Արդվիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Լոռու մարզ)

Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից
Jump to navigation Jump to search

Այս հոդվածը ներկայացնում է Լոռու մարզի Արդվի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 105 հուշարձան (10 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Գերեզմանոց 7-13 դդ. գյուղից 300 մ հս-աե 7.17/1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 10 դ. 7.17/1.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 7.17/1.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. 7.17/1.3 Հ հատված բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-13 դդ. 7.17/2 Հ գյուղի հվ-աե եզրին, գյուղ մտնող ճանապարհից ներքև բեռնել պատկեր

Եկեղեցի վաղ միջնադար կոթողի մոտ 7.17/2.1 Հ միանավ դահլիճ, պահպանվել են հիմքերը բեռնել պատկեր

Խաչքար 9-10 դդ. եկեղեցու մեջ 7.17/2.1.1 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Կարմիր վանք 10-11 դդ. ճանապարհի մոտ 7.17/2.2 Հ Karmir vanq Ardvi 2015 feb pic 08.JPG բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.17/2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Բեմեր» 13 դ. 7.17/2.4 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 7 դ. եկեղեցու մոտ 7.17/2.5 Հ քառակող բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի Արդվի 7-13 դդ. գյուղի հվ կողմում 7.17/3 Հ տարածքը վերածվել է մշակովի հողերի բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Կիրակի 10-13 դդ. գյուղատեղիում 7.17/3.1 Հ ավերված բեռնել պատկեր

Դամբարանադաշտ Ք.ա. 2 –1 հզ գյուղից հս-աե, բլրալանջին 7.17/4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 1 կմ հվ-աե, դաշտի մեջ 7.17/5 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գյուղից 1 կմ հվ-աե, դաշտի մեջ 7.17/6 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Ձիթհան 18 դ. գյուղի հս-աե եզրին 7.17/7 Հ բեռնել պատկեր

Ձիթհան 18-19 դդ. գյուղի կենտրոնում 7.17/8 Հ պահպանվել է քարը բեռնել պատկեր

Ձիթհան 18-19 դդ. գյուղի աե կողմում, բլրի ստորոտում 7.17/9 Հ բեռնել պատկեր

Վանական համալիր Սբ. Հովհաննես (Սրբանես, Հովհան Օձնեցու վանք) 8-19 դդ., վերակառ. 17 դ., 1902 թ. գյուղից 1 կմ հս, լեռան լանջին 7.17/10 Հ Լորիս-Մելիքյանների և Մելիք-Քալանթարյանների տոհմական գերեզմանոցը Ardvi church.JPG բեռնել պատկեր

Աղբյուր «Օձի պորտ» համալիրից 100 մ հս-ամ 7.17/10.1 Հ ըստ ավանդության ունի հիվանդություններ բուժելու հատկություն Ardvi, Otsi port spring1.JPG բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 7-19 դդ. եկեղեցու շուրջը 7.17/10.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. զանգակատան հս կողմում 7.17/10.2.1 Հ երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. գերեզմանոցի հս մասում 7.17/10.2.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. զանգակատան հս պատին կից 7.17/10.2.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1685 թ. զանգակատան ամ կողմում 7.17/10.2.4 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Կոթող 17 դ. զանգակատան հվ-աե անկյունում 7.17/10.2.5 Հ քառակող բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. եկեղեցուց հս 7.17/10.2.6 Հ օրորոցաձև բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. գերեզմանոցի աե մասում 7.17/10.2.7 Հ կենցաղային քանդակներով Տապանաքար Արդվիում 02.JPG բեռնել պատկեր

Տապանաքար 1558 թ. գերեզմանոցում 7.17/10.2.8 Հ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց 12-17 դ. վանքից 40 մ ամ, շրջապարսպից դուրս, բլրի վրա 7.17/10.3 Հ տարածքի աե կողմում Քալանթարյան տոհմի շառավիղների տապանաքարերն են Ardvi cemetery 2015 feb pic 01.jpg բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. 7.17/10.3.1 Հ եռատված, արձանագիր, ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.17/10.3.2 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. 7.17/10.3.3 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար Հովհանի 15 դ. 7.17/10.3.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Մաթևոսի 15 դ. 7.17/10.3.5 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Խաճի 1451 թ. 7.17/10.3.6 Հ եռաստիճան պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Վազի 1491 թ. 7.17/10.3.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.17/10.3.8 Հ վերին աջ անկյունը կոտրված բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Մարտիրոսի 15-16 դդ. 7.17/10.3.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.17/10.3.10 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 15-16 դդ. 7.17/10.3.11 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1512 թ. 7.17/10.3.12 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1512 թ. 7.17/10.3.13 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Շահում խաթունի 1512 թ. 7.17/10.3.14 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Խաթունջանի 1513 թ. 7.17/10.3.15 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար տեր Շմավոնի 1517 թ. 7.17/10.3.16 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Ամիրջանի 1518 թ. 7.17/10.3.17 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Սմբատի 1518 թ. 7.17/10.3.18 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1541 թ. 7.17/10.3.19 Հ քարաբեկորի վրա, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Մարկոսի 1541 թ. 7.17/10.3.20 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Դավիթ եպիսկոպոսի 1542 թ. 7.17/10.3.21 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1551 թ. 7.17/10.3.22 Հ արձանագիր, երկատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Ավագի 1551 թ. 7.17/10.3.23 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Պրհալվի 1551 թ. 7.17/10.3.24 Հ պատվանդանի վրա, արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 1565 թ. 7.17/10.3.25 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար 1565 թ. 7.17/10.3.26 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1572 թ. 7.17/10.3.27 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1576 թ. 7.17/10.3.28 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Դավթի 1581 թ. 7.17/10.3.29 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Շալվայի 1581 թ. 7.17/10.3.30 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Խաթունի 1582 թ. 7.17/10.3.31 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Մելիքի 1582 թ. 7.17/10.3.32 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 7.17/10.3.33 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 7.17/10.3.34 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 7.17/10.3.35 Հ արձանագիր բեռնել պատկեր

Խաչքար 16 դ. 7.17/10.3.36 Հ տեղահանված բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Խաչատուրի 16 դ. 7.17/10.3.37 Հ ընկած է գետնին բեռնել պատկեր

Խաչքար Կիրակոսի 16 դ. 7.17/10.3.38 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Մանթաշի 16 դ. 7.17/10.3.39 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Մոսինի 16 դ. 7.17/10.3.40 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Սուլթանի 16 դ. 7.17/10.3.41 Հ արձանագիր, պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար պարոն Եղսաբեթի 1600 թ. 7.17/10.3.42 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 1625 թ. 7.17/10.3.43 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Խաչքար 1625 թ. 7.17/10.3.44 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 16-17 դդ. 7.17/10.3.45 Հ պատվանդանի վրա բեռնել պատկեր

Եկեղեցի 17 դ. կից է նախորդին հվ-ից 7.17/10.4 Հ միանավ մեծ սրահ, նորոգել է Մ. Քալանթարյանցը 1902 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է խորանի հվ կողմում 7.17/10.4.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է եկեղեցու հվ-աե անկյունում 7.17/10.4.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է խորանի հս կողմում 7.17/10.4.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է եկեղեցու ամ շքամուտքի վերևում 7.17/10.4.4 Հ հատված բեռնել պատկեր

Խաչքար Վահրամի 13-14 դդ. ագուցված է խորանի աե պատին 7.17/10.4.5 Հ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի Սբ. Հովհաննես 718-729 թթ., վերակառ. 17 դ. 7.17/10.5 Հ կառուցել է Հովհաննես Գ Օձնեցի կաթողիկոսը, միանավ փոքր սրահ է բեռնել պատկեր

Դամբարան Հովհաննես Գ Օձնեցու 8 դ. եկեղեցու խորանի առջև 7.17/10.5.1 Հ բեռնել պատկեր

Զանգակատուն 17 դ. հվ եկեղեցու հվ կողմում՝ առանձին կանգնած 7.17/10.6 Հ գմբեթավոր, նորոգել է Մ. Քալանթարյանցը 1902 թ. բեռնել պատկեր

Խաչքար 11-12 դդ. ագուցված է զանգակատան հվ պատին 7.17/10.6.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. ագուցված է զանգակատան հս պատին 7.17/10.6.2 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է զանգակատան հվ պատին 7.17/10.6.3 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 12-13 դդ. ագուցված է զանգակատան հվ պատին 7.17/10.6.4 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է զանգակատան հս պատին 7.17/10.6.5 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է զանգակատան աե պատին 7.17/10.6.6 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է զանգակատան աե պատին 7.17/10.6.7 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13-14 դդ. ագուցված է զանգակատան աե պատին 7.17/10.6.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Խոցադեղի 1344 թ. ագուցված է զանգակատան պատի մեջ 7.17/10.6.9 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 14-15 դդ. ագուցված է զանգակատան աե պատին 7.17/10.6.10 Հ գլխիվայր դիրքով բեռնել պատկեր

Խաչքար 15 դ. ագուցված է զանգակատան աե պատին 7.17/10.6.11 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար Պողոս եպիսկոպոսի 1685 թ. զանգակատան աե պատի տակ 7.17/10.6.12 Հ բեռնել պատկեր

Կոթող 5-7 դդ. զանգակատան մոտ 7.17/10.6.13 Հ քառակող բեռնել պատկեր

Տապանաքար 15-16 դդ. ագուցված է զանգակատան տանիքի հս-աե անկյունում 7.17/10.6.14 Հ բեռնել պատկեր

Միաբանության շենքը 17 դ 7.17/10.7 Հ պահպանվել են մնացորդները բեռնել պատկեր

Շրջապարիսպ 17 դ. 7.17/10.8 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. պարսպի մուտքի ձախ կողմում 7.17/10.8.1 Հ բեռնել պատկեր

Պորտաքար «Օձի պորտ» աղբյուրի մոտ 7.17/10.9 Հ չբեր կանանց հրաշագործ հղիություն պարգևող քար բեռնել պատկեր

Սրահ 17 դ. կից է փոքր եկեղեցուն ամ-ից 7.17/10.1 Հ բեռնել պատկեր

Սրբատեղի «Օխտը մոնթի» համալիրի ստորին մասում, «Օձի պորտ» աղբյուրի մոտ 7.17/10.11 Հ ըստ ավանդության այստեղ օձի խայթից մահացել են Հովհաննես Գ Օձնեցու 7 աշակերտները բեռնել պատկեր

Տես նաև[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Արտաքին հղում[խմբագրել | խմբագրել կոդը]

Ծանոթագրություններ[խմբագրել | խմբագրել կոդը]