարաբա ճալա» ձորաբերանին 7.69/4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց միջնադար 7.69/4.1 Հ առկա են 11-13-րդ դդ. խաչքարերի բեկորներ բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2-1 հզ գյուղից 5 կմ հս-ամ, «Շեյթան դաշ» վայրում 7.69/5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցական համալիր «Շտրթանա վանք», «Շփրթանավանք» 17 դ. գյուղից 4 կմ ամ 7.69/6 Հ Shprtnavank.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 10-17 դդ. համալիրի աե և հվ մասում 7.69/6.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. 7.69/6.2 Հ հվ-ային գլխավոր կառույցը Shprtnavank 1.jpg բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. 7.69/6.3 Հ հս-ային փոքր կառույցը Shprtnavank 3.jpg բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություններ 17 դ. 7.69/6.4 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1886 թ. գյուղի հվ եզրին 7.69/7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. Շփրթնավանքից 2.5 կմ աե 7.69/8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. գյուղի հս կողմում 7.69/9 Հ բեռնել պատկեր

հուշարձան՝ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1980 թ. գյուղի սկզբնամասում 7.69/10 Տ բեռնել պատկեր

Մատուռ Թուխ Մանուկ 13 դ. գյուղից հվ-աե 7.69/11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10-11 դդ. մատուռում 7.69/11.1 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Նահատակ 1621 թ. գյուղից 3 կմ ամ, «Նահատակ» վայրում 7.69/12 Հ Nahatak Monastery.jpg բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 11-18 դդ. 7.69/12.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.69/12.1.1 Հ Nahatak Monastery 1.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. 7.69/12.1.2 Հ որմնափակ Nahatak Monastery 2.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 14 դ. 7.69/12.1.3 Հ Nahatak Monastery 5.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 1621 թ. 7.69/12.2 Հ կառուցել է Կիրակոս քահանան Nahatak Monastery 4.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1621 թ. նախորդից հվ 7.69/12.3 Հ կառուցել է Կիրակոս քահանան Nahatak Monastery 7.JPG բեռնել պատկեր

Թևավոր խաչ 13 դ. եկեղեցում 7.69/12.3.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Ուրէչափի 1703 թ. եկեղեցու խորանում 7.69/12.3.2 Հ հատված բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. եկեղեցում 7.69/12.3.3 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար 17 դ. եկեղեցում 7.69/12.3.4 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Մատուռ 17 դ. համալիրի հս կողմում 7.69/12.4 Հ ավերված Nahatak Monastery 3.JPG բեռնել պատկեր

Շրջապարիսպ 17 դ. 7.69/12.5 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Օժանդակ շինություններ 17 դ. համալիրի հս և հս-ամ կողմում 7.69/12.6 Հ Nahatak Monastery 6.JPG բեռնել պատկեր

Քարայր-կացարանների համալիր միջնադար 7.69/13 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]